4p

Ki a felelős az EU-s rekorder hazai inflációért?
Élesedik a konfliktus a jegybank és a kormány közt: kinek van igaza?

Online Klasszis Klubtalálkozó élőben Simor Andrással - vegyen részt és kérdezzen Ön is a korábbi jegybankelnöktől!

2023. november 29. 15:30

A részvétel ingyenes, regisztráljon itt!

Növekedés és bizalom nélkül nem tartható fenn a magyar eladósodottság jelenlegi szintje - véli László Csaba. A korábbi pénzügyminiszter szerint vannak adottságaink, amivel nem tudunk mit kezdeni, de számos tényezőn alakíthatunk - a folyamat azonban sokáig tart.

Csökkenthető-e az államadósság a versenyképesség növelése nélkül? - tette fel a kérdést László Csaba korábbi pénzügyminiszter, a KPMG szenior partnere az 51. Közgazdász-vándorgyűlésen.

Ha minden jól megy, 2035-re összejön a cél

Az 51. Közgazdász-vándorgyűlést szeptember 26. és 28. között rendezi meg a Magyar Közgazdasági Társaság Békéscsabán illetve Gyulán. A vándorgyűlés mottója: Növekedési fordulat – honnan jön a lendület?A több mint félszáz előadó között szerepel Baráth Etele, Bod Péter Ákos, Chikán Attila, Domokos László, Farkas Ádám, Fónagy János, Kovács Árpád, László Csaba, Matolcsy György, Parragh László, Pongrácz Ferenc, Surányi György és Varga Mihály is.

A szakember egy modellen keresztül mutatott be egy lehetséges államadósság-pályát a következő 20 évre, melynek paraméterei a GDP-növekedés, az elsődleges államháztartási egyenleg és a reálkamat voltak. László Csaba modellje szerint ha az átlagos reálkamat 2 százalék és a GDP-arányos költségvetési többlet 1 százalék, és ehhez 1 százaléknál kisebb gazdasági növekedés társul, akkor nem csökkenthető az államadósság-ráta.

Ha a reálkamatot a modellben 3 százalékra emeljük, a költségvetési egyenleg többlete 1 százalék marad,  és a GDP csak átlagosan 1,5 százalékkal nő, az pedig (csökkenés helyett) egyenletesen növekvő államadóssághoz vezet. Ha viszont a reálkamat 2 éves átlagos százalék, az államadósság lassú ütemben ugyan, de csökkenthető 1,5 százalékos átlagos éves GDP-növekedés mellett is.

Ahhoz, hogy az államadósság a GDP 50 százaléka alá csökkenjen (ahogy azt az alaptörvényben is meghatározták), 2 százalékos átlagos éves reálkamat és 1 százalékos éves átlagos államháztartási többlet mellett 3 százalékos átlagos éves GDP-növekedésre van szükség – a modell alapján így 2035 környékére érhetjük el a kívánt GDP-arányos államadósság-szintet.

Nagyot esett a magyar versenyképesség – a javulás hosszú folyamat lesz

Növekedés és bizalom nélkül nem tartható fenn a magyar eladósodottság jelenlegi szintje. A World Economic Forum legutóbbi versenyképességi listáját idézve (a 63. helyre esett vissza Magyarország) elmondta: lehet relativizálni ezeket a listákat, de az biztos, hogy az esetleges új befektetők ezeket a rangsorokat is mérlegelik, amikor terepet keresnek a beruházásaiknak. A WEF rangsorának pillérei közül Magyarország ráadásul egyetlen tényezőben sem került az élre versenytársai közül.

