1p
80 milliárddal kevesebb folyhat be idén a tranzakciós illetékből, de nem valószínű, hogy a kulcsot megemelik. Varga Mihály bemutatta "bestseller-gyanús" konvergenciariportját: tartósan, de lassabban növekedhet az ország. Úgy tűnik, idén nem lesz megszorítócsomag - túl nagy volt ugyanis a tavalyi.

Varga Mihály korábban azt közölte, az uniós pénzügyminiszterek dublini tanácskozása arról győzte meg, Magyarország kikerülhet a túlzottdeficit-eljárás alól. Hazánk a 2004-es uniós csatlakozás óta nem volt erre képes. Az aktualizált konvergenciaprogramot ma a nemzetgazdasági tárca épületének ún. Pénztár-termében mutatta be az új nemzetgazdasági miniszter.

A konvergenciaprogramot tegnap eljuttattuk Brüsszelbe, 72 oldal, "bestseller-gyanús" - kezdte Varga a sajtótájékoztatót.

Idén van elég tartalékunk - Varga Mihály a sajtótájékoztatón.A növekedésre koncentrálnak

Egy 2013-2016 közötti kitekintést tartalmaz, az idei évre növekvő gazdaságot vár, 3% alatti hiánnyal, és ehhez nem lesz szükség kiegészítő intézkedésekre - foglalta össze a 2013-as évre vonatkozó fontosabb adatokat a miniszter.

Az elmúlt 3 év után szerinte három területen értek el áttörő eredményt: az államadósság csökken, a hiány csökken, a foglalkoztatásban meg tudták állítani a munkanélküliség növekedését. Amin még dolgozni kell, az a versenyképesség javítása és ezzel együtt a gazdasági növekedés - ez utóbbira koncentrál a program.

A növekedés beindul, Varga szerint ez 4 okra vezethető vissza. 0,4%-kal javíthatja a GDP-t az egyedi tételek korrekciója, idén jobb lehet a mezőgazdaság kibocsátása például. A kormány az export élénkülésére számít, mivel a külpiacaink kezdenek magukhoz térni. Az államháztartásban kedvező folyamatok indultak el, a 2%-os hiány azt mutatja, hogy a gazdaság eljutott abba az állapotba, amikor ki tud kerülni a túlzottdeficit-eljárásból, egyensúlyi állapotban van. A negyedik tétel a hitelbővítő programok, így az MFB és az Eximbank mellett a nemrég bejelentett jegybanki program.

Lassabban, de tartósan növekedhet Magyarország

Tavaly ősszel 0,9%-os növekedést vártak, most 0,7%-os növekedéssel számolnak - a negatív korrekcióra azért volt szükség, mert tavaly erősebb volt az európai recesszió. Enyhébb lehet tehát a gazdasági bővülése, de teljesülni fog, 2016-ig pedig 2,5%-os növekedést érhetünk el. Az NGM lassabb, de tartósabb gazdasági felfutással számol a következő 3 évben. Továbbra is 2,7%-os hiánnyal számolnak 2013-ra és jövőre is, 2015-ben 2,2, majd 1,3%-os deficit lesz.
Államadósság tekintetében minimális volt a korrekció, 78,1%-os aránnyal számolnak év végére, mely 73,5%-ra csökken 3 év múlva. Tartós, csökkenő pályával számolnak, ez amúgy összhangban van az alkotmányba foglalt adósságszabállyal.

3,1-os inflációt várnak a korábbi 2,5% helyett, az óvatosabb becslés oka az Európában észlelhető deflációs hullám. Korábban 283 forintos euróval számoltak, most 293,1 forintos euróval - de nincs árfolyamcélja az NGM-nek.  A munkanélküliségi ráta 10,7%-ra csökkenhet az idén, vagyis a helyzet javulhat, de még így is két számjegyű marad a mutató. Az egyensúlyban pedig 6-7 százalékos többletre számít az NGM. A CDS-felárunk csökken, a kamatszint a mostaninál is alacsonyabb lehet.

Tranzakciós illeték: túljártunk a kormány eszén

A költségvetés középtávú pályája2013-ra nem számolnak drasztikus változásokkal, de számoltak a kockázatokkal, melyek módosíthatják az államháztartási kereteket, a tavalyi őszi pótlólagos intézkedések elegendőek voltak a hiány teljesítéséhez. Varga úgy fogalmazott, hogy a tavalyi brüsszeli előrejelezések miatt "túlvágatták" a hiányt Magyarországgal, többek között ennek lett az eredménye a 2%-os hiány (a kormány tavaly év végére 2,5, majd 2,7% deficittel számolt, a Bizottság azonban ennél többel kalkulált, így tavaly októberben az akkori nemzetgazdasági miniszter, Matolcsy György két kiigazító csomagot is kénytelen volt bejelenteni.


