5p
Balog Ádám a jegybank bankrendszerről szóló 10 pontja kapcsán igyekezett eloszlatni a félreértéseket Nyíregyházán. Elárult néhány részletet a rossz bankról is: októberben indulhat az a fél éves időszak, amely során a bankok eladhatják problémás hiteleiket vagy behajtás során hozzájuk került ingatlanjaikat az új eszközkezelőnek

A Magyar Nemzeti Bank jövőképe a magyar bankszektorról – ez volt a címe Balog Ádám MNB-alelnök előadásának címe, amelyet a Közgazdász-vándorgyűlésen tartott meg.

A magyar bankrendszerre vonatkozó hosszú távú jövőkép: a vitatott 10 pont

Közhely, hogy a bankrendszer természeténél fogva prociklikus: egy válság során mélyebbre tudja rántani a gazdaságot, mint amit maga a válság indokolna, más esetben pedig a gazdaság túlfűtöttségét felerősíti. A jegybank szerint ez azonban kisimítható – mégpedig úgy, hogy illeszkedjen a gazdaság fenntarthatóságához.

Ennek érdekében megfogalmaztak 10 elérendő célt, ami sok vitát váltott ki - ebből Balog Ádám azt a hármat emelte ki előadásában, ami a legvitatottabb volt.

Korábbi összeállításunk a  témában: 10 dolgot szeretnének Matolcsy emberei: ettől lesz jó a bankrendszer >>

1. A tulajdonosi szerkezet

A külföldi tulajdonnak vannak előnyei: elősegítheti a versenyt, új termékeket, technológiákat importálhat, valamint tőkehiány esetén a külföldi tulajdonosnak kell helytállni, nem az adófizetőknek kell finanszírozni a tőkeemelést. Vannak azonban hátrányai is: erősen prociklikus helyzetet teremt, (regionális) válság esetén az anyabank saját országának érdekeit védi, illetve a külső sokkokat közvetítheti a másik országba is.  Külföldi bankok és hazai bankok dominanciája mellett is vannak sikeres országok, meg kell vizsgálni, milyen helyzetben van az adott ország,

2. Mennyi a tisztességes mértékű profit?

Lehet, hogy félreérthetően fogalmaztak: a profit mértékét egyáltalán nem akarja szabályozni a jegybank - azt egyfajta lázmérőnek használnák, amelyből következtetni lehet a pénzügyi közvetítőrendszer folyamataira, problémáira.

3. Önfinanszírozással a sérülékenység ellen

A bankrendszer önfinanszírozása a sérülékenység csökkentése miatt fontos. Gyakori ellenérv az önfinanszírozó rendszerrel szemben, hogy 100 százalék alatti hitel/betét állomány esetében eltűnnek a külföldi források – a másik ellenérv: a lakossági megtakarítás növekedése nélkül nem bővülhet a hitelezés- Balog Ádám szerint ez egyik sem törvényszerű.

Az MNB tanulmányát kiindulópontnak szánja a szakmai párbeszédben.

Devizahitelezés: hatóságként lépnek majd fel

A devizahiteles kérdés jelenleg bírósági, kormányzati síkon van. A jegybanknak is van persze szerepe: egyrészt a háttérszámításokban segítenek, valamint a jövőben a jegybank hatóságként is szerepet vállalhat a rendezésben – különösen a speciális esetekben lépnek majd fel.

Nem teljesítő hitelek: a jegybank elindítja a rossz bankot

A nem teljesítő hitelek aránya túlságosan magas, ez gátolja a bankokat a hitelezésben – az értékvesztés, a nagymértékű tartalékolási kényszer, a rengeteg lekötött erőforrás miatt. A jegybank ezért hívja életre az Eszközkezelőt (azaz a „rossz bankot”), ezzel próbálja felszabadítani a bankok tőkéjét, erőforrásait, javítani likviditását, felpörgetni a hitelezési aktivitást. (Leegyszerűsítve: a rossz bank megveszi a bankoktól problémás hiteleit, majd megpróbálja azokat behajtani.)

A programban első sorban a magyar bankok vehetnek részt, de nem zárják ki azokat az európai bankokat, amelyeknek Magyarországon van kihelyezett hitele. A projekthitelek esetében 500 millió forintos szintnél húzták meg az alsó határt, a fedezetként elvont ingatlanoknál pedig a legalább 200 milliós értékűekből vásárolna az eszközkezelő.

Balog Ádám kiemelte: ez nem egy mentőprogram, ez egy piaci eszköz – ennek megfelelően piaci áron szeretnék megvenni az eszközöket.

A program várhatóan októberben elindul, egy fél éve lesz a bankoknak felajánlani kintlevőségeiket vagy ingatlanjaikat. A program nem örökre szól, az eszközkezelő 10 évig működhet, az alelnök szerint 4-5 éven belül hozhat eredményt.

