Lapunk Minőségi Újságírás díjat kapott 2020. júliusában
Növekedés és bizalom nélkül nem tartható fenn a magyar eladósodottság jelenlegi szintje - véli László Csaba. A korábbi pénzügyminiszter szerint vannak adottságaink, amivel nem tudunk mit kezdeni, de számos tényezőn alakíthatunk - a folyamat azonban sokáig tart.

Csökkenthető-e az államadósság a versenyképesség növelése nélkül? - tette fel a kérdést László Csaba korábbi pénzügyminiszter, a KPMG szenior partnere az 51. Közgazdász-vándorgyűlésen.

Ha minden jól megy, 2035-re összejön a cél

Az 51. Közgazdász-vándorgyűlést szeptember 26. és 28. között rendezi meg a Magyar Közgazdasági Társaság Békéscsabán illetve Gyulán. A vándorgyűlés mottója: Növekedési fordulat – honnan jön a lendület?A több mint félszáz előadó között szerepel Baráth Etele, Bod Péter Ákos, Chikán Attila, Domokos László, Farkas Ádám, Fónagy János, Kovács Árpád, László Csaba, Matolcsy György, Parragh László, Pongrácz Ferenc, Surányi György és Varga Mihály is.

A szakember egy modellen keresztül mutatott be egy lehetséges államadósság-pályát a következő 20 évre, melynek paraméterei a GDP-növekedés, az elsődleges államháztartási egyenleg és a reálkamat voltak. László Csaba modellje szerint ha az átlagos reálkamat 2 százalék és a GDP-arányos költségvetési többlet 1 százalék, és ehhez 1 százaléknál kisebb gazdasági növekedés társul, akkor nem csökkenthető az államadósság-ráta.

Ha a reálkamatot a modellben 3 százalékra emeljük, a költségvetési egyenleg többlete 1 százalék marad,  és a GDP csak átlagosan 1,5 százalékkal nő, az pedig (csökkenés helyett) egyenletesen növekvő államadóssághoz vezet. Ha viszont a reálkamat 2 éves átlagos százalék, az államadósság lassú ütemben ugyan, de csökkenthető 1,5 százalékos átlagos éves GDP-növekedés mellett is.

Ahhoz, hogy az államadósság a GDP 50 százaléka alá csökkenjen (ahogy azt az alaptörvényben is meghatározták), 2 százalékos átlagos éves reálkamat és 1 százalékos éves átlagos államháztartási többlet mellett 3 százalékos átlagos éves GDP-növekedésre van szükség – a modell alapján így 2035 környékére érhetjük el a kívánt GDP-arányos államadósság-szintet.

Nagyot esett a magyar versenyképesség – a javulás hosszú folyamat lesz

Növekedés és bizalom nélkül nem tartható fenn a magyar eladósodottság jelenlegi szintje. A World Economic Forum legutóbbi versenyképességi listáját idézve (a 63. helyre esett vissza Magyarország) elmondta: lehet relativizálni ezeket a listákat, de az biztos, hogy az esetleges új befektetők ezeket a rangsorokat is mérlegelik, amikor terepet keresnek a beruházásaiknak. A WEF rangsorának pillérei közül Magyarország ráadásul egyetlen tényezőben sem került az élre versenytársai közül.

Rendes adófizetők, több gyerek, külföldi munkavállalók - ez is kell a növekedéshez. Varga Mihály előadása >>

Idén először a finanszírozáshoz való hozzáférés nehézsége került az első helyre a legproblémásabb területek között, a további helyeken továbbra is a kiszámíthatóság hiánya, az adópolitika, a bürokrácia és a korrupció szerepel. Az intézményrendszer megítélése általában véve is nagyot romlott az elmúlt években, az egykulcsos adórendszer bevezetése ellenére pedig 148 országból 132. helyre került Magyarország az adózás munkát ösztönző hatása szempontjából. A 7. legproblémásabb tényező a gyenge munkamorál – ez azt jelzi, hogy nem csak az állam hibás a versenyképesség romlásában.  

A versenyképesség szempontjából adottság a piac mérete, a nyersanyag-ellátottság és a külső környezet – ezeken nyilván nem tudunk változtatni. Az egészségügy, az oktatás, az infrastruktúra, az üzleti kultúra területén viszont bőven  van teendője az országnak, a változtatások eredménye viszont csak jónéhány év alatt jelentkezhet.

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára. Sok éves tapasztalattal a hátunk mögött elérkezettnek láttuk az időt arra, hogy szintet lépjünk és egy olyan lehetőséget kínáljunk Önöknek, amelynek segítségével egyes témakörök elismert szakértőinek - így többek között Bod Péter Ákos, Pogátsa Zoltán, Darvas Zsolt, László Csaba, Prinz Dániel vagy Szakonyi Péter - véleményeihez, mélyelemzéseihez, neves újságírók által készített egyedi tartalmakhoz jutnak hozzá. Ennek formája egy ELŐFIZETÉS, mely egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között klubtagságot, webinárumokon való részvételt, a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.

