BUX
35 875.71
-1.28%
-465.00
OTP
10 370.00
-2.99%
-320.00
MOL
1 970.00
-0.86%
-17.00
RICHTER
6 810.00
+0.67%
+45.00
MTELEKOM
393.00
-1.87%
-7.00
 
2019. szeptember 5. 15:51

Gazdasági miniszterként és jegybankelnökként levezényelt programját "magyar modell 1.0"-nak nevezte Matolcsy György, most felvázolta a 2.0-s verziót. 12+1 jelét látja a közelgő válságnak, 2030-ig tervezte el a szükséges lépéseket.

Matolcsy György 57. Közgazdász-vándorgyűlésen a Nyíregyházi Egyetemen 2019. szeptember 5-én. (Fotó: MTI/Czeglédi Zsolt)

Magyar modell 2.0 – Veszélyes vizeken is élen maradni címmel tartott előadást Matolcsy György jegybankelnök az 57. Közgazdász-vándorgyűlésen, Nyíregyházán. A Magyar Közgazdasági Társaság rendezvényének megnyitóján arról beszélt: aki nem látja a klímaváltozást, az tegyen szert erősebb szemüvegre– de a környezeti klímához hasonlóan a gazdasági klíma is megváltozik globálisan, Európában és a régiónkban is. Az elmúlt 7 év Matolcsy szerint relatív békében telt, Magyarország szerinte ritkán látható jó teljesítménnyel hozta az időszakot - kérdés, hogy ami a békeidőben jó volt, jó lesz-e a gazdasági klímaváltás idején is?

A magyar modell 1.0 kitűnően vizsgázott, de minden arra utal, hogy többre van szükség, máshogy kell gondolkodni – ezért felvázolta a 2.0-s verziót.

A 2008/2009-es válság a pénzügyi rendszerből indult, a közeljövő válsága viszont a reálszférából indulhat – mondta Matolcsy György. Innen átterjedhet a pénzügyi rendszerre is a pénzügyi eszközök átárazódásán keresztül. Lassulás, megtorpanás, esetleg válság jöhet – mondta.

A közelgő válság 12+1 jele

12 válságjelet azonosított Matolcsy György, olyan faktorokat, amelyek a közelgő gazdasági visszaeséshez hozzájárulhatnak:

1. A kereskedelmi háború (ami a kereskedelemnél többről szól, valójában a nyugati és a keleti világ küzdelme)

2. a hard (megállapodás nélküli) Brexit növekvő esélye

3. a megoldatlan olasz problémák (bankrendszer, permanens kormányválság, egyenlőtlenség és megosztottság, államadósság)

4. a  gyengélkedő német gazdaság (számos elkövetett hiba között a nukleáris energia háttérbe szorítását említette Matolcsy, valamint a digitális infrastruktúra megújításának elmaradását, emellett a globális autóipar átrendeződése is kedvezőtlenül hat)

5. a régió erős német kitettsége

6. a magas magyar gazdasági nyitottság

7. veszélybe kerülhetnek a keleti nyitás eredményei (az amerikai-kínai kereskedelmi háború kihathat az eurázsiai fejlődési folyamatokra)

8. leszűkült a nagy jegybankok mozgástere (Mario Draghi EKB-elnök történelmi eredményt ért el azzal, hogy megvédte az eurót, egyedül, de ennek érdekében az EKB elment a falig – véli Matolcsy)

9. Észak és Dél megosztottsága - a fiskális politika nem megfelelő használata Európában (az északi országoknak van fiskális mozgástere, de nincs meg az élénkítési szándék, a déli országok élénkítenének, de nincs mozgásterük hozzá)

10. a törökországi fejlemények a mi régiónkra is hatnak

11. fokozódó kockázatok az Öböl-menti országokban

12. a klímaváltozás, amelynek negatív következményei a világgazdaságra is hatással lesznek.

+1 Egyre kevésbé értjük a világot – Matolcsy szerint új mérőrendszerre van szükség, a GDP nem egyenlő a jóléttel, a fenntarthatósággal. Az infláció lényegében eltűnt, az árszínvonal mérését is át kell dolgozni; emellett a fejlett világban a negatív kamatok kora is beköszöntött.

2030-ig tervez Matolcsy – Magyar modell 2.0

A magyar modell 2.0 keretében 4 területen folyamatos előrelépésre van szükség

  1. Versenyképességi fordulat: az MNB 330 pontból álló versenyképességi javaslatcsomagját végre kell hajtani.
  2. Általános konjunktúra-élénkítő lépések kellenek – ennek pillérei a Növekedési Kötvényprogram, a hitelezés élénkítése, az EU-források felhasználása és a költségvetési tartalékok kérdése.
  3. Célzott iparág-erősítő lépések kellenek: nem csak a veszélyeztetett, hanem a nagyobb potenciállal rendelkező iparágak esetében. Higtech iparágak, zöld technológiák, tudásíntenzív feladatok, értékteremtő képesség terén kellenek támogató lépések.
  4. Munkaerőpiaci lépések: aktivitás további emelése (a külföldre távozott családok visszacsábításán keresztül is), a foglalkoztatás további bővítése és a teljes foglalkoztatás elérése, bérek vásárlóerejének növelése.

