<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=947887489402025&amp;ev=PageView&amp;noscript=1">
5p

Van élet az orosz gázon és olajon túl? Tényleg lehetetlen teljesen elszakadni Moszkvától? Elzárhatja Putyin a gázcsapot?

Online Klasszis Klubtalálkozó élőben Holoda Attila energetikai szakértővel - vegyen részt és kérdezzen Ön is!

2022. május 26. 15:30

A részvétel ingyenes, regisztráljon itt!

Ez a cikk Privátbankár.hu / Mfor.hu archív prémium tartalma, amelyet a publikálástól számított egy hónap után ingyenesen elolvashat.
Amennyiben első kézből szeretne ehhez hasonló egyedi, máshol nem olvasható, minőségi tartalomhoz hozzáférni, akár hirdetések nélkül, válasszon előfizetői csomagjaink közül!

Az antiszemita incidensek elmúlt időszakban tapasztalható emelkedése az USA-ban főként a baloldali táborhoz köthető.  2020 tavasza óta megkétszereződött az FBI leterheltsége belföldi terrorista ügyekkel.  Káncz Csaba jegyzete   

Az úgynevezett „gyűlölet-bűncselekmények” száma az FBI adatai szerint tavaly 12 éves csúcsra ugrott az Egyesült Államokban.   Gyűlölet-bűncselekmény (angolul „hate crime) alatt olyan bűncselekményeket értünk, amelyekben a tett elkövetésének indoka az áldozat valamely társadalmi csoporthoz tartozása.  A gyűlölet-bűncselekmények áldozatai legtöbbször a faji, etnikai, nemzeti, vallási, szexuális orientáció, nemi identitás vagy fogyatékosság szerinti kisebbségi csoportok tagjai közül kerülnek ki.

Mik az okok?

Szakértők szerint ezen bűncselekmények megugrása összefüggésben van a COVID-19 járvánnyal - és az ezzel összefüggő gazdasági válsággal -, a tavalyi amerikai elnökválasztási kampány felhevült hangnemével, amely az országot még inkább polarizálta. A demokraták gyakran Trumpot teszik felelőssé a rasszista cselekmények megnövekedéséért, különösen, mert a volt elnök szimpatizál a fehér felsőbbrendűség eszméjével és a kínaiakat felelőssé teszi a koronavírusért („China-virus”).  

Antiszemitizmussal vádolják egy floridai kisváros híres karneválját is (fotó: pixabay.com)Antiszemitizmussal vádolják egy floridai kisváros híres karneválját is (fotó: pixabay.com)

Az viszont figyelemreméltó, hogy az antiszemita incidensek elmúlt időszakban tapasztalható emelkedése az USA-ban főként a baloldali táborhoz köthető.  Különösen májusban volt ez érzékehető, az izraeli-palesztin fegyveres eszkaláció időszakában.  Mindezek gyakran Izrael-ellenes tüntetésekből indultak ki és aztán zsidók, illetve zsinagógák elleni támadásokban végződtek. 

Különösen Ilhan Omar demokrata kongresszusi képviselő tűnik fel folyamatos antiszemita megnyilvánulásaival.  Feltűnő módon a demokrata párt vezetése toleránsnak bizonyul vele, ellentétben akkor, amikor a republikánus rasszizmust kellett elítélniük.  A baloldal szintén kesztyűs kézzel bánik a „Black Lives Matter” egyes vezetőinek antiszemitizmusával.

A fehér felsőbbrendű eszme megerősödése

Daryl Johnson amerikai belbiztonsági szakértő már egy 2009-es tanulmányában kiemelte az erősödő szélsőjobboldali mozgalmak erejét az USA-ban. Ami igazán feldühítette a jelentés konzervatív kritikusait, az Johnson azon megállapítása volt, miszerint a hazatért iraki és afgán veteránok elsőrangú célpontjai lettek a szélsőjobb beszervezési kampányainak.

Napjainkban egyre több republikánus vezető (beleértve Dan Patrick texasi kormányzót, Matt Gaetz floridai- és Scott Perry pennsylvaniai kongresszusi képviselőt) már nyíltan vallják a korábban csak szélsőjobboldaliak által hangoztatott állítást, miszerint a demokraták le akarják cserélni a fehéreket az USA-ban.  

Nem véletlen, hogy Merrick Garland legfőbb ügyész májusban „a fehér felsőbbrendűséget támogatókat” nevezte a legnagyobb amerikai belföldi terrorista veszélynek.  Idegesen szólalt meg ebben a hónapban Christopher Wray, az FBI igazgatója is, aki bejelentette, hogy 2020 tavasza óta „megkétszereződött hivatalának leterheltsége belföldi terrorista ügyekkel”.   

Több, mint figyelemre méltó, hogy júliusban a dallasi republikánus országos nagygyűlésére (Conservative Political Action Conference, CPAC) olyan politikai rohamosztagosok kaptak hivatalosan meghívót, mint a Proud Boys, a Three Percenters és az Oath Keepers.  Ezzel kapcsolatban tudnunk kell, hogy a kanadai kormány idén februártól a Proud Boys-t, az Atomwaffen Divisiont, a Russian Imperial Movementet, a Three Percenters-t és az Aryan Strikeforce-t „terrorista szervezetként” tartja nyilván.

A január 6-i Kongresszus elleni támadás utóélete

Elnöki rendelet útján akarja elérni Jackie Speier demokrata képviselő, hogy minősítsék a fehér felsőbbrendűség hirdetését és az erőszakos szélsőségességet nemzetbiztonsági fenyegetésnek. 

