<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=947887489402025&amp;ev=PageView&amp;noscript=1">
1p

Mi lenne a Kétfarkú Kutya Párt válasza a válságra? Kik a szavazóik? Legközelebb már bejuthatnak a Parlamentbe?

Online Klasszis Klubtalálkozó élőben Kovács Gergellyel, a párt társelnökével - vegyen részt és kérdezzen Ön is!

2023. február 2. 15:30

A részvétel ingyenes, regisztráljon itt!

A júniusban tervezetthez képest 164 milliárddal több lesz a hiány 2013-ban, de legalább a deficitcélt összehozzuk. Ez sem garancia viszont a túlzottdeficit-eljárás megszüntetésére.

Az államháztartásról szóló törvény rendelkezéseinek megfelelően, a túlzotthiány-eljárás megszüntetése érdekében a kormány zárószavazás előtti módosító javaslatot nyújtott be, amely érinti a 2013-as költségvetési egyenleg mértékét és a központi költségvetésről szóló törvény fejezetei bevételi és kiadási főösszegeit - tudatta szerkesztőségünkkel az NGM.

Ez valójában azt jelenti, hogy a júniusban elfogadott 2013-as költségvetést (melynek sarokszámait már májusban meghatározták) a módosított makropálya miatt a kormány decemberre teljesen átírta. Az eredeti tervek szerint a deficit például 677,2 milliárd forint lett volna, ezt most megemelték 841,3 milliárdra, vagyis közel 164 milliárd forinttal. A jövőre tervezett eredeti deficitcél ugyanis a GDP 2,2%-a volt.Ahhoz, hogy a megemelt, 2,7%-os hiánycél biztonságosan teljesüljön és Magyarország kikerüljön a túlzottdeficit-eljárás (EDP) alól, a kormány több lépésben egyenlegjavító intézkedésekről döntött mindösszesen 854 milliárd forintos bruttó összegben (ez nagyságrendileg megegyezik a költségvetés jövő évi hiányával). Az intézkedések eredményeként a GDP 1%-ánál jelentősebb nagyságú extra tartalékkal rendelkező költségvetést fogadhat el a magyar Országgyűlés - tudatta az NGM. Az Országvédelmi Alapot például alaposan felduzzasztják, 400 milliárdos lesz - persze kérdés, meddig tudják ezt érintetlenül hagyni.

Kérdéses, hogy kikerülünk-e a túlzottdeficit-eljárás alól

A zárószavazás előtti módosító javaslat a kormány által elfogadott konszolidációs lépések mellett tartalmazza az egyes bevételi és kiadási előirányzatok újraszámolását az időközben megváltozott makrogazdasági kilátásoknak megfelelően, valamint a törvényjavaslat benyújtása óta eltelt időszakban a kormány által hozott döntések költségvetésre gyakorolt hatását - írja a szaktára. Ez nem jelent mást, mint hogy az elmúlt hetek bejelentéseit a kormány hozzáírta az alaposan átszabott költségvetési törvényhez.

2013-ban már harmadszorra lesz 3% alatt hazánk költségvetési hiánya az Európai Unióhoz való csatlakozásunk óta - így akár a jövő tavasszal Magyarország ki is kerülhet az EDP-eljárás alól. Nem árt azonban hozzátenni, hogy a kérdésben döntő Ecofin elsősorban azt nézi, hogy mennyire tud tartósan a referenciaérték alatt maradni a hiány. Az előző két évben a kormány ezt főleg egyedi tételek segítségével érte el, a most bejelentett kiigazítások hatásának tartóssága pedig kérdéses, az Európai Bizottság prognózisa szerint például 2014-ben már megint a célszint felett lehet a deficit.

A 2013-as költségvetést december 11-én fogadhatja el a Parlament.

