<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=947887489402025&amp;ev=PageView&amp;noscript=1">
5p

Ez a cikk Privátbankár.hu / Mfor.hu archív prémium tartalma, amelyet a publikálástól számított egy hónap után ingyenesen elolvashat.
Amennyiben első kézből szeretne ehhez hasonló egyedi, máshol nem olvasható, minőségi tartalomhoz hozzáférni, akár hirdetések nélkül, válasszon előfizetői csomagjaink közül!

Most indulnak be igazán a hazai nyári fesztiválok, a legnagyobbak ugyan elmaradnak, de azért bőven van miből választaniuk a beoltottaknak. Akad 15 ezer forintos napijegy is.

A bulizni vágyóknak idén be kell érniük a hazai fellépőkkel, ugyanis a fesztiválszervezők a koronavírus-járvány miatt nem tudtak külföldi előadókat meghívni. A Covid-válság fesztiválokra gyakorolt hatásával kapcsolatban Gerendai Károly Sziget-alapító a lapcsoportunk Klasszis Klubjának legutóbbi találkozóján úgy fogalmazott: reméli, hogy előbb-utóbb normalizálódik a helyzet, és úgy együtt tudnak élni a koronavírussal, mint az influenzával. (Jelenleg csak védettségi igazolvánnyal rendelkezők vehetnek részt ilyen eseményeken.) Ennek kapcsán megnéztük, hogy idén milyen fesztiválokat tartottak vagy tartanak meg, illetve melyek maradnak el idén is. 

A 2021-es Bánkitó Fesztiválra minden jegy elkelt. Kérünk, hogy érvényes, idei évre szóló jegy nélkül ne indulj el

- közölték például a Bánkitó fesztivál szervezői. Ebből is látszik, hogy volt igény a július elején megtartott fesztiválra, ahol a legolcsóbb napijegy 7 ezer forint volt. A szervező Bánkitó Fesztivál Kft. 2020-as beszámolója nem ismert, aminek köze lehet ahhoz, hogy 2020-ban elmaradt a fesztivál, így minimális bevételük lehetett.

Jelenleg is tart a debreceni Campus fesztivál, ahol a bérlet 26 ezer forintba kerül, a napijegy pedig 12 ezer forintba, és szintén csak magyar zenekarokat lehet hallani. Emiatt pedig biztosan kevesebb lesz a látogató, de közel 10 ezer bérletet azért sikerült eladni. A fesztiválnak nagyon komoly szponzorai is vannak, hiszen a MOL, az OTP és az MVM logója is feltűnik a támogatók között. A szervező Debreceni Campus Kft. a Debreceni Egyetem, illetve a Haha civil ifjúsági egyesület tulajdonában van. Tavalyi beszámolója szerint a cég bevétele 1,7 milliárd forintra esett vissza a korábbi 3,7 milliárd forintról és veszteséggel is zártak. Ez nem csoda, hiszen a cég üzemeltetésében lévő klubok bezártak, a nagyrendezvények elmaradtak, valamint az iskolai büfék, konyhák is vegetáltak.

Bár hatalmas bevételektől estünk el, rugalmas helyzetkezelésünknek köszönhetően likviditásunk egy percig sem forgott veszélyben. Nem kellett véglegesen és tömegesen megválni munkavállalóinktól sem

- olvasható a Debreceni Campus Kft. beszámolójában.

Szintén most tart a kapolcsi Művészetek Völgye, ahol a napijegy 7 ezer forint, a legolcsóbb bérlet pedig 15500 forintba kerül. A 2019-es fesztiválnak 200 ezer feletti vendége volt, a szervező Művészetek Völgye Kft.-nek mégis pénzügyi gondjai voltak. A cég 2020-as tőkeemelése az elmúlt időszakban felmerült pénzügyi veszteségek pótlását szolgálta. A legnagyobb tulajdonos Oszkó Péter volt pénzügyminiszter által 2015-ben alapított Művészetek a Vidékfejlesztésért Alapítvány, de közel 12 százalékos tulajdonos Oszkó Péter feleségének cége is.

