1p
Magyarország újabb lépéseket tesz, hogy az Európai Bizottságot meggyőzze, 2014-ben is tartani tudja majd a 3% alatti hiányt, az ehhez szükséges lépéseket ma Varga Mihály, nemzetgazdasági miniszter jelentette be. A költségvetési zárolásnak a pedagógusi életpályamodell is áldozatául eshet, a presztízsberuházásokat csak a végső esetben állíthatják le, de jöhet akár a tranzakciós illeték emelése is. Így csomagol Varga Mihály - részletek és háttér.
Varga Mihály és Orbán Viktor: bő egy hét alatt kellett előkeríteni 150 milliárdotA gazdasági miniszter szerint a Bizottság prognózisa "méltánytalan", de Magyarország ki akar kerülni a deficiteljárásból (EDP), ezért újabb lépésekre készek, hogy a hiány tartható legyen. A kormány továbbra sem bírálja felül előrejelzéseit. Varga szerint Brüsszel több elemet nem vett figyelembe előrejelzésénél, ezek:

  • a nominális ellátások szinten tartás (közszféra bérbefagyasztása, ez az NGM szerint 20 milliárddal javítja az egyenleget)
  • hatékony adóintézkedések (beszedés), csökken a szürke és fekete gazdaság
  • az elmúlt években több lépcsőben az önkormányzati szférában komoly eredményeket ért el a kormány, tavaly már nem is rontották az egyenleget az önkormányzatok például

Beindítja a fűnyírót Varga

"Nincs szükség"
"A további kiigazító lépések szükségtelenek" - mondta Giró-Szász András kormányszóvivő a sajtótájékoztató felvezetéseként.

Varga Mihály "három körben" javasol kiigazító lépéseket, hogy Brüsszelt meggyőzze.

Első körben a költségvetés alfejezeteit érintő 92,9 milliárdos zárolást rendelnek el 2013-2014-ben. A zárolás fűnyíróelv szerint minden egyes államigazgatási szervet, tehát minisztériumot, alkotmányos intézményt érint majd. Kivételt képez az EMMI alá tartozó 17, főleg szociális ügyekkel foglalkozó szerv, alapítvány. Varga szerint ez csak az igazgatási kiadásokat érinti, takarékosabb működésre ösztönzik az állami szerveket.

Amit Varga nem mondott ki: veszélyben a pedagógusok életpályamodellje
Varga Mihály
Veszélybe kerülhet így a pedagógusi életpályamodell bevezetése, vagyis a tanárok fizetésemelése. Ez ugyanis nem volt betervezve, ha jól ment volna költségvetésnek és nem kell felhasználni a tartalékot, akkor ebből finanszírozták volna, a mostani bejelentés egyértelműen azt jelezi, hogy csökkent az esélye a pedagógus életpályamodell bevezetésének.

Épülnek-e stadionok, miközben az államigazgatás spórol?

Privátbankár-elemzés a megszorításokról
Alig több mint fél évtized alatt több mint 3 ezer milliárd forinttal csökkent az állami kiadások reálértéke. Az egészségügy finanszírozása 500 milliárd forinttal, az oktatásé 600 milliárd forinttal zsugorodott, ami azt jelenti, hogy mindkét terület harmadával kevesebb pénzből gazdálkodhatott 2012-ben, mint 2006-ban. A megszorítások eredményeképpen közelebb kerültünk a régiós átlaghoz, sőt egyes számítások szerint a kamatfizetések nélkül már kevesebbet költ a magyar állam, mint szomszédjai - milyen árat fizettünk ezért? Tovább a cikkre >>>

Ha ez sem lenne elég, a kormány több, már futó beruházás költségvetési támogatását leállíthatja, ez azt jelenti, hogy vagy elzárják a pénzcsapokat és folyó kiadásokból nem fogják ezeket finanszírozni, vagy egyéb állami vagyontárgyak vagy vagyoni jogok értékesítéséből pénzelhetik ezeket.
Ha a gazdasági kilátások nem javulnak, vagy leállhatnak a kormány presztízsberuházásai, a stadionfejlesztő-programok vagy a Kossuth tér átépítése is (erre amúgy épp most szavaztak meg újabb 7,2 milliárdot a már meglévő 20 milliárdos keret mellé), vagy más forrásból kell ezeket finanszírozni. Varga szerint ez leginkább 2014-ben kerülhet elő. A beruházások leállítása érintheti a Pest megyei Bíróság épületének rekonstrukcióját és a debreceni református oktatási intézmények felújítását is.