Ezt a modellt Matolcsy szerint 2019 és 2030 között kell végrehajtani.

Eltűnik a nettó külső adósság, felzárkózunk, és új pénzügyi rendszer jön

Előadásában egyébként arról is beszélt: 2021-ig eltüntetik a nettó külső adósságot. Magyarország már most is a kevésbé sebezhető országok táborába tartozik az aktuális rangsor alapján, a cél az, hogy teljesen lekerüljünk a listáról – mondta a jegybankelnök.

Az elmúlt 7 év átlagában átlagosan 2 százalékos GDP-növekedési többletet sikerült elérni az eurózónához képest, ez a jelenlegi felzárkózás, ezt a szintet szeretnék tartani a következő években is.

Azt is megemlítette: új pénzügyi rendszer és új pénzrendszer felé halad a világ: a petrodollár átadja a helyét valami másnak, ami digitális, információ vagy energia-alapú.

Az Ön bizalma a mi tőkénk

A Privátbankár HITELES, MEGBÍZHATÓ és EGYEDI információkat kínál, most, a válság alatt és békeidőben is. Tényszerű, politikai és gazdasági befolyástól mentes, világos és érthető elemzéseket, amelyek segítenek a gazdasági, befektetési döntések meghozatalában.


Makro / Külgazdaság Kinyithatnak keddtől a párizsi vendéglátóhelyek, a teraszok a járdákat és az úttesteket is elfoglalhatják
MTI | 2020. május 31. 18:24
Mert benti kiszolgálás még nem lesz.
Makro / Külgazdaság Szlovéniában már harmadik napja nincs új koronás fertőzött
MTI | 2020. május 31. 16:51
És ötödik napja nem halt bele senki a betegségbe.
Makro / Külgazdaság A Szegedi Szabadtéri Játékokon már nem segít a kormányrendelet
Kormos Olga | 2020. május 31. 14:07
Bár május 28-tól fogadhatnak nézőket a szabadtéri színházak és mozik, sőt, a vándorcirkuszok is, de nyilvánvaló, hogy olyan gyorsan egy intézmény sem tud reagálni, hogy már ezen a héten előadást tartson. A társadalmi távolságtartás szabályai miatt pedig kicsit olyan a helyzet, mint a népmesében: kaptak is, meg nem is.
Makro / Külgazdaság Várják is az olasz vezetők az ország újranyitását meg nem is
MTI | 2020. május 31. 14:00
Egy északi tartományi vezető szerint szép jelzés, hogy a járványtól megkímélt déli régiókkal egyszerre nyitják meg a durván megtizedelt északi régiót. Egy déli vezető szerint meg érthetetlen az egész.
Makro / Külgazdaság Már több mint 6 millió koronavírus-fertőzöttet azonosítottak globálisan
MTI | 2020. május 31. 07:53
A halálos áldozatoké már csaknem 370 ezer, közel 2 és félmillióan viszont kigyógyultak a betegségből.
Makro / Külgazdaság Trump eltolta a G7-et, meghívta Oroszországot, Dél-Koreát, Ausztráliát és Indiát is
MTI | 2020. május 31. 07:27
Kínát viszont nem.
Makro / Külgazdaság Nem érdemes még Romániába, Ukrajnába menni - vagy onnét jönni
Privátbankár.hu | 2020. május 30. 20:21
Jöhet egy második hullám. Újabb rendelet lépett hatályba a magyarok határátlépéséről, de csak keveseket érint Bulgáriával kapcsolatban. Ukrajna, Románia viszonylatában továbbra is marad a karantén, ha valaki beutazik, kivéve a tranzit forgalmat. A vonatok feltöltéséről és a Balaton hajóin való távolságtartásról is beszéltek az operatív törzs mai tájékoztatóján.
Makro / Külgazdaság Itt nézheti vissza az operatív törzset
Privátbankár.hu | 2020. május 30. 11:03
Az adás véget ért, de megtekinthető a kormány Facebook-oldalán. Szó van a nyári rendezvények megtartásának lehetőségéről, egyes utazási korlátozások lazításáról Ukrajna és Bulgária irányába. Beszélnek a vasúti közlekedés aktuális biztonsági szabályairól és a jegyeladásokról, valamint az Mfor.hu kérdésére a balatoni hajózásról is.
Makro / Külgazdaság 26 új koronavírus-fertőzött, hét halott
Privátbankár.hu | 2020. május 30. 09:03
3867 főre nőtt a beazonosított fertőzöttek száma és elhunyt 7 idős krónikus beteg – közölte a kormány. Ez 26 fős növekedés az ismert esetek számában, de jelentősen, 99 fővel csökkent az aktív fertőzések száma.
Makro / Külgazdaság Négyen kapnak vérplazmakezelést koronavírusra Magyarországon
Eidenpenz József | 2020. május 30. 08:44
Jelenleg négy súlyos betegen alkalmazzák a vérplazmás kezelést a koronavírus ellen kísérleti terápiaként. Mindenki, aki kapja a kezelést, már jó állapotban van. A remdesivirről a nemzetközi sajtóban ellentmondásos hírek érkeztek.
hírlevél