<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=947887489402025&amp;ev=PageView&amp;noscript=1">
5p
Gazdasági miniszterként és jegybankelnökként levezényelt programját "magyar modell 1.0"-nak nevezte Matolcsy György, most felvázolta a 2.0-s verziót. 12+1 jelét látja a közelgő válságnak, 2030-ig tervezte el a szükséges lépéseket.
Matolcsy György 57. Közgazdász-vándorgyűlésen a Nyíregyházi Egyetemen 2019. szeptember 5-én. (Fotó: MTI/Czeglédi Zsolt)

Magyar modell 2.0 – Veszélyes vizeken is élen maradni címmel tartott előadást Matolcsy György jegybankelnök az 57. Közgazdász-vándorgyűlésen, Nyíregyházán. A Magyar Közgazdasági Társaság rendezvényének megnyitóján arról beszélt: aki nem látja a klímaváltozást, az tegyen szert erősebb szemüvegre– de a környezeti klímához hasonlóan a gazdasági klíma is megváltozik globálisan, Európában és a régiónkban is. Az elmúlt 7 év Matolcsy szerint relatív békében telt, Magyarország szerinte ritkán látható jó teljesítménnyel hozta az időszakot - kérdés, hogy ami a békeidőben jó volt, jó lesz-e a gazdasági klímaváltás idején is?

A magyar modell 1.0 kitűnően vizsgázott, de minden arra utal, hogy többre van szükség, máshogy kell gondolkodni – ezért felvázolta a 2.0-s verziót.

A 2008/2009-es válság a pénzügyi rendszerből indult, a közeljövő válsága viszont a reálszférából indulhat – mondta Matolcsy György. Innen átterjedhet a pénzügyi rendszerre is a pénzügyi eszközök átárazódásán keresztül. Lassulás, megtorpanás, esetleg válság jöhet – mondta.

A közelgő válság 12+1 jele

12 válságjelet azonosított Matolcsy György, olyan faktorokat, amelyek a közelgő gazdasági visszaeséshez hozzájárulhatnak:

1. A kereskedelmi háború (ami a kereskedelemnél többről szól, valójában a nyugati és a keleti világ küzdelme)

2. a hard (megállapodás nélküli) Brexit növekvő esélye

3. a megoldatlan olasz problémák (bankrendszer, permanens kormányválság, egyenlőtlenség és megosztottság, államadósság)

4. a  gyengélkedő német gazdaság (számos elkövetett hiba között a nukleáris energia háttérbe szorítását említette Matolcsy, valamint a digitális infrastruktúra megújításának elmaradását, emellett a globális autóipar átrendeződése is kedvezőtlenül hat)

5. a régió erős német kitettsége

6. a magas magyar gazdasági nyitottság

7. veszélybe kerülhetnek a keleti nyitás eredményei (az amerikai-kínai kereskedelmi háború kihathat az eurázsiai fejlődési folyamatokra)

8. leszűkült a nagy jegybankok mozgástere (Mario Draghi EKB-elnök történelmi eredményt ért el azzal, hogy megvédte az eurót, egyedül, de ennek érdekében az EKB elment a falig – véli Matolcsy)

9. Észak és Dél megosztottsága - a fiskális politika nem megfelelő használata Európában (az északi országoknak van fiskális mozgástere, de nincs meg az élénkítési szándék, a déli országok élénkítenének, de nincs mozgásterük hozzá)

10. a törökországi fejlemények a mi régiónkra is hatnak

11. fokozódó kockázatok az Öböl-menti országokban

12. a klímaváltozás, amelynek negatív következményei a világgazdaságra is hatással lesznek.

+1 Egyre kevésbé értjük a világot – Matolcsy szerint új mérőrendszerre van szükség, a GDP nem egyenlő a jóléttel, a fenntarthatósággal. Az infláció lényegében eltűnt, az árszínvonal mérését is át kell dolgozni; emellett a fejlett világban a negatív kamatok kora is beköszöntött.

2030-ig tervez Matolcsy – Magyar modell 2.0

A magyar modell 2.0 keretében 4 területen folyamatos előrelépésre van szükség

  1. Versenyképességi fordulat: az MNB 330 pontból álló versenyképességi javaslatcsomagját végre kell hajtani.
  2. Általános konjunktúra-élénkítő lépések kellenek – ennek pillérei a Növekedési Kötvényprogram, a hitelezés élénkítése, az EU-források felhasználása és a költségvetési tartalékok kérdése.
  3. Célzott iparág-erősítő lépések kellenek: nem csak a veszélyeztetett, hanem a nagyobb potenciállal rendelkező iparágak esetében. Higtech iparágak, zöld technológiák, tudásíntenzív feladatok, értékteremtő képesség terén kellenek támogató lépések.
  4. Munkaerőpiaci lépések: aktivitás további emelése (a külföldre távozott családok visszacsábításán keresztül is), a foglalkoztatás további bővítése és a teljes foglalkoztatás elérése, bérek vásárlóerejének növelése.

Ezt a modellt Matolcsy szerint 2019 és 2030 között kell végrehajtani.

