<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=947887489402025&amp;ev=PageView&amp;noscript=1">
5p

Ez a cikk Privátbankár.hu / Mfor.hu archív prémium tartalma, amelyet a publikálástól számított egy hónap után ingyenesen elolvashat.
Amennyiben első kézből szeretne ehhez hasonló egyedi, máshol nem olvasható, minőségi tartalomhoz hozzáférni, akár hirdetések nélkül, válasszon előfizetői csomagjaink közül!

A skandináv állam újabb szigorítást vezet be a koronavírus-fertőzések számának emelkedése miatt. Ugyanakkor az ottani korlátozások még így is jóval enyhébbek, mint Európa többi részén. Eközben Németországban Angela Merkel szigorított volna a részleges karanténon, de a tartományi kormányfők ellenálltak.

Újabb korlátozást jelentett be a különutas, a koronavírus-járvány teljes ideje alatt karanténmentes Svédország: a jövőben a nyilvános eseményeken maximum 8 ember vehet részt. Eddig alapesetben maximum 50 fős rendezvényeket lehetett tartani.

A szigorítás november 24-én lép életbe, és nem érinti a magánrendezvényeket. Ugyanakkor Stefan Löfven kormányfő arra kérte az embereket, hogy minden eseménynél vegyék azt figyelembe, valamint ne szervezzenek partikat, ne menjenek edzőtermekbe és könyvtárakba. Egyúttal figyelmeztetett, hogy a helyzet rosszabbodni fog.

Svédország múlt héten már bejelentett egy szigorítást: este 10 óra után nem szabad alkoholt árusítani.

Az élet megy tovább: járókelők a Drottninggatan bevásárlóutcában Stockholm belvárosában 2020. november 10-én. EPA/Fredrik Sandberg/TTAz élet megy tovább: járókelők a Drottninggatan bevásárlóutcában Stockholm belvárosában 2020. november 10-én. EPA/Fredrik Sandberg/TT

Minderről azután döntött a kormány, hogy a közelmúltban a skandináv országban is megugrott a regisztrált fertőzések száma.

Emellett a járvánnyal összefüggő halálesetek száma is emelkedik (eddig 6164-en hunytak el) – ugyanakkor jóval kisebb mértékben, mint például Németországban (lásd később).   

A napi koronavírusos halálesetek száma Svédországban. (Hétnapos átlag, forrás: Our World In Data)A napi koronavírusos halálesetek száma Svédországban. (Hétnapos átlag, forrás: Our World In Data)

A skandináv állam továbbra sem vezet be karantént, valamint összességében is jóval kevesebb és enyhébb korlátozással él, mint a többi európai ország többsége. Nincs kijárási tilalom, továbbra is nyitva maradnak az üzletek, az éttermek és az iskolák, valamint nincs maszkviselési kötelezettség.

A svéd hatóságok szabályok helyett inkább az emberek belátására bízzák a járványkezelést. Azt kérik tőlük például, hogy ha betegek, maradjanak otthonok, és egyéb esetben is lehetőleg dolgozzanak otthonról, a nyilvános helyeken tartsák egymástól a szükséges távolságot, és kövessék a higiéniai előírásokat.

A svéd stratégia nem csak a koronavírus-áldozatok számát nézi, hanem a teljes gazdasági-társadalmi hatást, és a károk mérséklése érdekében próbálja minél jobban fenntartani az életet.

(Jegyzetünk a témában: Menekülés a Covid-disztópiából avagy mit tanulhatunk a svédektől?)

Nem szigorít tovább Németország

Ami a többi európai országot illeti, Németország november elején részleges karantént vezetett be, ugyanakkor most nem szigorít tovább.

Angela Merkel német kancellár tegnap este, miután tárgyalt a tartományi kormányfőkkel, azt mondta: az eddigi korlátozásokkal megállították a fertőzések számának robbanásszerű emelkedését, de a hullám még csak tetőzött, és nem kezdett enyhülni.

Szigorítás helyett a kancellár és a miniszterelnökök közös állásfoglalásban kérték a lakosságot az együttműködésre, a többi közt arra, hogy

mindenki szorítsa az "abszolút szükséges minimumra" a fertőzésveszéllyel járó érintkezést a háztartásán kívüli emberekkel.

