5p

Mit remélt Magyarország az EU-tagságtól és mi lett mindebből 20 év alatt?
Devizahitelezés, euróbevezetés, uniós pénzek, kilátások - online Klasszis Klubtalálkozó élőben Medgyessy Péterrel!

Vegyen részt és kérdezzen Ön is Magyarország korábbi miniszterelnökétől!

2024. április 22. 15:30

A részvétel ingyenes, regisztráljon itt!

Ez a cikk Privátbankár.hu / Mfor.hu archív prémium tartalma, amelyet a publikálástól számított egy hónap után ingyenesen elolvashat.
Amennyiben első kézből szeretne ehhez hasonló egyedi, máshol nem olvasható, minőségi tartalomhoz hozzáférni, akár hirdetések nélkül, válasszon előfizetői csomagjaink közül!

Most indulnak be igazán a hazai nyári fesztiválok, a legnagyobbak ugyan elmaradnak, de azért bőven van miből választaniuk a beoltottaknak. Akad 15 ezer forintos napijegy is.

A bulizni vágyóknak idén be kell érniük a hazai fellépőkkel, ugyanis a fesztiválszervezők a koronavírus-járvány miatt nem tudtak külföldi előadókat meghívni. A Covid-válság fesztiválokra gyakorolt hatásával kapcsolatban Gerendai Károly Sziget-alapító a lapcsoportunk Klasszis Klubjának legutóbbi találkozóján úgy fogalmazott: reméli, hogy előbb-utóbb normalizálódik a helyzet, és úgy együtt tudnak élni a koronavírussal, mint az influenzával. (Jelenleg csak védettségi igazolvánnyal rendelkezők vehetnek részt ilyen eseményeken.) Ennek kapcsán megnéztük, hogy idén milyen fesztiválokat tartottak vagy tartanak meg, illetve melyek maradnak el idén is. 

A 2021-es Bánkitó Fesztiválra minden jegy elkelt. Kérünk, hogy érvényes, idei évre szóló jegy nélkül ne indulj el

- közölték például a Bánkitó fesztivál szervezői. Ebből is látszik, hogy volt igény a július elején megtartott fesztiválra, ahol a legolcsóbb napijegy 7 ezer forint volt. A szervező Bánkitó Fesztivál Kft. 2020-as beszámolója nem ismert, aminek köze lehet ahhoz, hogy 2020-ban elmaradt a fesztivál, így minimális bevételük lehetett.

Jelenleg is tart a debreceni Campus fesztivál, ahol a bérlet 26 ezer forintba kerül, a napijegy pedig 12 ezer forintba, és szintén csak magyar zenekarokat lehet hallani. Emiatt pedig biztosan kevesebb lesz a látogató, de közel 10 ezer bérletet azért sikerült eladni. A fesztiválnak nagyon komoly szponzorai is vannak, hiszen a MOL, az OTP és az MVM logója is feltűnik a támogatók között. A szervező Debreceni Campus Kft. a Debreceni Egyetem, illetve a Haha civil ifjúsági egyesület tulajdonában van. Tavalyi beszámolója szerint a cég bevétele 1,7 milliárd forintra esett vissza a korábbi 3,7 milliárd forintról és veszteséggel is zártak. Ez nem csoda, hiszen a cég üzemeltetésében lévő klubok bezártak, a nagyrendezvények elmaradtak, valamint az iskolai büfék, konyhák is vegetáltak.

Bár hatalmas bevételektől estünk el, rugalmas helyzetkezelésünknek köszönhetően likviditásunk egy percig sem forgott veszélyben. Nem kellett véglegesen és tömegesen megválni munkavállalóinktól sem

- olvasható a Debreceni Campus Kft. beszámolójában.

