1p

„E” mint energia konferencia - fókuszban a megújulóenergia-politika érvényesülése, az energia tárolási lehetőségei, a gáz- és árampiac helyzete, a zöld átmenet finanszírozása, az elektromobilitás jövőképe.

Bankvezérek, neves energiapiaci szakértők, egyetemi tanárok és kutatók a jelen kihívásairól: hallgassa meg Ön is élőben!

2024. május 16. Budapest

Részletek és jelentkezés

A növekedés elősegítése érdekében a Nemzetgazdasági Minisztérium (NGM) azt tervezi, hogy megpróbálják a bankok számára a banki különadóból adható kedvezményeket olyan módon strukturálni, hogy az a pénzintézetek növekvő szerepvállalása esetén arányosan - és akár jelentős mértékben - növekvő adókedvezményt jelentsen - mondta Pleschinger Gyula, az NGM adó- és pénzügyekért felelős államtitkára a Portfolio.hu-nak adott, kedden megjelent interjúban.

Meglátjuk mi lesz nyáron, aztán jöhet a növekedés

Az államtitkár közölte: a kormány által októberben bejelentett intézkedéseknél az Európai Unió túlzottdeficit-eljárása alóli kikerülés, azaz a költségvetési hiány tartósan három százalék alatt tartása, illetve az államadósság csökkenő pályára állítása volt a prioritás. Úgy fogalmazott: "most ott tartunk, hogy komoly esélyt látunk arra, hogy jövő júniusban véglegesen kikerülhetünk a túlzottdeficit-eljárás alól. Vagyis - ha komoly véráldozatok árán is, de - el tudtuk érni a fiskális stabilitást".
Ezek után már tudunk a növekedésre fókuszálni - tette hozzá.



Agresszív ösztönzés kell nekik

Pleschinger Gyula szerint a bankok a jelenleginél "agresszívebb ösztönzésre várnak" a hitelezés beindításához. "Most annak részleteit vizsgáljuk, hogy mennyi bankadóról mondhat le a kormány, hogy a másik oldalon a hitelezés beindulásával többletbevételre tegyen szert a fogyasztás és a beruházás felfutásával" - mondta, hozzátéve, hogy a kormány egyelőre tárgyalási javaslat összeállításán dolgozik, amelyet majd a bankszövetséggel is megvitatnak majd.

Az NGM államtitkára szólt arról is, hogy a kormánynak "eszébe sem jutott", hogy a lejáró devizaadósságot pusztán forint-, illetve belföldi devizakibocsátásokból finanszírozza. "Nem mondhatunk le, és nem is kívánunk lemondani a nemzetközi piacokon való megjelenésről" - tette hozzá.

Kapósak vagyunk IMF-megállapodás nélkül is

Matolcsy György nemzetgazdasági miniszter a Kossuth Rádiónak adott interjúban szombaton úgy fogalmazott: szerinte nem biztos, hogy Magyarországnak jövőre a nemzetközi pénzpiacokon deviza államkötvényt kell kibocsátania (az eddigi álláspont az volt, hogy az IMF-megállapodásig nem lesz devizakötvény).

Pleschinger Gyula a devizakibocsátással kapcsolatosan elmondta: a piaci viszonyok és az IMF/EU-tárgyalások fényében tudnak dönteni arról, hogy mikor éljenek legelőször a kínálkozó alkalommal. Mint mondta, "az Eximbank példája és az Államadósság Kezelő Központ idei aukciói mutatják, hogy Magyarország kapós IMF-megállapodás nélkül is. Úgy néz ki ezek alapján, hogy Magyarország iránt változatlan a befektetői bizalom".