Erre a képviselőháznak a fegyveres szolgálatok személyzeti albizottságát vezető Speier levélben kérte Biden elnököt.  Arra is javaslatot tett, hogy a szövetségi ügynökségek világítsanak át minden katonai újoncot, illetve kormányzati biztonsági engedélyekért folyamodókat, hogy a közösségi oldalakon vannak-e kapcsolataik szélsőséges csoportokkal.

Speier, aki levelét Lyod Austin védelmi miniszternek és Avril Hainesnek, a hírszerzés vezetőjének is címezte, azzal érvelt, hogy a közösségi oldalak megfelelő platformot nyújtanak a belföldi terrorista csoportoknak az új tagok toborzására és az erőszakos cselekmények szervezésére. Ennek ellenére a katonai toborzásnál a jelentkezők internetes tevékenységét nem ellenőrzik, ahogy a biztonsági engedélyeztetési folyamatoknál sem. 

Biden már nem sokkal beiktatása után utasította kabinetét a belföldi terrorizmus jelentette veszély teljes kiértékelésére, amit a hírszerzés vezetőjének hivatala, a belbiztonsági tárca és az FBI közösen végez. 

A belbiztonsági minisztérium egyébként még január végén riasztást adott ki Trump volt amerikai elnök választási veresége miatt elégedetlenkedő erőszakos szélsőségesek jelentette fenyegetés miatt.  Arra figyelmeztettek, hogy az erőszakcselekmények fokozott veszélye még hetekig kitarthat Biden sikeres beiktatását követően, és a Capitolium ostroma felbátoríthatta a belföldi szélsőségeseket arra, hogy kormányzati intézmények vagy tisztségviselők ellen támadásokat hajtsanak végre.

(Káncz Csaba szerzői oldala itt érhető el.)

Jól jönne 1,5 millió forint?

A Bank360.hu és a Privátbankár kalkulátora alapján az alábbi induló törlesztőkre számíthatsz májusban, ha 1,5 millió forintra van szükséged 60 hónapra: a Raiffeisen Bank személyi kölcsöne 30 379 forintos törlesztőrészlettel lehet a tiéd. Az Erste Banknál 32 831 forint, a Cetelemnél pedig 33 556 forint a törlesztőrészlet. Más kölcsönt keresel? Ezzel a kalkulátorral összehasonlíthatod a bankok ajánlatait!

Makro / Külgazdaság Nagyon fájna Putyinnak az EU olaj- és gázembargója
Wéber Balázs | 2022. május 22. 05:48
Az orosz energiahordozók legnagyobb vevője továbbra is az EU, tehát egy teljes uniós embargó nagyon rosszul érintené az orosz gazdaságot. Brüsszel az orosz szént augusztustól már kitiltja az EU-ból, az olajembargó pedig csak a magyar ellenállás miatt nem valósulhat meg egyelőre. Egyedül a gázembargó nincs még napirenden, de az import már jelentősen csökken. Gázembargót persze az EU még nem engedhet meg magának, mint ahogy az orosz olaj kitiltása is nagy áldozatokat kívánna meg egyes tagországoktól, köztük hazánktól.
Makro / Külgazdaság Hírösszefoglaló: hatalmas amerikai segélyt kap Ukrajna, Oroszország kitiltotta Joe Bident
Privátbankár.hu | 2022. május 21. 18:35
Joe Biden kitiltása, és egy újabb orosz milliárdos elleni szankciók is szerepelnek a szombati legfontosabb orosz-ukrán háborús hírek között. 
Makro / Külgazdaság Joe Biden munkában: komoly tétje van az elnök körútjának
Kollár Dóra | 2022. május 21. 18:18
Joe Biden Ázsiában turnézik a következő napokban, és miközben meg kell próbálnia teljesen helyreállítania Amerika szavahihetőségét; regionális viták, valamint biztonsági és gazdasági aggodalmak közt is lavíroznia kell.
Makro / Külgazdaság Nagy fordulat Ausztráliában: közel egy évtized után megbuknak a liberálisok
Privátbankár.hu | 2022. május 21. 16:57
Ausztráliában választásokat tartottak, amelyen megbukott a jelenlegi kormány.
Makro / Külgazdaság Újabb orosz milliárdost értek utol a szankciók
Privátbankár.hu | 2022. május 21. 15:21
Egy médiamágnás volt KGB-ügynököt büntet Kanada.
Makro / Külgazdaság Oroszország visszavág Amerikának – Joe Bident is megcélozták a szankciók
Privátbankár.hu | 2022. május 21. 14:08
Büntetőintézkedések sorát hozta a Biden által aláírt 40 milliárd dolláros csomag.
Makro / Külgazdaság Zelenszkij hálás: megnyílt az út a hatalmas amerikai segélycsomag előtt
Privátbankár.hu | 2022. május 21. 13:42
Az Egyesült Államok közel 40 milliárd dollár értékben segélyt nyújt Ukrajnának – írja a Guardian a Reuters információra hivatkozva.
Makro / Külgazdaság Rengeteg fegyvert és hadianyagot küldött az ukránoknak a V4 egyik országa
Privátbankár.hu | 2022. május 21. 12:41
Erről az ország védelmi miniszterének helyettese számolt be.
Makro / Külgazdaság Hiába nem érezzük, de a koronavírus-járvány még mindig terjed
Privátbankár.hu | 2022. május 21. 12:06
Világszinten továbbra is felfelé kúsznak a számok.
Makro / Külgazdaság Még több hadgyakorlat lehet a válasz az észak-koreai fenyegetésre
Privátbankár.hu | 2022. május 21. 11:32
Joe Biden Dél-Koreában van, ott került szóba mindez.
hírlevél
Ingatlantájoló