<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=947887489402025&amp;ev=PageView&amp;noscript=1">
2p

Mi lenne a Kétfarkú Kutya Párt válasza a válságra? Kik a szavazóik? Legközelebb már bejuthatnak a Parlamentbe?

Online Klasszis Klubtalálkozó élőben Kovács Gergellyel, a párt társelnökével - vegyen részt és kérdezzen Ön is!

2023. február 2. 15:30

A részvétel ingyenes, regisztráljon itt!

Megfelezik a pénzromlás ütemét, de alig lesz gazdasági növekedés.

A horvát kormány hétfőn elfogadta a 2023-as költségvetés tervezetét, amely 2,3 százalékos GDP-arányos államháztartási hiánnyal és 0,7 százalékos gazdasági növekedéssel számol. A kormány a bevételeket 24,9 milliárd euróra (1016 milliárd forint), a kiadásokat 26,7 milliárd euróra (1090 milliárd forint) tervezi.

A szép Trogirban továbbra is sok turistát várnak. Fotó: privatbankar/Mester Nándor
A szép Trogirban továbbra is sok turistát várnak. Fotó: privatbankar/Mester Nándor

Marko Primorac pénzügyminiszter a kormányülést követő sajtótájékoztatón elmondta: idén várhatóan 5,7 százalékkal nő a gazdaság, jövőre viszont csak 0,7 százalékos, 2024-ben 2,7 százalékos, 2025-ben pedig 2,6 százalékos növekedéssel számolnak. Hozzátette: az előrejelzések szerint a GDP-arányos államadósság mértéke a 2021. évi 79,8 százalékról 2022-ben 8,5 százalékponttal 71,3 százalékra mérséklődik, majd 2023-ban 69 százalékra csökken.

A számítások szerint a hiány jövőre eléri a GDP 2,3 százalékát. A jegybank az idén 10,4 százalékos inflációval számol éves szinten, amely 2023-ban 5,7 százalékra mérséklődik.

Andrej Plenkovic horvát miniszterelnök a kormányülésen elmondta: azt szeretnék, ha 2023-as költségvetés továbbra is a koronavírus okozta járvány, az infláció és az állampolgárok életszínvonalát fenyegető egyéb veszélyek mérséklését szolgálná, továbbá megőrizné a gazdaság működését és fejlődését.

Emellett a kabinet garantálni akarja az állampolgárok biztonságát azzal is, hogy tovább emeli a béreket és a nyugdíjakat - hangsúlyozta a kormányfő. Hozzátette: a szakszervezetekkel már megállapodtak arról, hogy idén hat, jövőre két százalékkal növelik a fizetéseket a közszférában.

Kiemelte: a jövő évi költségvetés nemcsak a válságkezelést veszi figyelembe, hanem azt is, hogy Horvátország január 1-jén bevezeti az eurót, és csatlakozik a schengeni övezethez. Ez szavai szerint megváltoztatja az ország nemzetközi helyzetét, valamint hatással lesz a jövőben a gazdaságára és a fejlődésére.

A zágrábi kormány a jövő évi költségvetés tervezetét euróban fogadta el. A javaslatot elküldik az Európai Bizottságnak, a horvát parlament pedig várhatóan november végén szavaz róla.

(MTI)

