Lapunk Minőségi Újságírás díjat kapott 2020. júliusában
Mekkora bizalomvesztést okoztak a brókerbotrányok, hány brókercég éli túl? Meddig veszik még a magyarok az állampapírt, és mikor fordulnak a magyar részvények felé? Segít, ha az osztrákok helyett a jegybank növeli a tulajdonrészét a tőzsdében? Ki csap le a magyarok rengeteg készpénzére? Komoly szakemberek vitatták meg a brókerbotrány utáni helyzetet.

Az 53. Közgazdász-vándorgyűlés Pénzügyek szekciójában rendezett panelbeszélgetésen Windisch László, az MNB alelnöke, Barcza György, az Államadósság Kezelő Központ vezérigazgatója, Szécsényi Bálint, a Budapesti Értéktőzsde alelnöke, Régely Károly, a Concorde vezérigazgatója és Wolf László, az OTP vezérhelyettese vettek részt, a beszélgetést Nagy Márton, az MNB alelnöke moderálta.

Mekkora volt a bizalomvesztés a brókerbotrány után?

Nem a kötvényekkel volt baj - Windisch László elmondta:  a brókerbotrányok után egyértelműen volt bizalomvesztés,  a befektetési vállalkozások, brókercégekkel szemben. Ez mérhető is volt: átmenetileg csökkent a kezelt vagyon állománya, ezt azonban le is dolgozta a szektor. Igaz, nem minden szereplő: átrendeződik a piac, a stabilabb hátterű cégek jobban jöttek ki, illetve állampapírt inkább az államkincstáron keresztül vesznek a kisbefektetők. Kiemelte: nem az derült ki, hogy a kötvények kockázatosak, hanem az, hogy el lehetett lopni a papírokat – ugyanígy akár állampapírokat is el lehetett volna lopni.

Szécsényi Bálint

A határidős piac érezte meg - A Buda-Cash és a Quaestor 5 százalék körüli részesedése volt a tőzsdén, ez kiesett, de igazából – más tényezők miatt – az azonnali piaci forgalom nem csökkent, hanem sokkal inkább nőtt. A határidős piacon viszont valóban érzékeltek csökkenést – mondta el Szécsényi Bálint.

Az állampapírt azóta is viszik - Barcza György, az Államadósság Kezelő Központ vezérigazgatója a brókerbotrányok után azonnal sajtótájékoztatón emelte ki az állampapírok mint termékek és az Államkincstár mint szolgáltató biztonságosságát. A bizalom nem ingott meg a termékek iránt, azóta bővítik a forgalmazói kört is – egy bankkal és egy brókercéggel is tárgyalnak, hiszen van még tér a további népszerűsítésre.

Régely Károly

A fiktív kötvény ijesztette meg az embereket - Régely Károly elmondta: a Concordnál kezelt állomány 3 százalékát érintette a brókerbotrány utáni visszaesés, azóta viszont 10 százalékos növekedésről tudnak beszámolni. A fiktív kötvények megjelenése volt az, ami igazán elbizonytalanította a befektetőket, illetve megkérdőjeleződött, hogy a felügyelet képes lesz-e a jövőben megakadályozni hasonlót. Az azóta életbe léptetett és várható intézkedések alapján igen, képes lesz.

A bankok nagyot nyertek rajta - Wolf László elmondta: míg 2014-ben stagnált a bankoknál tartott értékpapírállomány, 2015-ben kb. 1000 milliárddal nőtt szektorszinten – átjöttek a bankokhoz a brókercégektől. 15 első felében a megtakarítások 60 százaléka az OTP-nél csapódott le.

Wolf László a Privátbankár.hu egy korábbi rendezvényén

Hány brókercég éli túl?

A kicsik eltűnnek - Ami a kilátásokat illeti: a kicsik itt is egyre nehezebben élnek meg, összeolvadásokra, felvásárlásokra számít Wolf László. Még konkrét üzletekről nincs hír, de szerinte 2016-ra megérkeznek az első bejelentések.

Valakik a zavarosban halásznak - Régely: kisebb cégek már megkeresték a Concorde-ot, hogy nem dolgoznának-e együtt – de azt gondolja, nyertesek nem nagyon lesznek, mert azok a cégek, amelyek úgymond túl gyorsan forgatják a befektetők pénzét, azok ügyfelei a külföldi, online brókercégeknél köthetnek ki.

