<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=947887489402025&amp;ev=PageView&amp;noscript=1">
7p

Van élet az orosz gázon és olajon túl? Tényleg lehetetlen teljesen elszakadni Moszkvától? Elzárhatja Putyin a gázcsapot?

Online Klasszis Klubtalálkozó élőben Holoda Attila energetikai szakértővel - vegyen részt és kérdezzen Ön is!

2022. május 26. 15:30

A részvétel ingyenes, regisztráljon itt!

Ez a cikk Privátbankár.hu / Mfor.hu archív prémium tartalma, amelyet a publikálástól számított egy hónap után ingyenesen elolvashat.
Amennyiben első kézből szeretne ehhez hasonló egyedi, máshol nem olvasható, minőségi tartalomhoz hozzáférni, akár hirdetések nélkül, válasszon előfizetői csomagjaink közül!

Az Amerikai Egyesült Államokban idén volt a legkevesebb kivégzés 1988 óta, viszont azok az államok, amelyek kitartanak mellette, groteszk aberrációkat mutatnak. Magyarországon három évtizede volt az utolsó "bírói gyilkosság".

Az Amerikai Egyesült Államok tagállamainak már több mint fele eltörölte vagy hivatalosan felfüggesztette a halálbüntetést. Idén márciusban Virginia lett az első a déli államok közül, amely beszüntette a halálbüntetést, ezzel 23-ra emelve azon államok számát, amelyek végleg eltörölték ezt a gyakorlatot. További három államban pedig a kivégzések moratóriumát rendelték el – írja a The Guardian.

A Halálbüntetési Információs Központ (DPIC) szerint egyre nő azon államok száma, ahol a halálbüntetést már nem fogadják szívesen. Ezzel párhuzamosan rekord alacsony számú új halálos ítéletet hoztak 2021-ben (18), és a legkevesebb kivégzést hajtották végre1988 óta (11).

Villamosszék vagy halálos injekció? Fotó: DepositphotosVillamosszék vagy halálos injekció? Fotó: Depositphotos

De azért sajnos ez nem ilyen egyszerű. Ahogy a "bírósági gyilkosságok" iránti vonzalom általában csökken, azok az államok, amelyek mégis ragaszkodnak hozzá, furcsa aberrációkat mutatnak annak alkalmazásában.

"A maroknyi állam, amely továbbra is szorgalmazza a halálbüntetést, kirívó helyzeteket generál, amelyek gyakran figyelmen kívül hagyják a szabályszerű eljárásokat és félreértelmezik a kivégzéseket, mert a rasszizmus, valamint az elfogult büntetőjogi rendszer árnyékában élnek" - mondja a DPIC ügyvezető igazgatója, Robert Dunham.

Idén öt állam, valamint az Egyesült Államok kormánya öltek meg rabokat, hét állam pedig új halálbüntetéseket szabott ki. Három állam - Alabama, Oklahoma és Texas – különösen rossz hírű, az összes halálbüntetés felét, egyben a 11 kivégzés nagy részét ők tették ki.

Oklahomában az elmúlt hat év első kivégzését meghiúsították, miután John Grante-nak görcsölni kezdett a gyomra és hányt az ominózus pillanat előtt. A The Guardian kikutatta, hogy egy másik halálbüntetéssel sújtott állam,

Arizona több ezer dollárt költött arra, hogy hidrogén-cianidot szerezzen be gázkamrájához, ugyanazt a halálos vegyszert, amelyet a nácik Auschwitzban használtak.

A rasszizmus mai napig jellemző az ítéletekre

A rasszizmus pedig az Egyesül Államok halálbüntetésének kezdete óta jellemző, ennek gyökerei a rabszolgaságban és a faji terror-lincselésben gyökereznek. A 18 új halálbüntetésből tízet (56 százalék) színes bőrű foglyoknál ítéltek meg, míg a kivégzett halálraítéltek ugyanennyi százaléka (11-ből hat) afroamerikai volt.

Évszázados torzulást tükröz, hogy az idei új halálos ítélettel végződő kivégzések áldozatai közül négy esetből három fehér volt. Fekete áldozat egyetlen olyan ügyben sem volt, amely fehér személyt ítélt volna halálra. A borzalmak más vonatkozásban is bővelkednek a halálbüntetés-végrehajtásával kapcsolatban. Ez volt az az év ugyanis, amikor a meggyilkolt foglyok mentális fogyatékosságát érzéketlenül figyelmen kívül hagyták.

Amint Ngozi Ndulue, a DPIC igazgatóhelyettese rámutatott, egy kivételével az idén kivégzett foglyok súlyos mentális hátrányokban szenvedtek, beleértve az agysérülést vagy -károsodást, lelki betegséget, értelmi fogyatékosságot, vagy hátborzongató gyermekkori elhanyagoltságot, illetve bántalmazást.

„Igaz, hogy egyre kevesebb kivégzést látunk, de azok, amelyek megtörténnek, azt bizonyítják, hogy nem a halálbüntetés a legrosszabb számukra, mert szinte a legsebezhetőbbekkel, legkiszolgáltatottabbakkal történik meg” – mondja.

