<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=947887489402025&amp;ev=PageView&amp;noscript=1">
3p

Mi a béke ára Ukrajnában és ki fizeti meg? Lesz-e hitel Magyarországon?

Találkozzon személyesen neves külpolitikai szakértőkkel és bankvezérekkel!

Klasszis Klub Live - először élőben, személyesen, Budapesten!
Vegyen részt és kérdezzen Ön is!

2023. március 23.

Jelentkezzen most!

Joe Biden amerikai elnök kedden aláírta azt a végrehajtási rendeletet, amelynek alapján szankciókkal sújthatják az amerikaiakat jogtalanul bebörtönző kormányokat, a fogva tartó bűnözőket és terroristákat.

Az elnök egyben részletesebb utazási figyelmeztetéseket rendelt el a külföldre tartók számára. A rendelet lehetővé teszi a kormányzati szervek számára, hogy pénzügyi szankciókat vagy utazási tilalmat vezessenek be olyan külföldi tisztviselőkkel vagy nem állami szereplőkkel szemben, akik részt vesznek amerikaiak igazságtalan fogva tartásában.

Biden aláírta. Fotó: Deposiphotos
Biden aláírta. Fotó: Deposiphotos

Az amerikai kormányzatot egyes ügyekben tétlenséggel vádolják, különösen egyes családok, amelyek szeretteik hazahozatalát szeretnék elérni. Ilyen Brittney Griner kétszeres olimpiai bajnok amerikai kosárlabdázó ügye, akinek oroszországi fogva tartására fokozott figyelem irányult.

A most elfogadott rendelet a túszok visszaszerzéséről és a túszejtés elszámoltathatóságáról szóló Robert Levinson-törvény egy szakaszára támaszkodik, amely a 15 évvel ezelőtt Iránban eltűnt és mára halottnak tekintett, nyugalmazott FBI-ügynökről kapta a nevét. Ez felhatalmazza az elnököt arra, hogy szankciókat, köztük vízummegvonást szabjon ki olyan személyekre, akikről úgy vélik, részt vesznek amerikaiak jogtalan fogva tartásában.

A rendelet egy másik eleme arra utasítja a szövetségi ügynökségeket, hogy jobban osszák meg a fogvatartottak családjaival az információkat és a hírszerzési információkat az ügyük aktuális állásáról és a szeretteik hazajuttatására irányuló erőfeszítésekről.

Ezenkívül a washingtoni külügyminisztérium új kockázati jelzővel egészíti ki az országspecifikus utazási tanácsokat, hogy figyelmeztesse az utazókat, mely országokban áll fenn fokozottan a fogva tartás kockázata.

A minisztérium már eddig is használt külföldi utazási kockázati mutatókat egyebek között a bűnözés, az egészségügy és az emberrablás kategóriáira. Az új kockázati jelzőt - amely a "D" jelzést kapja, ami a fogva tartásra utal -  egyelőre a következő országokra alkalmazzák: Mianmar, Kína, Irán, Észak-Korea, Oroszország és Venezuela.

A bebörtönzött amerikaiak hozzátartozói ezen a héten Washingtonban gyűlnek össze, hogy leleplezzék a fogvatartottak tiszteletére készült falfestményt. A kormányzat tisztviselői nem közölték, hogy Biden találkozik-e a családokkal.

Jonathan Franks, a túszok és fogvatartottak érdekeit képviselő Hozzuk haza a családjainkat kampány (Bring Our Families Home Campaign) szóvivője közleményében azt írta, hogy a "családok továbbra is várják a választ kérésükre, hogy találkozzanak Biden elnökkel".

Franks azt mondta: a Fehér Ház ahelyett, hogy érdemben tárgyalna a családokkal, végrehajtó intézkedést hoz.