Kellenek a kisbefektetők a tőzsdére - Szécsényi Bálint szerint a brókercégek a kisbefektetőket hozzák a piacokra, akik viszont az intézményi befektetőknek is fontosak. Ha kevesebb lesz a cég, az meglátszik majd a tőzsdei forgalmon is – ennek ellensúlyozására például külföldi kereskedőket is megpróbálnak Budapestre csábítani.

Ki viszi el a lakosság rengeteg készpénzét? - Windisch László kiemelte: a bizalom valóban helyreáll, de a háztartásoknál lévő készpénzállomány is folyamatosan növekszik – ebben még van olyan potenciál, ami segíthet a szektor talpraállásában.

Elszipkázza a pénzt az állam a bankok elől?

A bankok szívesen adják el az állampapírt - Az állampapírok forgalmazásáért járó jutalék úgy tűnik, vonzó a bankoknak, szívesen értékesítenek – a bankok ezért nem érzik hátrányosnak, hogy a saját bankbetéteik helyett állampapírba kerülnek az ügyfelek megtakarításai. Márpedig amíg a banki ügyintézők ajánlják az állampapírokat, addig az ügyfelek venni is fogják, a jelek alapján tehát nem félnek az állampapírok kiszorító hatásától a bankok.

Hitelezésre úgysem kell most sok pénz - Wolf László szerint a befektetésre szánt pénzek 90 százaléka most állampapírba megy az OTP-nél. A bankoknak mindegy, hogy a betéti kamatmarzson vagy a jutalékokon keresnek pénzt.  A hitelezésnek meg kellene végre indulnia ahhoz, hogy ez érezhető probléma legyen – ez viszont egy viszonylag kellemes probléma lenne.

Hova lett a Quaestor 150 milliárdja?

Nem nejlonszatyrokban lopták el, piramisjátékra kellett - A Quaestor fiktív kötvénykibocsátásából származó pénzzel kapcsolatos kérdésre Windisch László elmondta: valójában nem is fiktív kibocsátás történt. a Hrurira 58 milliárdért kibocsátott kötvényt, és elkövetett számos törvénytelenséget – a Buda-Cash sem bocsátott ki fiktív állampapírt. Az embereket becsapták: elvették a pénzüket, és nem adtak érte semmit. Ez nem néhány hónap munkája volt, hosszú éveken át károsították meg az embereket, ami egy idő után piramisjátékká fejlődött – újabb és újabb jogosulatlanul bevont pénzekből fizették ki a korábbi befektetőket. Erre ment a pénz nagy része, nem nejlonzacskóban hordtak szét 150 milliárd forintot – mondta Windisch. A nyomozók most is dolgoznak azon, hogy felkutassák a vagyont, feltérképezzék a pénz útját.

Mi lesz, ha újabb takarékok, bankok, brókercégek dőlnek be?

Feltöltik a betétvédelmi alapot - Az OBA vagyona nem csökkent olyan szintre, hogy bármiféle kockázatot jelentene – mondta Windisch László. A szabályozás rendelkezik róla, hogy könnyen és gyorsan fel lehessen tölteni a vagyont, ha az alap eladósodik.

Nem telik be a lakosság hócipője az állampapírral?

Barcza György

Akkor kell eladni, amikor veszik - Jelenleg kedvező piaci környezetben évi 20 százalékos növekedést produkál a lakossági értékesítés. Akkor kell eladni az állampapírt, amikor veszik – most pedig a lakosság veszi. A lakossági állampapírokra ugyan magas kamatot fizet az ÁKK, de összességében nem növeli a nettó állományt – tehát az úgynevezett nagybani piacon verseny alakul ki a csökkenő összegű maradék mennyiségért, amin viszont nyer az állam. A lakossági állampapírpiac abban is sokat segít, hogy nem csak hogy nem kell újabb devizakötvényt kibocsátani, hanem újabb kibocsátás nélkül még törleszteni is tudja a korábbi devizakötvényeket az állam. A lakossági állampapír-állomány 2 év alatt akár el is érheti a külföldiek által birtokolt (forint alapú) állampapírok állományát, ez kiegyensúlyozottabbá teszi a finanszírozást.

Miért nem kell a magyar részvény?

