1p

Mit remélt Magyarország az EU-tagságtól és mi lett mindebből 20 év alatt?
Devizahitelezés, euróbevezetés, uniós pénzek, kilátások - online Klasszis Klubtalálkozó élőben Medgyessy Péterrel!

Vegyen részt és kérdezzen Ön is Magyarország korábbi miniszterelnökétől!

2024. április 22. 15:30

A részvétel ingyenes, regisztráljon itt!

Magyarország szabadságharcos nemzet, Barroso meg szereti a focit - a magyar kormányfő és az EB első embere látványosan körbeudvarolta egymást Brüsszelben, de a "szégyenteljes" túlzottdeficit-eljárás marad, a nemzetközi partnerektől pedig olyat kérünk, amit nem kaphatunk meg. Orbán szerint "nagy eredményeink vannak".

Nagy volt a barátság

Úgy néz ki a magyar miniszterelnök és az Európai Bizottság első embere alaposan egymásnak feszült, a vártnál félórával később kezdődő sajtótájékoztatójukon a fontos kérdésekben nagyon diplomatikusan beszéltek. A hangulat azonban teljesen más volt, mint egy évvel ezelőtt, láthatóan közeledtek az álláspontok, a két vezető politikus folyamatosan "barátként" és "nyitott és együttműködő partnerként" utalt egymásra.

A Bizottság első embere az európai integrációról győzködte a miniszterelnököt, így a bankunió szükségességéről, láthatóan sikerrel. Orbán Viktor szerint Magyarország - bár nem eurózónatag - pozitívan viszonyul a bankunióhoz. Barroso kiemelte, hogy több ügyben sikeresen működött együtt a Bizottsággal Magyarország, így a bírák korai nyugdíjazását is megoldották. A fiskális politikával elégedett az elnök és azzal is, hogy 3% alatt tartottuk a hiányt (immár második éve).
Hogy nem volt eddig minden rendben Brüsszel és Budapest között arról azért az árulkodik, hogy Barroso azzal kezdte beszédét: "a bizalom helyreállításáról is tárgyaltunk - hiszen ez egész Európa számára nagyon fontos".

"Nagy eredményeink vannak"



Ez szégyen

Orbán Viktor szerint a vitás ügyeinket így vagy úgy, de rendezni tudtuk a Bizottsággal. Az, hogy néhány kérdésben a Bíróságig mentünk/megyünk a "véleménykülönbség megoldásának európai módja", a magyar miniszterelnök szerint ez nem feszültség forrása a felek között. Jelezte, volt amiben nem tudta megvédeni a magyar álláspontot, de elfogadja az EU döntését (bírák nyugdíjazása).

"Szégyen, hogy 2004 óta nem tudunk kikerülni a túlzottdeficit-eljárás alól, köszönjük elnök úr, hogy ezt nem dörgölöd mindig az orrunk alá" - mondta Orbán Viktor, aki reméli, hogy a meggyőző teljesítmény esetén az eljárást megszüntetik Magyarország ellen. A kormányfő valószínűleg Barroso orra alá dörgölte, amit a sajtótájékoztatón is hangoztatott, tavaly és idén is elérjük a deficitcélt, vagyis a GDP 3% alatt lesz a hiány. A Bizottság prognózisa is így számol amúgy, szerintük 2014-ben azonban már megint a referenciaszint felett lesz a hiány. Orbán szerint számunkra az EDP-eljárásból való kikerülés erkölcsi kérdés, nem pedig politikai-gazdasági.

Barroso azt mondta, hogy nagyon nehéz döntést kell február végén meghoznia az európai pénzügyminiszterek tanácsának (Ecofin).

Orbán Viktor beszélt a növekedésről is, ehhez Magyarország több biztos segítségét is kérni fogja, szorosabb lesz az együttműködés Brüsszellel, hogy a Bizottság gazdaságélénkítő stratégiája illeszkedjen a magyar gazdaságpolitikába.

"Szeretem a focit én is"



Nincsenek megszorítások

"Magyarország nem egyszerűen kezelni akarja a válságot, hanem fel kívánja készíteni magát a válság utáni időkre" - utalt délelőtti előadására a kormányfő, aki szerint nem elég reformokat végig vinni a válság kezelésére, át kell szervezi az országot, ahogy azt a magyarok és végigvitték. Orbán Viktor szerint így lehet megszorítások nélkül kezelni a válságot.

"Nagy rajongója vagyok a focinak, akárcsak barátom, Orbán elnök úr" - mondta a Barroso, aki focis hasonlattal szemléltette a Bizottság munkáját: ők csak a bírók a meccsen. Az EB első embere ezzel arra utalt, hogy a Bizottság senkivel sem kivételez, az a dolguk, hogy az EU szabályait betartassák, a kötelezettség-szegési eljárásokat egyik tagállam sem kedveli. Barroso szerint nem igaz, hogy Magyarországgal szemben keményebben lépnének fel, mint más tagállamokkal szemben. Barroso még kedveskedett is egy sort, hogy milyen nagyra tartja a magyar történelmet, melyet jól ismer és tisztel minket.

Orbán erre azt felelte "tudod, mi egy büszke nép vagyunk, egy szabadságharcos nép", semmi mást nem akarunk, csak tisztességes elbánást, mert osztozunk az európai értékekben.

