<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=947887489402025&amp;ev=PageView&amp;noscript=1">
1p
Az NGM adatai szerint a GDP 2,1%-a lehet a 2012-es deficit, a részletes adatokban nincs meglepetés. A kiadási oldalon sokat javított tavaly az állam, az adóbevételek legtöbbje viszont elmaradt a várt szinttől.

Az államháztartás központi alrendszerének 2012. évi előzetes éves pénzforgalmi hiánya a törvényi módosított 671,9 milliárd forintos előirányzathoz képest 607,5 milliárd forintra teljesült, mely a GDP 2,1%-ának felel meg - derül ki az NGM által ma publikált, részletes államháztartási adatokból.

Ezért megy Orbán Brüsszelbe
A kormány mindent egy lapra feltéve összpontosított a hiánycél elérésére - melyet a romló gazdasági kilátások miatt 2012-ra és 2013-ra is 2,7%-ra emelt -, ez a célja teljesült, más kérdés, hogy mennyire ismeri el ezt a teljesítményt az EU. Orbán Viktor a hónap végén Brüsszelbe utazik, és találkozik José Manuel Barrosóval - ezt ma a Miniszterelnökség is megerősítette. Sok múlik a látogatáson, 7 év után kerülhetünk ki az EDP-eljárásból. Részletek >>>

A 2012. évi központi alrendszerű pénzforgalmi hiány alakulása jó alapot ad arra, hogy teljesüljön – az Ecofin tanács ajánlása és a magyar kormány vállalása szerint a magánnyugdíjpénztárból átlépők miatti 50,9 milliárd forintos többletbevétellel nem számolva – a kitűzött 2,7%-os uniós módszertan szerinti hiánycél. A pontos adatok 2013. március végén a KSH által az Európai Uniónak hivatalosan megküldött, ún. EDP-jelentésben kerülnek publikálásra. Az uniós pénzügyminiszterek tanácsa, az Ecofin tavasszal dönt majd arról, hogy Magyarország ellen megszünteti a 2004 óta fenntartott túlzottdeficit-eljárást (EDP).

A kormány a 2012-es költségvetést 576,2 milliárdos hiánnyal fogadta el, novemberben ezt közel 100 milliárddal emelték meg (az önkormányzati adósságok első részletének átvállalására kellett a pénz), októberben pedig volt egy komolyabb, 133 milliárdos zárolás. A hiány közel egy évtizede nem volt ilyen alacsony.Az ágazati adókból és a jövedéki adóból jött a pénz

A központi költségvetés 2012. évi bevételei a törvényi előirányzathoz képest mintegy 172 milliárd forinttal alacsonyabb összegben alakultak. A főbb adóbevételek esetében az előirányzathoz képest elmaradtak a társasági adó, az egyszerűsített vállalkozói adó, a pénzügyi szervezetek különadói, az általános forgalmi adó és a személyi jövedelemadó bevételek, viszont magasabb összegben teljesültek a jövedéki adó, az illetékbevételek, valamint az egyes ágazatokat terhelő különadók. Nagyobb mértékben realizálódtak az előirányzatnál a költségvetési szervek bevételei, az állami vagyonnal kapcsolatos befizetések, valamint az egyéb bevételek.

Spórolt az állam, a költségvetési szerveknek több jutott

A 2012. évi kiadások a törvényi módosított előirányzathoz képest mintegy 242 milliárd forinttal alacsonyabb összegben teljesültek, vagyis tavaly spórolt az állam. A kiadások esetében elmaradtak a törvényi előirányzattól a szakmai fejezeti kezelésű előirányzatok kiadásai, a kormányzati rendkívüli kiadások, az önkormányzati adósságok törlesztéséhez nyújtott támogatások és az EU költségvetéséhez kapcsolódó hozzájárulások.
Ugyanakkor magasabb mértékben realizálódtak többek között az egyedi és normatív támogatások, a költségvetési szervek kiadásai (a bevételi többleteikkel összhangban), valamint az állami vagyonnal kapcsolatos kiadások is.

Magasabb kamatkiadások

A kamatkiadások a 2012. évben az 1065 milliárd forintos törvényi előirányzathoz képes 137 milliárd forinttal többet, 1202,4 milliárd forintot tettek ki, a kamatbevételek pedig az 59,3 milliárd forintos előirányzathoz képest 86,6 milliárd forinttal magasabb összeget 145,9 milliárd forintot értek el. A 2012. évi tényleges nettó kamatkiadás (1056,5 milliárd forint) így összességében 50,8 milliárd forinttal tért el az eredeti előirányzattól.


Jól jönne 1,5 millió forint?

A Bank360.hu és a Privátbankár kalkulátora alapján az alábbi induló törlesztőkre számíthatsz májusban, ha 1,5 millió forintra van szükséged 60 hónapra: a Raiffeisen Bank személyi kölcsöne 30 379 forintos törlesztőrészlettel lehet a tiéd. Az Erste Banknál 32 831 forint, a Cetelemnél pedig 33 556 forint a törlesztőrészlet. Más kölcsönt keresel? Ezzel a kalkulátorral összehasonlíthatod a bankok ajánlatait!