Windisch László

A külföldi részvények mennek - A befektetési alapokon keresztül, indirekt módon a részvények is részesedtek a legutóbbi időszak megtakarítási felfutásából, de ez leginkább a külföldi részvényeket érintette - mondta Régely Károly.

Nincs magyar sztori - Illúzió, hogy érezhető mértékben a magyar részvényekbe lehetne terelni a kisbefektetők megtakarításait - mondta Wolf László. Ehhez vagy új cégeknek kellene a tőzsdére jönniük, vagy a meglévőknek kellene tőkét emelniük. Erre nem utalnak jelek, addig pedig maradnak a külföldi részvények a befektetőknek.

Az állam tudna tőzsdére menni - Lehet a kínálatot bővíteni – reagált Szécsényi Bálint. Fontos az edukáció, a fogyasztóvédelem a befektetők biztonsága, a szabályozás, de a legfonotsabb a  kínálat. Az elérhető cégek, amelyek tőzsdei kibocsátásra alkalmasak lennének, most az állam közelében vannak.

A jegybank részesedést vesz a BÉT-ben? - Windisch László szerint nem feltétlenül segíti a tőzsde felpörgetését, hogy osztrák többségi tulajdonban van a  magyar értéktőzsde, az MNB-ben van elkötelezettség arra, hogy a meglévő tulajdonrészüket növeljék a tőzsdében.

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára. Sok éves tapasztalattal a hátunk mögött elérkezettnek láttuk az időt arra, hogy szintet lépjünk és egy olyan lehetőséget kínáljunk Önöknek, amelynek segítségével egyes témakörök elismert szakértőinek - így többek között Bod Péter Ákos, Pogátsa Zoltán, Darvas Zsolt, László Csaba, Prinz Dániel vagy Szakonyi Péter - véleményeihez, mélyelemzéseihez, neves újságírók által készített egyedi tartalmakhoz jutnak hozzá. Ennek formája egy ELŐFIZETÉS, mely egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között klubtagságot, webinárumokon való részvételt, a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.

Előfizetőink naponta 4-6 unikális, máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá, cikkenként nagyjából 10 forintért, havonta és laponként 745 forintért.

Cikkeink túlnyomó többsége azonban továbbra is szabadon olvasható marad.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!

Jól jönne 1,5 millió forint?

A Bank360.hu és a Privátbankár kalkulátora alapján az alábbi induló törlesztőkre számíthatsz januárban, ha 1,5 millió forintra van szükséged 60 hónapra: a Raiffeisen Bank személyi kölcsöne 30 379 forintos törlesztőrészlettel lehet a tiéd. Az Ersténél 32 831 forint, a Cetelemnél pedig 33 102 forint a törlesztőrészlet. Más kölcsönt keresel? Ezzel a kalkulátorral összehasonlíthatod a bankok ajánlatait!

