<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=947887489402025&amp;ev=PageView&amp;noscript=1">
1p
„Kihelyezett ülést” tartott az egri Közgazdász-vándorgyűlés zárónapján a Költségvetési Tanács.

Simor: kiszámítható monetáris politika kell

Makro-körkép

Simor András jegybankelnök makrogazdasági helyzetképében elmondta: 2008 óta a növekedés forrása a nettó export, illetve a készletfelhalmozás; a fogyasztás és a beruházások mind lehúzták a növekedést. Az MNB előrejelzése szerint ez a folyamat 2013-ban is folytatódni fog.

Az export alakulása erősen függ a világgazdaság, az exportpiacok teljesítményének alakulásától. A prognózis szerint a 2012-es erőteljes lassulás 2013-ban is csak kis mértékben tud korrigálni. Magyarország jelenléte, piaci részesedése azonban az elmúlt években javult, így a következő években is jól teljesíthet az ország a külpiacokon. A probléma a belső fogyasztással, kereslettel van, amit a csökkenő reáljövedelmek és a gyenge fogyasztói bizalom határoz meg. Ezzel párhuzamosan a beruházási aktivitás gyakorlatilag 2006 óta csökken.

A munkanélküliség magas szinten jár, a tartós munkanélküliek (legalább 12 hónapja állást keresők) száma is növekszik. Az infláció emelkedik, a kormányzati adóintézkedések, az energia- és élelmiszerárak emelték 6 százalék közelébe a fogyasztóiár-indexet. Azonban az inflációs alapfolyamatokat (a külső ársokkoktól megtisztított folyamatokat) vizsgálva is az látszik, hogy ami történik, az nincs összhangban az inflációs céllal.

Most akkor ez milyen válság?

Simor András szerint fontos tisztázni, hogy ciklikus hatások vagy strukturális hatások eredményeként alakult ki a fent vázolt makrogazdasági helyzet. A monetáris politikának ugyanis alapvetően a ciklikus hatásokra van ráhatása – ha a növekedés útjában strukturális problémák állnak, akkor gazdaságszerkezeti átalakításokra van szükség.

Magyarország felzárkózása Simor András szerint megakadt: a potenciális GDP-növekedési ütem mind az európai átlagtól, mind a visegrádi országok átlagától elmarad. A pénzügyi válság miatti visszaesést nem követi érdemi korrekció, miközben más országok már elérték a fordulópontot. Ennek okai között a válság előtt felhalmozott adósság szintjét említette Simor András, amely hosszú mérlegalkalmazkodást valószínűsít, terheli a magyar gazdaság összes szereplőjét: az államot, a lakosságot, a bankokat is. Az adósságproblémával küzdő gazdaságokban a belföldi kereslet tartósan visszafogott marad – a növekedés egyetlen forrása így az export lehet. A magas adósságállomány nem csak a fogyasztások, hanem a beruházások szempontjából is kritikus.

A beruházások visszaesése miatt lassul  a tőkeakkumuláció, visszaesik a termelékenység - így lassul a potenciális növekedés. A vállalatok nem jutnak hitelhez, a hitelezés gyors fellendülésére nem is lehet számítani.

A potenciális növekedés másik összetevője a munkapiac, itt ellentétes hatások vannak jelen. Látható javulás állt be az aktivitásban 2009 óta: a rokkantnyugdíjazás szigorítása, a nyugdíjkorhatár emelése, az előrehozott nyugdíjak arányának csökkenése érdemben javította az aktivitási rátát. Emellett azonban szintén növekedett a strukturális munkanélküliség aránya is: magyarán csökkent a gazdaság által könnyen felszívható munkanélküliek aránya.

Mitől lesz itt növekedés?

A potenciális kibocsátás erősítéséhez egyrészt a produktív beruházások arányát kellene növelni. A gazdálkodók számára alapkövetelmény, hogy a szabályozási környezet stabil legyen. Emellett a hitelezési hajlandóság javulására is szükség van.

