1p
2011-hez képest a kormányzat bevételei csökkentek, spórolni nem igazán sikerült. A deficit mégis a várt szint alatt alakult tavaly - hogy jött össze?

Ahogy arról a múlt héten beszámoltunk, az előzetes adatok szerint minden várakozást "alulmúlt" a tavalyi deficit, de ennek csak örülhetünk. A kormány a tavalyi évre 2,5 százalékos deficitet várt, ezzel szemben az ESA95-ös módszertan szerint az csak a nemzeti össztermék 2 százaléka lett - e szerint számol az EU is, a KSH ezeket az adatokat küldte meg Brüsszelnek, ez alapján döntenek a deficiteljárásról is.Áfa és szja - innen dőlt a lé

2011-ben a költségvetés a nyugdíjpénzek átvételével 4,3%-os többletet ért el, tavaly év végén pedig 2%-os deficitet (ha a nyugdíjmilliárdoktól megtisztítjuk a 2011-es adatokat, akkor a 2012-es hiány annál is kedvezőbben alakult). Az MNB adatai szerint tavaly az államadósság 22 381 milliárd forint volt, vagyis a GDP 79,2 százaléka, míg egy évvel ezelőtt ez a mutató 80,6 százalékon állt. Csökkent a deficit és az államadósság is.

A bevételek 2011-hez képest 12,3%-kal csökkentek, amelyen belül az ún. egyéb bevételek jelentősen csökkentek (53%), a többi bevételtípus ezzel szemben növekedett (6,5%). Ezen belül a jövedelemadó-bevételek 10,1%-kal, a termelési és importadók 9,3%-kal bővültek, melyből az áfabevétel 10,3%-os növekedést tesz ki. Ez az áfakulcs 27%-ra való emelésének és a kiutalásra vonatkozó szabályok változásának is tulajdonítható. A bázisévet alaposan megdobta a nyugdíjpénztáraktól átvett vagyon, ezzel magyarázható, hogy a bevételek most kevesebbek. Ugyanakkor a pénztári vagyon államosítása egyszeri tétel volt.

Mindezek mellett az adatokból kitűnik, hogy tavaly fegyelmezetten gazdálkodtak az önkormányzatok is, melyek így többlettel zárták az évet.

Nem igazán sikerült spórolni

A 2011-es magánnyugdíjpénztári vagyont nem számítva – 2011-hez képest – 6,6%-kal nőttek a bevételek 2012-ben, ugyanakkor a kiadásokat is sikerült is csökkenteni, igaz csak 0,6 százalékkal (csökkenés a munkavállalói jövedelemre fordított kiadásoknál - 1,4% - és az egyéb kiadásoknál - 8,8% - figyelhető meg). A kiadások csökkenésébe beleszámított a bázisévben, tehát 2011-ben, elszámolt egyedi tételek (MÁV-adósság, MFB veszteségtérítés stb.) kiesése is. Ezzel szemben a pénzbeni társadalmi juttatások (1,2%), a felhalmozási kiadások (2,0%), a kamatkiadások (3,1%) és a folyó termelő felhasználás (3,7%), növekedtek.

A kérdés az, hogy mennyire tartósak ezek a folyamatok? A kormányzati szektor láthatóan "nehezebben" mozdul, itt nem voltak olyan jelentős változások a pénzügyi folyamatokban, mint az önkormányzatoknál. A magyar kormánynak arról kell meggyőznie ugyanakkor Brüsszelt, hogy a mostani számok a strukturális reformok eredményei. A vártnál jobb adat után elemzők is úgy nyilatkoztak, így nagyobb az esély arra, hogy Magyarország idén is a 3 százalékos deficitcél alatt maradjon - vagyis egyre kevesebb az érv az EDP mellett. Az eljárás megszüntetéséről májusban dönthet az Ecofin, várhatóan az Európai Bizottság tavaszi prognózisának közzététele után. A Bizottság jelenlegi prognózisa szerint idén nem teljesítjük a deficitcélt. Igaz, a tavaly év végére is 2,4%-ot vártak (az eltérés végül nominálisan nem volt nagy, mintegy 140 milliárd forint).

2012 vége: kellettek az uniós bevételek

2012 negyedik negyedévében a kormányzati szektor bevétele 3 611,8 milliárd, kiadása 3 778,3 milliárd, hiánya 166,6 milliárd forint volt, vagyis az abban az időszakban megtermelt GDP 2,3%-a.

Az előző év azonos időszakához képest 2012 utolsó negyedévében a bevételek 11,6%-kal növekedtek. Ebben a termelési és importadó bevételek 17,7%-os, valamint az egyéb bevételek 22,1%-os növekedése (első sorban az uniós bevételek miatt) játszotta a legnagyobb szerepet. A jövedelemadók 5%-kal, a társadalombiztosítási hozzájárulások 1,7%-kal növekedtek.