Üzenet: újra elővehetik a multikat és a bankokat

Varga szerint ez a két lépés önmagában 150 milliárdos egyenlegjavítást jelent. Mint mondta, reményei szerint csak a zárolás elegendő lehet ahhoz, hogy meggyőzze Brüsszelt. A kormány vészforgatókönyve a harmadik kör lehet, itt pedig teret kaphat az unortodoxia: emelhetik a tranzakciós illetéket (ez ebből remélt bevételhez képest az eddig befolyt összeg igen alacsony), az energiaszektorra és bankokra kirótt terheket is "újragondolhatják". Nem árt azonban megjegyezni, hogy az év végéhez közeledve adóemeléssel egyre kevésbé javíthatja az egyenleget a kormány.

A kiigazítás bruttó hatása (milliárd forintban). Forrás: NGMFokozatosan lépnek

A gazdasági miniszter szerint a lépéseket fokozatosan vezetik be, ha szükség van rájuk. A zárolást elrendelik már most, Varga reményei szerint így a többi lépésre nem is lesz majd szükség. Mint mondta, a brüsszeli prognózisból kiindulva idén a GDP 0,3%-át kitevő kiigazítást terveztek be, jövőre a legrosszabb esetben is 0,5%-os megszorításra lehet szükség, ami a felvázolt intézkedési tervvel elérhetőek. A kormány álláspontja továbbra is az ugyanakkor, hogy idén és jövőre is tartható a 3 százalék alatti hiány - plusz intézkedések nélkül is.

A kormány ma az Európai Bizottságot is értesíti ezekről, jövő hét kedden pedig az Ecofin-ülésen az európai pénzügyminiszterek is megismerkedhetnek a csomaggal. A tárca ennek részleteiről a Bankszövetségnek már beszámolt.

Magunk mellé kell állítani az előrejelzéseket is, a tények nem elegendőek
- így jutottunk el az első Varga-csomagig
  • A tényszámok egyelőre Magyarország mellett, de ahhoz, hogy a deficit-eljárásból kikerüljünk, a brüsszeli prognózisoknak is mellettünk kell állnia - így foglalható össze az elmúlt bő egy hét, a tanulságot levonta a kormány is. Hiába a "bestseller-gyanús" konvergencia-program, május elején Olli Rehn, az EU pénzügyi biztosa azt mondta, Magyarországnak további lépéseket kell tennie, hogy kikerüljön a 9 éve tartó deficiteljárás alól.
  • Varga Mihály május 3-án még azt nyilatkozta az Európai Bizottság tavaszi prognózisa kapcsán, hogy a kormány felmérte a költségvetés negatív és pozitív kockázatait, nincs szükség újabb kiigazításra, legfeljebb olyan lépésekre, amit a kormány "saját hatáskörén belül" is meg tud hozni. A miniszter ezzel nyilván arra utalt, a tavaly októberihez hasonló megszorításokra nem lesz szükség. Tegnap a kormányfő mégis egy csomag összeállítására kérte fel Varga Mihályt.
  • Az EU nagyjából 30 milliárdos kiigazítást vár el saját előrejelzése alapján - hogy ezt a magyar kormány miként lépi meg, arra Brüsszel - a politikusi nyilatkozatok ellenére - nem adott sem ajánlást, sem konkrét ukázokat nem fogalmazott meg. A kormányfő ennél jóval nagyobb, egy 110-130 milliárdos kiigazító csomag összeállítását kérte miniszterétől.
  • A Bizottság negyedévvel korábbi prognózisát amúgy javította, mind a deficit, mint pedig a várható növekedést tekintetében, a vita a 2014-es hiányszámon van - ennek érdekében kell lépéseket tenni. Ebben az ügyben a legfontosabb, hogy a kormány lép, hiszen Budapest és Brüsszel ma már csak tizedszázalékokon vitatkozik.