Eltűnik a nettó külső adósság, felzárkózunk, és új pénzügyi rendszer jön

Előadásában egyébként arról is beszélt: 2021-ig eltüntetik a nettó külső adósságot. Magyarország már most is a kevésbé sebezhető országok táborába tartozik az aktuális rangsor alapján, a cél az, hogy teljesen lekerüljünk a listáról – mondta a jegybankelnök.

Az elmúlt 7 év átlagában átlagosan 2 százalékos GDP-növekedési többletet sikerült elérni az eurózónához képest, ez a jelenlegi felzárkózás, ezt a szintet szeretnék tartani a következő években is.

Azt is megemlítette: új pénzügyi rendszer és új pénzrendszer felé halad a világ: a petrodollár átadja a helyét valami másnak, ami digitális, információ vagy energia-alapú.

Jól jönne 1,5 millió forint?

A Bank360.hu és a Privátbankár kalkulátora alapján az alábbi induló törlesztőkre számíthatsz májusban, ha 1,5 millió forintra van szükséged 60 hónapra: a Raiffeisen Bank személyi kölcsöne 30 379 forintos törlesztőrészlettel lehet a tiéd. Az Erste Banknál 32 831 forint, a Cetelemnél pedig 33 556 forint a törlesztőrészlet. Más kölcsönt keresel? Ezzel a kalkulátorral összehasonlíthatod a bankok ajánlatait!

Makro / Külgazdaság Covid: csak egy magyar városban javul a helyzet
Privátbankár.hu | 2022. január 17. 19:01
Legalábbis a vizsgált városok közül, a koronavírus örökítőanyagának koncentrációját tekintve a szennyvízben. Országos átlagban enyhe emelkedés tapasztalható.
Makro / Külgazdaság Putyin kijátssza az iráni kártyát – a héten jár le az ultimátum
Káncz Csaba | 2022. január 17. 18:37
Egy feszültebb NATO - Moszkva szembenállás időszakában a Kreml szívesebben támogatja Irán „aktív elrettentés” stratégiáját a Közel-Keleten. Ennek már rövid távon Izrael láthatja a kárát. Káncz Csaba jegyzete.
Makro / Külgazdaság Durván beszólt a bevándorlóknak az elnökjelölt, súlyos pénzbírságra ítélték
Privátbankár.hu | 2022. január 17. 17:40
Éric Zemmour szerint a kísérő nélküli kiskorú illegális bevándorlók tolvajok, gyilkosok és nőket erőszakolnak meg. 10 ezer euróra büntették.
Makro / Külgazdaság Az árstop aligha állítja meg az inflációt, ellenben az élelmiszerek minősége romolhat
Privátbankár.hu | 2022. január 17. 16:23
Az élelmiszerárak megugrása is jelentősen hozzájárult a decemberi kiugróan magas inflációhoz. Ráadásul a jelek szerint számottevő javulásra aligha számíthatunk, hiszen több tényező abba az irányba mutat, hogy az infláció továbbra is magas lesz. A kormány által bevezetett árstoptól sem érdemes csodát várni, mondta el a Trend FM Reggeli Monitor című műsorában kollégánk, Király Béla.
Makro / Külgazdaság Az infláció a legnagyobb ellenség Matolcsy György szerint
Privátbankár.hu | 2022. január 17. 16:05
Az infláció a jegybankok legnagyobb ellensége, annak legyőzése a legfontosabb lépés a fenntarthatóság felé a pénz területén.
Makro / Külgazdaság Rossz hír az Orbán-kormánynak: februárban indulhat az uniós pénzmegvonási akció
Wéber Balázs | 2022. január 17. 15:37
Sajtóértesülések szerint Brüsszel néhány héten belül megkezdi a problémás tagállamok, Magyarország és Lengyelország megbüntetését: megindulhat a jogállamisági mechanizmus a két ország ellen.     
Makro / Külgazdaság Önellátók leszünk villamos energiában Szijjártó Péter szerint
Privátbankár.hu | 2022. január 17. 14:01
Magyarország a paksi atomerőmű bővítésével és a napenergia-beruházások megvalósulásával teljes mértékben önellátóvá fog válni a villamos energia terén, véli a külgazdasági és külügyminiszter.
Makro / Külgazdaság Tíz éve nem voltak ilyen optimisták a vezérigazgatók
Privátbankár.hu | 2022. január 17. 13:35
A világ cégvezetőinek 77 százaléka szerint erősödni fog a globális gazdaság idén. Azért vannak aggodalomra okot adó tényezők is.
Makro / Külgazdaság Enyhül a Covid-járvány, lazulnak a karanténszabályok Angliában
Privátbankár.hu | 2022. január 17. 13:06
Öt napra rövidült hétfőtől a pozitív koronavírus-teszt utáni kötelező elkülönítés időtartama Angliában. Az eddigi szabályozás alapesetben tíz nap elkülönítést írt elő, de ezt hét nap után, két negatív koronavírus-teszttel meg lehetett szakítani.
Makro / Külgazdaság Hazatért a volt ukrán elnök, és egyenesen a bíróságra hajtott
Privátbankár.hu | 2022. január 17. 11:12
Petro Porosenko visszatért Ukrajnába, rögtön dulakodás is tört ki hívei és a határőrök között. A volt elnököt decemberben gyanúsították meg hazaárulással, akár 15 év börtönt is kaphat.
Friss
hírlevél
depositphotos Ingatlantájoló