<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=947887489402025&amp;ev=PageView&amp;noscript=1">
1p
80 milliárddal kevesebb folyhat be idén a tranzakciós illetékből, de nem valószínű, hogy a kulcsot megemelik. Varga Mihály bemutatta "bestseller-gyanús" konvergenciariportját: tartósan, de lassabban növekedhet az ország. Úgy tűnik, idén nem lesz megszorítócsomag - túl nagy volt ugyanis a tavalyi.

Varga Mihály korábban azt közölte, az uniós pénzügyminiszterek dublini tanácskozása arról győzte meg, Magyarország kikerülhet a túlzottdeficit-eljárás alól. Hazánk a 2004-es uniós csatlakozás óta nem volt erre képes. Az aktualizált konvergenciaprogramot ma a nemzetgazdasági tárca épületének ún. Pénztár-termében mutatta be az új nemzetgazdasági miniszter.

A konvergenciaprogramot tegnap eljuttattuk Brüsszelbe, 72 oldal, "bestseller-gyanús" - kezdte Varga a sajtótájékoztatót.

Idén van elég tartalékunk - Varga Mihály a sajtótájékoztatón.A növekedésre koncentrálnak

Egy 2013-2016 közötti kitekintést tartalmaz, az idei évre növekvő gazdaságot vár, 3% alatti hiánnyal, és ehhez nem lesz szükség kiegészítő intézkedésekre - foglalta össze a 2013-as évre vonatkozó fontosabb adatokat a miniszter.

Az elmúlt 3 év után szerinte három területen értek el áttörő eredményt: az államadósság csökken, a hiány csökken, a foglalkoztatásban meg tudták állítani a munkanélküliség növekedését. Amin még dolgozni kell, az a versenyképesség javítása és ezzel együtt a gazdasági növekedés - ez utóbbira koncentrál a program.

A növekedés beindul, Varga szerint ez 4 okra vezethető vissza. 0,4%-kal javíthatja a GDP-t az egyedi tételek korrekciója, idén jobb lehet a mezőgazdaság kibocsátása például. A kormány az export élénkülésére számít, mivel a külpiacaink kezdenek magukhoz térni. Az államháztartásban kedvező folyamatok indultak el, a 2%-os hiány azt mutatja, hogy a gazdaság eljutott abba az állapotba, amikor ki tud kerülni a túlzottdeficit-eljárásból, egyensúlyi állapotban van. A negyedik tétel a hitelbővítő programok, így az MFB és az Eximbank mellett a nemrég bejelentett jegybanki program.

Lassabban, de tartósan növekedhet Magyarország

Tavaly ősszel 0,9%-os növekedést vártak, most 0,7%-os növekedéssel számolnak - a negatív korrekcióra azért volt szükség, mert tavaly erősebb volt az európai recesszió. Enyhébb lehet tehát a gazdasági bővülése, de teljesülni fog, 2016-ig pedig 2,5%-os növekedést érhetünk el. Az NGM lassabb, de tartósabb gazdasági felfutással számol a következő 3 évben. Továbbra is 2,7%-os hiánnyal számolnak 2013-ra és jövőre is, 2015-ben 2,2, majd 1,3%-os deficit lesz.
Államadósság tekintetében minimális volt a korrekció, 78,1%-os aránnyal számolnak év végére, mely 73,5%-ra csökken 3 év múlva. Tartós, csökkenő pályával számolnak, ez amúgy összhangban van az alkotmányba foglalt adósságszabállyal.

3,1-os inflációt várnak a korábbi 2,5% helyett, az óvatosabb becslés oka az Európában észlelhető deflációs hullám. Korábban 283 forintos euróval számoltak, most 293,1 forintos euróval - de nincs árfolyamcélja az NGM-nek.  A munkanélküliségi ráta 10,7%-ra csökkenhet az idén, vagyis a helyzet javulhat, de még így is két számjegyű marad a mutató. Az egyensúlyban pedig 6-7 százalékos többletre számít az NGM. A CDS-felárunk csökken, a kamatszint a mostaninál is alacsonyabb lehet.