Olyat kérünk, amit nem kaphatunk

Hiába a nagy barátság, Barroso szerint Magyarország jelenleg olyan hitelt kér a nemzetközi partnerektől, amilyet nem kaphat. Orbán Viktor az IMF kapcsán azt mondta, már mindent tudunk egymásról. "Mi hitelt nem kérünk, FCL típusú rugalmas hitelkeret akarunk, ezt az IMF megtagadta". Az álláspontok nem közeledtek egymáshoz, de ezt a kérésünket továbbra is fenntartjuk - mondta  kormányfő.

Orbán Viktor szerint Magyarország piacképes, vagyis a piacról tudjuk magunkat finanszírozni és ez is a célunk. "Nagy eredményeink vannak a gazdasági kérdésekben és nem akarjuk elhagyni a pénzpiacokat" - szögezte le a magyar kormányfő.

A késlekedés miatt a sajtótájékoztatót ezután hirtelen le is lőtték, további kérdéseket nem lehetett feltenni.

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!

Makro / Külgazdaság Kihúz-e minket a csávából Nagy Márton új elképzelése?
Privátbankár.hu | 2024. április 19. 11:29
A Klasszis Média Lapcsoport állandó szerzője, Bod Péter Ákos volt jegybankelnök, egyetemi tanár, közgazdász a nemzetgazdasági miniszter által jegyzett versenyképességi stratégiát elemzi.
Makro / Külgazdaság Kérdezzen Ön is Medgyessy Pétertől - hétfőn, a Klasszis Klubban
Privátbankár.hu | 2024. április 18. 15:13
Ehhez nem kell mást tennie, mint ingyenesen regisztrálni az április 22-én, hétfőn 15:30 órakor kezdődő eseményre.
Makro / Külgazdaság Kalapozásba fogott az ukrán kormány Washingtonban
Mester Nándor | 2024. április 18. 15:01
A Világbank és a Nemzetközi Valutaalap (IMF) tavaszi ülését használja fel az ukrán vezetés, hogy megszerezze a gazdaság stabilizálásához szükséges pénzt vagy annak egy részét. Közben amerikai befektetőkkel is tárgyal az újjáépítési projektekről.
Makro / Külgazdaság Rekordmagas szinten a csehországi személyautó-gyártás
Privátbankár.hu | 2024. április 18. 14:29
Az első negyedévben éves szinten 11,5 százalékkal 394 443 darabra nőtt a személyautó-gyártás Csehországban - közölte a cseh autóipari szövetség csütörtökön Prágában. A közlemény szerint ez az eddigi legmagasabb első negyedévi termelési adat.
Makro / Külgazdaság Fizethetjük majd a gigantikus kamatokat
Privátbankár.hu | 2024. április 18. 12:33
A meghirdetett mennyiségnél 20 milliárd forinttal nagyobb összegben, 50 milliárd forintért értékesített 3, 5 és 10 éves lejáratú államkötvényeket, emelkedő átlaghozam mellett csütörtöki aukcióján az Államadósság Kezelő Központ.
Makro / Külgazdaság A háborúnak van egy eddig nem látott veszélye is
Privátbankár.hu | 2024. április 18. 11:57
Környezeti károkat okozhatnak a rossz kondíciójú, biztosítással nem rendelkező, homályos orosz tulajdoni hátterű árnyékflotta tankerei.
Makro / Külgazdaság Szeretne új autót? Itt vannak az európai piac statisztikái!
Privátbankár.hu | 2024. április 18. 11:28
Csökkent a forgalomba helyezett új autók száma márciusban az egy évvel korábbihoz képest az Európai Unióban az európai autógyártók szakmai képviseleti szervezete, az ACEA honlapjára csütörtökön fölkerült adatok szerint.
Makro / Külgazdaság Újabb inflációs adatok érkeztek, nézze csak!
Privátbankár.hu | 2024. április 18. 10:38
Az OECD-országokban februárban átlagosan 5,7 százalék volt az éves infláció, míg az élelmiszer- és energiaárak nélkül számított maginfláció 6,4 százalékra csökkent.
Makro / Külgazdaság Itt van V. Naszályi Márta válasza a Várnegyed fideszes kerületi lapjára
Kormos Olga | 2024. április 18. 08:11
Budapest I. kerületében már jóval az önkormányzati választások kampányhajrája előtt dúlt a harc. A Várnegyed irányításáért már most négyen jelezték indulásukat, miközben V. Naszályi Márta, a Budavári Önkormányzat polgármestere úgy döntött: a kormánypárt kezébe került kerületi lap ellenében saját hírlevelet indít, és feljelenti Sára Botond főispánt. Sorozatunkban a június 9-i önkormányzati választások legérdekesebbnek ígérkező összecsapásait mutatjuk be.
Makro / Külgazdaság Vigyázat! Hatalmas benzinár-emelés közeleg
Privátbankár.hu | 2024. április 17. 10:17
A 95-ös oktánszámú üzemanyag bruttó 7 forinttal kerül többe péntektől, a gázolaj ára viszont 6 forinttal csökken, így utóbbi lesz már olcsóbb.
hírlevél
Ingatlantájoló
Együttműködő partnerünk: 4iG