<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=947887489402025&amp;ev=PageView&amp;noscript=1">
4p

A Demokrata Párt centrista és progresszív szárnyának vitái miatt csütörtök után pénteken sem szavazott az amerikai törvényhozás alsóháza a szenátus által már augusztusban jóváhagyott infrastruktúrafejlesztési törvényjavaslatról. Szakértők szerint a jogszabálytervezet elfogadása akár heteket is csúszhat.

Az 1200 milliárd dolláros infrastruktúrafejlesztési törvényjavaslat egyebek között utak, hidak és repülőterek építését és felújítását finanszírozná. Ezenkívül 66 milliárd dollárt költenének a vasúthálózat korszerűsítésére, 55 milliárdot szánnának az ország vízellátásában fennálló problémák megoldására, 65 milliárdot az elektromos hálózat korszerűsítésére és további milliárdokat fordítanának a víziutak helyreállítására és a szélessávú internetszolgáltatás bővítésére.

A szenátus augusztusban 69-30 arányban hagyta jóvá a tervezetet, amely azt jelenti, hogy 19 republikánus szenátor is igennel szavazott.

A tervek szerint a képviselőház csütörtökön nemcsak az infrastruktúrafejlesztési csomagról szavazott volna, hanem - ahogy azt Nancy Pelosi, a képviselőház demokrata párti elnöke többször megígérte - döntöttek volna Joe Biden elnök 3500 milliárd dollárosra becsült szociális csomagjáról is, amely egyebek között családi, oktatási, egészségügyi és klímavédelmi intézkedéseket tartalmaz. A Biden-kabinet az amerikai történelem egyik legnagyobb adóemeléséből finanszírozná e kiadásokat, amit a republikánusok egyhangúlag elutasítanak. A szenátusi republikánusok vezetője, Mitch McConnell korábban azt mondta: mindent megtesznek majd, hogy megakadályozzák e hatalmas költségvetési kiadás elfogadását.

Azonban nemcsak a republikánusok, hanem a centrista demokraták sem értenek egyet a tervezettel. Csütörtökön Joe Manchin, Nyugat-Virginia állam, valamint Kyrsten Sinema, Arizona demokrata szenátora is jelezte, hogy sokallja a 3500 milliárd dollárt. Manchin azt mondta, hogy egy 1500 milliárd dollárosra csökkentett szociális csomagot tudna támogatni a szenátusi szavazáskor, a 3500 milliárdos tervezetet "fiskális őrültségnek" nevezte.

Amennyiben a demokrata többségű alsóház megszavazná a szociális csomagot, az az 50 demokrata és 50 republikánus szenátorból álló felsőház elé kerülne, ahol - ha szavazategyenlőség alakul ki - Kamala Harris amerikai alelnök dönt a javaslatról. Ehhez azonban minden demokrata szenátor szavazatára  szükség lenne, a centristákéra is.

A képviselőházi demokraták progresszív törvényhozói azonban nem hajlandóak engedni a 3500 milliárdból. Kilátásba helyezték, hogy addig nem szavazzák meg az infrastruktúrafejlesztési törvényjavaslatot, amíg nem egyeztek meg a nagyobb összegű tervezetről. Ilhan Omar, Minnesota állam demokrata képviselője Manchinnak címzett mondataiban úgy fogalmazott: "A pártod politikai programjának tönkretételére tett kísérleted, az az őrültség!"

Hogy csökkentse a pártján belül kialakult feszültséget, Biden pénteken a Capitolium épületébe látogatott, és tárgyalt a demokrata képviselőkkel. Sajtóinformációk szerint nem sürgette párttársait, hogy azonnal fogadják el a törvényjavaslatokat. "Nem számít, hogy hat perc, hat nap vagy hat hét múlva, de keresztül fogjuk vinni!" - mondta az elnök újságíróknak a tárgyalást követően.

A Biden vezette kabinet számára további problémákat okozhat, hogy bár ő csütörtökön aláírta azt a törvényt, amely ideiglenesen - december 3-áig - biztosítja a kormányzat finanszírozását, a jogszabály nem tartalmazza a 28 400 milliárd dolláros adósságplafon megemelését. Ezt ugyanis a republikánusok elutasították.

A képviselőház demokrata politikusai szerdán egy önálló törvényjavaslatot terjesztettek elő, amely - immáron külön jogszabályként - 2022 decemberéig felfüggesztené az adósságkorlátot. Chuck Schumer, a szenátus demokrata frakciójának vezetője azt mondta, a törvényjavaslatot a szenátus elé terjeszti, de szinte biztos abban, hogy a republikánusok "blokkolni fogják azt". Az Egyesült Államok október folyamán fizetésképtelenné válhat a felhalmozott óriási államadóssága miatt, ha nem emelik meg vagy nem törlik el a szövetségi adósságplafont.

