BUX
35 931.52
-0.80%
-291.00
OTP
10 760.00
-1.28%
-140.00
MOL
1 858.00
-0.11%
-2.00
RICHTER
6 795.00
-1.45%
-100.00
MTELEKOM
385.00
+1.18%
+4.00
 
2020. május 27. 15:39

Míg korábban 500 milliárd euró értékű helyreállítási alapról szóltak a hírek, addig szerdán már azt közölték az illetékesek, hogy 750 milliárd eurót szánnak erre a célra. Ha ez megvalósul, akkor az olasz és a spanyol gazdaságot is rendbe tehetik ebből a pénzből.

Pozitív meglepetést okozott az Európai Bizottság, amely egy 750 milliárd eurós helyreállítási alap terveit hozta nyilvánosságra. Ennek révén az EU vezetői szerint sikerül majd kirángatni a régió gazdaságait az 1930-as évek óta tapasztalt legsúlyosabb gazdasági válságból. A múlt héten Angela Merkel és Emmanuel Macron egyeztetését követően arról volt szó, hogy a mentőcsomag értéke 500 milliárd euró lehet, amely a francia-német egyeztetések révén vissza nem térítendő forrás lenne. Miután ez ellen négy kisebb tagállam, a fukar négyeknek nevezettek (Ausztria, Hollandia, Svédország és Dánia ) felemelték a hangjukat, a 750 milliárd teljes egészében nem lesz dotáció, ám az eredetileg tervezett 500 milliárdot ilyen formában oszthatják szét. A tovább 250 milliárd euró hitel lesz a tervek szerint.

A program különlegessége, hogy a finanszírozás érdekében közös kötvénykibocsátást fog az EU végrehajtani. Nem véletlenül nevezték a múlt héten a döntést történelminek, korábban ugyanis Németország mindig kategórikusan elutasította az ilyen típusú kötvénykibocsátásnak még a gondolatát is. Annak érdekében, hogy a forrásbevonás sikeres legyen, emelni fogják a 2021-2027-es uniós költségvetés sajátforrás-plafonját, ez a bruttó nemzeti jövedelem (GNI) 2 százalékára rúghat.

Ursula von der Leyen (Fotó: EPA/Patrick Seeger) Ursula von der Leyen (Fotó: EPA/Patrick Seeger)

A hírek szerint az EU-s országok a színfalak mögött egyeztettek a források elosztásáról is, amely révén a gazdagabb és kevésbé eladósodott tagállamok az EU-s kötvénykibocsátáson keresztül fogják kvázi finanszírozni az eladósodott, és a járvány által erősen sújtott államokat. Állítólag a program fő haszonélvezője Olaszország és Spanyolország lesz, ők a vissza nem térítendő források jelentős hányadát fogják megkapni. A 750 milliárdos keret 23 százalékáról dönthet majd Róma, ennek a keretnek a fele hitel, a másik fele pedig támogatás lesz. Az olaszoknak járó 170 milliárd mellett a spanyoloknak 140 milliárdot juttatnának, hasonló támogatás-hitel aránnyal.

A kötvénykibocsátás finanszírozására is megvan a terv a hírek szerint, és a begyűjtött pénzt egyrészt "zöld adókból" (például vissza nem gyűjtött műanyagra kivetett, vagy a széndioxid-kvótakereskedelmi rendszerből származó pénzekből), a digitális szolgáltatásokat érintő új sarcokból vagy éppen a közös uniós vámbevételek nagyobb hányadából vonnák el.

A napvilágot látott információk szerint a Bizottság minden tagállam elé tesz mézesmadzagot. A kelet-európai országok számára a javaslat támogatása azért lehet elfogadható, mert ennek keretében megemelnék az EU költségvetését is, így vélhetőleg sokkal kevesebb támogatástól esnek majd el, mint amennyiről néhány hónapja még szó volt. Az ellenkező négy gazdag ország számára pedig az lehet vonzó, hogy a támogatásuk elnyerése érdekében életben hagynák az úgynevezett visszatérítési rendszert, amely révén ők is jelentős forrásokhoz jutnának, illetve kapnának vissza a befizetéseikből.

Ursula von der Leyen szerda kora délután arról beszélt, hogy a helyreállítási alap nagyobb része a tagállamoknak szólna, amelyből beruházásokat és átalakítási programokat lehetne finanszírozni. Utóbbiaknak a már korábban elfogadott elvekkel kellene összhangban lennie, tehát a fenntarthatóságot, a környezetvédelmet és a digitalizációt priorizálják ennek során. Emellett lenne olyan lába is lesz a programnak, amelyben magánberuházásokat támogatnának.

