4p

„E” mint energia konferencia - fókuszban a megújulóenergia-politika érvényesülése, az energia tárolási lehetőségei, a gáz- és árampiac helyzete, a zöld átmenet finanszírozása, az elektromobilitás jövőképe.

Bankvezérek, neves energiapiaci szakértők, egyetemi tanárok és kutatók a jelen kihívásairól: hallgassa meg Ön is élőben!

2024. május 16. Budapest

Részletek és jelentkezés

Legalább két hónapig még a négy fal között kell maradniuk a belgáknak az ottani egészségügyi miniszter szerint. A kórházak felkészültsége ugyanúgy kérdéses, mint itthon.

Több mint egy héttel a lakhelyelhagyási tilalom bevezetése után Brüsszelben és más nagyobb belga városokban egy furcsa szokás honosodott meg. Minden este 8 órakor kitárulnak az ablakok, az emberek kitódulnak az erkélyre, vagy a házuk elé, és tapssal, valamint hangos csörömpöléssel „biztatják” a koronavírus-járvánnyal elkeseredett küzdelmet folytató egészségügyi dolgozókat. A nagyjából 5 percig tartó produkció azonban arra is jó, hogy a napok óta egyfajta ostromállapotban élő emberek kicsit kiengedjék magukból a feszültséget.

Amikor ezek a sorok íródnak, Belgium (még) közepesen fertőzött országnak számít, mint ahogy közepesen fegyelmezettnek mondhatók a lakói is. Vasárnapra a diagnosztizált betegek száma elérte a 3400 főt, és a hivatalos statisztikák szerint eddig 75 halálos áldozatot szedett a kór, zömében idős és beteg emberekről van szó. A járványgörbe néhány napja meredeken emelkedni kezdett: szombatról vasárnapra virradóra 586 új fertőzést regisztráltak. A hétvégén elérte az 1400 főt a kórházakban ápolt betegek száma. Járványügyi szakértők és orvosok március utolsó napjaira jósolják a járvány tetőzését, bár ebben senki sem lehet biztos.

Maggie de Block, a királyság egészségügyi minisztere egy hétvégi interjúban azt nyilatkozta, hogy a belgáknak előreláthatóan még legalább nyolc hétig együtt kell majd élniük a járvánnyal és az emiatt bevezetett korlátozásokkal. Amelyek a következő napokban várhatóan még tovább szigorodnak majd, ahogy a fertőzés ezreket fog ledönteni a lábukról. A hétvégén kétezer orvos írta alá azt a petíciót, ami arra sürgeti a kormányt, hogy tovább szigorítsa a korlátozásokat. Az érintettek többsége otthon vészeli át a fertőzést, egy ismerősünk például nem túl erős influenzás tünetekkel három nap alatt túl volt a nehezén.

A jelenleg érvényben lévő kijárási tilalom csak a nevében az, hiszen bár mindenkinek a négy fal között maradást ajánlják a hatóságok, a lakóhely elhagyását nem büntetik. Vásárolni, „egészségügyi sétát” tartani, kerékpározni, és autóba ülni minden következmény nélkül lehet. De, csak rövid időre, maximum két fős csoportokban és a lakóhely közelében.

Az élelmiszerboltok, a patikák, de még furcsa módon a fodrászatok is nyitva tartanak. Ahogy más városokban is, a napos idő ezen a vasárnapon is sokakat kicsalogatott a brüsszeli parkokba, ami nyilvánvalóan ellentétes az érvényben lévő korlátozások szellemével. Lovas, kerékpáros és gépkocsis rendőrjárőrök köröznek ugyanakkor mindenhol, és udvariasan figyelmeztetik azokat, akik túllőnek a célon. A parkban focizni például még két főnek sem szabad, mert az emberek gyakran a földre köpködnek és fertőzött a talaj – magyarázta el egy mellettünk lassító járőr, megszakítva egyórás, focival összekötött vasárnapi levegőzésünket.

A hatóságok eddig több mint 100 alkalommal szabtak ki pénzbírságot főleg a tiltás ellenére nyitva tartó boltok tulajdonosainak és a gyülekezési létszámkorlátozásokat áthágóknak. A többség mégis igyekszik betartani az utasításokat, ami azon is lemérhető, hogy a szokásosnál jóval kevesebben vannak az utcán, a gépkocsik forgalma pedig 66 százalékkal visszaesett.

Belgium az egészségügyi szolgáltatások színvonalát tekintve Európa élvonalában jár, az egyébként jól felszerelt kórházak mégis egyre nehezebben birkóznak meg a növekvő számú beteggel. Két héttel ezelőtt nagy feltűnést keltett egy orvosprofesszor, aki matematikai alapon, a koronavírus terjedési adatai alapján levezette, hogy Belgiumban szélsőséges esetben akár a lakosság 8 százaléka, 850 ezer ember is megbetegedhet. A konklúzió: a kórházi ágyak és a berendezések száma messze elmarad a kívánatostól.