Szintén most tart a kapolcsi Művészetek Völgye, ahol a napijegy 7 ezer forint, a legolcsóbb bérlet pedig 15500 forintba kerül. A 2019-es fesztiválnak 200 ezer feletti vendége volt, a szervező Művészetek Völgye Kft.-nek mégis pénzügyi gondjai voltak. A cég 2020-as tőkeemelése az elmúlt időszakban felmerült pénzügyi veszteségek pótlását szolgálta. A legnagyobb tulajdonos Oszkó Péter volt pénzügyminiszter által 2015-ben alapított Művészetek a Vidékfejlesztésért Alapítvány, de közel 12 százalékos tulajdonos Oszkó Péter feleségének cége is.

Augusztusban sem maradunk fesztivál nélkül, hiszen a Velencei-tónál augusztus közepén jön az EFOTT, ahol 15 ezer forint a napijegy és 37500 forint a bérlet. Itt lesz külföldi zenekar is, érkezik ugyanis az amerikai Flo Rida és színpadra lép a Scooter is. Itt a szervező EFOTT Kft. a Hallgatói Önkormányzatok Országos Konferenciájának tulajdonában van, és Lasztovicza Gábor, volt MDF-es politikus az ügyvezetője.

Idén Sziget se lesz. (MTI Fotó: Balogh Zoltán)
Idén Sziget se lesz. (MTI Fotó: Balogh Zoltán)

Párhuzamosan folyik majd a Kolorádó fesztivál a Budapesthez közeli Nagykovácsiban (belépés itt is csak oltottaknak): a napijegy 12 ezer forint, a bérlet 28 ezer forint. Itt szintén akadnak majd angol és német fellépők is. A szervező Kombo Projekt Kft. legjobb éve 2019 volt, amikor 90 millió forint bevételük lett, legismertebb tulajdonos pedig Manek Gábor, akinek a nevéhez olyan helyek köthetők, mint a Toldi, Lärm vagy a Dobrumba.

Sokak kedvence pedig az orfűi Fishing augusztus végén, ahol a napijegy 9 ezer forint, a bérlet ára pedig 27 ezer forint volt, de már elfogyott. Mint minden fesztivál esetében, úgy itt is hosszas tanakodás után döntöttek úgy, hogy megtartják a rendezvényt. A szervező FOO Kft. egyik tulajdonosa Lovasi András, a cégnek pedig annak ellenére a 2020 volt az egyik legjobb éve, hogy tavaly elmaradt a fesztivál: a bevétel ugyan lecsökkent 255 millió forintról 88 millió forintra, de profit egymillió forintról 6 millió forint közelébe ugrott.

Akik jövőre próbálkoznak

Májusban dőlt el, hogy idén is elmarad a Sziget, azt pedig már márciusban eldőlt, hogy a VOLT és a Balaton Sound is 2022-ben lesz legközelebb. Szintén főleg külföldiek látogatták az O.Z.O.R.A. fesztivált, így idén ezt sem tartják meg. A legújabb lemondó pedig a balatonfűzfői Beach fesztivál. Sokáig vártak a szervezők, hiszen augusztus 3-a lett volna a nyitónap, és csak július 9-én jelentették be a törlést.

2020-ban az 500 fős létszámkorlátozás miatt nem volt lehetőségünk Veletek együtt tombolni több napon át a Balaton partján. Idén pedig sajnos hasonlóan kedvezőtlen feltételekkel tudnánk megtartani a fesztivált a védettségi kártya szükségessége miatt. Bíztunk benne és türelemmel vártuk a szabályozás további enyhítését ezzel kapcsolatban, azonban legnagyobb sajnálatunk ez nem történt meg

- indokolták a döntést a szervezők. 

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!

