1p

Mi a Magyar Péter-jelenség titka?
Mennyiben más Magyar Péter, mint Orbán Viktor?
Mennyi voksot szerezhet a Tisza Párt, kitől vehet el szavazatokat?
Online Klasszis Klubtalálkozó élőben Somogyi Zoltánnal!

Vegyen részt és kérdezzen Ön is a Political Capital szociológus társalapítójától!

2024. május 23. 15:30

A részvétel ingyenes, regisztráljon itt!

Magyarország szabadságharcos nemzet, Barroso meg szereti a focit - a magyar kormányfő és az EB első embere látványosan körbeudvarolta egymást Brüsszelben, de a "szégyenteljes" túlzottdeficit-eljárás marad, a nemzetközi partnerektől pedig olyat kérünk, amit nem kaphatunk meg. Orbán szerint "nagy eredményeink vannak".

Nagy volt a barátság

Úgy néz ki a magyar miniszterelnök és az Európai Bizottság első embere alaposan egymásnak feszült, a vártnál félórával később kezdődő sajtótájékoztatójukon a fontos kérdésekben nagyon diplomatikusan beszéltek. A hangulat azonban teljesen más volt, mint egy évvel ezelőtt, láthatóan közeledtek az álláspontok, a két vezető politikus folyamatosan "barátként" és "nyitott és együttműködő partnerként" utalt egymásra.

A Bizottság első embere az európai integrációról győzködte a miniszterelnököt, így a bankunió szükségességéről, láthatóan sikerrel. Orbán Viktor szerint Magyarország - bár nem eurózónatag - pozitívan viszonyul a bankunióhoz. Barroso kiemelte, hogy több ügyben sikeresen működött együtt a Bizottsággal Magyarország, így a bírák korai nyugdíjazását is megoldották. A fiskális politikával elégedett az elnök és azzal is, hogy 3% alatt tartottuk a hiányt (immár második éve).
Hogy nem volt eddig minden rendben Brüsszel és Budapest között arról azért az árulkodik, hogy Barroso azzal kezdte beszédét: "a bizalom helyreállításáról is tárgyaltunk - hiszen ez egész Európa számára nagyon fontos".

"Nagy eredményeink vannak"Ez szégyen

Orbán Viktor szerint a vitás ügyeinket így vagy úgy, de rendezni tudtuk a Bizottsággal. Az, hogy néhány kérdésben a Bíróságig mentünk/megyünk a "véleménykülönbség megoldásának európai módja", a magyar miniszterelnök szerint ez nem feszültség forrása a felek között. Jelezte, volt amiben nem tudta megvédeni a magyar álláspontot, de elfogadja az EU döntését (bírák nyugdíjazása).

"Szégyen, hogy 2004 óta nem tudunk kikerülni a túlzottdeficit-eljárás alól, köszönjük elnök úr, hogy ezt nem dörgölöd mindig az orrunk alá" - mondta Orbán Viktor, aki reméli, hogy a meggyőző teljesítmény esetén az eljárást megszüntetik Magyarország ellen. A kormányfő valószínűleg Barroso orra alá dörgölte, amit a sajtótájékoztatón is hangoztatott, tavaly és idén is elérjük a deficitcélt, vagyis a GDP 3% alatt lesz a hiány. A Bizottság prognózisa is így számol amúgy, szerintük 2014-ben azonban már megint a referenciaszint felett lesz a hiány. Orbán szerint számunkra az EDP-eljárásból való kikerülés erkölcsi kérdés, nem pedig politikai-gazdasági.

Barroso azt mondta, hogy nagyon nehéz döntést kell február végén meghoznia az európai pénzügyminiszterek tanácsának (Ecofin).

Orbán Viktor beszélt a növekedésről is, ehhez Magyarország több biztos segítségét is kérni fogja, szorosabb lesz az együttműködés Brüsszellel, hogy a Bizottság gazdaságélénkítő stratégiája illeszkedjen a magyar gazdaságpolitikába.

"Szeretem a focit én is"Nincsenek megszorítások

"Magyarország nem egyszerűen kezelni akarja a válságot, hanem fel kívánja készíteni magát a válság utáni időkre" - utalt délelőtti előadására a kormányfő, aki szerint nem elég reformokat végig vinni a válság kezelésére, át kell szervezi az országot, ahogy azt a magyarok és végigvitték. Orbán Viktor szerint így lehet megszorítások nélkül kezelni a válságot.

"Nagy rajongója vagyok a focinak, akárcsak barátom, Orbán elnök úr" - mondta a Barroso, aki focis hasonlattal szemléltette a Bizottság munkáját: ők csak a bírók a meccsen. Az EB első embere ezzel arra utalt, hogy a Bizottság senkivel sem kivételez, az a dolguk, hogy az EU szabályait betartassák, a kötelezettség-szegési eljárásokat egyik tagállam sem kedveli. Barroso szerint nem igaz, hogy Magyarországgal szemben keményebben lépnének fel, mint más tagállamokkal szemben. Barroso még kedveskedett is egy sort, hogy milyen nagyra tartja a magyar történelmet, melyet jól ismer és tisztel minket.

