1p

Mi a Magyar Péter-jelenség titka?
Mennyiben más Magyar Péter, mint Orbán Viktor?
Mennyi voksot szerezhet a Tisza Párt, kitől vehet el szavazatokat?
Online Klasszis Klubtalálkozó élőben Somogyi Zoltánnal!

Vegyen részt és kérdezzen Ön is a Political Capital szociológus társalapítójától!

2024. május 23. 15:30

A részvétel ingyenes, regisztráljon itt!

A miniszterelnök szerint a napokban lezajlott dollárkötvény-kibocsátással eldőlt, hogy Magyarország a Nemzetközi Valutaalap nélkül is képes megállni a saját lábán. Brüsszellel vannak vitáink, ami nem csoda, ha 7-8 évig átvertük őket. Kormányátalakításra nem készül Orbán Viktor.

Az IMF-megállapodásból olcsóbban juthattunk volna hitelhez, azonban a mai napig nem tudtunk megállapodni a nemzetközi szervezettel. A kötvénykibocsátás sikere azonban azt jelenti, hogy van bizalom Magyarország iránt a piacon, biztosnak és kiszámíthatónak tartják az országot. Bóvliért nem szoktak az emberek sorbaállni - fogalmazott a miniszterelnök.

Orbán Viktor ezt pénteken mondta a Kossuth Rádió 180 perc című műsorában, jelezve, hogy a kötvénykibocsátás eredménye azt is bizonyítja: óriási bizalom van a magyar gazdaság iránt, amelyet kiszámíthatónak látnak a befektetők.

6 mutató a gazdaságról

A kormányfő álláspontja szerint 2013-ban az a kormány legfontosabb feladata, hogy ismét növekvő pályára álljon a magyar gazdaság - 2012-ben ugyanis nem sikerült egyszerre csökkenteni az államadósságot és növelni a gazdaság teljesítményét, sőt, a GDP csökkent.

Orbán Viktor 6 mutatót szokott nézni, ha a magyar gazdaságról van szó - ebből szerinte 5 rendben van: az államadósság-csökkentés, a költségvetési hiány, a külkereskedelmi mérleg, a folyó fizetési mérleg rendben van, a foglalkoztatottság nőtt. A hatodik mutatót, gazdasági növekedést 2013-ban szeretnék rendbe tenni. A gazdasági miniszter példátlan eredményeket ért el - véli a miniszterelnök.

7-8 évig átvertük az Európai Uniót

A túlzottdeficit-eljárás kapcsán a miniszterelnök elmondta: vannak számítási viták az Európai Unió és Magyarország között, Brüsszel elsősorban bevételi oldalon lát bizonytalansági tényezőket - az e-útdíj-rendszer vagy a pénztárgépek bekötése az EU szerint kétséges, hogy a kormány által kijelölt ütemterv szerint levezényelhető.

Valósidejű devizaárfolyamok >>

Az első években folyamatosan átvertük az Európai Uniót, nem teljesítettük a vállalt hiánycélokat. Ma azt kell elérnünk, hogy ha Magyarország mond valamit Brüsszelben, akkor azt mindenki készpénznek vegye. Egy olyan ország, ami 7-8 éven keresztül folyamatosan átverte a tárgyalópartnerét, és egyszer sem tartotta meg amit mondott, azt nehéz készpénznek venni - ennek a megváltoztatásán dolgozunk - mondta Orbán Viktor.

Nem lesz miniszter-csere

Kormányátalakításnak azt nevezik, ha minisztereket csereberélnek, márpedig ilyen tervem nincs, ezt tegyük világossá - mondta Orbán Viktor. Korábban Varga Mihály tárcanélküli miniszter azt mondta, felmerül a kérdés, hogy kell-e külön tárca nélküli miniszter személyéhez kötni a nemzetközi hiteltárgyalások kérdését. Korábbi - a kormány által már cáfolt - értesülések pedig arról szóltak: a Nemzeti Bank élén Matolcsy György váltja Simor Andrást, helyét pedig Varga Mihály veszi át.

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!

Makro / Külgazdaság Az év második felében visszavehetik a tempót Matolcsy Györgyék
Privátbankár.hu | 2024. május 21. 17:22
A Monetáris Tanács keddi ülésén a várakozásnak megfelelően 50 bázisponttal, 7,25 százalékra csökkentette az alapkamatot. Elemzők júniusra is ekkora vágással számolnak. 
Makro / Külgazdaság Itt a meglepetés: már csak egyet léphetnek Matolcsy Györgyék?
Dobos Zoltán | 2024. május 21. 16:44
A szolgáltatások visszatekintő árazása káros folyamat, fékezi a dezinflációt. A jegybanki cél 2025-re érhető el. Júniusban még jön egy alapkamat-csökkentés, aztán beszűkülnek a lehetőségek. Ez volt a Magyar Nemzeti Bank kamatdöntést követő sajtótájékoztatója.
Makro / Külgazdaság Erre a döntésre várt az ország, íme, Matolcsy Györgyék legfrissebb lépése
Privátbankár.hu | 2024. május 21. 14:01
Ismét csökkentették a jegybanki alapkamatot.
Makro / Külgazdaság Szlovákiába tart a kapszulás kávézás portugál királya
Buksza blog | 2024. május 21. 12:12
Szlovákia lakói hamarosan másként kávézhatnak, mint korábban
Makro / Külgazdaság Hiába utálják egyre jobban országuk urait az irániak, lemondhatnak a változásról
Privátbankár.hu | 2024. május 21. 12:02
Hiába remélnek az irániak javulást az életükben, a szakértők egyetértenek abban, hogy az elnök váratlan halála kicsit sem fog enyhíteni a keményvonalas a teheráni rezsim barátságtalan természetén.
Makro / Külgazdaság Nekimentek a Volkswagennek és a BMW-nek
Privátbankár.hu | 2024. május 21. 11:44
Egy amerikai szenátor szerint több autógyártó nem tett eleget a szabályoknak. 
Makro / Külgazdaság Mi mentette meg németországi árakat?
Privátbankár.hu | 2024. május 21. 11:29
Németországban a termelői árak 3,3 százalékkal csökkentek áprilisban az egy évvel korábbiakhoz képest az előző havi 2,9 százalékos esést követően, ezzel már a tizedik egymást követő hónapban jegyeztek fel éves csökkenést.
Makro / Külgazdaság Idegesen nézik a benzinkutak árait az autósok a közel-keleti drámák miatt
Privátbankár.hu | 2024. május 21. 11:01
Az olaj ára a keddi ázsiai kereskedésben csökkent, mert a befektetők inkább az USA-ból érkező jelzésekre figyeltek, mint az Iránban és Szaúd-Arábiában történt eseményekre.
Makro / Külgazdaság Egyre sötétebbnek látszik a Robert Fico elleni merénylet háttere
Privátbankár.hu | 2024. május 21. 10:29
A Robert Fico, Szlovákia miniszterelnöke ellen elkövetett merénylet mögött több ember állhat, ami megdöntheti azt a feltételezést, hogy nincs összeesküvés a gyilkossági kísérlet hátterében.
Makro / Külgazdaság Bérek vs. élelmiszerárak: így áll a magyar verseny
Privátbankár.hu | 2024. május 21. 08:53
Sok magyarnak kevesebbet ér a fizetése. 
hírlevél
Ingatlantájoló
Együttműködő partnerünk: 4iG