Más országokhoz hasonlóan Belgiumban sincs elég védőmaszk, sem az egészségügyben, sem pedig a civilek számára. Az első szállítmányok most érkeznek, a hétvégén két Kínából érkező szállítmánnyal körülbelül 10 millió védőmaszk érkezését várták. Ezek nagy része közönséges maszk, a többi az egészségügyi dolgozók számára rendszeresített FFP2 és FFP3 típusok.

Belgium annyira a koronavírus-járványra koncentrált ezen a március 22-i vasárnapon is, hogy szinte teljesen elfelejtődött egy napra pontosan négy évvel ezelőtti esemény, ami azóta is tartó mély traumát okozott az országnak. 2016. márciusának ezen a napján robbantották fel magukat az Iszlám Államra felesküdött terroristák a brüsszeli reptéren és egy forgalmas metróállomáson, közel 40 ember halálát és több száz sérülését okozva. A terrortámadás negyedik évfordulóján, igaz egészen más okból, újra kihalt volt a zaventemi repülőtér és a brüsszeli metró.

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!

Makro / Külgazdaság Hihetetlen, de még drágábbak lehetnek a lakáshitelek
Privátbankár.hu | 2024. április 26. 11:00
Amióta csökken az infláció és az alapkamat, azóta egyre olcsóbbak a lakáshitelek is. A Bankmonitor szakértőinek ezért mind többen teszik fel a kérdést: meddig folytatódik a kamatcsökkenés, mikor érjük el a 2 évvel ezelőtti kamatszintet? A válasz azonban sajnos nem az, amit sokan várnak.
Makro / Külgazdaság Vegyen részt Ön is a Klasszis Média energiakörképet bemutató konferenciáján!
Privátbankár.hu | 2024. április 26. 10:29
Hogyan tároljuk a megújuló energiát? A jogi környezet mennyire felhasználóbarát? Haladunk-e a hálózatfejlesztéssel? Ezekre a kérdésekre is választ kaphat.
Makro / Külgazdaság Erre az adatra sem lehet büszke az Orbán-kormány
Privátbankár.hu | 2024. április 26. 08:53
Az előzetes adatok szerint márciusban 6413 gyermek született, és 10 524 ember halt meg; 2023 márciusához képest a születések száma 10, a halálozásoké 13, a házasságkötéseké 1,9 százalékkal csökkent - tájékoztatta a Központi Statisztikai Hivatal (KSH) pénteken az MTI-t.
Makro / Külgazdaság Rossz hír: egyre súlyosabb a munkanélküliség Magyarországon
Privátbankár.hu | 2024. április 26. 08:31
4 millió 746 ezer fő volt a foglalkoztatottak száma, a munkanélküliségi ráta 4,4 százalék.
Makro / Külgazdaság Joe Biden nem lesz boldog: rossz hír jött Amerikából!
Privátbankár.hu | 2024. április 25. 15:56
A gazdaság nem úgy halad, ahogy illene.
Makro / Külgazdaság A lakáshitelezés padlót fogott tavaly
Privátbankár.hu | 2024. április 25. 12:57
A lakáshitelállomány tavaly kizárólag az államilag támogatott hitelek miatt bővült, de csak minimális mértékben. Hitelkiváltás gyakorlatilag nem volt - foglalta össze az adatokat a Bank360.hu. 
Makro / Külgazdaság 2024 a Budapest környéki területek ingatlanpiacán is fordulópontot hozott
Privátbankár.hu | 2024. április 25. 10:05
Az ingatlanpiaci aktivitással együtt mérséklődött a kiköltözési hullám a fővárosi agglomeráció településein, ahol tavaly 18 százalékkal kevesebb adásvétel zárult, mint az azt megelőző évben.
Makro / Külgazdaság Budapest helyett már a Kreml mellett lakik az amerikaiak által kiebrudalt orosz kémbank
Vég Márton | 2024. április 25. 08:58
Végleg törölték a budapesti címét az orosz hátterű Nemzetközi Beruházási Banknak, egy év kellett hozzá.
Makro / Külgazdaság A benzinárak csökkentésére szólított fel a magyar kormány, szankciókra is kész
Privátbankár.hu | 2024. április 24. 16:41
Ezt Nagy Márton nemzetgazdasági miniszter közölte rendkívüli sajtótájékoztatón a Karmelita kolostorban.
Makro / Külgazdaság Medgyessy Péter nem hisz abban, hogy Magyar Péter és csapata nagyon nagy áttörést érne el
Privátbankár.hu | 2024. április 24. 15:01
Ugyanakkor Magyarország 2002-2004 közötti miniszterelnöke biztos abban, hogy fognak mandátumokat szerezni az európai parlamenti (EP) választáson. Medgyessy Péter szerint Orbán Viktornak nagyon el kéne gondolkodnia azon, hogy itt pár perc alatt megszületik egy ilyen szerveződés, mondván, ez mutatja az emberek gondolkodását és lelkivilágát, erre oda kellene figyelni. Földrengésszerű változást nem vár az exkormányfő, de már néhány EP-mandátum megszerezése is egy figyelmeztetés. Medgyessy Péterrel a Klasszis Klub április 22-ei adásában beszélgettünk.
hírlevél
Ingatlantájoló
Együttműködő partnerünk: 4iG