Makro / Külgazdaság Kihúz-e minket a csávából Nagy Márton új elképzelése?
Privátbankár.hu | 2024. április 19. 11:29
A Klasszis Média Lapcsoport állandó szerzője, Bod Péter Ákos volt jegybankelnök, egyetemi tanár, közgazdász a nemzetgazdasági miniszter által jegyzett versenyképességi stratégiát elemzi.
Makro / Külgazdaság Kérdezzen Ön is Medgyessy Pétertől - hétfőn, a Klasszis Klubban
Privátbankár.hu | 2024. április 18. 15:13
Ehhez nem kell mást tennie, mint ingyenesen regisztrálni az április 22-én, hétfőn 15:30 órakor kezdődő eseményre.
Makro / Külgazdaság Kalapozásba fogott az ukrán kormány Washingtonban
Mester Nándor | 2024. április 18. 15:01
A Világbank és a Nemzetközi Valutaalap (IMF) tavaszi ülését használja fel az ukrán vezetés, hogy megszerezze a gazdaság stabilizálásához szükséges pénzt vagy annak egy részét. Közben amerikai befektetőkkel is tárgyal az újjáépítési projektekről.
Makro / Külgazdaság Rekordmagas szinten a csehországi személyautó-gyártás
Privátbankár.hu | 2024. április 18. 14:29
Az első negyedévben éves szinten 11,5 százalékkal 394 443 darabra nőtt a személyautó-gyártás Csehországban - közölte a cseh autóipari szövetség csütörtökön Prágában. A közlemény szerint ez az eddigi legmagasabb első negyedévi termelési adat.
Makro / Külgazdaság Fizethetjük majd a gigantikus kamatokat
Privátbankár.hu | 2024. április 18. 12:33
A meghirdetett mennyiségnél 20 milliárd forinttal nagyobb összegben, 50 milliárd forintért értékesített 3, 5 és 10 éves lejáratú államkötvényeket, emelkedő átlaghozam mellett csütörtöki aukcióján az Államadósság Kezelő Központ.
Makro / Külgazdaság A háborúnak van egy eddig nem látott veszélye is
Privátbankár.hu | 2024. április 18. 11:57
Környezeti károkat okozhatnak a rossz kondíciójú, biztosítással nem rendelkező, homályos orosz tulajdoni hátterű árnyékflotta tankerei.
Makro / Külgazdaság Szeretne új autót? Itt vannak az európai piac statisztikái!
Privátbankár.hu | 2024. április 18. 11:28
Csökkent a forgalomba helyezett új autók száma márciusban az egy évvel korábbihoz képest az Európai Unióban az európai autógyártók szakmai képviseleti szervezete, az ACEA honlapjára csütörtökön fölkerült adatok szerint.
Makro / Külgazdaság Újabb inflációs adatok érkeztek, nézze csak!
Privátbankár.hu | 2024. április 18. 10:38
Az OECD-országokban februárban átlagosan 5,7 százalék volt az éves infláció, míg az élelmiszer- és energiaárak nélkül számított maginfláció 6,4 százalékra csökkent.
Makro / Külgazdaság Itt van V. Naszályi Márta válasza a Várnegyed fideszes kerületi lapjára
Kormos Olga | 2024. április 18. 08:11
Budapest I. kerületében már jóval az önkormányzati választások kampányhajrája előtt dúlt a harc. A Várnegyed irányításáért már most négyen jelezték indulásukat, miközben V. Naszályi Márta, a Budavári Önkormányzat polgármestere úgy döntött: a kormánypárt kezébe került kerületi lap ellenében saját hírlevelet indít, és feljelenti Sára Botond főispánt. Sorozatunkban a június 9-i önkormányzati választások legérdekesebbnek ígérkező összecsapásait mutatjuk be.
Makro / Külgazdaság Vigyázat! Hatalmas benzinár-emelés közeleg
Privátbankár.hu | 2024. április 17. 10:17
A 95-ös oktánszámú üzemanyag bruttó 7 forinttal kerül többe péntektől, a gázolaj ára viszont 6 forinttal csökken, így utóbbi lesz már olcsóbb.
hírlevél
Ingatlantájoló
Együttműködő partnerünk: 4iG