Az aktivitás és foglalkoztatottság növelése az elhelyezkedést megakadályozó tényezők felszámolásával, a munkaerő rugalmasságának növelésével, átképzési programok segítségével lehetséges. A termelékenység növelése pedig a munkaerő képzettségének javításán, a kutatás-fejlesztésre fordított erőforrások növelésén keresztül érhető el.

Ehhez a monetáris politika többek közt a kiszámíthatóságot teheti hozzá: ne kelljen a piacoknak, elemzőknek azon törnie a fejét a kamatdöntések előtt, vajon milyen szempontok mentén dönt ezúttal  a Monetáris Tanács – mondta Simor András.

Domokos: éppen teljesül az államadósság-szabály

Domokos László, az Állami Számvevőszék elnöke beszélt az ÁSZ feladatairól és jogállásáról, a Költségvetési Tanácshoz fűződő viszonyáról (erről Domokos László a Privátbankárnak adott interjújából tudhat meg többet >>).

Domokos felhívta a figyelmet: az alaptörvénybe foglalt államadósság-szabály értelmében a Költségvetési Tanácsnak idén először vétójoga van, amennyiben a költségvetési év államadósság-mutatója nem kisebb, mint a megelőző év államadósság-mutatója.

A 2013. évi hiány várhatóan még éppen teljesíti az adósságszabályt, jövőre inkább a maastrichti kritériumok teljesítése lesz a szigorúbb feltétel. A költségvetési tartalékok kérdését azonban újra kell gondolni: tartalékot kell képezni arra az esetre, ha a törvényjavaslat benyújtása és a zárószavazás között lényeges romlás következik be a makrogazdasági mutatókban. Domokos László felhívta a figyelmet az évközi tartalékok képzésének szükségességére is.

Átalakulás és konszolidáció a magyar gazdaságban és gazdaságirányításban – ez a mottója a szeptember 27-29. között Egerben megrendezett jubileumi, 50. Közgazdász-vándorgyűlésnek, amelyet idén is a Magyar Közgazdasági Társaság rendez meg. A Privátbankár a vándorgyűlés helyszínéről tudósít. Cikkeink a vándorgyűlésről >>

2006 és 2011 között a magyar gazdaság veszélyes helyzetbe került: az államadósság több mint 8200 milliárd forinttal emelkedett, az adósság finanszírozásához kapcsolódó kiadás közel 6600 milliárd forint volt. Az államadósság növekedését több mint 80 százalékban maga az államadósság finanszírozása okozta. A Költségvetési Tanácsnak ezért elsősorban a hiánycélra, annak teljesülésére kell koncentrálnia, az adósságfinanszírozás évi 1000 milliárdos nagyságrendű tételét nem lehet figyelmen kívül hagyni - véli Domokos.

Kovács Árpád: nem lehet csak politikusként vagy csak közgazdászként gondolkodni

A válság az európai országokat eltérő pozícióban érte, így az arra adott válaszokban is megfigyelhetőek eltérések mind a beavatkozások számában, mind pedig jellegében. Magyarország "hiperaktív" válságkezelést folytatott, számos területen hajtott végre intézkedéseket a válság hatásainak mérséklése érdekében. Ezek az intézkedések - akár negatív, akár pozitív - hatása az ország CDS-görbéjén jól követhető. Jelenleg azonban a térség országai közül a legtöbb kockázat Magyarországon  érzékelhető.

A különböző forgatókönyvek fő tanulsága, hogy nem lehet csak politikusként vagy csak közgazdászként gondolkozni - összegzett Kovács Árpád.

Jól jönne 1,5 millió forint?

A Bank360.hu és a Privátbankár kalkulátora alapján az alábbi induló törlesztőkre számíthatsz májusban, ha 1,5 millió forintra van szükséged 60 hónapra: a Raiffeisen Bank személyi kölcsöne 30 379 forintos törlesztőrészlettel lehet a tiéd. Az Erste Banknál 32 831 forint, a Cetelemnél pedig 33 556 forint a törlesztőrészlet. Más kölcsönt keresel? Ezzel a kalkulátorral összehasonlíthatod a bankok ajánlatait!

