Lapunk Minőségi Újságírás díjat kapott 2020. júliusában

Az új áldozatok száma mintegy másfél hónapja csaknem folyamatosan és jelentősen csökken itthon, a kórházban ápoltak száma pedig október végi szintre süllyedt. Igaz, az elhunytak száma még így is magas, meghaladja a 13 ezret. Ez a 14. legmagasabb érték Európában.

Újabb 64 ember hunyt el itthon koronavírussal összefüggésben a koronavirus.gov.hu ma reggeli közlése szerint. A mostaninál kevesebb halottat (54-et) utoljára február elsején jegyeztek fel.

Az elhunytak száma a 7 napos átlagot tekintve csaknem folyamatosan és jelentősen mérséklődik december 23. óta. Akkor 176-an haltak meg átlagosan egy nap alatt, most átlagban mintegy 80-an veszítik életüket.          

A napi koronavírusos halálesetek száma Magyarországon. (Hétnapos átlag, forrás: Our World In Data)A napi koronavírusos halálesetek száma Magyarországon. (Hétnapos átlag, forrás: Our World In Data)

Magyarországon eddig 13 090-en hunytak el a Coviddal összefüggésben.

Ez a 14. legmagasabb érték Európában a Johns Hopkins Egyetem adatbázisa szerint.

Az uniós országok közül közvetlenül előttünk Portugália (13 954 elhunyt), közvetlenül utánunk pedig a különutas Svédország (12 115 elhunyt) áll. A két ország lakosságszámot tekintve is egy kategóriában van velünk.

Világviszonylatban az áldozatok számát tekintve Irakkal vagyunk egy szinten, ahol 13 111-en veszítették életüket a hivatalos adatok szerint. Igaz, a közel-keleti országban csaknem 40 millióan élnek, azaz a lakosságszámra vetített halálozási ráta ott jóval alacsonyabb, mint nálunk.

A szomszédos országokat tekintve

előttünk áll Ukrajna (mintegy 25 ezer áldozat), Románia (19 ezer áldozat), mögöttünk van Ausztria (8 ezer áldozat), Horvátország (5144), Szlovákia (5135), Szerbia (4112) és Szlovénia (3612 áldozat).

Ami a diagnosztizált fertőzések számát illeti, az elmúlt egy napban újabb 1370 embernél mutatták ki az új koronavírus-fertőzést. A beazonosított fertőzöttek száma már több mint 375 ezer.
 

Az új esetek száma december eleje óta (akkor ez a mutató megközelítette a 7 ezret) kisebb visszapattanásokkal, de szintén jelentősen és folyamatosan csökken. Igaz, január vége óta ismét enyhe növekedés figyelhető meg a hétnapos átlagot tekintve. Ez a szám ugyanakkor jelentős mértékben függ az elvégzett tesztek számától is.

Csiszár Andrást és feleségét oltják a Pfizer-BioNtech vakcinával a Debreceni Egyetem Klinikai Központjában 2021. február 6-án. MTI/Czeglédi ZsoltCsiszár Andrást és feleségét oltják a Pfizer-BioNtech vakcinával a Debreceni Egyetem Klinikai Központjában 2021. február 6-án. MTI/Czeglédi Zsolt

A gyógyultak száma folyamatosan nő (jelenleg mintegy 280 ezer), az aktív fertőzöttek száma 84 ezer fő alá csökkent.

Jelenleg 3578 koronavírusos beteget ápolnak kórházban.

Ez a szám december eleje-közepe óta – akkor még több mint hétezren voltak kórházban – szintén folyamatosan és jelentősen visszaesett, és jelenleg körülbelül az október végi szinten van.

Lélegeztetőgépen 291-en vannak, azaz kevesebb mint fele annyian, mint december elején.    

Újabb vakcinával olthatnak

Hivatalos közlések szerint az oltás első két szakasza lezárult: az egészségügyi dolgozók és az idősotthonok, bentlakásos szociális intézmények kampányszerű vakcinálása már megtörtént.

Csütörtökön megkezdődött a védőoltásra regisztrált legidősebbek oltása a kórházi oltópontokon és a háziorvosoknál.

Az AstraZeneca-oltóanyag első szállítmányából pedig hamarosan megkezdődhet a 60 év alatti regisztrált krónikus betegek vakcinálása is.

A nyugati vakcinákból eddig 19,7 millió adagot kötött le a magyar kormány több tízmilliárd forint értékben különböző gyártóknál (Pfizer-BioNTech, Moderna, AstraZeneca, Janssen, Curevac). Ezekből eddig csak a Pfizer-BioNTech, valamint a Moderna oltóanyaga állt rendelkezésre, szombat reggel azonban az AstraZeneca első szállítmánya is megérkezett Magyarországra. Ez 40 800 adagot tartalmaz, azaz 20 400 ember oltására elég.

A nyugati vakcinákon túl 2,5 millió ember oltásához elég kínai Sinopharm oltóanyag fog érkezni a következő 4 hónapban. Oroszországból pedig 1 millió ember oltására elég Szputnyik-vakcinát vár a kormány 3 hónap alatt. Az első, 20 ezer ember oltására elég szállítmány kedden meg is érkezett.