Csütörtökön kezdődött a háromnapos 52. Közgazdász Vándorgyűlés, amelynek helyszíne ezúttal Nyíregyháza. A konferencia címe: Tíz év az EU-ban: az elkötelezettség és a nyitottság szerepe a gazdasági növekedésben.

A konferencia nyitónapján Varga Mihály nemzetgazdasági miniszter ismertette a közeljövő gazdaságpolitikai terveit. Részletek >>

Szijjártó Péter külügyi és külgazdasági államtitkár pedig arról beszélt: Új világrend van kialakulóban – ennek lesznek vesztesei és győztesei is. Részletek >>

Heim Péter szerint hamarosan helyreállhat a hitelezés Magyarországon, ennek egyelőre legnagyobb gátja a nem teljesítő hitelek magas aránya - ekkora pénzbőség nem volt a világban az elmúlt 100 évben, ezen tehát nem múlik. Részletek >>

Az egyik panelbeszélgetésen feltették a villámkérdést: csatlakozzon-e Magyarország a bankunióhoz? Itt van az 5 szakértő rövid válasza >>

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!

Pénzügyi szektor Az MNB elmagyarázta, hogy mi történik az inflációval
Privátbankár.hu | 2024. április 11. 11:45
Az infláció és a maginfláció is a jegybank márciusi Inflációs jelentése előrejelzési sávjának közepén alakult - állapította meg a Magyar Nemzeti Bank márciusi inflációs adatokhoz fűzött elemzése.
Pénzügyi szektor MNB: Fokozott befektetői kockázattal járhatnak a kriptoeszközök
Privátbankár.hu | 2024. április 11. 09:58
A jegybank felkészül a kriptopiaci szereplők felügyelésére.
Pénzügyi szektor Csütörtökön talán valami csodára készül a forint
Privátbankár.hu | 2024. április 11. 07:18
Erősödött kissé a forint csütörtök reggelre a főbb devizákkal szemben az előző esti jegyzéséhez képest a nemzetközi devizakereskedelemben.
Pénzügyi szektor Nem „gyengeelméjűek" az elemzők – tudhattuk meg a Klasszis Klubban
Bózsó Péter | 2024. április 10. 15:01
Szabó Balázs, a Hold Alapkezelő vezérigazgatója - többek között - az extremitásokról is beszélt a Klasszis Klub Befektetői Univerzum című rendezvényén.
Pénzügyi szektor Hogyan lehet megvédeni a családi vagyont? Ezt is körbejártuk a Klasszis Klubban
Bózsó Péter | 2024. április 8. 15:09
A családi vagyontervezés és -védelem állt a legutóbbi Klasszis Klub Live! második panelbeszélgetésének fókuszában, amely során főszerkesztőnk, Csabai Károly PIllár Zsolttal, az Equilor Alapkezelő Zrt. vezérigazgatójával, Varga Szabolccsal, a Bank Gutmann magyarországi vezetőjével és Magyar Csabával, a Cyrstal Worldwide Zrt. vezérigazgatójával cserélt eszmét.
Pénzügyi szektor Soha nem lesz vége a kamatstopnak?
Privátbankár.hu | 2024. április 8. 14:39
Azt már korábban megtudtuk, hogy június 30. után is marad, most Nagy Márton azt is kilátásba helyezte, meddig szeretné kitolni a piacellenes intézkedést.
Pénzügyi szektor Folytatódik a harc a bankok és a csalók között: figyelmeztetést küldött mindenkinek az MNB
Privátbankár.hu | 2024. április 8. 12:24
Jelentősen csökkent az átutalásos kibercsalások száma és a károk összege a múlt év utolsó negyedévében, de a kártyás visszaéléseké tovább nőtt.
Pénzügyi szektor Élesedik a verseny a banki megtakarítások között - segítünk a legjobbat választani
Privátbankár.hu | 2024. április 7. 16:35
A Magyar Nemzeti Bank (MNB) az idei év egészében maximum 5 százalékos inflációt vár. Ennek fényében érdemes áttekinteni a banki betéti ajánlatokat.
Pénzügyi szektor Csak találgathatnak a szakértők is, hogy mitől erősödött a forint
Privátbankár.hu | 2024. április 4. 07:57
Erősödött a forint a főbb devizákkal szemben csütörtök reggel a szerda kora esti jegyzésekhez képest a nemzetközi bankközi devizapiacon.
Pénzügyi szektor Európa hamarabb megkezdheti a kamatcsökkentést, mint Amerika?
Privátbankár.hu | 2024. március 30. 17:03
Az euróövezeti kamatforduló a korábban jelzettnél hamarabb, akár még a dollárkamatok csökkentése előtt is megtörténhet az Osztrák Nemzeti Bank (OeNB) elnöke és az Európai Központi Bank (EKB) kormányzótanácsának tagja, Robert Holzmann szerint.
hírlevél
Ingatlantájoló
Együttműködő partnerünk: 4iG