5p

Ront vagy javít Magyarország megítélésén a soros EU-elnökség?
Milyen újabb öt év elé néz Karácsony Gergely?
Mi lesz a liberalizmussal Magyarországon?
Online Klasszis Klubtalálkozó élőben Horn Gáborral!

Vegyen részt és kérdezzen Ön is a Republikon Alapítvány kuratóriumának elnökétől!

2024. július 24. 15:30

A részvétel ingyenes, regisztráljon itt!

Az uniós költségvetés és a német-francia egyezség alapján megfogalmazódott helyreállítási terv kapcsán is erős a véleménykülönbség az Európai Unió és Magyarország között. A nézeteltérés a nemzetközi sajtóban is helyet kapott.

Az Európai Unió és Magyarország közötti nézeteltérés a nemzetközi gazdasági sajtó ingerküszöbét is elérte, a mértékadó CNBC csatorna Street Signs Europe című műsorában foglalkozott a témával, illetve szólaltatta meg Gion Gábor pénzügyekért felelős államtitkárt.

Jogállamiság vs. gazdasági összeomlás

Az Európai Parlament liberális és szocialista frakciói időről-időre felvetik, hogy a támogatásokat a jogállamisághoz kellene kötni. Sőt, februárban a négy legerősebb európai parlamenti frakció vezetője Charles Michelnek, az Európai Tanács elnökének azt írta, hogy szükségét látják egy új mechanizmus létrehozásának az EU-s költségvetés védelmében ott, ahol a jogállamiságot nem tartják tiszteletben, vagy rendszerszinten fenyegetik az európai értékeket. Ebből a szempontból néhány kelet-európai ország, így Magyarország és Lengyelország is fenyegetve érezheti magát.

Az Európai Tanács tagjai június 19-én videokonferencia keretében fognak ülésezni, ennek két igen fontos témája is lesz: a helyreállítási alap kérdése és az új uniós hosszú távú költségvetés. Utóbbi kapcsán néhány európai kormány, elsősorban francia tisztviselők azt hangoztatták, hogy szerintük az európai demokratikus értékeket nem tisztelő országoknak nem lenne szabad uniós támogatásokat kapni.

Erre reagálva Gion Gábor, a Pénzügyminisztérium államtitkára azt mondta:

A jogállamisággal kapcsolatos kritériumok túlságosan általánosak, és attól tartok, hogy ez így túlpolitizálódik. Éppen ezért Magyarország nem szeretné, ha ehhez az elemhez kötnék a költségvetési támogatásokat. Attól tartok, hogy ez végtelenségbe nyúló politikai vitákat szülne így.

Gion Gábor szerint kár az időt vesztegetni politikai csatákkal (MTI Fotó)
Gion Gábor szerint kár az időt vesztegetni politikai csatákkal (MTI Fotó)

2018 óta folyik egyébként vizsgálat Magyarországgal szemben, amely azt próbálja feltárni, hogy a magyar kormány valóban súlyosan megsértette-e az Európai Unió alapértékeit. Az európai jog szerint ezek: az emberi méltóság tiszteletben tartása, a szabadság, a demokrácia, az egyenlőség, a jogállamiság és az emberi jogok tiszteletben tartása.

Miközben számos baloldali képviselő súlyos szankciókkal sújtaná a vélt jogsértések miatt Magyarországot, sőt a Fidesz pártcsaládja, a Néppárt is megosztott a kérdésben, Orbán Viktor és kabinetje visszautasítja a vádakat.

A következő időszak EU-s költségvetésének minél előbbi elfogadásával kapcsolatban Gion Gábor azzal érvelt, hogy az idő alapvető fontosságú. Ha felesleges politikai csatározásokra fecsérlik, akkor az késlelteti a koronavírus-járvány okozta problémák orvoslását.

Megállapodtunk az Európai Bizottsággal, hogy a pénzeszközöket minél gyorsabban kellene elosztani, és ha késlekedünk, mert számtalan egyéb feltételhez kötjük a források felhasználását, akkor ez a szándékaink ellen van, és komoly károkat okoz

- mondta a magyar politikus.

Mi legyen a helyreállítási mentőcsomaggal?

A következő ciklus költségvetése is komoly vitákat válthat ki, de talán még bonyolultabb a helyzet a helyreállítási alap körül. Itt tényleg minden nap számít, és minden vitával töltött idő a gazdaság talpraállását késlelteti.

Itt azonban nem csak a keleti országok között vannak ellenérdekelt felek, de több nyugati országnak is vannak kifogásai.

Vannak aggályaink a kiosztás módszerével kapcsolatban. Nem feltétlen értünk egyet a meghatározó szempontokkal, az elosztási elvek például olyan intézkedéseket és kritériumokat tartalmaznak, amelyek nem kapcsolódnak magához a pandémiához

- mondta Gion Gábor a CNBC-nek. A jelenlegi elosztási javaslat egy olyan képletet javasol, amely figyelembe veszi a népességet, az egy főre jutó GDP-t és a munkanélküliséget. Ugyanakkor több ország is azon a véleményen van, hogy miután visszatekintő adatokat használnak, azok nem tükrözik feltétlenül a járvány valódi hatását.

A napokban a helyreállítási terv körüli anomáliákkal a Bruxinfó szakportál is foglalkozott. Megjegyezték, hogy - nem tudni véletlenül vagy szándékosan, de - az EU törésvonalat képzett a V4-eknél, hiszen Lengyelország és Szlovákia kifejezetten jól járna az eredeti javaslat szerint. Varsó mindent összevetve Olaszország és Spanyolország után a harmadik legnagyobb kedvezményezettje lenne az újjáépítési tervnek. Ezzel szemben a magyarok és a csehek jóval kevesebb forráshoz jutnának.

