BUX
35 931.52
-0.80%
-291.00
OTP
10 760.00
-1.28%
-140.00
MOL
1 858.00
-0.11%
-2.00
RICHTER
6 795.00
-1.45%
-100.00
MTELEKOM
385.00
+1.18%
+4.00
 
2020. június 23. 18:28

De az is kiderül az adatokból, hogy még mindig van olyan vállalkozás, amelyik befizeti az idén megszűnt evát.

Több mint másfélmilliárd forint, egészen pontosan 1,515 milliárd forint adót fizettek be idén május végéig az egyszerűsített vállalkozói adó (eva) szerint működő vállalkozások. Bár helyesebb, ha azt írjuk, hogy az eva szerint működött vállalkozások, ugyanis ez az adófajta 2019 végével megszűnt.

Akkor hogy lehet, hogy mégis van olyan, aki továbbra is fizeti ezt az adót?

Hát például úgy, hogy az eva-korszak lezárását követően még rendezni kellett a számlát az állammal, vagyis a még be nem fizetett adót el kellett utalni. De az sem kizárt, hogy véletlenül még bentragadtak a számlázási rendszerekben utalási megbízások, a kincstári eva-számla pedig tudta fogadni ezeket a pénzeket, hiszen még mindig nyilvántartják ezt az adót a költségvetés bevételei között.

Csak májusban 70 millió forint evát fizettek be az adózók. Eredetileg ez volt a társas vállalkozások bevallásának és az előző év decemberi (időközben eltörölt) adófeltöltési kötelezettségkor még be nem fizetett különbözet elutalásának a határideje. Aztán a kormány - látva az eva agonizálását, amit a kisadózó vállalkozások tételes adójának bevezetése okozott - úgy döntött, hogy már nem engedni bővülni a evások táborát, majd tavaly az a döntés született, hogy 2020-tól megszüntetik ezt az adófajtát.

Idéntől tehát vagy más formában kell már működniük ezeknek a vállalkozásoknak, vagy be kellett fejezniük a tevékenységüket. Mindezek ellenére még mindig csorognak az eva-forintok a büdzsébe.

Brutálisan kevés adót hagytunk a boltokban

A május azonban nemcsak emiatt alakult érdekesen: a költségvetési bevételeken jól látszik, milyen puszítást végzett a gazdaságban a koronavírus-járvány. A negatív hatás egyértelműen kimutatható a társaságokhoz, illetve a fogyasztáshoz kapcsolódó adókon - a munkavállalók bére után fizetett szja ellenben "jól bírta" ezt a nehéz időszakot.

Így a személyi jövedelemadóból ha minimális, 2 milliárd forinttal is, de nagyobb volt a befizetés idén májusban, mint egy évvel ezelőtt. Eközben a társasági adónál 10,7 milliárd forinttal csökkent a bevétel, de a leginkább mellbevágó az általános forgalmi adó visszaesése volt: az egy évvel korábbi 288,9 milliárd forintról, 85,7 milliárdra csökkent az egyhavi bevétel idén.

Utóbbi egyértelműen a vásárlási korlátozásokra, valamint a bizonytalanná váló egzisztenciális helyzetben óvatossá váló - vásárlásait visszafogó - lakossági reakcióra vezethető vissza. Az élelmiszerboltokban még úgy, ahogy megmaradt a kereslet, de az egyéb üzletek nagyon megérezték a korlátozó intézkedéseket, jelentősen csappant a forgalmuk. Ezek mellett a cégek áfa-visszaigénylését megkönnyítő - felgyorsító - hatósági intézkedések is közrejtátszhattak a visszaesésben.

A társasági adónál érdemes kiemelni, hogy a május végi feltöltési - egyben bevallási és mérlegleadási - határidőt kitolták szeptember 30-ra. Ez ugyan nem kötelező, de sok cég él e lehetőséggel. A tao-bevétel a tavalyi 64 milliárd forintról 53,3 milliárdra apadt az előző hónapban.

Az szja-bevétel ellenben 229,4 milliárd forintról 231,3 milliárdra emelkedett. Nyilván nem a tavaszra időzített béremelések miatt, mert erre elvétve sem került sor, a fizetések visszavágásáról viszont sűrűn lehetett hallani ebben az időszakban. Az adó mégsem apadt, amiben az állami bértámogatási program - a csökkentett munkaidőre nyújtott támogatás - biztos szerepet játszott.

Az szja-ra nem kaptak kedvezményt vagy mentességet a dolgozók, nem úgy a foglalkoztatók a szociális hozzájárulási adó megfizetésére. A négy hónapra biztosított mentesség hatása állhat a szochó májusi alakulása mögött: a tavaly májusi 291,9 milliárd forint után idén kevesebb, 268,7 milliárd forint folyt be ezen a jogcímen az államháztartásba.

E négy meghatározó adóból 2019 májusában 874,2 milliárd forint bevétele volt a kincstárnak, idén 639 milliárd. Vagyis az előző évi 73 százalékát is alig érte el az idei adóbevétel, ami szintén rávilágít a járvány káros gazdasági következményeire. 

