EDP
Makro / Külgazdaság KSH: év végére 32 900 milliárd forintra nő az államadósság 
MTI | 2020. április 2. 11:14
A GDP-arányos államháztartási hiány pedig 2020-ban 2,9 százalékos lesz, áll a Központi Statisztikai Hivatal jelentésében, melyet az EU statisztikai hivatalának küldtek el.
Makro / Külgazdaság Kettős mérce: így kivételeznek a franciákkal Európában 
Privátbankár.hu | 2015. március 10. 14:11
Az Európai Bizottság javaslatát elfogadta az Európai Unió pénzügyminisztereinek tanácsa -Franciaország további két év haladékot kap költségvetési hiányának lefaragására.
Makro / Külgazdaság Így csinál viccet magából az eurózóna 
Privátbankár.hu | 2015. február 25. 17:49
Ha valaki nem érti, miért válik szép lassan egyre értéktelenebbé az euró, az most láthatja, hogyan kopik el az eurórendszer felállításakor megalkotott szigorú szabályrendszer. A franciák megint haladékot kaptak, Olaszország és Belgium megússza a túlzottdeficit-eljárást...
Makro / Külgazdaság Üzenik Brüsszelből: könnyen lehet, hogy megszorításokra lesz szükségünk 
Privátbankár.hu | 2014. október 1. 15:07
Júliusi közleményét részletesebben is kifejti a Bizottság októberben. Úgy látják: megszorításokra lehet szükség, hogy csökkenjen az eladósodottságunk.
Makro / Külgazdaság Túl gyenge a forint és magas az államadósság - ebből megszorítás lesz 
Privátbankár.hu | 2014. július 2. 15:58
Kedvező költségvetési hatásai lehetnek annak, hogy az Európai Bizottság felvetette a túlzottdeficit-eljárás újbóli elkezdésének lehetőségét Magyarországgal szemben - vélekedtek szerdai helyzetértékelésükben londoni pénzügyi elemzők. Ez alatt azt értik, hogy akár megszorításokkal is, de ragaszkodni fog a kormány a deficitcélhoz és az adósságcsökkentéshez.
Deviza / Áru Jött a pofon, esik a forint - és még csak most jön a java! 
Privátbankár.hu | 2014. július 2. 08:53
A keddi brüsszeli tasli nem tett jót a forintnak, szerdán reggel is 312-nél jár az euró jegyzése, és még csak most kezdődik el igazán a hét a devizapiacon. Ha nem lenne elég az amerikai és európai hír- és adatdömping, van nekünk egy devizahiteles ügyünk, egy hitelminősítői vizsgálatunk és most már egy szóbeli fegyelmink a Bizottságtól.
Makro / Külgazdaság Szlovákia a nyomunkban: megússzák az eljárást? 
Privátbankár.hu | 2014. május 5. 15:08
Már júniusban kikerülhet Szlovákia a túlzottdeficit-eljárás alól.
Makro / Külgazdaság Varga: nem lesznek újabb adóemelések  
Privátbankár.hu | 2013. július 11. 14:23
A nemzetgazdasági miniszter szerint reklámadóra sincs szükség, a hiánycél meglesz. De vannak egyéb körülmények - és újra leülnek tárgyalni a bankokkal is.
Makro / Külgazdaság Ma jön, ami még nem volt: 9 év után felmentik Magyarországot 
Privátbankár.hu | 2013. június 21. 08:51
Az uniós országok pénzügyminiszterei ma Luxembourgban hivatalosan is megszüntetik a túlzott mértékű költségvetési hiány miatti eljárást Magyarországgal, valamint további négy EU-tagállammal szemben.
Adó Reklámadó: bezárják a kiskapukat  
Privátbankár.hu | 2013. június 11. 08:00
Az új reklámadó részleteiről számol be több napilap is keddi számában a birtokukba került tervezet alapján.
Makro / Külgazdaság Megfizetjük a hiánycsökkentés árát - telik-e majd választási költségvetésre? 
Privátbankár.hu | 2013. június 3. 07:48
A GKI friss elemzése szerint szerint a magyar gazdaság júniusban kikerül a túlzottdeficit-eljárás alól, ez jó hír. Az ennek érdekében az elmúlt években bevezetett tíz új adó azonban akadályozza a gazdasági fejlődést.