Janet Yellen pénzügyminiszter kedden levélben szólította fel a kongresszust, hogy emelje meg a kormány hitelfelvételi korlátját. Yellen arra figyelmeztette a törvényhozókat, hogy amennyiben október 18-ig nem emelik fel az adósságkorlát szintjét, "akkor az Egyesült Államok (...) valószínűleg pénzügyi válsággal és gazdasági recesszióval fog szembesülni."

Jól jönne 1,5 millió forint?

A Bank360.hu és a Privátbankár kalkulátora alapján az alábbi induló törlesztőkre számíthatsz májusban, ha 1,5 millió forintra van szükséged 60 hónapra: a Raiffeisen Bank személyi kölcsöne 30 379 forintos törlesztőrészlettel lehet a tiéd. Az Erste Banknál 32 831 forint, a Cetelemnél pedig 33 556 forint a törlesztőrészlet. Más kölcsönt keresel? Ezzel a kalkulátorral összehasonlíthatod a bankok ajánlatait!

Makro / Külgazdaság Sötétbe borult Luhanszk megye, kiürült az acélmű Mariupolban - ez történt ma a háborúban
Privátbankár.hu | 2022. május 18. 18:57
Ma sem csitultak a harcok, főleg az oroszok értek el hadisikereket. És pusztították tovább Ukrajnát.
Makro / Külgazdaság Van, akinek bejön, ahogy Szijjártó Péter miniszterkedik – egyetemistákat kérdeztünk (videó)
Izsó Márton - Mester Nándor | 2022. május 18. 18:31
Mindig fokmérője egy társadalomnak, hogy mit gondolnak saját jövőjükről a leendő tanárok és jogászok. Ezért kérdeztük most, a tanév vége felé őket.
Makro / Külgazdaság A nap képe: történelmi fordulatot hajtott végre Svédország és Finnország
Privátbankár.hu | 2022. május 18. 17:14
Lemondanak semlegességükről, kérik csatlakozásukat a NATO-hoz.
Makro / Külgazdaság Európai Bizottság: takarékos energiafelhasználás kell az orosz függőség felszámolásához
Privátbankár.hu | 2022. május 18. 16:26
Közös fellépést sürget és a lakosságtól is áldozatokat vár a brüsszeli testület.
Makro / Külgazdaság Putyin nukleáris csapásmérő ereje Észak-Európában
Káncz Csaba | 2022. május 18. 15:46
A Kola-félszigeten ballisztikus rakétákkal felszerelt tengeralattjárók állomásoznak, amelyek önmagukban garantálják Oroszország tengeri nukleáris második csapásmérő képességének mintegy kétharmadát. Sojgu védelmi miniszter már áprilisban bejelentette, hogy "több mint 500 fejlett fegyverrendszert" helyeznek el a Barents-tenger környékén, tekintettel "az európai katonai és politikai helyzet drámai romlására". Káncz Csaba jegyzete.
Makro / Külgazdaság Elapad az állami támogatás, több lehet a német vállalati csőd
Privátbankár.hu | 2022. május 18. 14:35
Az Allianz Trade előrejelzése szerint.
Makro / Külgazdaság Megnyitná az elzárt uniós pénzcsapot az új Orbán-kormány minisztere
Privátbankár.hu | 2022. május 18. 14:04
Navracsics Tibor reményei szerint az év második felében lehet megegyezés.
Makro / Külgazdaság Putyin kiutasított több mint két tucat francia diplomatát
Privátbankár.hu | 2022. május 18. 13:30
Harmincnégy francia diplomatát utasított ki szerdán Moszkva, válaszul Párizs hasonló intézkedésére.
Makro / Külgazdaság Fékre léptek áprilisban a csehországi autógyárak
Privátbankár.hu | 2022. május 18. 13:05
Beütött a háború és a járvány.
Makro / Külgazdaság Lukasenka bekeményít, halálbüntetéseket kaphatnak ellenzéki aktivisták
Privátbankár.hu | 2022. május 18. 12:25
Aláírta a belarusz elnök, hogy immár terrorcselekmény előkészítéséért vagy kísérletéért is halálra lehet ítélni valakit - számos ellenzékit tartóztattak már le ilyen vádakkal.
hírlevél
Ingatlantájoló