Pénzügyi szektor Csányi Sándor: az OTP-t érdekli a Commerzbank leányának megvásárlása
Csabai Károly | 2021. március 5. 11:51
A legnagyobb hazai hitelintézet 2020-as évét értékelő sajtótájékoztatóján az elnök-vezérigazgató azt is elárulta, tőkehelyzetük lehetővé teszi, hogy a tavaly elmaradt osztalékot az idén várhatóval együtt kifizessék a jegybank által ajánlott türelmi idő lejárta, azaz 2021. szeptember 30. után, s emellett még tovább terjeszkedjenek. Három országban vizsgálnak akvizíciós célpontokat, közülük egyben van már most is jelen az OTP. Az idén lesznek bejelentések - helyezte kilátásba Csányi Sándor.
Pénzügyi szektor Kevesebbet költöttek, többet tettek félre az Erste ügyfelei
Privátbankár.hu | 2021. március 4. 13:45
Ez is a koronavírus-járvány hatása. A kisvállalkozók hitelfelvételét fogta vissza jobban a Covid, a mikrovállalkozások 2020-ban 18 százalékkal kevesebb hitelt vettek fel, mint egy évvel korábban. 
Pénzügyi szektor Magyarországról is kivonulhat a Commerzbank?
Privátbankár.hu / MTI | 2021. március 1. 18:57
Kivonul Magyarországról és több más piacról Németország egyik legnagyobb pénzintézete, a Commerzbank - írta hétfői számában a Handelsblatt című német üzleti lap.
Pénzügyi szektor A K&H-nál percek alatt lehet online számlát létesíteni
Privátbankár.hu | 2021. február 23. 09:48
Néhány perc alatt bárki, bárhonnan, bármikor megnyithatja a bankszámláját, amihez azonnal használható digitális bankkártya is jár, anélkül, hogy bankfiókba kellene mennie, köszönhetően a K&H új fejlesztésének.
Pénzügyi szektor Marad a tőzsdén az MKB és az óriásbank is a parkettre mehet
Csabai Károly | 2021. február 19. 16:19
Bár a Magyar Bankholding MKB Bankra tett nyilvános vételi ajánlatát az egyetlen rajta kívüli részvényes, az MKB Bank MRP Szervezet visszautasította, az MKB-ból, a Takarékbankból és a Budapest Bankból álló társaság így is hatalmas, 97,19 százalékos tulajdoni hányaddal rendelkezik az MKB-ban. Amelyet ennek ellenére nem áll szándékában kivezetni a tőzsdéről - derült ki a lapunk kérdésére adott válaszból. 
Pénzügyi szektor Felemás képet mutatnak a tavalyi lízingpiaci számok
Privátbankár.hu | 2021. február 11. 10:44
Bár 14 százalékos visszaeséssel zárta a múlt évet a magyarországi lízingpiac a koronavírus-járvány miatt, a 639 milliárd forintos finanszírozott összeg jóval meghaladja az előzetes becslésekben szereplő 550 -600 milliárd forintos összeget - közölte a Magyar Lízingszövetség. 
Pénzügyi szektor Átadták a Pallas Athéné Kiválósági Ösztöndíjakat
Privátbankár.hu | 2021. február 2. 13:10
A Pallas Athéné Kiválósági Ösztöndíj Program a koronavírus-járvány okozta szokatlan körülmények ellenére a 2020/2021-es tanévben is zavartalanul működik, sőt az MNB Alapítványának döntése értelmében a 2021/2022-es akadémiai évben is tovább folytatódik, méghozzá 30-ról 40 ezer forintra emelt havi ösztöndíjjal.
Pénzügyi szektor Megírtuk hogy kellene, fel is pörgetné a zöld finanszírozást az MNB
Privátbankár.hu | 2021. január 22. 12:19
Nagyobb sebességre akarja ösztönözni a kereskedelmi bankokat az MNB a zöld finanszírozásban. Egy most megjelent vitairatában a megújulóenergia-termelésre vonatkozó banki lehetőségeket és kihívásokat tárja fel – rímelve lapunk legutóbbi cikkére, amiben képet adtunk a hazai ingatlanállomány állapotáról és felvázoltuk a hazai Zöld Biznisz potenciálját.
Pénzügyi szektor Immár tény, hogy Mészáros Lőrincék alkuszcége a Takarékbanknak dolgozik
Privátbankár.hu | 2021. január 19. 14:50
Az elmúlt években a biztosítási alkuszok piacán gőzerővel nyomuló, Mészáros Lőrinc résztulajdonában álló Hungarikum Biztosítási Alkusz Kft. újabb fontos mérföldkőhöz érkezett. A 75 százalékos tulajdonában lévő HUNBankbiztosítás Közvetítő Kft. stratégiai partnerséget kötött a Takarékbankkal – amely egyébként tavaly május óta a kft egynegyednyi üzletrészének is a birtokosa –, mely alapján 2021. január 6-a óta már elérhető a biztosítási termékek széles palettája a Takarékbank fiókhálózatában.
Pénzügyi szektor Az MNB és Mészáros Lőrinc cégének levelei felzaklatták a biztosítási alkuszokat
Csabai Károly | 2021. január 16. 17:15
Az érintettek egy részében spekulációra adott okot, hogy a jegybanki megkereséssel egy időben a Mészáros Lőrinc kisebbségi tulajdonában lévő Hungarikum Biztosítási Alkusz Kft. felajánlotta nekik, képviseli az érdekeiket. Lapunk forrásai szerint azonban az MNB, mint felügyelet egy 2018-ban a hazai jogrendbe átültetett európai irányelvek meglétét kívánta ellenőrizte, egyebek mellett azt, nem számítanak-e fel túl magas jutalékokat az alkuszok. Márpedig a piacon a Hungarikumot pont azok között tartják számon, amelyek ezt a gyakorlatot követik.
hírlevél