Makro / Külgazdaság Itt a hivatalos bejelentés: 9 év után elengedi Magyarországot Brüsszel 
Privátbankár.hu | 2013. május 29. 14:25
Hivatalos: a Bizottság azt javasolja a pénzügyminiszterek tanácsának, szüntesse meg a túlzottdeficit-eljárást Magyarország ellen. A Varga-csomag után már elhiszik, hogy 3 százalék alatt lesz a deficit - de azért tündérmeséről kár lenne beszélni.
Deviza / Áru Ma nem kérnek a kockázatból - 290-ig drágult az euró (frissítve) 
Privátbankár.hu | 2013. május 29. 12:10
Hivatalosan is megerősítették: kikerülünk a túlzottdeficit-eljárás alól - a forint mégsem mozdult a hírre. A dollár gyengül, miután egy nagy hal eladott.
Makro / Külgazdaság Elcsiripelte a magyar biztos: kiléptetnek minket a hiányeljárásból! 
Privátbankár.hu | 2013. május 29. 12:04
A Magyarországgal szembeni túlzott deficiteljárás megszüntetését javasolja az Európai Bizottság - közölte Twitter oldalán Andor László szociális és foglalkoztatáspolitikai EU-biztos.
Makro / Külgazdaság London szerint jók a kilátásaink: már a felminősítést rebesgetik 
Privátbankár.hu | 2013. május 29. 07:40
Javította a magyar befektetések súlyozására adott ajánlását kedden a JP Morgan globális pénzügyi szolgáltató csoport, egyebek mellett azzal a véleményével indokolva az átértékelést, hogy a térségbeli gazdaságokhoz mérve is javultak a magyar gazdaság növekedési mutatói, és a magyar jegybank monetáris politikája kiszámítható maradt.
Makro / Külgazdaság Ma eljöhet a matolcsyzmus nagy napja 
Zsiborás Gergő | 2013. május 29. 06:11
14 órakor sajtótájékoztató lesz Brüsszelben, ahol kiderül, felállhatunk-e a szégyenpadról. 9 éve ragadtunk bent a deficiteljárásban, ahonnan a bevételnövelésre épülő unortodoxia most mégis kiránthat minket. A magyar gazdaságpolitika az elmúlt egy évben mindent egy lapra tett fel - ma kiderül, sikerült-e elérni a hőn áhított célt.
Makro / Külgazdaság Vért izzadunk a deficitért, Brüsszel meg épp most lazítana? 
Privátbankár.hu | 2013. május 28. 08:28
Lazítana az államháztartási hiányra vonatkozó szabályokon az Európai Bizottság - a németek szerint nem jó ötlet.
Adó Reklámzabáló: brutálisan megadóztatnák a hirdetéseket  
Zsiborás Gergő | 2013. május 24. 16:34
Azért, hogy Brüsszelnek megfeleljünk, nem lenne szükség a reklámadóra, a kormány mégis egyre komolyabban számol annak bevezetésével. A Bizottság viszont épp azt várná a kormánytól, hogy a kiadásokon spóroljon.
Makro / Külgazdaság Brüsszel beadja a derekát: felállhatunk a szégyenpadról 
Privátbankár.hu | 2013. május 24. 08:52
Bizonyosra vehető, hogy a Magyarországgal szemben a túlzott mértékű hiány miatt folyó eljárás megszüntetését fogja javasolni jövő szerdán az Európai Bizottság – értesült a BruxInfo. A legutóbbi magyar intézkedéscsomag úgy tűnik, hogy Brüsszelben eloszlatta a maradék kételyeket a 3 százalék alatti deficit fenntarthatóságával kapcsolatban.
Makro / Külgazdaság Nemcsak a Varga-csomag miatt írják át újra a 2013-as büdzsét  
Privátbankár.hu | 2013. május 18. 17:00
Benyújtotta a kormány az Országgyűlésnek a 2013-as költségvetésről szóló törvény módosításáról szóló javaslatot, amely a túlzotthiány-eljárás megszüntetése érdekében meghozott intézkedések egy részének végrehajtását tartalmazza.
Makro / Külgazdaság Filléres vita és homályos jövő: mit akar igazából tőlünk Brüsszel? 