Kockázatok:

  • tranzakciós illeték: kevesebb bevétel folyt be, az első három hónap alatt ez látszik, tárgyalni fognak erről a Bankszövetséggel. Az elmaradás 80 milliárd forint lehet. Varga szerint ez egy nehezen tervezhető tétel volt, de a piac nagyon gyorsan alkalmazkodott, számlák és utalások összevonásával - emiatt is lett kevesebb eddig a bevétel. Varga szerint nem valószínű, hogy megemelik az adókulcsot, a kieső részt a tartalékok terhére pótolhatják.
  • az Európai Bizottság nem hagyta jóvá a sertéságazatban a fordított áfát (negatív kockázat)
  • az új adónemeket (kata, kiva) kevesebben választották, ez azonban az államháztartás szempontjából pozitív kockázat, hiszen több bevételt eredményez
  • a közszférában bér és nyugdíj nem folyósítható, ennek lesz pozitív hatása
  • IMF-tárgyalások: "ez a szál elvékonyodott, de nem szakadt el" - a kedvezőbb kamatpálya tudja ellensúlyozni a megállapodástól várt 100 milliárdos megtakarítást, mondta Varga.
  • lakásépítési támogatásra is kevesebbet kell kötni
  • fegyelmezettebben gazdálkodnak az önkormányzatok (2012-ben javították az egyenleget, ez egyfajta "trendforduló, hiszen 2010 épp miattuk szaladt el a hiány)

Ne sopánkodjunk, hogy nincs eurónk

Mindezek alapján azzal számolunk, hogy a tavaly képzett tartalék (a GDP 1,3-1,4%-a) a kockázatok után csökkenhet, de még mindig marad a GDP 0,6%-ának megfelelő tartalék, ami elegendő lesz a további kockázatok kezelésére - jelentette be a miniszter. Varga Mihály szerint az e-útdíjrendszer és a pénztárgépek online bekötése még az idén megvalósul, vélhetően az év felénél, így nem számolnak azzal, hogy az esetleges késlekedés nagyobb kockázatot jelentene a költségvetésnek.

A konvergenciajelentés egyik célja, hogy Magyarország minél hamarabb bevezesse az eurót, a Bizottság ezért számoltatja be a tagállamokat. Varga Mihály szerint, ami a "hátrányunk, az most az előnyünk", a hétvégi informális Ecofin-csúcson többen mondták, Magyarország most ne sopánkodjon, hogy nincsen eurója - mondta a miniszter, aki szerint a kérdés az évtized végén lehet reális.

Varga Mihály egyértelműen arra számít, hogy kikerülünk a deficiteljárás alól, a szégyenpadon ücsörgő uniós tagállamok közül a legjobb számokat mi produkáljuk, 2 maastrichti kritériumot is teljesítünk (infláció, hiány) jelenleg.

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!

Makro / Külgazdaság Megszólalt Orbán Viktor, kemény értékelést mondott
Dobos Zoltán | 2024. május 17. 10:11
Péntek lévén ismét a Kossuth rádió mikrofonja elé ült Orbán Viktor. A magyar miniszterelnök értékelte a szlovák kollégája, Robert Fico elleni szerda délutáni merényletet, Hszi Csin-ping kínai elnök múlt heti látogatását és az orosz–ukrán háború legfrissebb fejleményeit is.
Makro / Külgazdaság Benzinár: ijesztően közömbösek az autósok
Buksza blog | 2024. május 16. 18:53
Hiába érzik az emberek egyre jobban a klímaváltozás hatásait és hiába próbálja az OPEC+ olajkartell minél magasabban tartani a fekete arany árát, az emberek tovább növelik az üzemanyag-fogyasztásukat.
Makro / Külgazdaság Mit szól majd Orbán Viktor, ha meglátja ezt?
Csabai Károly | 2024. május 16. 05:53
Átmenetinek bizonyult az Európai Unióban viszonylag hosszabb időn át sereghajtó hazai infláció nemzetközi összevetésben való előrelépése. Míg márciusban még tizenöt európai országban volt magasabb az éves fogyasztóiár-index, mint nálunk, addig áprilisban már csak nyolcban az adataikat cikkünk megjelenéséig közzétett 38 állam közül – derül ki a legfrissebb Privátbankár Európai Inflációs Körképből.
Makro / Külgazdaság Ez nem „bezzegrománia”
Privátbankár.hu | 2024. május 15. 14:43
Az ikerdeficit okozza a legnagyobb fejfájást keleti szomszédunkban.
Makro / Külgazdaság Nagy Márton lefordulna a székről: ahol örülnek a 289 százalékos inflációnak
Privátbankár.hu | 2024. május 15. 10:53
A jegybanki alapkamatot 40 százalékra lehetett így visszavágni, az IMF is dicsér, hitelt is ad, miközben a kiskereskedelmi forgalom 20 százalékkal zuhant.
Makro / Külgazdaság Lélektani határ felé közelednek a benzinárak - ne tankoljon péntekig, akinek kedves a pénztárcája
Privátbankár.hu | 2024. május 15. 09:59
Mutatjuk, mennyivel lesznek olcsóbbak az üzemanyagok.
Makro / Külgazdaság Már megint irigykedni kell Romániára?
Privátbankár.hu | 2024. május 15. 09:48
Itt vannak az első negyedéves adatok a szomszédból.
Makro / Külgazdaság Orbán Viktor barátai is egyre szorosabb orosz és kínai fogásban
Privátbankár.hu | 2024. május 15. 09:34
Az új szerb kormány május 2-án tette le az esküt. Összetétele azt mutatja, hogy Belgrád még inkább elkötelezte magát a Moszkvával és Pekinggel való szorosabb kapcsolat mellett. Káncz Csaba jegyzete.
Makro / Külgazdaság Javítgatja a KSH az ipari termelés adatait, de az összkép ugyanolyan sötét
Privátbankár.hu | 2024. május 15. 08:51
Tovább finomítottak a márciusi számokon, a lényeg azonban nem igazán változott.
Makro / Külgazdaság Ezzel sem fog kampányolni a kormány: szabadesésbe fordult az építőipar teljesítménye
Privátbankár.hu | 2024. május 15. 08:31
Még az előző rossz hónapot is alul tudta múlni a márciusi adat.
hírlevél
Ingatlantájoló
Együttműködő partnerünk: 4iG