A Trump-éra utolsó napjainak furcsasága

Talán a legerősebb érv a halálbüntetés ellen az, hogy ártatlan emberek megölésének kockázatával jár, és 2021-ben bőven volt ok ezen elgondolkodni. Az év során ugyanis két halálraítéltet felmentettek, de 186 emberről csak utólag derült ki, hogy ártatlan. A DPIC rámutat, hogy mindez az elmúlt 50 évben végrehajtott nyolc kivégzésre jutó egy felmentéssel egyenértékű. Mindkét idei felmentett, Eddie Lee Howard és Sherwood Brown Mississippiből származott, és DNS-teszt segítségével szabadították ki őket, miután mindketten 26 évig éltek halálraítélt állapotban.

Vannak alternatívák ... Grafika: DepositphotosVannak alternatívák ... Grafika: Depositphotos

 

A 2021-es éves rekord egy korábbi érából származó furcsaságot tartalmaz, a Trump-kormányzat utolsó napjaiban végrehajtott kivégzések formájában. Három szövetségi halálraítéltet öltek meg kevesebb, mint 10 nappal Joe Biden beiktatása előtt, annak részeként, hogy Donald Trump hat hónap alatt 13 kivégzést akart végrehajtani.

Akik 2021-ben a Trump-kormányzat kezei között halt meg, az Lisa Montgomery, egy elmebeteg nő, aki egy életen át szenvedett el kínzással egyenértékű bántalmazást. Kivégezték a súlyosan értelmi fogyatékos Corey Johnsont, valamint Dustin Higgs-t, aki vitathatatlanul nem ölt meg senkit.

Biden januári hivatalba lépése óta nem történt újabb szövetségi kivégzés, és júniusban Merrick Garland amerikai főügyész hivatalos szünetet jelentett be, hogy időt adjon az Igazságügyi Minisztérium politikájának felülvizsgálatára. A halálbüntetés elleni harcosok abban reménykednek, hogy a Biden-kormány megszünteti a szövetségi halálbüntetést, és életfogytiglani börtönbüntetésre változtatja a fennmaradó 45 szövetségi halálraítélt büntetését. Bár eddig ennek semmi jele.

Magyarországon három évtizede nincs halálbüntetés

2020-ban volt 30 éve, hogy Magyarországon az Alkotmánybíróság alkotmányellenesnek nyilvánította a halálbüntetést. E döntés előtt két évvel, 1988. július 14-én hajtották végre hazánkban az utolsó halálos ítéletet az előre kitervelten és nyereségvágyból elkövetett emberölés bűntette miatt elítélt, 28 éves Vadász Ernőn, akit a Budapesti Fegyház és Börtön udvarán akasztottak fel.

Ez sem sokkal jobb. Fotó: DepositphotosEz sem sokkal jobb. Fotó: Depositphotos

Dr. Sándor Zsuzsa, a Fővárosi Bíróság egykori bírója a 24.hu cikkében gyűjtötte össze a halálbüntetés eredetét, fajtáit, és az ezzel kapcsolatos megosztottságot. Arról is ír, hogy számos tanulmány született arról, hogy a közhiedelemmel ellentében a bűnesetek számát vagy súlyát nem befolyásolja, hogy egy adott országban van-e halálbüntetés, vagy nincs. Egy amerikai felmérés szerint a megkérdezett kriminológusok több, mint 88 százaléka szerint nincs elrettentő ereje a halálbüntetésnek.

Az abolicionisták, vagyis a halálbüntetést ellenzők évszázadok óta állítják, hogy nem a büntetés súlyosságának, hanem a büntetés elkerülhetetlenségének és a gyors eljárásnak van igazán elrettentő, visszatartó hatása. A volt bíróbő emlékeztet a móri mészárlásra, amikor 2002-ben nyolc embert gyilkoltak meg a helyi bankfiókban. A bűntett egyik elkövetőjeként Kaiser Edét "azonosították", és jogerősen életfogytiglani fegyházra ítélték. Öt évvel később megkerültek az igazi elkövetők, és 2009-ben Kaisert felmentették a móri tömegmészárlás vádja alól (más bűncselekmények miatt egyébként 18 évre ítélték). Dr. Sándor Zsuzsa szerint ha lett volna halálbüntetés Magyarországon, Kaisert – a móri ügyben ártatlanul – halálra ítélték volna.

A Policy Solutions 2018-ban készített felmérése szerint a magyarok 54 százaléka állítaná vissza a halálbüntetést.

Ám a halálbüntetést Magyarországon visszaállítani nem lehet, hiszen hazánk aláírta az Európai Emberi Jogi Egyezményt, amely kifejezetten tiltja a halálbüntetést: „senkit sem lehet halálra ítélni vagy kivégezni”. Az élethez való jogot Magyarország 2011-ben elfogadott alaptörvénye is az ember elidegeníthetetlen jogának ismeri el.