Augusztusban sem maradunk fesztivál nélkül, hiszen a Velencei-tónál augusztus közepén jön az EFOTT, ahol 15 ezer forint a napijegy és 37500 forint a bérlet. Itt lesz külföldi zenekar is, érkezik ugyanis az amerikai Flo Rida és színpadra lép a Scooter is. Itt a szervező EFOTT Kft. a Hallgatói Önkormányzatok Országos Konferenciájának tulajdonában van, és Lasztovicza Gábor, volt MDF-es politikus az ügyvezetője.

Idén Sziget se lesz. (MTI Fotó: Balogh Zoltán)Idén Sziget se lesz. (MTI Fotó: Balogh Zoltán)

Párhuzamosan folyik majd a Kolorádó fesztivál a Budapesthez közeli Nagykovácsiban (belépés itt is csak oltottaknak): a napijegy 12 ezer forint, a bérlet 28 ezer forint. Itt szintén akadnak majd angol és német fellépők is. A szervező Kombo Projekt Kft. legjobb éve 2019 volt, amikor 90 millió forint bevételük lett, legismertebb tulajdonos pedig Manek Gábor, akinek a nevéhez olyan helyek köthetők, mint a Toldi, Lärm vagy a Dobrumba.

Sokak kedvence pedig az orfűi Fishing augusztus végén, ahol a napijegy 9 ezer forint, a bérlet ára pedig 27 ezer forint volt, de már elfogyott. Mint minden fesztivál esetében, úgy itt is hosszas tanakodás után döntöttek úgy, hogy megtartják a rendezvényt. A szervező FOO Kft. egyik tulajdonosa Lovasi András, a cégnek pedig annak ellenére a 2020 volt az egyik legjobb éve, hogy tavaly elmaradt a fesztivál: a bevétel ugyan lecsökkent 255 millió forintról 88 millió forintra, de profit egymillió forintról 6 millió forint közelébe ugrott.

Akik jövőre próbálkoznak

Májusban dőlt el, hogy idén is elmarad a Sziget, azt pedig már márciusban eldőlt, hogy a VOLT és a Balaton Sound is 2022-ben lesz legközelebb. Szintén főleg külföldiek látogatták az O.Z.O.R.A. fesztivált, így idén ezt sem tartják meg. A legújabb lemondó pedig a balatonfűzfői Beach fesztivál. Sokáig vártak a szervezők, hiszen augusztus 3-a lett volna a nyitónap, és csak július 9-én jelentették be a törlést.

2020-ban az 500 fős létszámkorlátozás miatt nem volt lehetőségünk Veletek együtt tombolni több napon át a Balaton partján. Idén pedig sajnos hasonlóan kedvezőtlen feltételekkel tudnánk megtartani a fesztivált a védettségi kártya szükségessége miatt. Bíztunk benne és türelemmel vártuk a szabályozás további enyhítését ezzel kapcsolatban, azonban legnagyobb sajnálatunk ez nem történt meg

- indokolták a döntést a szervezők. 

Jól jönne 1,5 millió forint?

A Bank360.hu és a Privátbankár kalkulátora alapján az alábbi induló törlesztőkre számíthatsz májusban, ha 1,5 millió forintra van szükséged 60 hónapra: a Raiffeisen Bank személyi kölcsöne 30 379 forintos törlesztőrészlettel lehet a tiéd. Az Erste Banknál 32 831 forint, a Cetelemnél pedig 33 556 forint a törlesztőrészlet. Más kölcsönt keresel? Ezzel a kalkulátorral összehasonlíthatod a bankok ajánlatait!