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!

Makro / Külgazdaság Megszólalt Orbán Viktor, kemény értékelést mondott
Dobos Zoltán | 2024. május 17. 10:11
Péntek lévén ismét a Kossuth rádió mikrofonja elé ült Orbán Viktor. A magyar miniszterelnök értékelte a szlovák kollégája, Robert Fico elleni szerda délutáni merényletet, Hszi Csin-ping kínai elnök múlt heti látogatását és az orosz–ukrán háború legfrissebb fejleményeit is.
Makro / Külgazdaság Benzinár: ijesztően közömbösek az autósok
Buksza blog | 2024. május 16. 18:53
Hiába érzik az emberek egyre jobban a klímaváltozás hatásait és hiába próbálja az OPEC+ olajkartell minél magasabban tartani a fekete arany árát, az emberek tovább növelik az üzemanyag-fogyasztásukat.
Makro / Külgazdaság Mit szól majd Orbán Viktor, ha meglátja ezt?
Csabai Károly | 2024. május 16. 05:53
Átmenetinek bizonyult az Európai Unióban viszonylag hosszabb időn át sereghajtó hazai infláció nemzetközi összevetésben való előrelépése. Míg márciusban még tizenöt európai országban volt magasabb az éves fogyasztóiár-index, mint nálunk, addig áprilisban már csak nyolcban az adataikat cikkünk megjelenéséig közzétett 38 állam közül – derül ki a legfrissebb Privátbankár Európai Inflációs Körképből.
Makro / Külgazdaság Ez nem „bezzegrománia”
Privátbankár.hu | 2024. május 15. 14:43
Az ikerdeficit okozza a legnagyobb fejfájást keleti szomszédunkban.
Makro / Külgazdaság Nagy Márton lefordulna a székről: ahol örülnek a 289 százalékos inflációnak
Privátbankár.hu | 2024. május 15. 10:53
A jegybanki alapkamatot 40 százalékra lehetett így visszavágni, az IMF is dicsér, hitelt is ad, miközben a kiskereskedelmi forgalom 20 százalékkal zuhant.
Makro / Külgazdaság Lélektani határ felé közelednek a benzinárak - ne tankoljon péntekig, akinek kedves a pénztárcája
Privátbankár.hu | 2024. május 15. 09:59
Mutatjuk, mennyivel lesznek olcsóbbak az üzemanyagok.
Makro / Külgazdaság Már megint irigykedni kell Romániára?
Privátbankár.hu | 2024. május 15. 09:48
Itt vannak az első negyedéves adatok a szomszédból.
Makro / Külgazdaság Orbán Viktor barátai is egyre szorosabb orosz és kínai fogásban
Privátbankár.hu | 2024. május 15. 09:34
Az új szerb kormány május 2-án tette le az esküt. Összetétele azt mutatja, hogy Belgrád még inkább elkötelezte magát a Moszkvával és Pekinggel való szorosabb kapcsolat mellett. Káncz Csaba jegyzete.
Makro / Külgazdaság Javítgatja a KSH az ipari termelés adatait, de az összkép ugyanolyan sötét
Privátbankár.hu | 2024. május 15. 08:51
Tovább finomítottak a márciusi számokon, a lényeg azonban nem igazán változott.
Makro / Külgazdaság Ezzel sem fog kampányolni a kormány: szabadesésbe fordult az építőipar teljesítménye
Privátbankár.hu | 2024. május 15. 08:31
Még az előző rossz hónapot is alul tudta múlni a márciusi adat.
hírlevél
Ingatlantájoló
Együttműködő partnerünk: 4iG