Tóth G. Csaba | 2013. május 17. 06:15
Miközben tizedszázalékokon vitázik a magyar kormány az EU-val, szinte lehetetlen ilyen pontossággal előrejelezni a költségvetés várható hiányát. A két prognózis közötti különbség az összes kiadás 7 ezreléke, az előrejelzések átlagos hibája pedig ennél jóval nagyobb. Az emberben óhatatlanul is felmerül a kérdés: miről is vitatkozunk igazából?
Makro / Külgazdaság A nyugdíjállamosítást nem kajálta be Brüsszel 
Zsiborás Gergő | 2013. május 16. 13:50
A Bizottság magyar képviselete elmagyarázza, miért nincs kettős mérce Magyarországgal szemben: hiába a látványos szufficit, ha valójában ellazáskodtuk a 2011-es évet. Volt miből. 9 éve ülünk a szégyenpadon, ha haladékot kaptunk volna, az lett volna a kettős mérce?
Makro / Külgazdaság Varga-csomag: bukhat a tanári fizetésemelés, veszélyben a stadionok 
Zsiborás Gergő | 2013. május 10. 11:53
Magyarország újabb lépéseket tesz, hogy az Európai Bizottságot meggyőzze, 2014-ben is tartani tudja majd a 3% alatti hiányt, az ehhez szükséges lépéseket ma Varga Mihály, nemzetgazdasági miniszter jelentette be. A költségvetési zárolásnak a pedagógusi életpályamodell is áldozatául eshet, a presztízsberuházásokat csak a végső esetben állíthatják le, de jöhet akár a tranzakciós illeték emelése is. Így csomagol Varga Mihály - részletek és háttér.
Makro / Külgazdaság Jön a Varga-csomag: órákon belül kiderülnek a részletek 
Privátbankár.hu | 2013. május 10. 08:58
11 órakor kormányszóvivői sajtótájékoztatón jelenti be Varga Mihály nemzetgazdasági miniszter, milyen intézkedéseket tesz a kormány, hogy megfeleljen Brüsszelnek.
Makro / Külgazdaság Az EU felesleges szigora és az alacsony infláció hozhat minket nehéz helyzetbe  
Zsiborás Gergő | 2013. május 3. 14:26
Varga Mihály szerint az EU prognózisa téves, a magyar gazdaságra pedig a tavalyi "kényszerből túlkorrigált"büdzsé negatívan hatott vissza. Magyarország nem készül arra, hogy uniós pénzektől esne el, de nem készül kiigazító lépésekre. Legalábbis olyanra nem, mint amiket eddig vetett be.
Makro / Külgazdaság Maradunk egyelőre a szégyenpadon (frissített) 
Zsiborás Gergő | 2013. május 3. 11:47
Az IMF-programban részt vevő románok kikerülhetnek az EU-deficit eljárása alól, míg a tavaly két megszorító csomagot is bevezető Magyarországnak erre egyelőre nincs esélye. Brüsszel megküldte friss számait: javítottunk, de nem eléggé.
Makro / Külgazdaság Nagyon fontos híreket kapunk ma Brüsszelből 
Privátbankár.hu | 2013. május 3. 07:27
Az Európai Bizottság ma teszi közzé friss gazdasági előrejelzéseit, amelynek alapján dönt arról, javasolja-e a Magyarország ellen indított túlzottdeficit-eljárás megszüntetését.
Deviza / Áru Varga lebeszélte a forintot, de hamar visszatért a jókedv 
Privátbankár.hu | 2013. április 16. 13:13
A régiós devizák közül ma a forint teljesít a leggyengébben, miután Varga Mihály ismertette a konvergenciaprogam legújabb változatát. Kora délután azonban az európai optimizmus megállította a forint gyengülését is.
Makro / Külgazdaság Kiderült, lesz-e idén is megszorító csomag 
Zsiborás Gergő | 2013. április 16. 11:05
80 milliárddal kevesebb folyhat be idén a tranzakciós illetékből, de nem valószínű, hogy a kulcsot megemelik. Varga Mihály bemutatta "bestseller-gyanús" konvergenciariportját: tartósan, de lassabban növekedhet az ország. Úgy tűnik, idén nem lesz megszorítócsomag - túl nagy volt ugyanis a tavalyi.
