<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=947887489402025&amp;ev=PageView&amp;noscript=1">
5p

Ez a cikk Privátbankár.hu / Mfor.hu archív prémium tartalma, amelyet a publikálástól számított egy hónap után ingyenesen elolvashat.
Amennyiben első kézből szeretne ehhez hasonló egyedi, máshol nem olvasható, minőségi tartalomhoz hozzáférni, akár hirdetések nélkül, válasszon előfizetői csomagjaink közül!

Az antiszemita incidensek elmúlt időszakban tapasztalható emelkedése az USA-ban főként a baloldali táborhoz köthető.  2020 tavasza óta megkétszereződött az FBI leterheltsége belföldi terrorista ügyekkel.  Káncz Csaba jegyzete   

Az úgynevezett „gyűlölet-bűncselekmények” száma az FBI adatai szerint tavaly 12 éves csúcsra ugrott az Egyesült Államokban.   Gyűlölet-bűncselekmény (angolul „hate crime) alatt olyan bűncselekményeket értünk, amelyekben a tett elkövetésének indoka az áldozat valamely társadalmi csoporthoz tartozása.  A gyűlölet-bűncselekmények áldozatai legtöbbször a faji, etnikai, nemzeti, vallási, szexuális orientáció, nemi identitás vagy fogyatékosság szerinti kisebbségi csoportok tagjai közül kerülnek ki.

Mik az okok?

Szakértők szerint ezen bűncselekmények megugrása összefüggésben van a COVID-19 járvánnyal - és az ezzel összefüggő gazdasági válsággal -, a tavalyi amerikai elnökválasztási kampány felhevült hangnemével, amely az országot még inkább polarizálta. A demokraták gyakran Trumpot teszik felelőssé a rasszista cselekmények megnövekedéséért, különösen, mert a volt elnök szimpatizál a fehér felsőbbrendűség eszméjével és a kínaiakat felelőssé teszi a koronavírusért („China-virus”).  

Antiszemitizmussal vádolják egy floridai kisváros híres karneválját is (fotó: pixabay.com)Antiszemitizmussal vádolják egy floridai kisváros híres karneválját is (fotó: pixabay.com)

Az viszont figyelemreméltó, hogy az antiszemita incidensek elmúlt időszakban tapasztalható emelkedése az USA-ban főként a baloldali táborhoz köthető.  Különösen májusban volt ez érzékehető, az izraeli-palesztin fegyveres eszkaláció időszakában.  Mindezek gyakran Izrael-ellenes tüntetésekből indultak ki és aztán zsidók, illetve zsinagógák elleni támadásokban végződtek. 

Különösen Ilhan Omar demokrata kongresszusi képviselő tűnik fel folyamatos antiszemita megnyilvánulásaival.  Feltűnő módon a demokrata párt vezetése toleránsnak bizonyul vele, ellentétben akkor, amikor a republikánus rasszizmust kellett elítélniük.  A baloldal szintén kesztyűs kézzel bánik a „Black Lives Matter” egyes vezetőinek antiszemitizmusával.

A fehér felsőbbrendű eszme megerősödése

Daryl Johnson amerikai belbiztonsági szakértő már egy 2009-es tanulmányában kiemelte az erősödő szélsőjobboldali mozgalmak erejét az USA-ban. Ami igazán feldühítette a jelentés konzervatív kritikusait, az Johnson azon megállapítása volt, miszerint a hazatért iraki és afgán veteránok elsőrangú célpontjai lettek a szélsőjobb beszervezési kampányainak.

Napjainkban egyre több republikánus vezető (beleértve Dan Patrick texasi kormányzót, Matt Gaetz floridai- és Scott Perry pennsylvaniai kongresszusi képviselőt) már nyíltan vallják a korábban csak szélsőjobboldaliak által hangoztatott állítást, miszerint a demokraták le akarják cserélni a fehéreket az USA-ban.  