Tranzakciós illeték: túljártunk a kormány eszén

A költségvetés középtávú pályája
hirdetés2013-ra nem számolnak drasztikus változásokkal, de számoltak a kockázatokkal, melyek módosíthatják az államháztartási kereteket, a tavalyi őszi pótlólagos intézkedések elegendőek voltak a hiány teljesítéséhez. Varga úgy fogalmazott, hogy a tavalyi brüsszeli előrejelezések miatt "túlvágatták" a hiányt Magyarországgal, többek között ennek lett az eredménye a 2%-os hiány (a kormány tavaly év végére 2,5, majd 2,7% deficittel számolt, a Bizottság azonban ennél többel kalkulált, így tavaly októberben az akkori nemzetgazdasági miniszter, Matolcsy György két kiigazító csomagot is kénytelen volt bejelenteni.


Kockázatok:

  • tranzakciós illeték: kevesebb bevétel folyt be, az első három hónap alatt ez látszik, tárgyalni fognak erről a Bankszövetséggel. Az elmaradás 80 milliárd forint lehet. Varga szerint ez egy nehezen tervezhető tétel volt, de a piac nagyon gyorsan alkalmazkodott, számlák és utalások összevonásával - emiatt is lett kevesebb eddig a bevétel. Varga szerint nem valószínű, hogy megemelik az adókulcsot, a kieső részt a tartalékok terhére pótolhatják.
  • az Európai Bizottság nem hagyta jóvá a sertéságazatban a fordított áfát (negatív kockázat)
  • az új adónemeket (kata, kiva) kevesebben választották, ez azonban az államháztartás szempontjából pozitív kockázat, hiszen több bevételt eredményez
  • a közszférában bér és nyugdíj nem folyósítható, ennek lesz pozitív hatása
  • IMF-tárgyalások: "ez a szál elvékonyodott, de nem szakadt el" - a kedvezőbb kamatpálya tudja ellensúlyozni a megállapodástól várt 100 milliárdos megtakarítást, mondta Varga.
  • lakásépítési támogatásra is kevesebbet kell kötni
  • fegyelmezettebben gazdálkodnak az önkormányzatok (2012-ben javították az egyenleget, ez egyfajta "trendforduló, hiszen 2010 épp miattuk szaladt el a hiány)

Ne sopánkodjunk, hogy nincs eurónk

Mindezek alapján azzal számolunk, hogy a tavaly képzett tartalék (a GDP 1,3-1,4%-a) a kockázatok után csökkenhet, de még mindig marad a GDP 0,6%-ának megfelelő tartalék, ami elegendő lesz a további kockázatok kezelésére - jelentette be a miniszter. Varga Mihály szerint az e-útdíjrendszer és a pénztárgépek online bekötése még az idén megvalósul, vélhetően az év felénél, így nem számolnak azzal, hogy az esetleges késlekedés nagyobb kockázatot jelentene a költségvetésnek.

A konvergenciajelentés egyik célja, hogy Magyarország minél hamarabb bevezesse az eurót, a Bizottság ezért számoltatja be a tagállamokat. Varga Mihály szerint, ami a "hátrányunk, az most az előnyünk", a hétvégi informális Ecofin-csúcson többen mondták, Magyarország most ne sopánkodjon, hogy nincsen eurója - mondta a miniszter, aki szerint a kérdés az évtized végén lehet reális.

Varga Mihály egyértelműen arra számít, hogy kikerülünk a deficiteljárás alól, a szégyenpadon ücsörgő uniós tagállamok közül a legjobb számokat mi produkáljuk, 2 maastrichti kritériumot is teljesítünk (infláció, hiány) jelenleg.

Jól jönne 1,5 millió forint?

A Bank360.hu és a Privátbankár kalkulátora alapján az alábbi induló törlesztőkre számíthatsz májusban, ha 1,5 millió forintra van szükséged 60 hónapra: a Raiffeisen Bank személyi kölcsöne 30 379 forintos törlesztőrészlettel lehet a tiéd. Az Erste Banknál 32 831 forint, a Cetelemnél pedig 33 556 forint a törlesztőrészlet. Más kölcsönt keresel? Ezzel a kalkulátorral összehasonlíthatod a bankok ajánlatait!