Makro / Külgazdaság A Bizottság már nagyítóval nézi a magyar számokat 
Privátbankár.hu | 2013. április 5. 13:59
Az Európai Bizottság már vizsgálja a magyar számokat, még áprilisban közlik, ők is ugyanarra az eredményre jutottak-e, mint a KSH.
Makro / Külgazdaság Orbán nem bízik a méltányos bánásmódban - meglepetésre készül Magyarország 
Privátbankár.hu | 2013. április 5. 09:17
A miniszterelnök szerint Magyarország nem bízhat abban, hogy az Európai Unió kizárólag a tények alapján dönt a túlzottdeficit-eljárás megszüntetése ügyében. A növekedés már idén beindulhat Orbán szerint, az a vállalkozás pedig, aki 2 százalékos hitelkamat mellett nem tud profitot termelni, valamit rosszul csinál.
Makro / Külgazdaság Kevesebb bevétel mellett is rekord alacsony a hiány 
Zsiborás Gergő | 2013. április 2. 09:50
2011-hez képest a kormányzat bevételei csökkentek, spórolni nem igazán sikerült. A deficit mégis a várt szint alatt alakult tavaly - hogy jött össze?
Makro / Külgazdaság Itt vannak a számok: minden várakozásnál kisebb volt a magyar deficit  
Privátbankár.hu | 2013. március 29. 16:20
A KSH közölte: a kormányzati szektor hiánya 2012-ben mindössze a GDP 2 százaléka volt. Így már tényleg jó esélyünk van arra, hogy kikerüljünk a túlzottdeficit-eljárás alól.
Makro / Külgazdaság Varga: meglepetésre is képesek lehetünk  
Privátbankár.hu | 2013. március 25. 10:52
Varga Mihály reméli, hogy az energiacégek profitja csökkent. Szerinte stabilitásra, kiszámíthatóságra, átláthatóságra van szükség.
Makro / Külgazdaság Másodosztályba szorult nagyhatalom: őszig már nem lesznek nagy csodák 
Gáspár András | 2013. március 18. 14:03
Az Európai Unió jó úton halad a gazdaság beindítása felé, amíg azonban folynak az egyeztetések, Amerika és Kína állva hagyta az öreg kontinenst. Brüsszelben a hagyományos válsággócokon kívül egyre többet figyelnek Franciaországra és a különcködő britekre - amíg azonban az őszi németországi választások nem érnek véget, kevés energia marad az európai ügyekre.
Makro / Külgazdaság Ezért áldoztuk be a növekedést  
Zsiborás Gergő | 2013. március 8. 11:15
Az év eleji számdömpingből az derül ki, hogy nagy árat fizethetünk a deficit tartásáért. A fogyasztás csökkent, a gazdaság egyre mélyülő recesszióban, a foglalkoztatottságot csak a közmunka-programok tudják növelni. De a deficitcél megvan - csak az a kérdés, mire megyünk vele.
Makro / Külgazdaság Jelentésbe csomagolt üzenet: maradunk a szégyenpadon? 
Privátbankár.hu | 2013. február 22. 11:56
Rájár ma a rúd a Nemzetgazdasági Minisztériumra. Az MNB után az Európai Bizottság is a kormányénál kedvezőtlenebb előrejelzést tett közzé. A tárca ezt sem hagyta szó nélkül. Korábban a jegybankkal alakult ki egy furcsa vita az általuk közzétett növekedési, és adósságpályát érintő számok miatt.
Makro / Külgazdaság Orbán: eldőlt, megvagyunk az IMF nélkül - bóvliért nem szokás sorbaállni 
Privátbankár.hu | 2013. február 15. 08:59
A miniszterelnök szerint a napokban lezajlott dollárkötvény-kibocsátással eldőlt, hogy Magyarország a Nemzetközi Valutaalap nélkül is képes megállni a saját lábán. Brüsszellel vannak vitáink, ami nem csoda, ha 7-8 évig átvertük őket. Kormányátalakításra nem készül Orbán Viktor.
Makro / Külgazdaság Barátkozott egy nagyot Orbán Brüsszelben, Barroso is szereti a focit 
Zsiborás Gergő | 2013. január 30. 17:10
Magyarország szabadságharcos nemzet, Barroso meg szereti a focit - a magyar kormányfő és az EB első embere látványosan körbeudvarolta egymást Brüsszelben, de a "szégyenteljes" túlzottdeficit-eljárás marad, a nemzetközi partnerektől pedig olyat kérünk, amit nem kaphatunk meg. Orbán szerint "nagy eredményeink vannak".