Mint írták, a fertőzések nagy része a magánszférában (családban, baráti körben) történik, ugyanakkor ez olyan terület, amelyen az államnak tartózkodnia kell az előírásoktól. Ezért a folyamatok további alakulása elsősorban a polgárok magatartásától függ, tették hozzá.

A Die Welt értesülései szerint

a kancellár további szigorításokat szeretett volna, a tartományi kormányfők ugyanakkor elutasították ezek nagy részét.

A szövetségi kormány tervei között szerepelt például, hogy a gyerekek csak egy baráttal tarthassanak kapcsolatot, karácsonyig magánünnepségeket se lehessen rendezni, és bármilyen megfázási tünettel egy hétig karanténban kelljen maradni.

Berlin emellett jelentős szigorításokat javasolt az oktatásban is: felosztották volna az osztályokat, és nem csak az idősebb diákok, hanem minden iskolás számára kötelezővé tették volna a maszkviselést.

A kritikák szerint ezzel a szövetségi kormány átlépte volna hatáskörét az oktatásügyben, ráadásul egyelőre nem indokolt a további szigorítás – Manuela Schwesig, Mecklenburg-Vorpommern kormányfője például aránytalannak nevezte az iskolákra vonatkozó javaslatokat.

Németország november elején vezetett be komoly szigorításokat:

a többi közt bezárták a vendéglátóhelyeket, valamint a szabadidős és sportlétesítményeket, illetve betiltották a rendezvényeket és a turizmust.

Az óvodák, az iskolák és a kiskereskedelmi egységek ugyanakkor szigorításokkal nyitva tarthatnak. Az intézkedések miatt több városban is tüntetések voltak.

A korlátozások bevezetése után az új fertőzések száma stabilizálódott, majd csökkent. A napi halálesetek számát tekintve ugyanakkor a második hullám már közelít az elsőhöz, ez a szám a hétnapos átlagot tekintve még emelkedik:       

A napi koronavírusos halálesetek száma Németországban. (Hétnapos átlag, forrás: Our World In Data)A napi koronavírusos halálesetek száma Németországban. (Hétnapos átlag, forrás: Our World In Data)

Ma reggeli adatok szerint 14 419 új fertőzést regisztráltak egy nap alatt (egy héttel ezelőtt 15 ezer felett volt ez a szám), a fertőzöttek teljes száma meghaladja a 800 ezret.

Az elmúlt egy napban 267-en hunytak el a vírussal összefüggésben Németországban, így az áldozatok száma 13 ezer közelébe emelkedett.

Európában a legtöbben, több mint 52 ezren az Egyesült Királyságban haltak meg; Olaszországban csaknem 46 ezren, Franciaországban 45 ezren, Spanyolországban 42 ezren, Magyarországon 3281-en veszítették életüket.

A világon a legtöbb áldozatot, 247 ezret az Egyesült Államokban jegyezték fel. Globálisan 55 millió fertőzöttet diagnosztizáltak. Közülük 1,3 millióan vesztették életüket, több mint 35 millióan meggyógyultak.

Jól jönne 1,5 millió forint?

A Bank360.hu és a Privátbankár kalkulátora alapján az alábbi induló törlesztőkre számíthatsz májusban, ha 1,5 millió forintra van szükséged 60 hónapra: a Raiffeisen Bank személyi kölcsöne 30 379 forintos törlesztőrészlettel lehet a tiéd. Az Erste Banknál 32 831 forint, a Cetelemnél pedig 33 556 forint a törlesztőrészlet. Más kölcsönt keresel? Ezzel a kalkulátorral összehasonlíthatod a bankok ajánlatait!

