<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=947887489402025&amp;ev=PageView&amp;noscript=1">
1p
Magyarország szabadságharcos nemzet, Barroso meg szereti a focit - a magyar kormányfő és az EB első embere látványosan körbeudvarolta egymást Brüsszelben, de a "szégyenteljes" túlzottdeficit-eljárás marad, a nemzetközi partnerektől pedig olyat kérünk, amit nem kaphatunk meg. Orbán szerint "nagy eredményeink vannak".

Nagy volt a barátság

Úgy néz ki a magyar miniszterelnök és az Európai Bizottság első embere alaposan egymásnak feszült, a vártnál félórával később kezdődő sajtótájékoztatójukon a fontos kérdésekben nagyon diplomatikusan beszéltek. A hangulat azonban teljesen más volt, mint egy évvel ezelőtt, láthatóan közeledtek az álláspontok, a két vezető politikus folyamatosan "barátként" és "nyitott és együttműködő partnerként" utalt egymásra.

A Bizottság első embere az európai integrációról győzködte a miniszterelnököt, így a bankunió szükségességéről, láthatóan sikerrel. Orbán Viktor szerint Magyarország - bár nem eurózónatag - pozitívan viszonyul a bankunióhoz. Barroso kiemelte, hogy több ügyben sikeresen működött együtt a Bizottsággal Magyarország, így a bírák korai nyugdíjazását is megoldották. A fiskális politikával elégedett az elnök és azzal is, hogy 3% alatt tartottuk a hiányt (immár második éve).
Hogy nem volt eddig minden rendben Brüsszel és Budapest között arról azért az árulkodik, hogy Barroso azzal kezdte beszédét: "a bizalom helyreállításáról is tárgyaltunk - hiszen ez egész Európa számára nagyon fontos".

"Nagy eredményeink vannak"



Ez szégyen

Orbán Viktor szerint a vitás ügyeinket így vagy úgy, de rendezni tudtuk a Bizottsággal. Az, hogy néhány kérdésben a Bíróságig mentünk/megyünk a "véleménykülönbség megoldásának európai módja", a magyar miniszterelnök szerint ez nem feszültség forrása a felek között. Jelezte, volt amiben nem tudta megvédeni a magyar álláspontot, de elfogadja az EU döntését (bírák nyugdíjazása).

"Szégyen, hogy 2004 óta nem tudunk kikerülni a túlzottdeficit-eljárás alól, köszönjük elnök úr, hogy ezt nem dörgölöd mindig az orrunk alá" - mondta Orbán Viktor, aki reméli, hogy a meggyőző teljesítmény esetén az eljárást megszüntetik Magyarország ellen. A kormányfő valószínűleg Barroso orra alá dörgölte, amit a sajtótájékoztatón is hangoztatott, tavaly és idén is elérjük a deficitcélt, vagyis a GDP 3% alatt lesz a hiány. A Bizottság prognózisa is így számol amúgy, szerintük 2014-ben azonban már megint a referenciaszint felett lesz a hiány. Orbán szerint számunkra az EDP-eljárásból való kikerülés erkölcsi kérdés, nem pedig politikai-gazdasági.

Barroso azt mondta, hogy nagyon nehéz döntést kell február végén meghoznia az európai pénzügyminiszterek tanácsának (Ecofin).

Orbán Viktor beszélt a növekedésről is, ehhez Magyarország több biztos segítségét is kérni fogja, szorosabb lesz az együttműködés Brüsszellel, hogy a Bizottság gazdaságélénkítő stratégiája illeszkedjen a magyar gazdaságpolitikába.

"Szeretem a focit én is"



Nincsenek megszorítások

"Magyarország nem egyszerűen kezelni akarja a válságot, hanem fel kívánja készíteni magát a válság utáni időkre" - utalt délelőtti előadására a kormányfő, aki szerint nem elég reformokat végig vinni a válság kezelésére, át kell szervezi az országot, ahogy azt a magyarok és végigvitték. Orbán Viktor szerint így lehet megszorítások nélkül kezelni a válságot.

"Nagy rajongója vagyok a focinak, akárcsak barátom, Orbán elnök úr" - mondta a Barroso, aki focis hasonlattal szemléltette a Bizottság munkáját: ők csak a bírók a meccsen. Az EB első embere ezzel arra utalt, hogy a Bizottság senkivel sem kivételez, az a dolguk, hogy az EU szabályait betartassák, a kötelezettség-szegési eljárásokat egyik tagállam sem kedveli. Barroso szerint nem igaz, hogy Magyarországgal szemben keményebben lépnének fel, mint más tagállamokkal szemben. Barroso még kedveskedett is egy sort, hogy milyen nagyra tartja a magyar történelmet, melyet jól ismer és tisztel minket.

Orbán erre azt felelte "tudod, mi egy büszke nép vagyunk, egy szabadságharcos nép", semmi mást nem akarunk, csak tisztességes elbánást, mert osztozunk az európai értékekben.

Olyat kérünk, amit nem kaphatunk

Hiába a nagy barátság, Barroso szerint Magyarország jelenleg olyan hitelt kér a nemzetközi partnerektől, amilyet nem kaphat. Orbán Viktor az IMF kapcsán azt mondta, már mindent tudunk egymásról. "Mi hitelt nem kérünk, FCL típusú rugalmas hitelkeret akarunk, ezt az IMF megtagadta". Az álláspontok nem közeledtek egymáshoz, de ezt a kérésünket továbbra is fenntartjuk - mondta  kormányfő.

