3p

NIS2: rohamosan közeleg a határidő, kerülje el a bírságot!
Mit jelent a gyakorlatban a NIS2 a vállalkozások számára?
Hogyan válasszunk szolgáltatót a megfelelőség biztosításához?
Milyen eszközökkel lehet erősíteni a védelmet és mit kell tenni, ha támadás ért minket?

NIS2 újratöltve - IT-biztonság a gyakorlatban

2024. június 18.

Részletek és jelentkezés itt!

A közgazdász, gazdaságtörténész, a rendszerváltás utáni első kormány, az Antall József vezette kabinet pénzügyi államtitkára, majd tárca nélküli minisztere, az Állami Bankfelügyelet 1992-1994 közötti elnöke június 19-én, szerdán délután fél 4-kor lesz a vendégünk. Az egyórás beszélgetésen szokás szerint nemcsak mi kérdezzük Botos Katalint, hanem Önök is, ehhez csak egy ingyenes regisztrációra van szükség.

A június 19-én, szerdán 15:30-kor kezdődő rendezvényünk teljesen ingyenes, csupán egy regisztráció szükséges hozzá, melyet az alábbi linken tehetnek meg:

Regisztráljon most! >>> 

A számos fontos gazdasági mutató közül is kiemelkedő jelentősége van kettőnek, a bruttó hazai terméknek (GDP) és az inflációnak. Már csak abból kiindulva, hogy a negyedévente elkészített inflációs jelentésének publikálása előtt két nappal a Magyar Nemzeti Bank e két mutató várható alakulására vonatkozó prognózisait szokta közzétenni.

Azt aligha kell magyarázni, hogy egy ország fejlődése szempontjából fontos a gazdasági növekedés, különösen, hogy az meghaladja a versenytársaknak tekintett államokéit. Nem véletlen, hogy a magyar kormányok is mindig azt a célt tűzik ki, hogy például az Európai Unió 27 tagországának átlag GDP-növekedési számánál magasabb legyen a hazai ráta. Volt már 7 százalékos cél (lásd a most jegybankelnök Matolcsy György gazdasági minisztersége idején), de inkább a 4 százalék körüli tervszám a gyakoribb. Mint amit tavaly még Nagy Márton nemzetgazdasági miniszter is erre az évre kilátásba helyezett, más kérdés, hogy most már 2,5 százalékkal is beérné.

De valóban ennyire fontos a gazdasági növekedés hajhászása, amikor annak nem kívánatos mellékhatásai vannak? Globális felmelegedés, járványok, műanyagszennyezés, az egészséget veszélyeztető krízisek – hogy csak néhány példát említsünk. Klasszis Klubunk következő vendégétől, Botos Katalin közgazdásztól, gazdaságtörténésztől, aki a rendszerváltás utáni első kormány, az Antall József vezette kabinet pénzügyi államtitkára, majd tárca nélküli minisztere volt, ezt is megkérdezzük, méghozzá annak apropóján, hogy a tavaly megjelent, Világvallások és a gazdaság című könyvében behatóan foglalkozott e témával.

Június 19-én, szerdán Botos Katalin lesz a Klasszis Klub vendége
Június 19-én, szerdán Botos Katalin lesz a Klasszis Klub vendége
Fotó: MTI

Ám Botos Katalin két éven át az Állami Bankfelügyelet elnöke is volt, így a hazai bankszektorban az utóbbi években lezajlott folyamatokról – jelesül a három nagybank és takarékszövetkezetek összetolásáról – is érdekes lehet a véleménye. Valamint arról, hogy a még e fúzió miatti csökkentett létszámúnál is kevesebb hazai bankra van-e szükség – ahogy azt ugyancsak Nagy Márton forszírozza.