Makro / Külgazdaság Kamikaze drónokkal támadta az orosz hadsereg Kijevet
Privátbankár.hu | 2022. október 5. 19:36
Az ukrán légierő azt közölte, hogy összesen tizenkét iráni gyártmányú drón repült be célpontok felé déli irányból. Esti háborús hírösszefoglaló.
Makro / Külgazdaság Putyin katonai vezetői egymás torkának ugrottak
Káncz Csaba | 2022. október 5. 18:03
Moszkvában felszínre tört a konfliktus a reguláris hadsereg elbizonytalanodott vezetése és a félkatonai csoportok egyre magabiztosabb vezetői között. Egy héten belül megduplázódott azoknak az oroszoknak az aránya, akik a "csendes" légkör helyett "szorongást" vettek észre családjukban és baráti körükben. Káncz Csaba jegyzete.
Makro / Külgazdaság Eldőlt, jöhet az áremelkedés: az OPEC+ napi 2 millió hordóval csökkenti termelését novembertől
Privátbankár.hu | 2022. október 5. 17:38
A korábban tervezett duplájával, napi 2 millió hordóval csökkenti olajtermelést novembertől. Különösen Szaúd-Arábia és Oroszország szorgalmazta a termelés visszafogását, amivel a kőolaj árának utóbbi időszakban tapasztal csökkenését kívánták megállítani.
Makro / Külgazdaság Berlin nem tervezi az Északi Áramlat-2 gázvezeték beindítását
Privátbankár.hu | 2022. október 5. 16:46
A német szövetségi kormány továbbra sem tervezi az orosz földgáz Németországba szállítására épített Északi Áramlat-2 földgázvezeték beindítását - jelezték szerdán Berlinben.
Makro / Külgazdaság Az OPEC+ az eddig tervezett duplájával fogná vissza a kitermelést
Privátbankár.hu | 2022. október 5. 16:33
Szaúd-Arábia és Oroszország szorgalmazza az olajtermelés visszafogását.
Makro / Külgazdaság Jó jel: egyre többen dolgoznak az Egyesült Államokban - bátor maradhat a Fed
Privátbankár.hu | 2022. október 5. 16:11
Az elemzői várakozásnál nagyobb mértékben bővült a foglalkoztatottak száma az Egyesült Államokban szeptemberben - közölte az ADP munkaügyi adatfeldolgozó intézet szerdán.
Makro / Külgazdaság „Ezt a tudást nem eszi meg az infláció” - ismét indul a Privátbankár diákversenye
Kormos Olga | 2022. október 5. 15:38
Október 14-én éjfélig jelentkezhetnek a technikumokban és szakképző iskolákban tanuló diákok a III. Legyél te is Pénzügyi Junior Klasszis! versenyre – hangzott el a Privátbankár.hu által rendezett mai sajtótájékoztatón. Már most többszáznál jár a regisztrálók csapatok száma. A négyfős team-ek három fordulóban mérettetnek meg, és nem csak a győztesek részesülnek értékes díjakban. A verseny fővédnöke ezúttal is Vágujhelyi Ferenc, a Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV) elnöke.
Makro / Külgazdaság Árplafon bevezetését szorgalmazza az EP a vezetékes földgázra
Privátbankár.hu | 2022. október 5. 15:26
Az Európai Parlament javaslatot vár az Európai Bizottságtól a vezetéken keresztül, elsősorban Oroszországból importált földgáz megfelelő árplafonjára, valamint a közös uniós gázbeszerzési szabályok frissítését szorgalmazza az importgáz árának leszorítása céljából - közölte az uniós parlament szerdán.
Makro / Külgazdaság A gyógyszerfejlesztés új kémiai módszereinek kidolgozásáért jár az idei kémiai Nobel-díj
Privátbankár.hu | 2022. október 5. 14:55
A gyógyszerfejlesztés új kémiai módszereinek kidolgozásáért három tudós, Carolyn R. Bertozzi amerikai, Morten Meldal dán és K. Barry Sharpless amerikai vegyész kapja az idei kémiai Nobel-díjat a Svéd Királyi Tudományos Akadémia szerdai stockholmi bejelentése szerint.
Makro / Külgazdaság A nyércek miatt lesznek előrehozott választások Dániában
Privátbankár.hu | 2022. október 5. 14:11
Mette Frederiksen dán kormányfő bejelentette szerdán, hogy előrehozott parlamenti választásokat tartanak november 1-jén Dániában.
hírlevél
Ingatlantájoló
Együttműködő partnerünk: 4iG