Lapunk Minőségi Újságírás díjat kapott 2020. júliusában
A decemberi 84,2 milliárdos többlettel együtt az államháztartás 2012-es hiánya a módosított előirányzat alatt marad, ami azt jelenti, hogy valószínűleg még akkor is 3% alatt lesz a deficit, ha a gazdaság teljesítménye a vártnál jobban visszaesik. Matolcsy ezt összehozta, 10 éve nem volt ilyen alacsony az éves hiány.

10 éve nem volt ilyen alacsony az éves deficit

2012. december hónapjában az államháztartás központi alrendszerének többlete 84,2 milliárd forintban alakult. Az államháztartás központi alrendszerének 2012. évi előzetes éves pénzforgalmi hiánya a törvényi módosított 671,9 milliárd forintos előirányzathoz képest 607,5 milliárd forintra teljesült, mely a GDP 2,1%-ának felel meg. A 2011. évben a deficit 1741,6 milliárd forintot tett ki.Vagyis a tavaly év elején várt gyengébb gazdasági teljesítmény ellenére is valószínűleg meglesz a 3% alatti hiánycél. Ebben az elszámolásban nincsenek benne a nyugdíjállamosításból megmaradt milliárdok, csak az időközben állandóvá tett ideiglenes szektoradók (ez azért fontos, mert Brüsszel nem mondhatja, hogy átmeneti tételek miatt sikerült összehozni a hiánycélt, igaz, korábban úgy volt, hogy a szektoradókat a kormány 3 év után kivezeti).

10 éve nem volt ilyen.A kormány a 2012-es költségvetést 576,2 milliárdos hiánnyal fogadta el, novemberben ezt közel 100 milliárddal emelték meg (az önkormányzati adósságok első részletének átvállalására kellett a pénz), októberben pedig volt egy komolyabb, 133 milliárdos zárolás. A hiány közel egy évtizede nem volt ilyen alacsony.

A központi költségvetés 119,4 milliárd forintos szufficittel, a társadalombiztosítás pénzügyi alapjai 33,2 milliárd forintos, az elkülönített állami pénzalapok pedig mintegy 2,0 milliárd forintos deficittel zártak. 2011. december hónapjában az államháztartás központi alrendszerének hiánya 487,1 milliárd forint volt. (A két év decemberi adatai közti eltérést a 2011. év végén jelentkező egyszeri kiadási tételek, illetve a bevételi oldalon keletkező, az Európai Bíróság döntése miatti áfa-visszautalások magyarázzák.)

Úgy néz ki, összehozzuk

Az NGM szerint a 2012. évi központi alrendszerű pénzforgalmi hiány alakulása jó alapot ad arra, hogy teljesüljön – az Ecofin ajánlása és a magyar kormány vállalása szerint a magánnyugdíj-pénztárból átlépők miatti 50,9 milliárd forintos többletbevétellel nem számolva – a kitűzött 2,7%-os uniós módszertan szerinti hiánycél. A pontos adatok a 2013. március végén a KSH által az Európai Uniónak hivatalosan megküldött ún. EDP (túlzottdeficit-eljáráshoz kapcsolódó) jelentésben kerülnek publikálásra.


RÉSZLETEK


Központi költségvetés

Bevételek
A központi költségvetés december havi bevételei az előző év azonos hónapjához képest mintegy 316 milliárd forinttal magasabb összegben alakultak. A főbb adóbevételek esetében a társasági adó, az általános forgalmi adó (tavaly decemberben került sor az Európai Bíróság döntése miatti áfa-visszatérítések jelentős részének visszautalására), a személyi jövedelemadó, valamint az illetékbevételek is meghaladták az előző évi összeget. Emellett a költségvetési szervek és fejezeti kezelésű előirányzatok bevételei, valamint a kamatbevételek is nagyobb összegben teljesültek, mint az elmúlt év azonos időszakában.

Kiadások
A központi költségvetés december havi kiadásai közel 226 milliárd forinttal alacsonyabb összegben alakultak, mint az elmúlt év azonos hónapjában. A kiadások esetében a tavalyi évnél kisebb összegben teljesültek az egyedi és normatív támogatások, a fogyasztói árkiegészítések, a költségvetési szervek kiadásai, valamint az állami vagyonnal kapcsolatos kiadások. A két év azonos időszakának eltérésében jelentős szerepet játszanak a 2011 év végén realizált, a megyei önkormányzatoktól és a MÁV Zrt.-től történő adósságátvállalások, illetve az MFB-nek jutatott terven felüli tőkeemelés. Ugyanakkor 2012 decemberében került sor az 5000 főnél alacsonyabb népességszámú települések adósságainak kifizetésére. Ez 76 milliárd forint kiadást jelentett a központi alrendszerben, mely a helyi önkormányzatoknál azonos összegű bevételként jelent meg.