Makro / Külgazdaság Megtiltották az ukrán tisztviselők külföldre utazását, tiltakoznak a kárpátaljaiak a provokációkkal szemben
Privátbankár.hu | 2023. január 27. 20:07
Ez történt ma az orosz-ukrán háborúban és ahhoz kapcsolódóan.
Makro / Külgazdaság Elképesztő felelőtlenség: a Nyugat már nem foglalkozik Putyin vörös vonalaival – A hét videója
Izsó Márton - Káncz Csaba | 2023. január 27. 19:31
A 2023-as év drámainak bizonyulhat Oroszország számára, és több, belső kérdésre adott válasz a következő évtizedekre eldöntheti az ország sorsát. A Pentagon nyilvánosan nem deklarált célja, hogy az ukránok vágják át a Krím és Oroszország közötti „szárazföldi hidat”, amelyet Putyin erői tavaly elfoglaltak. A nyugati politikai elit most úgy véli, hogy egy orosz nukleáris csapás valószínűsége meglehetősen kicsi – de igazuk van-e? Káncz Csaba videókommentárja.
Makro / Külgazdaság Zelenszkijhez fordultak a kárpátaljai magyarok
Privátbankár.hu | 2023. január 27. 18:51
A magyar közösség képviselői ma a Kárpátaljai Megyei Tanács üléstermében felhívást fogalmaztak meg Volodimir Zelenszkij ukrán elnökhöz a közösségüket ért provokációkkal és sértésekkel kapcsolatban.
Makro / Külgazdaság Példátlan éhínség pusztíthat Szíriában az ENSZ szerint
Privátbankár.hu | 2023. január 27. 18:31
Tizenkét évvel a szíriai polgárháború kezdete után soha nem látott éhínségre figyelmeztetett pénteken az ENSZ.
Makro / Külgazdaság Meglepő ok miatt mondhatott le XVI. Benedek pápa
Privátbankár.hu | 2023. január 27. 18:01
A kínzó álmatlanság volt az elsődleges oka annak, hogy a néhai XVI. Benedek pápa 2013-ban lemondott - derült ki abból a levélből, amelyet a december végén elhunyt nyugalmazott pápa pár héttel a halála előtt küldött az életrajzírójának, és amelynek tartalmát pénteken megjelent számában ismertette a Focus című német hetilap.
Makro / Külgazdaság Duplázódott a németek olajszámlája, még mindig Oroszország a legnagyobb szállító
Privátbankár.hu | 2023. január 27. 17:29
Több olajat importált Németország 2022 első tíz hónapjában, mint egy évvel korábban, az importszámla pedig csaknem duplájára emelkedett a német szövetségi gazdasági és exportellenőrzési hivatal, a BAFA jelentése alapján.
Makro / Külgazdaság Az oroszok szerint nincs lőszerhiány, nagyságrendekkel növelték a gyártást
Privátbankár.hu | 2023. január 27. 16:44
Nem helytállók azok az ukrán és nyugati közlések, amelyek szerint lőszerhiány lépett fel az orosz fegyveres erőknél - jelentette ki pénteken Szergej Csemezov, a fejlett technológiájú ipari termékek gyártását és exportját támogató Rosztyeh állami vállalat vezérigazgatója a RIA Novosztyi hírügynökségnek nyilatkozva.
Makro / Külgazdaság Egy lépésre vagyunk a NATO-Oroszország háborútól
Káncz Csaba | 2023. január 27. 16:04
Biden tavaly tavasszal megígérte a nyilvánosságnak, hogy az USA nem küld „támadó felszerelést” és „tankokat” Ukrajnába, mert ez „kiválthatja a harmadik világháborút”. A tankok még meg sem érkeztek, már Kijev F-16-os vadászgépekkel való ellátásáról folyik a belső vita. Káncz Csaba jegyzete.
Makro / Külgazdaság Jön a totális háború? F16-osokat kaphat Ukrajna
Privátbankár.hu | 2023. január 27. 15:16
Olekszij Danyilov, az ukrán Nemzetbiztonsági és Védelmi Tanács (RNBO) titkára pénteki Facebook-bejegyzésében utalást tett arra, hogy Ukrajna a közeljövőben nemzetközi partnereitől amerikai gyártású F-16-os vadászbombázó repülőgépeket is kaphat.
Makro / Külgazdaság Rossz hírt kapott Putyin Brüsszelből: maradnak a szankciók
Privátbankár.hu | 2023. január 27. 14:31
Az uniós tagországok kormányait tömörítő tanács fél évvel, 2023. július 31-ig meghosszabbítja az Oroszország egyes gazdasági ágazataira vonatkozó korlátozó intézkedéseket - közölte a testület pénteken.
Friss
hírlevél
Ingatlantájoló
Együttműködő partnerünk: 4iG