Jól jönne 1,5 millió forint?

A Bank360 és a Privátbankár kalkulátora alapján az alábbi törlesztőrészletekre számíthatsz, ha másfél millió forintra van szükséged:

Az Erste Bank személyi kölcsöne 32 229 forintos törlesztőrészlet mellett lehet a tiéd 60 hónapos futamidővel. A THM-plafon miatt ezt az összeget 2021. januártól kell fizetni, év végéig 28 721 forint a havi törlesztőrészlet. A Cetelemnél az induló törlesztőrészlet 28 721 Ft, majd 2021. januártól 32 513 Ft, míg a Raiffeisen Banknál 28 410 forint a kezdő törlesztőrészlet, később pedig 35 631 Ft. Másfajta kölcsönt keresel? Ez a kalkulátor segíthet megtalálni azt a hitelt, amit keresel.

Az Ön bizalma a mi tőkénk

A Privátbankár HITELES, MEGBÍZHATÓ és EGYEDI információkat kínál, most, a válság alatt és békeidőben is. Tényszerű, politikai és gazdasági befolyástól mentes, világos és érthető elemzéseket, amelyek segítenek a gazdasági, befektetési döntések meghozatalában.


Makro / Külgazdaság Az amerikaiak nemzeti ünnepén szólt be Donald Trump
MTI | 2020. július 4. 09:30
Az "amerikai forradalom" eltörlésének szándékával vádolta a Black Lives Matter mozgalom támogatóit az Egyesült Államok elnöke péntek este a dél-dakotai Mount Rushmore mellett elmondott ünnepi beszédében, amellyel megkezdődött a július 4-i nemzeti ünnepi rendezvények sorozata. Donald Trump úgy fogalmazott: ennek a baloldali kulturális forradalomnak a célja az amerikai forradalom eltörlése.
Makro / Külgazdaság Egyre értékesebb az MNB aranytartaléka
Csabai Károly | 2020. július 4. 06:31
A sárga nemesfém drágulásának köszönhetően ma dollárban számolva közel félmilliárdot, euróban kimutatva pedig még ennél is többet fialt a jegybanknak a 2018 őszén jelentősen megnövelt készlet – derül ki Matolcsy György jegybankelnöknek egy parlamenti képviselő írásbeli kérdésére adott válaszából.
Makro / Külgazdaság Fehér és fekete nacionalizmus: Trump alatt tör ki a polgárháború? – A hét videója
Privátbankár.hu | 2020. július 3. 20:01
A Fehér Ház elveszítheti a kontrollt az Egyesült Államokban zajló folyamatok felett, mondta el „A hét videója” rovatunkban Káncz Csaba.
Makro / Külgazdaság Csapatot cserél Macron: már meg is van az új kormányfő
Privátbankár.hu / MTI | 2020. július 3. 17:22
Emmanuel Macron hónapok óta kormányátalakításra készült. Most meglépte.
Makro / Külgazdaság Osztályozniuk kell a szüleiket az Erzsébet-táborozóknak
Kormos Olga | 2020. július 3. 15:59
A járványgörbe ellaposodásával beindultak a táborok, köztük az állami Erzsébet-táborok, ahol egy kicsit furcsa kérdőívet raknak a gyerekek elé, hogy töltsék ki. Egyes tanárok fel vannak háborodva, mások szerint hasznos adatok egy statisztikához, a Pedagógusok Demokratikus Szakszervezete szerint jogsértő.
Makro / Külgazdaság A török titkosszolgálat nagy akciója – szoros együttműködésben Iránnal
Káncz Csaba | 2020. július 3. 14:46
Teherán és Ankara több területen egyre szorosabban működik együtt, geostratégiai érdekeik hasonlóak. Megvizsgáljuk együttműködésüket Jemenben, Líbiában, a kurd kérdésben és Izrael kapcsán. Káncz Csaba jegyzete.
Makro / Külgazdaság Rejtjeles üzenettel búcsúzott a budapesti német nagykövet
Wéber Balázs | 2020. július 3. 13:14
Volkmar Wenzel videóban köszönt el, amelyben néhány apró utalást is elrejtett. Utódja ma adja át megbízólevelét a magyar államfőnek.
Makro / Külgazdaság Elfogadták a 13. havi nyugdíjat, itt vannak a részletek
Privátbankár.hu | 2020. július 3. 12:36
Pénteken megszavazta a parlament a tizenharmadik havi nyugdíj visszaépítésével összefüggő módosítást. Így jövő februárban kicsit több pénzt visz majd a pénzespostás.
Makro / Külgazdaság Lemondott a francia kormány
MTI | 2020. július 3. 10:51
Ez nem váratlan, mert Emmanuel Macron már kormányátalakításra készült.
Makro / Külgazdaság Óriásit lazít a karanténszabályain Anglia
MTI | 2020. július 3. 07:56
Jövő péntektől "70-75" országból lehet szabadon, karantén-kötelezettség nélkül beutazni hozzájuk. Németország, Spanyolország, Franciaország és Olaszország már biztos, hogy rajt lesz a listán, a többi tag még nem ismert.
Friss
hírlevél