4p

Hazai szálláshelyek, vendéglátóegységek, figyelem!

Pályázzanak és nyerjenek díjat az ország legjelentősebb designversenyén -
nevezzenek be a Klasszis TopDesign 2023 megmérettetésre!
Külföldi és hazai szakértőkből álló zsűri, bemutatkozási lehetőség a nagyközönségnek, exkluzív díjátadó gála.

Regisztráljon most!

Természetesen a sonka, a tojás, a kalács és a csokinyuszi a legnagyobb sztár a következő napokban.

Az előző évinél is erősebb húsvéti forgalomra számíthat a kiskereskedelem, az Országos Kereskedelmi Szövetség szerint a vásárlók változatlanul a sonkákat, a tojást, a kalácsokat és a csokoládé figurákat keresik leginkább, a minőségi termékek iránt egyre nagyobb az igény.

Vámos György szervezeti főtitkár az MTI-nek elmondta: az ünnephez kapcsolódó élelmiszer-vásárlások túlléphetik az 50 milliárd forintot. Ugyancsak 50 milliárd forinttal nőhet az iparcikkek forgalma márciusban az előző két hónaphoz képest, bár erre nemcsak a húsvéti, hanem a tavaszi szezonális vásárlások is hatással vannak. A teljes kiskereskedelmi forgalom márciusban így akár 100 milliárd forinttal is felülmúlhatja a januári-február időszakot – tette hozzá.

Remek hír húsvét előtt: ennek minden magyar örülni fog

Olcsóbb a tojás húsvét előtt, pedig csúcsidőszak van. Részletek >>>

A húsvéti forgalom átlagosan 5 százalékkal volt nagyobb tavaly a 2016-ban tapasztaltnál, a CBA Kereskedelmi Kft. az idei szezonban is nagyságrendileg erre a növekedésre számít. A tapasztalatok szerint a vásárlók idén egy kicsit korábban kezdték meg a felkészülést. Ez azért lehet, mert az ünnep az áprilisi fizetések időszaka előtt van, illetve nagypéntek munkaszüneti nap. Bár már a hétvége is bőséges forgalmat hozott, az igazi rohamra a mostani héttől számítanak.

Sonka, tojás, csokinyuszi

A CBA elmondása szerint megfigyelhető, hogy ebben az időszakban a vásárlók inkább a minőségi termékeket keresik a polcokon: sonkából inkább a hagyományos érlelésűt, csokifigurából pedig  a magas kakaótartalmút. A tojásforgalom is jelentősen megélénkül ilyenkor, majdnem dupla annyi fogy, mint a normál időszakban.

Korán jött a húsvét, kevesebb lesz ebből a húsból

Idén kevesebb állat érte el az értékesítéshez szükséges méretet, amitől megcsappan az olasz export. Tovább >>>

A Spar nyilatkozata alapján szintén 5 százalék feletti bővüléssel számol. Bár a húsvéti időszak nem múlja felül a karácsonyit, a pékáruk tekintetében például meghaladta a karácsonyit. Húsvét előtti héten átlagosan 36 tonna kalácsot és több száz tonna sonkát adnak el a Spar-üzletekben.

A nagyméretű tojást keresik a vevők

Az Auchan az előző év azonos időszakához képest 10 százalék feletti, az előző hónaphoz képest pedig csaknem 20 százalékos növekedésre számít. A nagypéntek munkaszüneti nappá válása várhatóan nem okoz forgalomcsökkenést, csak átrendeződést, az előző és az utána következő napokon koncentrálódhat a kieső pénteki nap forgalma.

Húsvét előtt 30-40 százalékkal növekszik az Auchan áruházak tojásforgalma, és az ünnepet megelőző napokban közel 2 millió darab tojás értékesítésére számítanak. Tekintettel a tojás  sokrétű felhasználására – díszítési és étkezési célra egyaránt a kosárba kerülnek –, ilyenkor még nagyobb a kereslet a különböző méretű tojások iránt, de leginkább az L-es és XL-es méretűeket keresik a vásárlók az áruházláncnál.

A sonka iránti érdeklődés is ugrásszerűen megnő a húsvét előtti hetekben, amelyre idén több száz tonna, az éves forgalomnak pedig a 20 százalékát kitevő sonkamennyiséggel készült az áruházlánc. A kínálat több mint  80 százaléka magyar termelőktől származik. A széles választékon belül továbbra is a hagyományos magyar füstölt és a füstölt-főtt sonkák a magyarok kedvencei. De a tradicionális sonkafélék mellett idén új termékek is megjelentek az Auchan áruházakban, mint például a békebeli parasztlapocka és a csont nélküli bőrös parasztsonka.

A második legforgalmasabb időszak

A Tesco-Global Áruházak Zrt. tájékoztatása szerint a húsvéti forgalom akár másfélszeres is lehet a normál időszakokhoz képest. Az áruházlánc szintén azt közölte, hogy a karácsony után a húsvét a második legforgalmasabb időszak. Az ünnephez közeledve nő egyre jobban a forgalom, a csúcs az ünnepet megelőző napokban várható. Az áruházlánc idén 4 millió figurás édességgel, 15 millió tojással, csaknem 1100 tonna húsvéti füstölt áruval és 200 tonna kaláccsal készül a húsvéti élelmiszerek iránt megnövekedett keresletre.