Orbán Viktor szerint Magyarország piacképes, vagyis a piacról tudjuk magunkat finanszírozni és ez is a célunk. "Nagy eredményeink vannak a gazdasági kérdésekben és nem akarjuk elhagyni a pénzpiacokat" - szögezte le a magyar kormányfő.

A késlekedés miatt a sajtótájékoztatót ezután hirtelen le is lőtték, további kérdéseket nem lehetett feltenni.

Jól jönne 1,5 millió forint?

A Bank360.hu és a Privátbankár kalkulátora alapján az alábbi induló törlesztőkre számíthatsz májusban, ha 1,5 millió forintra van szükséged 60 hónapra: a Raiffeisen Bank személyi kölcsöne 30 379 forintos törlesztőrészlettel lehet a tiéd. Az Erste Banknál 32 831 forint, a Cetelemnél pedig 33 556 forint a törlesztőrészlet. Más kölcsönt keresel? Ezzel a kalkulátorral összehasonlíthatod a bankok ajánlatait!

Makro / Külgazdaság Még Putyin sem ismeri az új országhatárokat - az elmúlt órák dióhéjban
Privátbankár.hu | 2022. október 4. 20:25
Putyin nem ismeri az elfoglat területek országhatárait, Sojgu szerint 200 ezer embert mozgósítottak az elmúlt napokban, Észak-Koreai az egyetlen, amely elismeri Oroszország új megszállt területeit. Többek között ez is történt ma a háborúban.
Makro / Külgazdaság Orosz menekültek: mennek, ki merre lát
Privátbankár.hu | 2022. október 4. 19:32
A részleges mozgósítás bejelentése óta eltelt csaknem két hét alatt mintegy 700 000 ember hagyta el Oroszországot.
Makro / Külgazdaság Betámadta a koronavírus az Oktoberfestet
Privátbankár.hu | 2022. október 4. 18:36
Szakértők szerint az Oktoberfesttel lehet összefüggésben, hogy rohamosan emelkedik a koronavírussal fertőzöttek száma Münchenben és környékén.
Makro / Külgazdaság A németek több mint háromszor nagyobb inflációt érzékelnek a hivatalos adatnál
Privátbankár.hu | 2022. október 4. 17:44
A mértnél több mint háromszor nagyobb, csaknem 35 százalékos áremelkedést érzékel a német lakosság egy kedden ismertetett felmérés szerint.
Makro / Külgazdaság A szomszédban megszavazták az azonos neműek házasságát
Privátbankár.hu | 2022. október 4. 17:13
A szlovén parlament módosította kedden a családtörvényt: beiktatta az azonos neműek házasságát és az azonos nemű párok örökbefogadási lehetőségét is.
Makro / Külgazdaság Zelenszkij szerint képtelenség Putyinnal tárgyalni
Privátbankár.hu | 2022. október 4. 16:50
Moszkva megvárja, hogy Kijev változtasson álláspontján a tárgyalások ügyében
Makro / Külgazdaság Oroszország üti-vágja a TikTokot és Twitch-et
Privátbankár.hu | 2022. október 4. 15:54
Egy orosz bíróság több millió rubeles pénzbüntetést szabott ki a TikTok közösségi videomegosztóra, amiért nem távolította el az "LMBT-propagandát" törvényellenesen népszerűsítő tartalmakat, a Twitch pedig a bíróság szerint "hamis információt" tartalmazó interjút osztott meg, mely egy magas rangú ukrán politikussal készült.
Makro / Külgazdaság Gyilkos verseny az amerikai és kínai légierő között
Káncz Csaba | 2022. október 4. 15:36
Az Egyesült Államoknak lehetősége volt megfigyelni a kínai J-20-asokat az F-35-ösökkel való közeli találkozások során a Kelet-kínai-tengeren és azok „nem olyan képességűek, amelyek miatt túl sokat aggódna”. A vadászgépek összesített képességeinek tekintetében viszont Kína potenciálisan már elhomályosította az amerikai légierőt a csendes-óceáni térségben. Káncz Csaba jegyzete.
Makro / Külgazdaság Bojko Boriszov: "Putyin-ellenes kabinetet akarunk létrehozni"
Privátbankár.hu | 2022. október 4. 15:15
Egyértelműen nyugat-párti új bolgár kormány megalakítására tett ígéretet keddi sajtótájékoztatóján Bojko Boriszov, a vasárnapi előrehozott parlamenti választáson győzelmet arató, jobbközép Polgárok Bulgária Európai Fejlődéséért (GERB) párt elnöke.
Makro / Külgazdaság A BM szerint a brüsszeli forrásnál is többet költöttek az ukrán menekültekre
Privátbankár.hu | 2022. október 4. 14:29
Az Európai Bizottság 21,1 millió euró (mintegy 8,5 milliárd forint) támogatást adott Magyarországnak a február és augusztus közötti időszakra az Ukrajnából menekülők ellátásával kapcsolatos kiadásokra.
Friss
hírlevél
Ingatlantájoló
Együttműködő partnerünk: 4iG