Makro / Külgazdaság A kocsmákból nem lehet kitiltani az oltatlanokat – Csehországból jelentjük
Wéber Balázs | 2021. november 27. 06:31
A távozó és a jövendőbeli cseh kormány is az oltással oldaná meg a Covid-válságot, ezért számos eszközzel próbálja rábírni a vakcina felvételére az oltatlanokat. Ők nem járhatnak például színházba vagy kocsmába, és munkába is csak teszttel. Egy helyi magyar ugyanakkor lapunknak azt mondta: a szabályok betartatása nehézkes, a csehek pedig hajlamosak a kijátszásukra. Sokan végül beoltatják magukat, de nem meggyőződésből, hanem a szabadságuk visszaszerzése miatt.
Makro / Külgazdaság Nagyot zuhantak a pesti részvények
Privátbankár.hu | 2021. november 26. 18:53
A mai napon bizony jócskán estek a budapesti részvények.
Makro / Külgazdaság 10 tényező, ami miatt gödörbe süllyedt a forint - A hét videója
Eidenpenz József - Izsó Márton Artúr | 2021. november 26. 18:33
Legalább tíz oka van annak, amiért a héten a forint új történelmi mélypontra érkezett, közöttük Magyarország-specifikus és nemzetközi tényezők is. A kamatemelések mellett az MNB még sok szempontból laza, mint a kötvényvásárlások és olcsó hitelek terén. A kormány pedig szórja a pénzt, miközben a globális tőkepiaci hangulat sem éppen rózsás.
Makro / Külgazdaság Riadót fújt Izrael az új afrikai mutáns miatt
Privátbankár.hu | 2021. november 26. 17:11
Izraelben vészhelyzeti intézkedéseket vezetnek be a koronavírus eddigieknél is fertőzőbb afrikai változatának a megjelenése miatt - jelentette a katonai rádió pénteken.
Makro / Külgazdaság Gyilkos ázsiai haditengerészeti verseny indult
Káncz Csaba | 2021. november 26. 15:14
Peking már három éve teszt-lövést hajtott végre az 5700 kilométer hatótávolságú, több-funkciós rakétájával.   A harmadik kínai anyahajót 3-6 hónapon belül vízre bocsátják.  Káncz Csaba jegyzete  
Makro / Külgazdaság Hoppá: mégis részt vesz Magyarország az EU-s vakcinavásárlásban!
Kormos Olga | 2021. november 26. 14:19
Magyarország mégis részt vesz az EU harmadik vakcinavásárlási szerződésében, amelyet a Pfizer/BioNTech-kel kötöttek.
Makro / Külgazdaság A negyedik hullám küszöbén még dőlt a pénz a lakáshitelesekhez
Privátbankár.hu | 2021. november 26. 13:58
2021 harmadik negyedévében a hazai vállalatok hitelállománya nemzetközi összehasonlításban is kiemelkedő mértékben, 9 százalékkal bővült, a lakossági hitelkihelyezések pedig még ennél is jobban, 16,3 százalékkal.
Makro / Külgazdaság Vészhelyzet Németországban
Privátbankár.hu | 2021. november 26. 13:03
Vészhelyzet alakult ki Németországban a koronavírus-járvány negyedik hulláma miatt, amelyet sürgősen meg kell állítani, különben túlterhelődik az egészségügyi ellátórendszer - mondta az ügyvezető szövetségi kormány egészségügyi minisztere Berlinben.
Makro / Külgazdaság Szombaton engedik ki a kórházból Zemant, és vasárnap kinevezi az új kormányfőt
Privátbankár.hu | 2021. november 26. 12:17
Előzmények: csütörtök délelőtt kijött a kórházból, csütörtök délután visszavitték.
Makro / Külgazdaság A nap képe: csinos szőkének tapsol Orbán Viktor
Privátbankár.hu | 2021. november 26. 11:06
Tegnap adták át az Aktív Magyarország pályázat díjait Siófokon.
Privátbankár
Mfor
Piac és Profit

Munkatársakat keresünk!

Online lapcsaládunk bővítéséhez újságírókat, szerkesztőket keresünk.

Részletek

hírlevél
depositphotos Ingatlantájoló