Rendes adófizetők, több gyerek, külföldi munkavállalók - ez is kell a növekedéshez. Varga Mihály előadása >>

Idén először a finanszírozáshoz való hozzáférés nehézsége került az első helyre a legproblémásabb területek között, a további helyeken továbbra is a kiszámíthatóság hiánya, az adópolitika, a bürokrácia és a korrupció szerepel. Az intézményrendszer megítélése általában véve is nagyot romlott az elmúlt években, az egykulcsos adórendszer bevezetése ellenére pedig 148 országból 132. helyre került Magyarország az adózás munkát ösztönző hatása szempontjából. A 7. legproblémásabb tényező a gyenge munkamorál – ez azt jelzi, hogy nem csak az állam hibás a versenyképesség romlásában.  

A versenyképesség szempontjából adottság a piac mérete, a nyersanyag-ellátottság és a külső környezet – ezeken nyilván nem tudunk változtatni. Az egészségügy, az oktatás, az infrastruktúra, az üzleti kultúra területén viszont bőven  van teendője az országnak, a változtatások eredménye viszont csak jónéhány év alatt jelentkezhet.

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!

Makro / Külgazdaság Netanjahu felelőssége az elszabadult erőszakhullámban
Káncz Csaba | 2023. november 28. 09:31
Az elszabaduló ciszjordániai erőszakhullám egyik fő oka a palesztin nemzeti követelésekkel szembeni elzárkózás politikája. Noha a Nyugat elítéli a telepesek és az izraeli biztonsági erők által elkövetett erőszakot, nem gyakorol tartós nemzetközi nyomást Izraelre. Káncz Csaba jegyzete.
Makro / Külgazdaság Borzasztó adat érkezett a magyar gazdaságról
Privátbankár.hu | 2023. november 28. 08:30
Két számjegyű mínuszban a beruházások Magyarországon. Több szektorban is 20-30 százalékos a hanyatlás. 
Makro / Külgazdaság Bizarr összefogás jöhet létre Putyin ellen
Privátbankár.hu | 2023. november 28. 07:56
Az elemzők már azt találgatják, milyen újdonságot hozhat a jövő tavaszi oroszországi elnökválasztást megelőző politikai kampány, illetve meggyengülhet-e Vlagyimir Putyin államfő hatalma.
Makro / Külgazdaság Elég rossz hír jött a magyar fizetésekről és a minimálbérről
Privátbankár.hu | 2023. november 28. 07:24
Az uniós mezőny hátsó felében kaptak helyet a magyar reálbérek, igaz, vannak még rosszabbul szereplő országok. 
Makro / Külgazdaság Mi történt a forinttal?
Privátbankár.hu | 2023. november 28. 06:53
A magyar deviza a dollárral szemben nagyobb mértékben erősödött. 
Makro / Külgazdaság Egyre több embert veszítenek az oroszok - műkincseket kapott vissza Ukrajna
Privátbankár.hu | 2023. november 27. 20:11
A hétfői már az orosz-ukrán háború 642. napja. Ezek voltak az elmúlt órák legfontosabb eseményei. 
Makro / Külgazdaság Újabb túszokat engedett szabadon a Hamász
Privátbankár.hu | 2023. november 27. 19:33
Az elrabolt izraeliek hazaszállítása folyik.
Makro / Külgazdaság Megvan, meddig hosszabbítják meg a gázai tűzszünetet
Privátbankár.hu | 2023. november 27. 17:25
A hosszabbításért mindkét félre komoly nemzetközi nyomás irányult.
Makro / Külgazdaság Magyarországon át szökött meg a korrupt polgármester – hullanak a fejek Romániában
Privátbankár.hu | 2023. november 27. 16:49
Több fontos ember is belebukott Romániában a nagybányai polgármester szökésébe. 
Makro / Külgazdaság Kaptak egy jó hírt a németek, de még korai a pezsgőt bontani
Privátbankár.hu | 2023. november 27. 16:18
Az infláció további mérséklődését várják Németországban a Reuters által megkérdezett tizenegy bank közgazdászai, elsősorban az üzemanyagárak csökkenésének köszönhetően.
Privátbankár
Mfor
Piac és Profit

Professzionális online sales és marketing vezetőt keresünk!

Részletek

hírlevél
Ingatlantájoló
Együttműködő partnerünk: 4iG