Kifizetik az önkormányzatok adósságát - rendesen

Az államtitkár az interjúban elmondta: nem kapott semmiféle felkérést a jegybankelnöki pozíció betöltésére. Hozzátette: ő magát befektetési bankárként definiálná, a monetáris politikához kevésbé ért. "Szerintem egy monetáris politikában jártas elnökre van szükség, és remélem, hogy egy ilyen személyre esik majd a választás" - fogalmazott.
Pleschinger Gyula az interjúban kérdésre válaszolva leszögezte: az a fajta félelem, hogy a kormány az önkormányzatoktól átvett adósságot ne fizetné vissza teljes egészében, teljességgel alaptalan.
Elmondta azt is, hogy véleménye szerint a kormány nem tervez új végtörlesztési konstrukciót az eladósodott vállalatok megsegítésére. A kormány a nagyvállalatokkal kötött stratégiai megállapodások során arra törekszik, hogy helyzetbe hozza beszállítóként a magyar kis- és középvállalkozásokat - tette hozzá.

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!

Adó Vannak esetek, amikor a munkaadónak kell biztosítania a védőfelszerelést
Privátbankár.hu | 2020. március 29. 12:30
A szemétszállítók, illetve a szennyvízkezeléssel foglalkozók biztonságáról a foglalkoztatónak kell gondoskodnia.
Adó Trükközött a jelentésekkel egy betegszállító cég
Privátbankár.hu | 2015. május 13. 11:58
Hatvanmillió forint értékű egészségpénztári támogatást vett fel jogosulatlanul egy Szabolcs megyei betegszállító vállalat.
Adó Vizsgálódott a NAV – sok szabálysértés a külföldiek éttermeiben
Privátbankár.hu | 2015. május 13. 11:08
A Dél-Alföldön ellenőrzött, külföldiek által üzemeltetett szegedi éttermek több mint kétharmadánál találtak szabálytalanságokat az adóellenőrök.
Adó Késésben vagy az adóbevallással? Van egy jó hírünk!
Privátbankár.hu | 2015. május 13. 08:42
A NAV négy legnagyobb fővárosi ügyfélszolgálata a május 20-áig hátralévő valamennyi munkanapon hosszabb nyitva tartással várja a bevallókat.
Adó Óriási adócsökkentési pakkot kapunk
Privátbankár.hu | 2015. május 13. 07:57
Összességében 220 milliárdos köztehercsökkentést indítványoz a kormány a jövő évi adócsomagban – mondta a Nemzetgazdasági Minisztérium államtitkára.
Adó Túlzottan is félünk az áfacsalástól
Privátbankár.hu | 2015. május 12. 15:08
Évente közel 200 milliárd euró áfától, az összes lehetséges áfabevétel közel hatodától esnek el az uniós tagállamok az áfacsalások miatt.
Adó Ha a disznóknál bejön, másutt is csökkenhet az áfa?
Privátbankár.hu | 2015. május 11. 18:23
Nemcsak a sertéságazatnak, de az agráriumnak és az egész gazdaságnak kedvezőbb lenne az alacsonyabb áfakulcs - ezt akarja bizonyítani az 5 százalékos áfa bevezetését követően a Terméktanács.
Adó Így enyhítené a reklámadót a szakmai szervezet
Privátbankár.hu | 2015. május 11. 11:55
Megszüntetné a saját célú reklám adóztatását az Országos Kereskedelmi Szövetség. Az ötszázalékos kulccsal képtelenek tervezni a kkv-k.
Adó Tényleg olcsóbb lett a hús? Komoly ellenőrzés vár a kereskedőkre
Privátbankár.hu | 2015. május 11. 08:41
Jövőre 27-ről 5 százalékra csökken a sertéshús áfája, az NGM is ellenőrizni fogja, hogy a kereskedők nem nyelik-e le.
Adó Matekozzon velünk: hányan tudnak felöltözni ennyi hamisítványból? - képek
Privátbankár.hu | 2015. május 9. 10:02
Szép nagy fogása volt a Nemzeti Adó- és Vámhivatalnak, mintegy 230 millió forintnyi gagyi utánzatot találtak egy ganz-telepi raktárban.
hírlevél
Ingatlantájoló
Együttműködő partnerünk: 4iG