Nem véletlen, hogy Merrick Garland legfőbb ügyész májusban „a fehér felsőbbrendűséget támogatókat” nevezte a legnagyobb amerikai belföldi terrorista veszélynek.  Idegesen szólalt meg ebben a hónapban Christopher Wray, az FBI igazgatója is, aki bejelentette, hogy 2020 tavasza óta „megkétszereződött hivatalának leterheltsége belföldi terrorista ügyekkel”.   

hirdetés

Több, mint figyelemre méltó, hogy júliusban a dallasi republikánus országos nagygyűlésére (Conservative Political Action Conference, CPAC) olyan politikai rohamosztagosok kaptak hivatalosan meghívót, mint a Proud Boys, a Three Percenters és az Oath Keepers.  Ezzel kapcsolatban tudnunk kell, hogy a kanadai kormány idén februártól a Proud Boys-t, az Atomwaffen Divisiont, a Russian Imperial Movementet, a Three Percenters-t és az Aryan Strikeforce-t „terrorista szervezetként” tartja nyilván.

A január 6-i Kongresszus elleni támadás utóélete

Elnöki rendelet útján akarja elérni Jackie Speier demokrata képviselő, hogy minősítsék a fehér felsőbbrendűség hirdetését és az erőszakos szélsőségességet nemzetbiztonsági fenyegetésnek. 

Erre a képviselőháznak a fegyveres szolgálatok személyzeti albizottságát vezető Speier levélben kérte Biden elnököt.  Arra is javaslatot tett, hogy a szövetségi ügynökségek világítsanak át minden katonai újoncot, illetve kormányzati biztonsági engedélyekért folyamodókat, hogy a közösségi oldalakon vannak-e kapcsolataik szélsőséges csoportokkal.

Speier, aki levelét Lyod Austin védelmi miniszternek és Avril Hainesnek, a hírszerzés vezetőjének is címezte, azzal érvelt, hogy a közösségi oldalak megfelelő platformot nyújtanak a belföldi terrorista csoportoknak az új tagok toborzására és az erőszakos cselekmények szervezésére. Ennek ellenére a katonai toborzásnál a jelentkezők internetes tevékenységét nem ellenőrzik, ahogy a biztonsági engedélyeztetési folyamatoknál sem. 

Biden már nem sokkal beiktatása után utasította kabinetét a belföldi terrorizmus jelentette veszély teljes kiértékelésére, amit a hírszerzés vezetőjének hivatala, a belbiztonsági tárca és az FBI közösen végez. 

A belbiztonsági minisztérium egyébként még január végén riasztást adott ki Trump volt amerikai elnök választási veresége miatt elégedetlenkedő erőszakos szélsőségesek jelentette fenyegetés miatt.  Arra figyelmeztettek, hogy az erőszakcselekmények fokozott veszélye még hetekig kitarthat Biden sikeres beiktatását követően, és a Capitolium ostroma felbátoríthatta a belföldi szélsőségeseket arra, hogy kormányzati intézmények vagy tisztségviselők ellen támadásokat hajtsanak végre.

(Káncz Csaba szerzői oldala itt érhető el.)

Jól jönne 1,5 millió forint?

A Bank360.hu és a Privátbankár kalkulátora alapján az alábbi induló törlesztőkre számíthatsz májusban, ha 1,5 millió forintra van szükséged 60 hónapra: a Raiffeisen Bank személyi kölcsöne 30 379 forintos törlesztőrészlettel lehet a tiéd. Az Erste Banknál 32 831 forint, a Cetelemnél pedig 33 556 forint a törlesztőrészlet. Más kölcsönt keresel? Ezzel a kalkulátorral összehasonlíthatod a bankok ajánlatait!