Kamategyenleg

A kamatkiadások 2012 decemberében 58,6 milliárd forintot tettek ki, 19,0 milliárd forinttal többet, mint az előző év megfelelő időszakában, a kamatbevételek pedig 18,1 milliárd forintos szintet értek el, 7,1 milliárd forinttal magasabbat az előző évinél. A nettó kamatkiadás (40,5 milliárd forint) így összességében 11,9 milliárd forinttal tér el az előző év hasonló időszakához képest, mely a kamatfizetések éven belüli eltérő lefutásával magyarázható.

TB Alapok

A társadalombiztosítási alapok 2012. december havi 33,2 milliárd forintos hiánya a Nyugdíjbiztosítási Alap 4,3 milliárd forintos többletéből, valamint az Egészségbiztosítási Alap 37,5 milliárd forintos deficitjéből tevődik össze. 2011. december hónapjában az Alapok együttes hiánya 53,0 milliárd forintot tett ki. A bevételi oldalon az előző évnél magasabb összegben teljesültek többek között az Egészségbiztosítási Alap szociális hozzájárulási adó és járulékbevételei, valamint az egészségügyi hozzájárulások. A kiadások esetében az előző évnél alacsonyabb összegben alakultak többek között a nyugdíjkiadások (szerkezeti változások következtében), valamint az Egészségbiztosítási Alapnál a gyógyszertámogatások.

Elkülönített állami pénzalapok

Az elkülönített állami pénzalapok december havi közel 2 milliárd forintos hiánya az előző év azonos hónapjához képest kedvezőbb lett. Az alapok bevételei 39,6 milliárd forinttal, kiadásai 30,3 milliárd forinttal magasabb összegben alakultak az előző év azonos időszakához viszonyítva. A bevételek közül a Nemzeti Foglalkoztatási Alap szakképzési hozzájárulásból befolyt bevételei lettek magasabbak. Ezen felül a Kutatási és Technológiai Innovációs Alap innovációs járulék bevételéből is nagyobb bevétel realizálódott. A kiadások közül a Nemzeti Foglalkoztatási Alap Start-munkaprogram kiadásai teljesültek magasabb összegben az előző év azonos hónapjához képest. Ennek oka az, hogy ez évben a Start-munkaprogram a Kormány törekvéseivel összhangban jelentősebb tételt képvisel az Alapon belül, ezt tükrözi a december havi 15,3 milliárd forintos kifizetés is a tavalyi 5 milliárd forintos kifizetéssel szemben. Továbbá a foglalkoztatási és képzési támogatások, valamint a foglalkoztatást ösztönző normatív támogatások kiadásai is magasabb mértékben alakultak. Mindezek mellett a Kutatási és Technológiai Innovációs Alap kiadásai is – a bevételi többletével összhangban – nagyobb összegben teljesültek az előző év azonos időszakához viszonyítva.

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára. Sok éves tapasztalattal a hátunk mögött elérkezettnek láttuk az időt arra, hogy szintet lépjünk és egy olyan lehetőséget kínáljunk Önöknek, amelynek segítségével egyes témakörök elismert szakértőinek - így többek között Bod Péter Ákos, Pogátsa Zoltán, László Csaba, Prinz Dániel vagy Szakonyi Péter - véleményeihez, mélyelemzéseihez, neves újságírók által készített egyedi tartalmakhoz jutnak hozzá. Ennek formája egy ELŐFIZETÉS, mely egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között klubtagságot, webinárumokon való részvételt, a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.

Előfizetőink naponta 4-6 unikális, máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá az első hónapban 390 forintért.

Cikkeink túlnyomó többsége azonban továbbra is szabadon olvasható marad.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!

Jól jönne 1,5 millió forint?