Miközben Botos Katalint olyan, mondhatni társadalomfilozófiai témák is foglalkoztatják, mint például, hogy miért kevés eredendően a bér? Miért nem korrigálta ezt a különböző pártállású kormányok egyike se? Mi ebben a szerepe a külső tényezőknek, az EU-nak, a nemzetközi szervezeteknek (lásd Nemzetközi Valutalap), sőt, az egyes államoknak (jelesül az USA-nak)? És saját magunknak?

A szokás szerint ezúttal is egyórásra tervezett beszélgetés során azonban nemcsak mi tesszük fel kérdéseinket Botos Katalinnak, erre olvasóinknak, nézőinknek is lesz lehetőségük az adás alatt chaten, valamint előzetesen, a klasszisklub@privatbankar.hu címre is elküldhetik kérdéseiket.

A június 19-én, szerdán 15:30-kor kezdődő rendezvényünk teljesen ingyenes, csupán egy regisztráció szükséges hozzá, melyet az alábbi linken tehetnek meg:

Regisztráljon most! >>> 

Beszámolók a korábbi Klasszis Klub rendezvényeinkről:

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!

Makro / Külgazdaság Megerősítette a magyar államadós-osztályzatot a Fitch Ratings
Privátbankár.hu | 2024. június 15. 07:04
A nemzetközi hitelminősítő péntek éjjel Londonban bejelentett döntése alapján érvényben maradt a magyar szuverén devizakötelezettségek "BBB" szintű osztályzata.
Makro / Külgazdaság Megint többet kell fizetni hétfőtől a benzinkutakon
Privátbankár.hu | 2024. június 14. 18:41
Vége a jó világnak.
Makro / Külgazdaság Máris megvan a vámháború első áldozata? Mi lesz a pálinkákkal?
Buksza blog | 2024. június 14. 16:08
Az Európából Kínába szállított szeszesitaltermékek, például pálinkafélék, mondjuk a francia konyak lehet az első európai áldozata a kínai elektromos autókra kivetett európai uniós büntetővámra adott pekingi válasznak.
Makro / Külgazdaság Putyin Zaporizzsja és Herszon megyét is magának követeli
Privátbankár.hu | 2024. június 14. 14:20
Aligha elfogadható ez Ukrajnának.
Makro / Külgazdaság Áprilisban csökkent az euróövezet külkereskedelmi többlete
Privátbankár.hu | 2024. június 14. 13:25
Az előző havinál és a vártnál is jóval kisebb külkereskedelmi többlettel zárta áprilist az euróövezet az EU statisztikai hivatala, az Eurostat pénteken publikált első becslése alapján.
Makro / Külgazdaság Áll a bál a Vörös-tengeren is, súlyosan megsebesült egy matróz
Privátbankár.hu | 2024. június 14. 11:14
Húszi rakéták vettek célba több hajót is, egy súlyos sebesült is van.
Makro / Külgazdaság Orbán Viktor is beismerte, hogy bajban van Brüsszelben
Privátbankár.hu | 2024. június 14. 10:44
"Két hölgy" miatt. Ha nem jön össze az új frakció, még messzebb kerül Brüsszel elfoglalása, márpedig a magyar miniszterelnök szerint sem áll jól a dolog.
Makro / Külgazdaság Kezdődik a háború Kína és Brüsszel között?
Privátbankár.hu | 2024. június 14. 09:46
Pekingben közölték, nem hagyják válasz nélkül az ellenséges lépést, megtorló intézkedések jöhetnek.
Makro / Külgazdaság Kapott egy jó hírt Lázár János
Privátbankár.hu | 2024. június 14. 08:31
A márciusi kiábrándító adatok után jelentősen javult egy fontos gazdasági mutató.
Makro / Külgazdaság Megismételhetik a főpolgármester-választást! Ezt kezdeményezi Karácsony Gergely
Privátbankár.hu | 2024. június 13. 16:28
Budapest teljes területén, a lehető legrövidebb időn belül. Bármi is legyen az eredménye a szavazatok pénteki újraszámlálásának.
hírlevél
Ingatlantájoló
Együttműködő partnerünk: 4iG