Makro / Külgazdaság Idén tényleg gazdag lesz az idősek karácsonya? A Hét Videója
Baka F. Zoltán - Izsó Márton | 2021. szeptember 24. 18:44
Valóban, eddig soha nem látott pénzt kapnak a rendes nyugdíjon felül a jogosultak év végén, de nagy az aránytalanság.
Makro / Külgazdaság Bizonytalan koalíciós politikát hozhat a vasárnapi német választás
Káncz Csaba | 2021. szeptember 24. 14:51
Három párt esetén a kormányalakító tárgyalások az eddigieknél is bonyolultabbak lesznek, hiszen a három formáció bel- és külpolitikájában érzékelhető távolságok vannak. Párizsban növekszik a félelem a hárompárti koalícióval meggyengülő Németországtól. Káncz Csaba jegyzete.
Makro / Külgazdaság Varga Mihály: rekordmagas lehet a gazdasági növekedés 2021-ben
Privátbankár.hu | 2021. szeptember 24. 13:02
A pénzügyminiszter szerint az újraindítás célja nem a 2019-es szint, hanem a koronavírus kitörése előtti lendület elérése.
Makro / Külgazdaság Törlesztési csődközelben a China Evergrande
Privátbankár.hu | 2021. szeptember 24. 11:32
Közelebb került egy esetleges törlesztési csődhöz a China Evergrande, a második legnagyobb kínai ingatlanfejlesztő csoport, miután elmulasztotta egyik dollárkötvényének kamatait kifizetni a csütörtöki határidőre.
Makro / Külgazdaság Orbán Viktor a korábban elvett nyugdíjat még a választások előtt visszaadná
Privátbankár.hu | 2021. szeptember 24. 08:25
A miniszterelnök még nem látja a pontos megoldást, de mindent megtesz azért, hogy a 13. havi nyugdíjakat a tervezettnél gyorsabban kifizessék, és az érintettek még a választások előtt megkapják a pénzt.
Makro / Külgazdaság Fontos bejelentést tett Varga Mihály az adóvisszatérítésről
Privátbankár.hu / MTI | 2021. szeptember 24. 07:24
Döntött a kormány a családi adóvisszatérítés részleteiről - jelentette be Varga Mihály pénzügyminiszter péntek reggel a közösségi oldalára feltöltött videóban.
Makro / Külgazdaság Hajléktalan tüntetők foglalták el a tőzsdét Brazíliában
MTI | 2021. szeptember 24. 06:54
Több tucat hajléktalan tüntető rövid időre elfoglalta csütörtökön a brazíliai Sao Paulo, Latin-Amerika legnagyobb tőzsdéjét, hogy elítéljék az országban egyre növekvő egyenlőtlenséget.
Makro / Külgazdaság Választ Németország – Újabb kritikát kapott az Orbán-kormány
Wéber Balázs | 2021. szeptember 24. 05:34
A német választások kimenetele teljesen nyílt, de akár az SPD, akár a CDU-CSU nyer, csak kisebb pártokkal összefogva alakíthat majd kormányt, mondta Thomas Petersen, az Allensbach Közvéleménykutató Intézet projektvezetője a Privátbankár.hu-nak adott interjúban. A kommunikációs szakember szerint a német politika „hollandosodik”: két nagy erő helyett féltucatnyi, közel azonos erősségű párt alakíthatja a politikai életet. Szerinte Magyarország szempontjából szinte mindegy, hogy ki nyeri a német választást, a kormányzásra esélyes pártok külpolitikája ugyanis hasonló. A szakember, aki múlt héten tartott előadást Budapesten a Mathias Corvinus Collegium egyik intézetének meghívására, aggódik a magyarországi fejlemények miatt. Úgy érzi, hogy a rendezvényen megpróbálták eszközként felhasználni. Mint mondta, nyilvánvaló, hogy a magyar kormány hatalmas pénzeket fordít propagandára.
Makro / Külgazdaság AUKUS: veszélybe került a nukleáris fegyverek elterjedésének megakadályozása
Káncz Csaba | 2021. szeptember 23. 18:32
Az új biztonságpolitikai megállapodás negatívan befolyásolja a már amúgy is megrendült atomsorompó szerződést. Az AUKUS után kevés érv marad a „Nyugat” kezében akár az iráni, akár az észak-koreai, esetleg japán, dél-koreai, szaúdi vagy török atomprogramokkal való nemzetközi vita során. Káncz Csaba jegyzete.
Makro / Külgazdaság Ürge-Vorsatz Diána: a karbonsemlegesség elérése már nem opció, hanem kötelesség
Tiszai Balázs | 2021. szeptember 23. 16:07
A klímakutató az 59. Közgazdász-vándorgyűlésen beszélt arról, hogy már most mennyire kritikus szintre ért a klímaváltozás - de arról is, hogy az azt kiváltó fosszilis energiaipar leszerelése, bár rengetegbe kerül, megéri - anyagilag is.
Privátbankár
Mfor
Piac és Profit

Munkatársakat keresünk!

Online lapcsaládunk bővítéséhez újságírókat, szerkesztőket keresünk.

Részletek

hírlevél
depositphotos