Az pedig, hogy némely politikusok (Orbán Viktor, Rogán Antal, Kósa Lajos), olykor felelevenítik a témát, Dr. Sándor Zsuzsa szerint nem más, mint politikai blöff, hangulatkeltés, hiszen pontosan tudják, hogy ebben a kérdésben semmiféle mozgástere nincs a tagállami, ez esetben a magyar törvényhozásnak.

 

Jól jönne 1,5 millió forint?

A Bank360.hu és a Privátbankár kalkulátora alapján az alábbi induló törlesztőkre számíthatsz májusban, ha 1,5 millió forintra van szükséged 60 hónapra: a Raiffeisen Bank személyi kölcsöne 30 379 forintos törlesztőrészlettel lehet a tiéd. Az Erste Banknál 32 831 forint, a Cetelemnél pedig 33 556 forint a törlesztőrészlet. Más kölcsönt keresel? Ezzel a kalkulátorral összehasonlíthatod a bankok ajánlatait!

Makro / Külgazdaság Véres harcok Kelet-Ukrajnában, Putyin rákos lehet - ez történt ma a háborúban
Privátbankár.hu | 2022. május 24. 18:24
Már majdnem 30 ezer orosz halt meg az ukránok szerint.
Makro / Külgazdaság Orbán Viktor kihirdette a háborús veszélyhelyzetet
Privátbankár.hu | 2022. május 24. 17:32
Azonnal megkezdte a munkát az új Orbán-kormány, mely ma tette le az esküjét.   
Makro / Külgazdaság Nem engedhetjük meg a felelőtlenség, a széthúzás és a gyengeség luxusát - mondta Orbán Viktor
Privátbankár.hu | 2022. május 24. 17:14
Orbán Viktor a miniszterek eskütétele után a parlamentben is bemutatta új kormányát. 
Makro / Külgazdaság Üzent Berlin az Orbán-kormánynak: fel kell adni a blokádot
Wéber Balázs | 2022. május 24. 16:54
A német alkancellár szerint figyelembe kell venni, hogy az uniós országokat különböző mértékben érintené az orosz olajembargó, ugyanakkor az Orbán-kormánynak fel kell adnia a blokádot. Robert Habeck úgy véli: az embargó fő akadálya Magyarország, de akár hazánk nélkül is elfogadhatják a szankciót. A magyar kormány továbbra is mentességet szeretne kapni a csővezetékes szállításra. Németország eközben már jelentősen csökkentette olajfüggőségét Oroszországtól.
Makro / Külgazdaság Putyin rákos lehet, szanatóriumba kerülhet és nem térhet vissza a hatalomba?
Privátbankár.hu | 2022. május 24. 16:34
Az ukrán védelmi tárca és a brit MI6 volt főnöke is megerősítette ezt.
Makro / Külgazdaság A nap képe: Orbán Viktor Dzsudzsák Balázzsal ünnepli a kormányalakítást
Privátbankár.hu | 2022. május 24. 16:23
Átvették kinevezésüket az Orbán-kormány 5.0 tagjai Novák Katalin köztársasági elnöktől a Sándor-palotában.
Makro / Külgazdaság Importvám kell, nem embargó az orosz olajra - javasolják az osztrákok
Privátbankár.hu | 2022. május 24. 16:06
Lehet, hogy ez lesz végül a megoldás?
Makro / Külgazdaság Putyin gigantikus költségvetésű háborúja - mit lépjen most Európa?
Káncz Csaba | 2022. május 24. 14:51
Az Oroszországból származó olaj- és gázimportra vonatkozó vámok alkalmazásával az EU megvédheti energiabiztonságát az átmeneti időszak alatt is, miközben megakadályozza, hogy Oroszország finanszírozza az ukrajnai háborúját. Ezt minősített többséggel lehetne elfogadni, ami azt jelentené, hogy az EU kereskedelempolitikája összhangba kerülne az EU értékeivel, érdekeivel és kötelezettségeivel. Káncz Csaba jegyzete
Makro / Külgazdaság Moszkva vagy Brüsszel az ellenségünk? Merre tovább magyar energiapolitika? - Holoda Attila a Klasszis Klub következő vendége
Privátbankár.hu | 2022. május 24. 14:31
Orbán Viktor szerint az orosz olaj elleni szankciók felérnek a magyar gazdaságra dobott atombombával. Ez a kijelentés azonban többek szerint erős csúsztatás. Holoda Attila energiapiaci Klasszis Klubunk május 26-i vendége, akivel többek között arról beszélünk, hogy kiváltható-e az orosz olaj? A második Orbán-kormányban rövidebb ideig az energetikáért felelős helyettes államtitkári posztot is betöltő szakemberrel emellett a magyar energiapolitika legfontosabb kihívásait tekintjük át.
Makro / Külgazdaság Minden harmadik ember kérne fizetésemelést
Privátbankár.hu | 2022. május 24. 11:05
A PwC globális felmérésében megkérdezett munkavállalók közül minden ötödik dolgozó nyilatkozott úgy, hogy valószínűleg munkahelyet vált a következő 12 hónapban, és több, mint egyhamraduk azt tervezi, hogy fizetésemelést kér. 
hírlevél
Ingatlantájoló