1p
A Financial Times vezércikkében úgy véli, hogy Magyarország uniós szavazati jogával és a strukturális támogatások megvonásával játszik, ha folytatódnak az alkotmánymódosítgatások és a demokrácia lebontása.

A nagyon keményhangú írásban a Financial Times arra figyelmeztet, hogy magyar parlament alkotmánymódosításokkal megpróbálja visszaállítani azokat a törvényeket, amelyek ütköznek az európai értékekkel és a demokrácia lassú lebontása felé mutatnak. Orbán Viktor a demokratikus értékeket fenyegeti, ezért Európának figyelmeztetnie kell mivel járhat, ha kitart jelenlegi irányvonala mellett - írja a gazdasági napilap.

Orbán Viktor ugyan azzal védekezik, hogy nem a kormány, hanem egyéni képviselői indítványok révén kerülnek a javaslatok a parlament elé, de mindenki tudja, hogy ez gyenge magyarázat egy olyan kabinet részéről, amely egyre agresszívabban telepszik rá mindenre az országban és egyre kevésbé tolerálja a fékek és ellensúlyok rendszerét.

A FT szerint Brüsszelnek határozottan jeleznie kell: beveti a legnagyobb fegyverét az uniós értékek megvédése érdekében és akár a szavazati jog megvonását is kezdeményezheti Magyarország esetében. Ez már kellemetlen lehet Orbán Viktornak odahaza is, mert kiderülhet: mégsem képes lenyomni az Európai Uniót és megvédeni a magyar érdekeket.

Ugyanakkor felmerül a pénzügyi szankciók lehetősége is, illetve a strukturális támogatások leállítása. Ez pedig már kézzelfogható közelségbe hozza a brüsszeli intést, hiszen azonnal leállhatnak az uniós támogatással működő pályázatok, projektek. Ha az európai normákat továbbra is figyelmen kívül hagyja Magyarország, akkor ne várja el Európa támogatását - írja szerkesztőségi cikkében a Financial Times.

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!

Makro / Külgazdaság Vaskos meglepetést okozott az óriás
Privátbankár.hu | 2024. április 16. 09:02
A várt 4,8 százalékkal szemben 5,3 százalékos pluszt ért el a kínai gazdaság. 
Makro / Külgazdaság Fontos üzenet jött Németországból
Privátbankár.hu | 2024. április 16. 08:28
Az Európai Unió ugyan finomabban próbálja lazítani tagországai függését a kínai gazdaságtól, mint az USA kormánya, ám a német vállalati vezetők úgy látják, hogy nem kéne elkapkodni ezt a dolgot.
Makro / Külgazdaság A legérzékenyebb ponton támadhatja Oroszországot az ukrán sereg?
Privátbankár.hu | 2024. április 16. 07:55
Egy neves brit Kelet-Európa-szakértő szerint Vlagyimir Putyin rezsimje egyre inkább egy náci rendszerre emlékeztet, amit nem lehet szabályos keretek között legyőzni.
Makro / Külgazdaság A város, ahol bárki nyer, mindig elmarad a felvirágzás
Vég Márton | 2024. április 16. 07:07
A közlekedés romokban, rossz a közbiztonság, nagyobb beruházásról nem hallani. A lakosság pedig egyre fogy. Új polgármestert keres a megyeszékhely.
Makro / Külgazdaság Enyhült a német ipar ellátási hiánya
Privátbankár.hu | 2024. április 15. 17:06
Csaknem a Covid előti szintre jutott vissza.
Makro / Külgazdaság Még nagyobb megszorítás jöhet a választások után?
Vég Márton | 2024. április 15. 15:01
Varga Mihály pénzügyminiszter 675 milliárd forintnyi állami beruházás elhalasztását jelentette be a legutóbbi Kormányinfón. Ekkora költségvetési kiigazítás elég vagy még várható egy újabb csomag? Ezekről a témákról beszélt újságírónk, Vég Márton a Trend FM hétfő reggeli műsorában.
Makro / Külgazdaság Bombaként robbanhat Magyar Péter pártja júniusban - elképesztő eredményt hozott a szavazás
Privátbankár.hu | 2024. április 15. 14:44
Ez alapján nem az a kérdés, hogy szerez-e európai parlamenti helyet a TISZA Párt, hanem az, hogy Fideszt meg tudja-e verni.
Makro / Külgazdaság Ízekre szedte Magyar Péter Ukrajnával kapcsolatos álláspontját Rácz András
Privátbankár.hu | 2024. április 15. 11:13
A kormánypropaganda szólamai köszöntek vissza Magyar Péter szájából, de ki lehet javítani a tévedéseket.
Makro / Külgazdaság Európa napelemgyártó kapacitásainak 10 százaléka kivándorol
Privátbankár.hu | 2024. április 15. 10:51
A német Meyer Burger bezárja üzemét Freibergben miután a kormányzati támogatás későn érkezett. Az Európai Unió elveszti napelemiparát a támogatási versenyben?
Makro / Külgazdaság Szerdától megint jobb lesz csukott szemmel tankolni
Privátbankár.hu | 2024. április 15. 10:14
Nem lefele mozdulnak az árak.
hírlevél
Ingatlantájoló
Együttműködő partnerünk: 4iG