Makro / Külgazdaság Pénzmosodába kerülhetett 180 milliárd forint a lélegeztetőgép-bizniszben
Privátbankár.hu | 2021. november 30. 08:12
Hatalmas összeget fizetett a magyar kormány nevében a külügyminisztérium közigazgatási államtitkára, Balogh Csaba Vinod Sekhar, kuala lumpuri üzletembernek, akinél pénzmosás gyanúja miatt több maláj nyomozóhatóság is razziát tartott.
Makro / Külgazdaság Ismét PCR-teszt kell az Angliába utazóknak
Privátbankár.hu | 2021. november 30. 06:50
Az életbe lépett új szabályozás alapján ismét PCR típusú koronavírus-szűrésnek kell alávetniük magukat érkezésük után mindazoknak, akik külföldről Angliába utaznak, és a negatív teszteredmény megérkezéséig a beutazóknak tartózkodási helyükön elkülönítésben kell maradniuk.
Makro / Külgazdaság Az Európai Unió egyes kormányai aláássák a média függetlenségét
Privátbankár.hu | 2021. november 30. 06:15
Az Európai Unió mindent meg fog tenni annak érdekében, hogy a média betölthesse alapvető szerepét a demokráciában - hangsúlyozta Vera Jourová értékekért és átláthatóságért felelős uniós biztos az Európai Bizottság által létrehozott Európai Hírmédia Fórum konferenciáján.
Makro / Külgazdaság Mi lesz a németországi atombombákkal? Peking már gyanakodva néz Berlinre
Káncz Csaba | 2021. november 30. 05:34
Az új német kormány eltökéltnek tűnik, hogy a politikai viták ellenére a kiöregedő Tornado vadászgépek helyébe is nukleáris csapásmérésre alkalmas vadászgépeket szerezzen be 2022-ben. Pekinggel összevetve a dokumentum hangneme jóval szívélyesebb Moszkvával szemben. Káncz Csaba jegyzete
Makro / Külgazdaság Ismét megválasztották a svéd miniszterelnöknőt
Privátbankár.hu | 2021. november 29. 19:01
Ismét Magdalena Anderssont választotta miniszterelnökké Svédországban a parlament hétfőn, így hivatalosan is ő lehet az első nő a kormány élén az ország történetében.
Makro / Külgazdaság Koronavírus: újabb országban jelent meg az omikron
Privátbankár.hu | 2021. november 29. 18:29
Egyre súlyosbodik a koronavírus-járvány Csehországban, a laboratóriumi vizsgálatok megerősítették az új vírusmutáció, az omikron megjelenését is - derült ki az egészségügyi minisztérium honlapján hétfőn nyilvánosságra hozott adatokból.
Makro / Külgazdaság A 2022-es csapdája – hogyan mászik ki ebből a világ?
Privátbankár.hu | 2021. november 29. 18:14
2021-ben eljött a sokak által várt talpraállás, a boltok kinyithattak, az ingázók visszaülhettek az irodájukba, sőt, a legmerészebbek még nyaralni is elmentek. De az égbe szökő energiaárak, a magas adósságállományok és a csúcson túljutott növekedés közepette mégsem jelenthettük ki, hogy a dolgok visszazökkentek a rendes kerékvágásba. A Fidelity International szerint a döntéshozók a 22-es csapdájával néznek szembe: infláció vagy növekedés? A kamatok alacsonyabbak lesznek, és tartósabban, mint gondolták, a Kínai „közös jólét” program hosszú távú lehetőségeket kínál, a klímaválság pedig rányomja bélyegét az eszközallokációra
Makro / Külgazdaság A brutálisan dráguló energiaárak miatt dőlt meg egy 30 éves rekord Németországban
Privátbankár.hu | 2021. november 29. 16:17
Az előzetes adatok alapján Németországban tovább emelkedett az infláció novemberben a német szövetségi statisztikai hivatal, a Destatis hétfői jelentése alapján.
Makro / Külgazdaság Itt a bejelentés: megkezdték a vakcinafejlesztést a szupermutáns ellen
Privátbankár.hu | 2021. november 29. 16:07
Ez a standard eljárás része. Nem biztos, hogy végül szükség lesz új vakcinára.
Makro / Külgazdaság Újabb ország zárkózik be az omikron miatt
Privátbankár.hu | 2021. november 29. 14:58
Japán keddtől  várhatóan hónapra lezárja határait a külföldiek előtt, és a hazatérők esetében is szigorít, hogy "elkerülje a legrosszabb forgatókönyvet" a koronavírus omikron variánsának terjedése miatt - jelentette ki Kisida Fumio japán kormányfő.
Friss
Privátbankár
Mfor
Piac és Profit

Munkatársakat keresünk!

Online lapcsaládunk bővítéséhez újságírókat, szerkesztőket keresünk.

Részletek

hírlevél
depositphotos Ingatlantájoló