<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=947887489402025&amp;ev=PageView&amp;noscript=1">
2p
Az Eurostat szerint magasabb a magyar államadósság annál, mint amit a kormány el akar hitetni.

Az EKB továbbra is vizsgálja a jegybanki alapítványok kötvényvásárlásait, az elnök teljes szigort ígér, ha a magyar modell megbukik ezen.

Pénteken közölte az Európai Bizottság statisztikai hivatala a tagállamok GDP adatait. Az Eurostat jelentése Magyarország esetében külön megjegyzést biggyesztett a szövegbe: Az Eurostat továbbra is fenntartással kezeli a Magyarország által közölt adatok minőségét – írja a 444.hu.

A szervezetnek két komoly kifogása is van

Egyrészt szerintük az Eximbank is a költségvetéshez tartozik, így a bank tartozásának meg kellene látszódnia az államháztartási hiányon. A vita már régebben elkezdődött a magyar állam és az Eurostat között erről.

Az elsőre egyébként elég szépnek tűnő magyar hiányszámokról itt írtunk bővebben is. >>>

Az Eximbank adósságai mintegy 2 százalékponttal növelnék meg a magyar államadósságot. Ez igen komoly különbség, és komolyan ronthatja a most egyébként jól kinéző magyar számokat.

Az Eximbanknak elvben a magyar külkereskedelmet kellene segítenie, de valójában a bank sok esetben olyan célokra ad állami pénzt, amelyek a kormányhoz kötődő üzletemberek érdekeit szolgálják.

Az MNB körül is vizsgálódnak

Az Eurostat pénteki jelentéséből kiderül, hogy már nem csak az Eximbankkal van baj. A jelentés szerint baj lehet azzal is, hogy az MNB esetleg megsérti az uniós szabályokat.

Itt a brüsszeli hivatal arra utal, hogy a jegybank alapítványai nagy tételben vásároltak az elmúlt években magyar állampapírokat, holott az EU-ban a jegybankok nem finanszírozhatják a költségvetést. Az eljárás Matolcsy György jegybankelnök és a magyar kormány szerint rendben van, mert a jegybank alapítványai csak a másodlagos piacról (tehát nem közvetlenül a magyar államtól) veszik a papírokat.

Jól jönne 1,5 millió forint?

A Bank360.hu és a Privátbankár kalkulátora alapján az alábbi induló törlesztőkre számíthatsz májusban, ha 1,5 millió forintra van szükséged 60 hónapra: a Raiffeisen Bank személyi kölcsöne 30 379 forintos törlesztőrészlettel lehet a tiéd. Az Erste Banknál 32 831 forint, a Cetelemnél pedig 33 556 forint a törlesztőrészlet. Más kölcsönt keresel? Ezzel a kalkulátorral összehasonlíthatod a bankok ajánlatait!

Makro / Külgazdaság Újabb ország csatlakozott az olajársapka-egyezményhez
Privátbankár.hu | 2022. december 3. 10:07
A G7-ekhez csatlakozott Ausztrália is.
Makro / Külgazdaság A Twitterről tárgyalt Emmanuel Macron és Elon Musk
Privátbankár.hu | 2022. december 3. 09:31
A fő téma a szólásszabadság kérdése volt.
Makro / Külgazdaság Spanyolországtól kapott amerikai rakétarendszereket az ukrán hadsereg
Privátbankár.hu | 2022. december 3. 09:08
A háború az éjjel is folytatódott. Ez történt az orosz–ukrán konfliktusban szombat reggelig.
Makro / Külgazdaság Orosz háborús bűnök: újabb vizsgálat
Privátbankár.hu | 2022. december 2. 20:08
Miközben mindkét harcoló fél mélyen hallgat a saját veszteségeiről, egy amerikai becslés elképesztő számokról tanúskodik. Péntek esti háborús összefoglaló.
Makro / Külgazdaság 60 dollár lesz az olaj esetén az ársapka
Privátbankár.hu | 2022. december 2. 19:53
Az Európai Unió tagországai előzetesen megállapodtak a tengeren szállított orosz olaj hordónkénti árplafonjáról, amely 60 dollár lesz - erről tájékoztatta az újságírókat Andrzej Sados, Lengyelország Európai Unió mellé rendelt állandó képviseletének vezetője pénteken.
Makro / Külgazdaság Újabb hétre maradnak üzemanyag nélkül a kis kutak
Privátbankár.hu | 2022. december 2. 16:48
A következő héten sem fognak üzemanyagot kapni a kisebb kutak a Moltól. Ez immár a harmadik ilyen hét lesz, amit aligha lehet csupán a kis kutak hergelésének betudni.
Makro / Külgazdaság Elképesztő német kormányzati kritikák Katar felé
Káncz Csaba | 2022. december 2. 15:41
Miközben a német kormányzati politikusok a napokban harsányan kritizálják Katart, Berlin hosszas lobbizásának hála egy LNG megállapodás született a két ország között. A vezető német fegyverkezési vállalatok serényen támogatják Dohát saját fegyver-iparának felállításában. Káncz Csaba jegyzete.
Makro / Külgazdaság A sok új amerikai munkahelytől ijedtek meg a befektetők
Privátbankár.hu | 2022. december 2. 15:31
Novemberben az elemzők által vártnál több új munkahely jött létre a nem mezőgazdasági ágazatokban az Egyesült Államokban, miközben a várakozásoknak megfelelően stagnált a munkanélküliségi ráta. Az adatok hatására az amerikai határidős indexek komolyabb esést vetítettek előre a mai tőzsdei kereskedésre.
Makro / Külgazdaság Scholz beszólt Putyinnak
Privátbankár.hu | 2022. december 2. 14:48
Németország elítéli az ukrajnai polgári infrastruktúra elleni orosz légicsapásokat - közölte Olaf Scholz német kancellár Vlagyimir Putyin orosz elnökkel pénteken telefonon a német szövetségi kormány szóvivőjének tájékoztatása szerint.
Makro / Külgazdaság Bűncselekmény lenne a szankciók megsértése
Privátbankár.hu | 2022. december 2. 13:51
Az Európai Bizottság az uniós szankciók megsértésének bűncselekménnyé nyilvánítását és a büntetések harmonizálását javasolja - tájékoztatott a brüsszeli testület pénteken.
Friss
hírlevél
Ingatlantájoló
Együttműködő partnerünk: 4iG