Makro / Külgazdaság Példátlan éhínség pusztíthat Szíriában az ENSZ szerint
Privátbankár.hu | 2023. január 27. 18:31
Tizenkét évvel a szíriai polgárháború kezdete után soha nem látott éhínségre figyelmeztetett pénteken az ENSZ.
Makro / Külgazdaság Meglepő ok miatt mondhatott le XVI. Benedek pápa
Privátbankár.hu | 2023. január 27. 18:01
A kínzó álmatlanság volt az elsődleges oka annak, hogy a néhai XVI. Benedek pápa 2013-ban lemondott - derült ki abból a levélből, amelyet a december végén elhunyt nyugalmazott pápa pár héttel a halála előtt küldött az életrajzírójának, és amelynek tartalmát pénteken megjelent számában ismertette a Focus című német hetilap.
Makro / Külgazdaság Duplázódott a németek olajszámlája, még mindig Oroszország a legnagyobb szállító
Privátbankár.hu | 2023. január 27. 17:29
Több olajat importált Németország 2022 első tíz hónapjában, mint egy évvel korábban, az importszámla pedig csaknem duplájára emelkedett a német szövetségi gazdasági és exportellenőrzési hivatal, a BAFA jelentése alapján.
Makro / Külgazdaság Az oroszok szerint nincs lőszerhiány, nagyságrendekkel növelték a gyártást
Privátbankár.hu | 2023. január 27. 16:44
Nem helytállók azok az ukrán és nyugati közlések, amelyek szerint lőszerhiány lépett fel az orosz fegyveres erőknél - jelentette ki pénteken Szergej Csemezov, a fejlett technológiájú ipari termékek gyártását és exportját támogató Rosztyeh állami vállalat vezérigazgatója a RIA Novosztyi hírügynökségnek nyilatkozva.
Makro / Külgazdaság Egy lépésre vagyunk a NATO-Oroszország háborútól
Káncz Csaba | 2023. január 27. 16:04
Biden tavaly tavasszal megígérte a nyilvánosságnak, hogy az USA nem küld „támadó felszerelést” és „tankokat” Ukrajnába, mert ez „kiválthatja a harmadik világháborút”. A tankok még meg sem érkeztek, már Kijev F-16-os vadászgépekkel való ellátásáról folyik a belső vita. Káncz Csaba jegyzete.
Makro / Külgazdaság Jön a totális háború? F16-osokat kaphat Ukrajna
Privátbankár.hu | 2023. január 27. 15:16
Olekszij Danyilov, az ukrán Nemzetbiztonsági és Védelmi Tanács (RNBO) titkára pénteki Facebook-bejegyzésében utalást tett arra, hogy Ukrajna a közeljövőben nemzetközi partnereitől amerikai gyártású F-16-os vadászbombázó repülőgépeket is kaphat.
Makro / Külgazdaság Rossz hírt kapott Putyin Brüsszelből: maradnak a szankciók
Privátbankár.hu | 2023. január 27. 14:31
Az uniós tagországok kormányait tömörítő tanács fél évvel, 2023. július 31-ig meghosszabbítja az Oroszország egyes gazdasági ágazataira vonatkozó korlátozó intézkedéseket - közölte a testület pénteken.
Makro / Külgazdaság Holokauszt emléknap: a lengyel kormányfő szerint népirtás zajlik Ukrajnában
Privátbankár.hu | 2023. január 27. 13:37
A holokauszt áldozatai iránti tisztelet okán szembe kell szállni az Európa keleti részén, Ukrajnában ma zajló népirtással - hangsúlyozta Mateusz Morawiecki lengyel kormányfő pénteken a holokauszt nemzetközi emléknapja alkalmából közzétett Facebook-bejegyzésben.
Makro / Külgazdaság Továbbra is csúcson a foglalkoztatás
Király Béla | 2023. január 27. 12:41
A péntek reggeli KSH adatok igen pozitív képet festenek a munkaerőpiacról, vélik kommentárjukban a Magyar Bankholding elemzői. Véleményük szerint a negatív belső és külső tényezők egyelőre nem gyakoroltak érdemi hatást a foglalkoztatottságra.
Makro / Külgazdaság Meglepő adat érkezett a spanyol gazdaságról
Király Béla | 2023. január 27. 11:52
A spanyol gazdaság teljesítménye 5,5 százalékkal nőtt 2022-ben - közölte a spanyol statisztikai hivatal (INE) pénteken. Ez a korábbi várakozásoknál sokkal kedvezőbb.
Friss
hírlevél
Ingatlantájoló
Együttműködő partnerünk: 4iG