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára. Sok éves tapasztalattal a hátunk mögött elérkezettnek láttuk az időt arra, hogy szintet lépjünk és egy olyan lehetőséget kínáljunk Önöknek, amelynek segítségével egyes témakörök elismert szakértőinek - így többek között Bod Péter Ákos, Pogátsa Zoltán, László Csaba, Prinz Dániel vagy Szakonyi Péter - véleményeihez, mélyelemzéseihez, neves újságírók által készített egyedi tartalmakhoz jutnak hozzá. Ennek formája egy ELŐFIZETÉS, mely egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között klubtagságot, webinárumokon való részvételt, a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.

Előfizetőink naponta 4-6 unikális, máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá az első hónapban 390 forintért.

Cikkeink túlnyomó többsége azonban továbbra is szabadon olvasható marad.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!

Jól jönne 1,5 millió forint?

A Bank360.hu és a Privátbankár kalkulátora alapján az alábbi induló törlesztőkre számíthatsz januárban, ha 1,5 millió forintra van szükséged 60 hónapra: a Raiffeisen Bank személyi kölcsöne 30 379 forintos törlesztőrészlettel lehet a tiéd. Az Ersténél 32 831 forint, a Cetelemnél pedig 33 102 forint a törlesztőrészlet. Más kölcsönt keresel? Ezzel a kalkulátorral összehasonlíthatod a bankok ajánlatait!

Makro / Külgazdaság Tényleg minden beoltott oda utazik a nyáron, ahova csak akar?
Vég Márton | 2021. május 6. 20:16
Egyelőre Horvátország, Szerbia, Montenegró, Szlovénia és Bahrein közül lehet választani nyári célpontot, de májusban már egyre több olyan ország is várja a beoltott turistákat, amelyek a magyarok kedvencei közé tartoznak. Kérdés, hogy a kormány kétoldalú tárgyalásai milyen sikerrel járnak.
Makro / Külgazdaság A kínai halászflotta félkatonai szervezetként működik a világ tengerein
Káncz Csaba | 2021. május 6. 18:05
Peking geopolitikai törekvéseit támogatva a halászhajók félkatonai szerepet is betöltenek.  Afrika és Dél-Amerika partjainál a kínai flotta mélytengeri hálóival túlhalássza a vizeket, ezzel megfosztva a helyi halászfalvakat a megélhetéstől.  Káncz Csaba jegyzete 
Makro / Külgazdaság Újabb bizonyítékot találtunk, hogy összejöhet a minimálbér emelése a nyáron
Baka F. Zoltán | 2021. május 6. 17:32
Ezúttal a 2022-es költségvetésről szóló törvényjavaslatban.
Makro / Külgazdaság Augusztusig biztosan nem kapják vissza jogaikat az oltatlanok
Wéber Balázs | 2021. május 6. 14:04
Erről Gulyás Gergely beszélt a mai Kormányinfón. Ez azt jelenti, hogy a többi közt nem járhatnak színházba, moziba vagy koncertre, valamint nem mehetnek szállodába. A Miniszterelnökséget vezető miniszter szerint koronavírus elleni oltóanyagból már van és lesz elég, a kérdés egyre inkább az, hogy tudják-e érdemben növelni az oltakozni hajlandók számát. Ennek érdekében már zajlik egy médiakampány.  Szerinte a reális cél a felnőtt lakosság 70 százalékának beoltása.
Makro / Külgazdaság Jövőre érkezhet a régóta ígért plusz félhavi nyugdíj
Privátbankár.hu | 2021. május 6. 11:28
Erről Gulyás Gergely beszélt a mai Kormányinfón.
Makro / Külgazdaság Boltbezárás: melyik üzletek kapták a legnagyobb pofont?
Privátbankár.hu / MTI | 2021. május 6. 11:08
Közzétette márciusi adatait a KSH a kiskereskedelmi forgalomról.
Makro / Külgazdaság Nagy Márton: heteken belül dönt a kormány a hitelmoratórium jövőjéről
Privátbankár.hu | 2021. május 6. 07:36
Nagy Márton a miniszterelnök gazdasági főtanácsadója a Trend FM-nek adott interjút. 
Makro / Külgazdaság Sok pénzt pakolt át a kormány: negyede kormány-kommunikációra megy
Privátbankár.hu | 2021. május 6. 07:06
Újabb átcsoportosításokról határozott a kormány, a részletek a Magyar Közlöny szerdai számából derültek ki. 
Makro / Külgazdaság 40 lélegeztető-gépet ajándékoz el Magyarország
Privátbankár.hu | 2021. május 6. 06:40
Ezúttal két országnak adunk a járvány első hullámában felvásárolt készülékekből. 
Makro / Külgazdaság KSH: a járvány miatt még gyorsabban fogyott a magyar 2020-ban
MTI | 2021. május 5. 18:00
A koronavírus-járvány nagymértékben befolyásolta a tavalyi év demográfiai folyamatait; bár nőtt a születések száma, a halálozásoké még nagyobb mértékben emelkedett. A Központi Statisztikai Hivatal (KSH) Népmozgalom, 2020 című kiadványa szerint 2021. január 1-jén Magyarország lakosságának száma 9 millió 730 ezer volt, ez 39,6 ezerrel kevesebb, mint egy évvel korábban.
hírlevél
depositphotos