Ne maradj éhen a húsvét alatt – így lesznek nyitva a boltok

Bár rövid hét előzi meg a húsvétot, és az ünnepek alatt rövidített nyitvatartással üzemelnek a boltok, az ünnepi láz mégis forgalomnövekedést hoz, hiszen mindenki ilyenkor szerzi be a hozzávalókat a klasszikus húsvéti étkekhez. További részletek a Privátbankár.hu-n. >>>

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!

Makro / Külgazdaság Fiának adja át a stafétabotot a legendás médiacézár
Privátbankár.hu | 2023. szeptember 21. 17:50
A 92 éves Rupert Murdoch a fiának, Lachlan Murdochnak engedi át a Fox Corporation és News Corporation irányítását - közölte csütörtökön a két amerikai médiavállalat.
Makro / Külgazdaság Nem várt helyről jött a hidegzuhany Varga Mihályra
Privátbankár.hu | 2023. szeptember 21. 16:27
A kormány a kamattámogatott hiteleken nem változtat és a bankadót sem emeli meg - jelentette ki a nagyobbik kormánypárt frakcióvezetője a Fidesz és a KDNP kihelyezett esztergomi frakcióülésének szünetében tartott sajtótájékoztatón.
Makro / Külgazdaság Oroszország nem fizet a semleges színekben induló sportolóinak
Privátbankár.hu | 2023. szeptember 21. 16:01
Az orosz állam nem fizet pénzdíjat azoknak az orosz sportolóknak, akik semlegesként indulnak a jövő nyári párizsi olimpián.
Makro / Külgazdaság Döntött a Fidesz: tovább csúszik a svédek NATO-csatlakozásának megszavazása
Privátbankár.hu | 2023. szeptember 21. 14:59
Kétnapos frakcióülést tart a Fidesz-KDNP Esztergomban, ahol ma Kocsis Máté, a Fidesz újra megválasztott frakcióvezetője Svédország NATO-csatlakozásáról is beszélt.
Makro / Külgazdaság Varga Mihály: "Akár folyamatban lévő beruházásokat is leállíthatunk"
Privátbankár.hu | 2023. szeptember 21. 14:39
A kormány és a jegybank egyetért abban, hogy a gazdaság legnagyobb problémája az infláció, az elsőszámú feladat pedig az infláció letörése – hangsúlyozta Varga Mihály a 61. Közgazdász-vándorgyűlés nyitó plenáris ülésén. A pénzügyminiszter kiemelte: az infláció leszorításával és az egyensúlyi mutatók javításával a magyar gazdaság jövőre visszatérhet a fenntartható növekedési pályára.
Makro / Külgazdaság Nagy bajban van a fiatal generáció
Privátbankár.hu | 2023. szeptember 21. 14:20
A 18-35 év közötti magyar lakosság több mint 63 százaléka érzi bizonytalannak a jövőjét anyagi szempontból, ennek ellenére jelenleg mindössze csak a megkérdezettek 35 százaléka fekteti be a pénzét vagy tesz félre megtakarítási céllal – derült ki az OTP Bank friss felméréséből, amely arra is rávilágított, ennek egyik oka, hogy a válaszadók többsége szerint nem érdemes kis összegekben megtakarítani.
Makro / Külgazdaság Lekopírozták Matolcsy Györgyéket Londonban
Privátbankár.hu | 2023. szeptember 21. 13:41
Nem módosította alapkamatát a Bank of England, hasonlóan a Magyar Nemzeti Bankhoz, amely augusztus végén szintén változatlanul hagyta. A brit jegybank csütörtöki bejelentése alapján a monetáris tanács az eddigi 5,25 százalékon hagyta az irányadó kamatlábat.
Makro / Külgazdaság Ausztriában már belőtték az egynapos autópálya matrica díját
Privátbankár.hu | 2023. szeptember 21. 13:22
Eddig az osztrákoknál is minimum tíznapos matricát kellett venni, de most itt van az újítás. 
Makro / Külgazdaság Csaknem húsz év után ismét Kínába látogatott a szíriai elnök
Privátbankár.hu | 2023. szeptember 21. 13:01
Bassár el-Aszad szíriai elnök csütörtökön megérkezett a kelet-kínai Hangcsouba, így csaknem húsz év után látogat ismét az ázsiai országba, első alkalommal a több mint egy évtizede tartó diplomáciai elszigeteltség és a félmillió halálos áldozatot követelő polgárháború kezdete óta.
Makro / Külgazdaság Hoppá! A magyarok kétharmada bevezetné az eurót
Privátbankár.hu | 2023. szeptember 21. 12:31
És természetesen maradna az EU-ban.  
Privátbankár
Mfor
Piac és Profit

Professzionális online sales és marketing vezetőt keresünk!

Részletek

hírlevél
Ingatlantájoló
Együttműködő partnerünk: 4iG