A Bank360.hu és a Privátbankár kalkulátora alapján az alábbi induló törlesztőkre számíthatsz januárban, ha 1,5 millió forintra van szükséged 60 hónapra: a Raiffeisen Bank személyi kölcsöne 30 379 forintos törlesztőrészlettel lehet a tiéd. Az Ersténél 32 831 forint, a Cetelemnél pedig 33 102 forint a törlesztőrészlet. Más kölcsönt keresel? Ezzel a kalkulátorral összehasonlíthatod a bankok ajánlatait!

Makro / Külgazdaság Nagy nyitás jöhet, ha elérjük a 4 millió beoltottat
Privátbankár.hu | 2021. április 20. 19:26
Az egyre biztosabb, hogy több szolgáltatás igénybevételéhez szükséges lesz majd a védettségi igazolvány.
Makro / Külgazdaság Egy nukleáris hatalom is radikalizálódhat Biden döntése nyomán
Káncz Csaba | 2021. április 20. 18:20
A Talibán pontosan érti a washingtoni üzeneteket: az amerikaiak el akarnak tűnni Afganisztánból és mindezt már az elkövetkező hónapokban. A felkelők által újra megalapítandó iszlám emirátus szerte a régióban megerősítheti a radikálisokat, mindenekelőtt a nukleáris fegyverekkel rendelkező Pakisztánban. Káncz Csaba jegyzete
Makro / Külgazdaság A parlament előtt a 2021-es költségvetés módosítása
Privátbankár.hu | 2021. április 20. 17:39
A javaslatot még tavasszal elfogadhatja az Országgyűlés.
Makro / Külgazdaság Megint zöld utat adott az EMA a Johnson&Johnson vakcinájának
Privátbankár.hu | 2021. április 20. 17:05
Szerintük az előnye meghaladja a kockázatait.
Makro / Külgazdaság Guardian: kifarolhat a szuperligából a Chelsea és a Manchester City
Privátbankár.hu | 2021. április 20. 13:54
A lap értesülései szerint a két brit klub nem fanatikus rajongója az ötletnek, és a globális össztűz miatt már kételkedik abban, hogy jó ötlet lenne a szakadár ligához való csatlakozás.
Makro / Külgazdaság Egy évre lakat került egy Bács-Kiskun megyei presszóra, mert újra vétettek a járványügyi szabályok ellen
Privátbankár.hu | 2021. április 20. 13:25
Müller Cecília szerint azért javulnak a járványügyi adatok, mert egyre többen kapják meg az oltást.
Makro / Külgazdaság Itt a bejelentés: kiderült, ki lehet Angela Merkel utóda
Wéber Balázs | 2021. április 20. 12:29
Angela Merkel lassan visszavonul a nagypolitikától, helyére ketten pályáztak a CDU/CSU pártszövetségből: Armin Laschet és Markus Söder. Laschet mögé tegnap éjjel beállt a CDU elnöksége, Söder pedig ma bejelentette: elfogadja a testvérpárt döntését.
Makro / Külgazdaság Továbbra is főleg a munkaerőhiány akadályozza az építőipart a gyorsításban
Privátbankár.hu | 2021. április 20. 09:47
Túláradó optimizmust tapasztalni a hazai építőipari cégeknél a kereslet élénkülése miatt. Sokan vennének fel új munkaerőt, de egyre nagyobb a hiány. Közben többségüknél nőtt a hajlandóság arra, hogy tovább emelje az árakat - derül ki a lapunk által megszerzett GKI-felmérésből. 
Makro / Külgazdaság Napról-napra gyarapodnak a nyári előfoglalások
MTI | 2021. április 20. 06:27
Az elmúlt hetek korlátozások enyhítéséről és az oltási számok markáns növekedéséről szóló híreinek hatására a lakosság harmada újra bízik abban, hogy el tud menni nyaralni - derül ki a Szállás.hu és az Ipsos legfrissebb reprezentatív felméréséből.
Makro / Külgazdaság Az utolsó pillanatban kaphat mentőövet a Dunaferr
Király Béla | 2021. április 20. 05:37
Az elmúlt napokban azzal került a hírekbe a Dunaferr, hogy kigyúrt verőlegények próbálták elfoglalni a gyárat. A cég többségi és kisebbségi tulajdonosai között nem ez volt az első és vélhetőleg nem is az utolsó konfliktus. Közben a cég óriási problémákkal küzd, a talpon maradása is kérdéses. A hétfői hírek szerint a 24. órában érkezhet új befektető.
hírlevél
depositphotos