Az EU a tagállamok vezetői számára június 18-án egy találkozót tart. A várhatóan videokonferencia keretében megrendezendő egyeztetésen kellene konszenzusra jutni a helyreállítási alap pontos részleteiről.

Az Ön bizalma a mi tőkénk

A Privátbankár HITELES, MEGBÍZHATÓ és EGYEDI információkat kínál, most, a válság alatt és békeidőben is. Tényszerű, politikai és gazdasági befolyástól mentes, világos és érthető elemzéseket, amelyek segítenek a gazdasági, befektetési döntések meghozatalában.


Makro / Külgazdaság Az angol királyi ház rémálma – rács mögött a Moszad tisztje
Káncz Csaba | 2020. július 5. 18:45
Epstein volt üzlettársa szerint Maxwell „mindent tud” és „neveket fog feldobni az FBI-nak”.  Az amerikai ügyészek most felszólították András herceget, hogy működjön együtt az igazságszolgáltatással. Káncz Csaba jegyzete
Makro / Külgazdaság Ősszel jöhet a fordulat a német gazdaságban
Privátbankár.hu / MTI | 2020. július 5. 15:50
Rövidesen megáll a gazdasági visszaesés Németországban, és legkésőbb októbertől ismét elindul a növekedés - mondta a szövetségi kormány gazdasági minisztere egy vasárnapi lapinterjúban.
Makro / Külgazdaság Varga Mihály szerint a gazdaság és a védekezés is fontos
MTI | 2020. július 5. 11:31
A kormány a jövő évi költségvetéssel egyszerre kívánja fenntartani a koronavírus-járvány elleni védekezési készültséget és minden erővel segíteni a gazdasági növekedést - mondta a pénzügyminiszter a Kossuth rádió Vasárnapi újság című műsorának nyilatkozva.
Makro / Külgazdaság Kiderült, mely katások járhatnak a legrosszabbul a szigorítással
Baka F. Zoltán | 2020. július 4. 12:03
Igaza lett Parragh Lászlónak, aki már tavaly belengette, hogy a médiának van miért aggódnia.
Makro / Külgazdaság Az amerikaiak nemzeti ünnepén szólt be Donald Trump
MTI | 2020. július 4. 09:30
Az "amerikai forradalom" eltörlésének szándékával vádolta a Black Lives Matter mozgalom támogatóit az Egyesült Államok elnöke péntek este a dél-dakotai Mount Rushmore mellett elmondott ünnepi beszédében, amellyel megkezdődött a július 4-i nemzeti ünnepi rendezvények sorozata. Donald Trump úgy fogalmazott: ennek a baloldali kulturális forradalomnak a célja az amerikai forradalom eltörlése.
Makro / Külgazdaság Egyre értékesebb az MNB aranytartaléka
Csabai Károly | 2020. július 4. 06:31
A sárga nemesfém drágulásának köszönhetően ma dollárban számolva közel félmilliárdot, euróban kimutatva pedig még ennél is többet fialt a jegybanknak a 2018 őszén jelentősen megnövelt készlet – derül ki Matolcsy György jegybankelnöknek egy parlamenti képviselő írásbeli kérdésére adott válaszából.
Makro / Külgazdaság Fehér és fekete nacionalizmus: Trump alatt tör ki a polgárháború? – A hét videója
Privátbankár.hu | 2020. július 3. 20:01
A Fehér Ház elveszítheti a kontrollt az Egyesült Államokban zajló folyamatok felett, mondta el „A hét videója” rovatunkban Káncz Csaba.
Makro / Külgazdaság Csapatot cserél Macron: már meg is van az új kormányfő
Privátbankár.hu / MTI | 2020. július 3. 17:22
Emmanuel Macron hónapok óta kormányátalakításra készült. Most meglépte.
Makro / Külgazdaság Osztályozniuk kell a szüleiket az Erzsébet-táborozóknak
Kormos Olga | 2020. július 3. 15:59
A járványgörbe ellaposodásával beindultak a táborok, köztük az állami Erzsébet-táborok, ahol egy kicsit furcsa kérdőívet raknak a gyerekek elé, hogy töltsék ki. Egyes tanárok fel vannak háborodva, mások szerint hasznos adatok egy statisztikához, a Pedagógusok Demokratikus Szakszervezete szerint jogsértő.
Makro / Külgazdaság A török titkosszolgálat nagy akciója – szoros együttműködésben Iránnal
Káncz Csaba | 2020. július 3. 14:46
Teherán és Ankara több területen egyre szorosabban működik együtt, geostratégiai érdekeik hasonlóak. Megvizsgáljuk együttműködésüket Jemenben, Líbiában, a kurd kérdésben és Izrael kapcsán. Káncz Csaba jegyzete.
hírlevél