Makro / Külgazdaság Csere-helikoptereket kap Szlovákia Amerikától
Privátbankár.hu | 2023. március 22. 19:59
Ukrajna nagy összegű IMF-támogatást kap, Oroszország megsorozta Zaporizzsját, az orosz és a kínai államfő nem beszélt az ukrán béketervről. Háború összefoglaló.
Makro / Külgazdaság Meglepte a lengyeleket Vilmos herceg
Privátbankár.hu | 2023. március 22. 19:46
Lengyelországi támaszpontokon tett látogatást szerdán a brit trónörökös.
Makro / Külgazdaság A svéd parlament hétórás vita után ma megszavazta a NATO-csatlakozást
Privátbankár.hu | 2023. március 22. 18:40
A svéd parlament hivatalosan is jóváhagyta azt a törvényjavaslatot, amely lehetővé teszi az ország csatlakozását a NATO-hoz.
Makro / Külgazdaság NATO: egy rossz és egy jó hír jött Magyarországról
Wéber Balázs | 2023. március 22. 17:12
Hazánk tavaly a GDP 1,44 százalékát költötte védelmi kiadásokra, és ezzel jóval elmarad a 2 százalékos NATO-elvárástól, a fejlesztések védelmi költéseken belüli arányát tekintve viszont listavezető, derül ki a katonai szövetség friss adataiból. A tagországok összesített védelmi kiadásai évek óta folyamatosan növekednek, a teljes költés kétharmadát az Egyesült Államok adja.
Makro / Külgazdaság Itt az első kínai mRNS alapú védőoltás
Privátbankár.hu | 2023. március 22. 16:46
A kínai gyógyszerengedélyezési hatóság jóváhagyta a koronavírus elleni első, mRNS-t tartalmazó, hazai gyártású védőoltás forgalmazását.
Makro / Külgazdaság IMF: szakértői szintű hitelmegállapodást kötött Ukrajnával
Privátbankár.hu | 2023. március 22. 16:23
A Nemzetközi Valutaalap (IMF) szakértői szinten négy évre szóló, 15,6 milliárd dolláros hitelmegállapodást kötött Ukrajnával.
Makro / Külgazdaság Elveszítheti Erdogan a választásokat a kurdbarát párt lépése miatt?
Privátbankár.hu | 2023. március 22. 16:08
A törökországi kurdbarát Népek Demokratikus Pártja (HDP) és parlamenten kívüli szövetségesei nem állítanak köztársasági elnök-jelöltet a május 14-re kitűzött választásokra - közölte szerdán Pervin Buldan, a HDP társelnöke egy sajtótájékoztatón.
Makro / Külgazdaság „Amint lehet, gyárat nyitunk Ukrajnában” – mondta lapunknak az olasz MAPEI első embere
Mester Nándor | 2023. március 22. 15:47
Tizenkét elosztó pont már működik a háború sújtotta országban, az export a harcok ellenére is folyamatos oda.
Makro / Külgazdaság Leopard tankok tartanak Bahmut felé, közeleg az igazság pillanata?
Privátbankár.hu | 2023. március 22. 15:13
Ha igaz, hamarosan tényleg kiderülhet, mennyit érnek a nyugati harckocsik valós harci körülmények között.
Makro / Külgazdaság Az amerikai külpolitika egy öregedő birodalom tehetetlenségét idézi
Káncz Csaba | 2023. március 22. 14:49
Az amerikai külpolitikát egy szigetszerű elit irányítja, amely a belföldi választókerületek tetszését célzó retorikával működik – és úgy tűnik, képtelen érzékelni, hogy odakint a világ gyorsan változik. Bidennek most el kell döntenie, mit tegyen az amerikai csapatok további, folyamatban lévő bevetésével Szíriában, Irakban és Nyugat-Afrikában, ahol olyan küldetésekben vesznek részt, amelyek bár nagyrészt láthatatlanok az amerikai közvélemény számára, még mindig potenciálisan robbanásveszélyesek. Káncz Csaba jegyzete.
Privátbankár
Mfor
Piac és Profit

Munkatársakat keresünk!

Online lapcsaládunk bővítéséhez újságírókat, szerkesztőket keresünk.

Részletek

hírlevél
Ingatlantájoló
Együttműködő partnerünk: 4iG