Előfizetőink naponta 4-6 unikális, máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá, cikkenként nagyjából 10 forintért, havonta és laponként 745 forintért.

Cikkeink túlnyomó többsége azonban továbbra is szabadon olvasható marad.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!

Jól jönne 1,5 millió forint?

A Bank360.hu és a Privátbankár kalkulátora alapján az alábbi induló törlesztőkre számíthatsz januárban, ha 1,5 millió forintra van szükséged 60 hónapra: a Raiffeisen Bank személyi kölcsöne 30 372 forintos törlesztőrészlettel lehet a tiéd. Az Ersténél 32 831 forint, a Cetelemnél pedig 33 102 forint a törlesztőrészlet. Más kölcsönt keresel? Ezzel a kalkulátorral összehasonlíthatod a bankok ajánlatait!

Makro / Külgazdaság Orbán és Biden: érik a vihar a két kormány között - A hét videója
Káncz Csaba | 2021. január 22. 20:01
Az amerikai külügyminiszter- és pénzügyminiszter-jelölt szenátusi meghallgatásain nagyon kemény üzenetek hangzottak el Kína felé. Az Orbán-kormányra több ok miatt is borzasztóan nehéz időszak vár. Káncz Csaba videókommentárja.
Makro / Külgazdaság Ritka alacsony kórházi adóssággal indult az év
Kormos Olga | 2021. január 22. 17:58
A magyar egészségügyi intézmények a "karácsonyi ajándékba" kapott 44,8 milliárd forintos tartozáskiegyenlítésnek köszönhetően az újévet 8,1 milliárd forintos adóssággal kezdték meg. 
Makro / Külgazdaság Biden az olaszok mellé állt a konfliktusban – Párizs Putyinnal szövetkezik
Káncz Csaba | 2021. január 22. 14:34
Párizs kivételével az európai NATO-szövetségesek támogatnák a Biden-kormányzat fokozott segítségnyújtását a líbiai egységkormány irányába. Conte olasz miniszterelnök három hete támogatásáról biztosította Washington nagyobb odafigyelését a proxi háborúba süllyedt országra. Káncz Csaba jegyzete.
Makro / Külgazdaság Bejelentették: 2 millió adag orosz vakcinát vásárol Magyarország
Privátbankár.hu | 2021. január 22. 12:45
Pár órával a péntek reggeli bejelentése után kiderültek a részletek az orosz vakcinarendelésről.
Makro / Külgazdaság Orbán Viktorral szemben tesztelhetik lobbi-erejüket a "megszorított" polgármesterek
Vég Márton | 2021. január 22. 11:12
Jogi és pénzügyi leckét is kaptak az önkormányzatok a kormánytól az adóstop megkésett elrendelésével és az iparűzési adó megfelezésével. A kormányfő jóindulatában és a lokálpatrióta cégek adományaiban bízhatnak.
Makro / Külgazdaság A lengyelek jogi lépéseket tehetnek, ha a Pfizer nem pótolja kiesett szállítmányait
MTI | 2021. január 22. 10:50
Lengyelország jogi lépéseket vesz fontolóra, amennyiben a Covid-19 kór elleni egyik vakcina gyártója, a Pfizer nem pótolja az első negyedév folyamán a jelenleg csökkentett szállítmányait - közölte Piotr Müller kormányszóvivő egy pénteki interjúban.
Makro / Külgazdaság Szijjártó Péter rendkívüli bejelentése: nagy mennyiségű orosz vakcinát vesz Magyarország
Privátbankár.hu | 2021. január 22. 09:18
Részletek még nincsenek, de a szerződést már aláírták a felek. A Facebookon közvetített sajtótájékoztatón a miniszter nagy mennyiségű vakcináról beszélt.
Makro / Külgazdaság Orbán Viktor szerint még sokáig maradnak a korlátozások
Privátbankár.hu | 2021. január 22. 08:28
Orbán Vikor miniszterelnök szerint ameddig nincs elég vakcina, addig maradnak a korlátozások.
Makro / Külgazdaság Biden egy sor rendeletet aláírt már az első napján
MTI | 2021. január 22. 07:00
 Joe Biden amerikai elnök első teljes hivatali napján, csütörtökön egy sor rendeletet írt alá a koronavírus-járvány megfékezését célzó intézkedésekről, és közölte, hogy a járvány egyesült államokbeli halálos áldozatainak száma várhatóan eléri a félmilliót februárban.
Makro / Külgazdaság Korlátozhatja az EU a nem alapvető fontosságú utazásokat
MTI | 2021. január 22. 06:46
Az Európai Unió tagállamainak vezetői videókonferencia keretében tartott tanácskozásukon egyetértettek a koronavírus-járvány megállítását célzó korlátozó intézkedések fenntartásában és szükség esetén szigorításukban is a vírusmutációk terjedésének megállítása érdekében - közölte Charles Michel, az Európai Tanács elnöke az informális csúcsértekezletet követően csütörtökön éjjel.
Friss
hírlevél