Orbán erre azt felelte "tudod, mi egy büszke nép vagyunk, egy szabadságharcos nép", semmi mást nem akarunk, csak tisztességes elbánást, mert osztozunk az európai értékekben.

Olyat kérünk, amit nem kaphatunk

Hiába a nagy barátság, Barroso szerint Magyarország jelenleg olyan hitelt kér a nemzetközi partnerektől, amilyet nem kaphat. Orbán Viktor az IMF kapcsán azt mondta, már mindent tudunk egymásról. "Mi hitelt nem kérünk, FCL típusú rugalmas hitelkeret akarunk, ezt az IMF megtagadta". Az álláspontok nem közeledtek egymáshoz, de ezt a kérésünket továbbra is fenntartjuk - mondta  kormányfő.

Orbán Viktor szerint Magyarország piacképes, vagyis a piacról tudjuk magunkat finanszírozni és ez is a célunk. "Nagy eredményeink vannak a gazdasági kérdésekben és nem akarjuk elhagyni a pénzpiacokat" - szögezte le a magyar kormányfő.

A késlekedés miatt a sajtótájékoztatót ezután hirtelen le is lőtték, további kérdéseket nem lehetett feltenni.

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!

Makro / Külgazdaság Az év második felében visszavehetik a tempót Matolcsy Györgyék
Privátbankár.hu | 2024. május 21. 17:22
A Monetáris Tanács keddi ülésén a várakozásnak megfelelően 50 bázisponttal, 7,25 százalékra csökkentette az alapkamatot. Elemzők júniusra is ekkora vágással számolnak. 
Makro / Külgazdaság Itt a meglepetés: már csak egyet léphetnek Matolcsy Györgyék?
Dobos Zoltán | 2024. május 21. 16:44
A szolgáltatások visszatekintő árazása káros folyamat, fékezi a dezinflációt. A jegybanki cél 2025-re érhető el. Júniusban még jön egy alapkamat-csökkentés, aztán beszűkülnek a lehetőségek. Ez volt a Magyar Nemzeti Bank kamatdöntést követő sajtótájékoztatója.
Makro / Külgazdaság Erre a döntésre várt az ország, íme, Matolcsy Györgyék legfrissebb lépése
Privátbankár.hu | 2024. május 21. 14:01
Ismét csökkentették a jegybanki alapkamatot.
Makro / Külgazdaság Szlovákiába tart a kapszulás kávézás portugál királya
Buksza blog | 2024. május 21. 12:12
Szlovákia lakói hamarosan másként kávézhatnak, mint korábban
Makro / Külgazdaság Hiába utálják egyre jobban országuk urait az irániak, lemondhatnak a változásról
Privátbankár.hu | 2024. május 21. 12:02
Hiába remélnek az irániak javulást az életükben, a szakértők egyetértenek abban, hogy az elnök váratlan halála kicsit sem fog enyhíteni a keményvonalas a teheráni rezsim barátságtalan természetén.
Makro / Külgazdaság Nekimentek a Volkswagennek és a BMW-nek
Privátbankár.hu | 2024. május 21. 11:44
Egy amerikai szenátor szerint több autógyártó nem tett eleget a szabályoknak. 
Makro / Külgazdaság Mi mentette meg németországi árakat?
Privátbankár.hu | 2024. május 21. 11:29
Németországban a termelői árak 3,3 százalékkal csökkentek áprilisban az egy évvel korábbiakhoz képest az előző havi 2,9 százalékos esést követően, ezzel már a tizedik egymást követő hónapban jegyeztek fel éves csökkenést.
Makro / Külgazdaság Idegesen nézik a benzinkutak árait az autósok a közel-keleti drámák miatt
Privátbankár.hu | 2024. május 21. 11:01
Az olaj ára a keddi ázsiai kereskedésben csökkent, mert a befektetők inkább az USA-ból érkező jelzésekre figyeltek, mint az Iránban és Szaúd-Arábiában történt eseményekre.
Makro / Külgazdaság Egyre sötétebbnek látszik a Robert Fico elleni merénylet háttere
Privátbankár.hu | 2024. május 21. 10:29
A Robert Fico, Szlovákia miniszterelnöke ellen elkövetett merénylet mögött több ember állhat, ami megdöntheti azt a feltételezést, hogy nincs összeesküvés a gyilkossági kísérlet hátterében.
Makro / Külgazdaság Bérek vs. élelmiszerárak: így áll a magyar verseny
Privátbankár.hu | 2024. május 21. 08:53
Sok magyarnak kevesebbet ér a fizetése. 
hírlevél
Ingatlantájoló
Együttműködő partnerünk: 4iG