A kiadások 0,7%-kal emelkedtek 2012 negyedik negyedévében: a felhalmozási kiadások (26,8%) és a folyó termelő felhasználás (10,8%) jelentős növekedést mutatnak, a pénzbeni társadalmi juttatások 4,9%-kal növekedtek, míg a munkavállalói jövedelemre fordított kiadások (4,3%), a kamatkiadások (5,7%) és az egyéb kiadások (17,3%) csökkentek 2012 negyedik negyedévében.
LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!

Makro / Külgazdaság Fordulat jöhet az háborúban, Ukrajna átveheti a kezdeményezést egy szakértő szerint
Privátbankár.hu | 2024. május 28. 07:25
Olaf Scholz német kancellár az orosz veszteségekről beszélt. Egy szakértő szerint Putyinnak nem kell tartania tömeges tiltakozásoktól. 
Makro / Külgazdaság Trumpnak szólt Biden lépése, de Orbán Viktornak fájhat a legjobban
Király Béla | 2024. május 28. 05:41
Az amerikai elnök két hete büntetővámot vetett ki a kínai elektromos autókra, megakadályozva, hogy piacra tudjanak lépni az ázsiai gyártók. A lépés mögött számos elemző elsősorban az elnökválasztás előtti belpolitikai csatározásokat sejti, ennek ellenére az intézkedésnek globális hatása lehet. Miután a magyar kormány nagy tétet tett többek között a kínai termékekre, a magyar gazdaságban is lesz következménye Joe Biden döntésének.
Makro / Külgazdaság Mégsem kell az akkugyár a kínaiaknak – lefújták egy projektet Németországban
Privátbankár.hu | 2024. május 27. 16:11
Nem olyan jó ötlet, mint elsőre tűnt.
Makro / Külgazdaság Fájdalmas spórolás helyett tudatos fogyasztásra lenne szükség
Privátbankár.hu | 2024. május 27. 14:44
Kisebb kapacitású rugalmas atomerőművek révén lehetne a legkönnyebben megteremteni a biztonságos és versenyképes áron elérhető energiát Magyarországon - vélték a Klasszis Média Lapcsoport "E", mint Energia című konferenciájának kerekasztal-beszélgetésén a résztvevők. Aszódi Attila, Holoda Attila és Kiss Csaba abban is egyetértettek, hogy a vállalatoknak még tudatosabban kell az energiát használniuk.
Makro / Külgazdaság Nehezebb most előrejelezni a választások eredményét, mint korábban? Ezt is megkérdezzük Hann Endrétől a Klasszis Klubban
Privátbankár.hu | 2024. május 27. 12:42
A Medián ügyvezető igazgatója június 5-én, szerdán délután fél 4-kor lesz a vendégünk. Az egy napon, június 9-én, vasárnap megtartandó önkormányzati és európai uniós választások apropóján zajló beszélgetésen szokás szerint nemcsak mi kérdezzük Hann Endrét, hanem Önök is, ehhez csak egy ingyenes regisztrációra van szükség.
Makro / Külgazdaság Szerdától 600 forint egy liter benzin
Privátbankár.hu | 2024. május 27. 10:56
Ezen a héten szerdán ismét árváltozást tapasztalhatunk a benzinkutakon.
Makro / Külgazdaság Magyar Péter mintha tanult volna Márki-Zay Péter hibáiból – véli Somogyi Zoltán
Csabai Károly | 2024. május 26. 18:26
A Political Capital szociológus társalapítójával a Klasszis Klub május 23-ai adásában beszélt arról, hogy mi a különbség Magyar Péter és a két éve ugyanígy exfideszesként Orbán Viktort legyőzni próbáló Márki-Zay Péter között. Emellett még szóba került az is, miért van a szokásosnál nagyobb eltérés most a közvélemény-kutatások között, hogyan működik majd az önkormányzati kettős rendszer, amit az idézhet elő, ha a június 9-ei választásokat nem a jelenlegi polgármester nyeri meg, így az ő ötéves mandátuma lejártáig, azaz októberig még a helyén marad, illetve, hogy Budapesten mire lehet számítani?
Makro / Külgazdaság Meglepő hírt kapott Joe Biden
Privátbankár.hu | 2024. május 24. 17:10
Meglepetésre nemhogy nem csökkent, de még nőtt is a tartós javak megrendelésének száma.
Makro / Külgazdaság Az izraeli gazdaság visszakapaszkodott, de mi lesz, ha folytatódik a háború?
Bózsó Péter | 2024. május 24. 15:02
Az izraeli gazdaság visszapattant az első negyedévben, de a háború elhúzódásának esetén fennmaradhatnak a problémák, és a török kereskedelmi bojkott példája is tovább terjedhet.
Makro / Külgazdaság MBH Bank: lelassult a munkaerőpiac feszességének oldódása
Privátbankár.hu | 2024. május 24. 13:39
A hazai nagybank elemezte a péntek reggeli foglalkoztatási és munkanélküliségi adatokat.
hírlevél
Ingatlantájoló
Együttműködő partnerünk: 4iG