Makro / Külgazdaság Fontos bejelentés jöhet holnap Orbántól  
Privátbankár.hu | 2013. január 29. 11:25
Orbán Viktor holnap délután Barrosóval tárgyal Brüsszelben: nyilván szóba kerül a túlzottdeficit-eljárás is.
Makro / Külgazdaság Megvan a hiánycél: kellettek hozzá a különadók 
Privátbankár.hu | 2013. január 22. 16:25
Az NGM adatai szerint a GDP 2,1%-a lehet a 2012-es deficit, a részletes adatokban nincs meglepetés. A kiadási oldalon sokat javított tavaly az állam, az adóbevételek legtöbbje viszont elmaradt a várt szinttől.
Makro / Külgazdaság Orbánra január végén döntő ütközet vár Brüsszelben  
Zsibor | 2013. január 21. 17:15
Január végén Brüsszelbe utazik a miniszterelnök, valószínűleg azért fog lobbizni, hogy kikerüljünk a túlzottdeficit-eljárásból. A számok mellettünk szólnak - de nem biztos, hogy ez elég lesz?
Makro / Külgazdaság Matolcsy addig húzta, míg össze nem hozta 
Zsiborás Gergő | 2013. január 8. 16:22
A decemberi 84,2 milliárdos többlettel együtt az államháztartás 2012-es hiánya a módosított előirányzat alatt marad, ami azt jelenti, hogy valószínűleg még akkor is 3% alatt lesz a deficit, ha a gazdaság teljesítménye a vártnál jobban visszaesik. Matolcsy ezt összehozta, 10 éve nem volt ilyen alacsony az éves hiány.
Adó Adókedvezményeket kaphatnak a bankok a kormánytól  
Privátbankár.hu | 2012. december 18. 14:45
A növekedés elősegítése érdekében a Nemzetgazdasági Minisztérium (NGM) azt tervezi, hogy megpróbálják a bankok számára a banki különadóból adható kedvezményeket olyan módon strukturálni, hogy az a pénzintézetek növekvő szerepvállalása esetén arányosan - és akár jelentős mértékben - növekvő adókedvezményt jelentsen - mondta Pleschinger Gyula, az NGM adó- és pénzügyekért felelős államtitkára a Portfolio.hu-nak adott, kedden megjelent interjúban.
Makro / Külgazdaság Matolcsy már a jegybank új vezetése felé kacsintgat 
Privátbankár.hu | 2012. december 16. 09:36
Matolcsy György szerint nem biztos, hogy Magyarországnak jövőre a nemzetközi pénzpiacokon deviza államkötvényt kell kibocsátania. A jegybanknak legalább 12-16 eszköze van a növekedési fordulat segítésére - Simor utódjával majd stratégiai szövetséget is köt a kormány.
Makro / Külgazdaság Összejöhet a hiánycél: pirruszi győzelem lesz csupán? 
Zsiborás Gergő | 2012. december 6. 16:25
A júniusban tervezetthez képest 164 milliárddal több lesz a hiány 2013-ban, de legalább a deficitcélt összehozzuk. Ez sem garancia viszont a túlzottdeficit-eljárás megszüntetésére.
Makro / Külgazdaság Varga: nincs más lehetőségünk, el kell érni a hiánycélt 
Privátbankár.hu | 2012. december 6. 13:20
Úgy tűnik, 2,7-2,8 százalékos GDP-arányos államháztartási hiányt teljesít idén a kormány - mondta Varga Mihály, hiteltárgyalásokért felelős tárca nélküli miniszter csütörtökön.
Makro / Külgazdaság Matolcsy tollat ragadott: már Brüsszel is tudja, mire készül a kormány 
Privátbankár.hu | 2012. november 19. 17:08
Levélben írta meg a nemzetgazdasági miniszter Olli Rehnnek, az Európai Bizottság gazdasági és pénzügyekért felelős biztosának, milyen eszközökkel szedik tömik be a Bizottság által talált lyukat.
hírlevél
Ingatlantájoló
Együttműködő partnerünk: 4iG