Makro / Külgazdaság Hiába szívja a fogát a dráguló energia miatt Európa? Akad, aki optimista
Kollár Dóra | 2022. október 2. 19:23
Emmanuel Macron a múlt héten egyszerű üzenetet fogalmazott meg azon francia vállalkozások számára, amelyek méregdrága energiaszerződések aláírására készülnek: ne tegyék. Az elnök úgy véli, hogy a cégeknek el kell utasítaniuk a piacokon kínált őrült árakat, és ragaszkodott ahhoz, hogy az európai kormányok el fogják érni, hogy a költségeket ésszerű szintre csökkentsék. Nem mindenki ilyen optimista.
Makro / Külgazdaság A háború kezdete óta először szólt Putyinhoz a pápa - nincs már egy orosz sem Limanban
Privátbankár.hu | 2022. október 2. 18:04
A mai az első alkalom, hogy a pápa közvetlenül az orosz vezetőhöz intézett beszédet. Limanból teljesen kitakarították a megszállókat, máshol még heves harcok dúlnak. Elállt a gázszivárgás a felrobbantott vezetékeken. 221 napja tart a háború - összefoglaló.
Makro / Külgazdaság Az oroszok azt állítják: bizonyíték van arra, hogy a Nyugat robbantotta fel az Északi Áramlatot
Privátbankár.hu | 2022. október 2. 16:12
Meg lehet javítani a felrobbantott gázvezetékeket, de sok idő és pénz kell hozzá az oroszok szerint. A kémfőnök azt állítja: közvetett bizonyítékokat látott arról, hogy a Nyugat hajtotta végre a terrorcselekményt.
Makro / Külgazdaság Szövetség Putyin ellen: szlovák nehézfegyvereket gyártanak Ukrajnának
Privátbankár.hu | 2022. október 2. 14:54
Németország, Dánia és Norvégia 16 darab szlovák Zuzana-2-es önjáró tarackot vásárol Ukrajna számára - közölte vasárnap a német védelmi minisztérium.
Makro / Külgazdaság Egy csapásra megrogyott a brit gazdaság - tényleg nem volt jó ötlet a masszív adócsökkentés
Privátbankár.hu | 2022. október 2. 12:38
A semmiből jött az új brit miniszterelnök adócsökkentési csomagja, és azonnal megrogyasztotta a brit gazdaságot - Liz Truss elismeri, hogy talán nem így kellett volna csinálni. Nem csoda: pár hét után máris bukásra áll a felmérések szerint.
Makro / Külgazdaság Putyin jól benézte európai játszmáját
Káncz Csaba | 2022. október 2. 12:11
Oroszország szempontjából talán a legnagyobb csapás, hogy a Kreml mostantól elfelejtheti Európát mint energiaellátásának elsődleges piacát. A legjobb esetben egy évtizedbe telik, amíg Moszkva Ázsiában visszaszerzi azt, amit Európában elveszített – és ez azt feltételezi, hogy képes bevonzani a szükséges külföldi tőkét és technológiát a szükséges projektek elindításához. Káncz Csaba jegyzete.
Makro / Külgazdaság Figyelem, harci helikopterek zaja veri fel a csendet Magyarországon
Privátbankár.hu | 2022. október 2. 11:27
Intenzív hanghatásra kell számítani egy nemzetközi helikopteres harcászati oktatótanfolyam miatt hétfőtől október 21-ig Veszprém megyében és Somogy megye északi részén.
Makro / Külgazdaság Újra lesújt az orbáni átok? Trópusi barátja mellett kampányol a magyar miniszterelnök
Privátbankár.hu | 2022. október 2. 10:35
Egész hosszú listája van azoknak a politikai vezetőknek, akik azután buktak meg, hogy Orbán Viktor támogatásáról biztosította őket. A magyar miniszterelnök most Jair Bolsonaro mellett kampányol, aki az előzetes felmérések szerint vesztésre áll - egy vereség pedig politikai karrierjének végét jelentheti. 
Makro / Külgazdaság Hamarosan egy magyar kamionos se teheti be a lábát Oroszországba
Privátbankár.hu | 2022. október 2. 09:02
Oroszország megtiltja a belépést az ország területére az Európai Unió tagállamaiban regisztrált közúti fuvarozóknak - jelentették be Moszkvában.
Makro / Külgazdaság Megalázó orosz vereségről beszélnek a szakértők - nem ömlik már a gáz az egyik vezetékből
Privátbankár.hu | 2022. október 2. 08:47
A stratégiai szempontból kulcsfontosságú Liman elvesztése után megalázó orosz vereségről beszélnek a szakértők. Egy orosz nukleáris támadás magukat az oroszokat is hátráltatná; nem ömlik tovább a gáz az Északi Áramlat 2-ből. A háromnaposra tervezett invázió 221. napja kezdődött el - összefoglaló.
Friss
hírlevél
Ingatlantájoló
Együttműködő partnerünk: 4iG