Ennek ellenére a V4-ek közösen adtak ki egy nyilatkozatot, amelyben jelezték, hogy elvi kifogásuk van a javaslattal szemben, mert az szerintük általánosságban véve a gazdagabb országokat előnyben részesíti a szegényebbekkel szemben a források elosztása során.

A koronaválság által leginkább sújtott déli országok számára kedvező elosztási elvek és kulcsok másokat is zavarnak, például Belgium is magyarázatot vár és az elosztási kulcs átdolgozását kérte a Bizottságtól.

Hogy a kérdés még bonyolultabb legyen a nettó befizetők között is több ország nemtetszését fejezte ki a terv kapcsán és még őket is meg kellene győzni. Négy kisebb, de gazdag tagállam, a fukar négyeknek nevezettek (Ausztria, Hollandia, Svédország és Dánia) ugyanis továbbra is ellenzik, hogy vissza nem térítendő forrásokat kapjanak a déli államok, ők továbbra is csak hitelekkel segítenének. Így hiába áll két eszközből (támogatás és hitel) a mentőcsomag, a hírek szerint a fenti négy ország ezt továbbra sem támogatja.

Emellett az egész finanszírozása is komoly kérdőjeleket vet fel, hiába hangoztatták korábban az uniós szintű kötvénykibocsátást, a feleknek még erről is meg kellene állapodniuk. A szaksajtóban megjelent találgatások szerint minimum hosszú napja lesz az uniós vezetőknek, de olyan szakértők is akadnak szép számmal, akik szerint a felek aligha fognak pénteken minden kérdésben megállapodásra jutni.

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!

Makro / Külgazdaság A német vendéglátósok elégedetlenek a labdarúgó Eb-vel, a végén a vasút nyer rajta?
Bózsó Péter | 2024. július 19. 15:10
A németországi vendéglátósok túlnyomó többsége nem tapasztalt forgalomnövekedést a labdarúgó-Európa-bajnokság ideje alatt. Vegyes képet mutatnak a számok és a szakma véleménye a tornáról, azonban a német vasúttal sokan elégedetlenkedtek.
Makro / Külgazdaság Szombattól olcsóbb lesz a tankolás, talán
Privátbankár.hu | 2024. július 19. 10:37
Péntektől ismét változik mind a benzin, mind a gázolaj nagykereskedelmi ára. 
Makro / Külgazdaság Brit kormányfő: addig támogatjuk Ukrajnát, amíg szükséges
Privátbankár.hu | 2024. július 18. 15:34
Nagy-Britannia mindaddig folytatja Ukrajna támogatását, ameddig ez szükséges - mondta Sir Keir Starmer munkáspárti brit miniszterelnök az Európai Politikai Közösség (EPC) csütörtöki angliai csúcstalálkozóján.
Makro / Külgazdaság Mit tett a munkáspárti kormány a londoni lakásárakkal?
Privátbankár.hu | 2024. július 18. 15:03
Londonban és Anglia délkeleti régiójában a lakásárak egy év kihagyás után újra emelkedtek.
Makro / Külgazdaság A szomszédba tart a német kancellár, zsíros üzlet lehet belőle
Privátbankár.hu | 2024. július 18. 12:04
A német kancellár és az Európai Bizottság illetékes biztosa Szerbiában tárgyal vélhetően az ország lítiumkincsének felhasználásáról. Ez nagy esély a szerbeknek, de várhatóan nagy természetrombolással járna.
Makro / Külgazdaság Rossz lóra tett Orbán Viktor, uniós mentőövvel mentenék a helyzetet
Privátbankár.hu | 2024. július 17. 16:15
A magyar gazdaság fejlődését a kormány jórészt az elektromos autózáshoz kötötte, ennek fejlődési pályája azonban megtört. Úgy tűnik a problémák komolyabbak, így a kabinet által vázolt uniós javaslatcsomag sem jelent biztos megoldást.
Makro / Külgazdaság Taylor Swift Németországban lenyomja a foci Eb-t? Hol van az a Swiftkirchen?
Bózsó Péter | 2024. július 17. 15:11
Az amerikai megasztár koncertjei vagy a labdarúgó Európa-bajnokság pezsdíti jobban a gazdaságot? Egy német város még nevét is megváltoztatta, nem, nem a foci miatt.
Makro / Külgazdaság Ez az, amire nagyon vágyik Orbán Viktor és az eurózónában már valóság
Privátbankár.hu | 2024. július 17. 13:54
Lassult az éves infláció az euróövezetben júniusban az Európai Unió statisztikai hivatala, az Eurostat szerdán közölt végleges adatai szerint.
Makro / Külgazdaság Megint lenyelik az árcsökkentést a benzinkutasok? Csütörtökön kiderül
Privátbankár.hu | 2024. július 17. 12:46
Újra csökken mind a benzin, mind a gázolaj nagykereskedelmi ára. De nem biztos, hogy ezt tankoláskor érezni is fogjuk.
Makro / Külgazdaság Ukrajna a háborúban is meglépte, amiről mi csak álmodozunk
Privátbankár.hu | 2024. július 17. 10:28
Idén októberben lesz az utolsó óraátállítás Ukrajnában.
hírlevél
Ingatlantájoló
Együttműködő partnerünk: 4iG