Makro / Külgazdaság Szlovénia végleg felfüggeszti az egyik oltást
Privátbankár.hu | 2021. november 30. 18:16
A Janssen egyadagos oltásról van szó. A döntés oka, hogy összefüggés találtak egy haláleset és a vakcina használata között.
Makro / Külgazdaság Oltás nélkül sehova? Újabb szigorítások jönnek egyik szomszédunknál
Privátbankár.hu | 2021. november 30. 16:35
Ukrajnában kizárólag oltott vendégeket szolgálhatnak ki például az éttermek, kulturális intézmények, edzőtermek.
Makro / Külgazdaság A nap képe: így búcsúztak Dárdaitól a berlini ultrák
Privátbankár.hu | 2021. november 30. 16:20
A Hertha BSC vezetése megvált tőle, de a szurkolók emlékezetében örökre megmarad.
Makro / Külgazdaság Varsó feléleszti a német démonokat – jóvátétel és határkérdés
Káncz Csaba | 2021. november 30. 15:47
A lengyel kormány a belpolitikai pecsenyéjét sütögeti, amikor feltépi a történelmi sebeket és második világháborús jóvátételt követel Berlintől.  A német történész szerint viszont aki ügyet csinál a jóvátétel kérdéséből, az egyben ügyet csinál Lengyelország nyugati határainak kérdéséből.  Aki pedig ügyet csinál Lengyelország nyugati határának kérdéséből, az elkerülhetetlenül ügyet csinál annak keleti határaiból is.  Káncz Csaba jegyzete
Makro / Külgazdaság Újabb lépést tett az MNB - folytatódik az emelés
Privátbankár.hu | 2021. november 30. 14:55
Bár ezúttal nem az alapkamat további emeléséről, hanem a kamatfolyosó kiszélesítéséről és aszimmetrikussá tételéről döntött a Monetáris Tanács.
Makro / Külgazdaság A magyar konzulátusok cáfolták, hogy Ausztria januártól nem fogadja el a PCR-teszteket
Hollós János | 2021. november 30. 14:11
A két ausztriai képviseletünkön nem tudnak ilyen tervről és a gondolatot is kizártnak tartják. Az viszont biztos, hogy a helyi hatóságok rendkvül szigorúan vesznek minden általuk bevezetett szabályt és korlátozást és tovább szigorítanak. Ausztriában a napokban jelent meg a koronavírus szupermutánsa.
Makro / Külgazdaság Nem kell izgulnunk a szupervariáns miatt az EMA vezére szerint
Wéber Balázs | 2021. november 30. 12:22
Az Európai Gyógyszerügynökség vezetője szerint a jelenlegi vakcinák is megvédenek a koronavírus legújabb mutánsa, az omikron ellen. Ha pedig mégis szükségessé válik, 3-4 hónap alatt jóvá tudják hagyni a módosított oltóanyagokat. A Moderna vakcinagyártó főnöke eközben azt mondta: a jelenlegi oltóanyagok kevésbé lehetnek hatékonyak az új variánssal szemben.
Makro / Külgazdaság A vendéglátósoknak majdnem 10 százalékkal magasabb a keresete, mint egy éve
Privátbankár.hu | 2021. november 30. 11:58
Szeptemberben a bruttó és a nettó átlagkereset 9,1 százalékkal volt magasabb, mint egy évvel korábban. A növekedés tovább élénkült az augusztusi 8,9 százalék után. A teljes munkaidőben alkalmazásban állók bruttó átlagkeresete 428 100, a kedvezmények nélkül számolt nettó átlagkereset 284 700 forint volt – közölte a Központi Statisztikai Hivatal (KSH).
Makro / Külgazdaság Egyelőre úgy néz ki, a terv szerint csökkenthető tovább az államadósság
Privátbankár.hu | 2021. november 30. 11:03
Az Állami Számvevőszék ugyanakkor figyelmeztet: egy esetleges zárás visszavetheti a karácsony előtti fogyasztást, de a beruházásokra is kedvezőtlen hatást gyakorolhat.
Makro / Külgazdaság Új tulajdonosa lesz a DIGI-nek
Privátbankár.hu | 2021. november 30. 10:14
A 4iG Nyrt. az átvilágítás befejezését követően végleges adásvételi szerződést írt alá az RCS & RDS csoporttal a DIGI Távközlési Szolgáltató Kft. és leányvállalatai, azaz Invitel Zrt. az I TV Zrt. és a DIGI Infrastruktúra Kft. 100 százalékos üzletrészének megvásárlásáról.
Privátbankár
Mfor
Piac és Profit

Munkatársakat keresünk!

Online lapcsaládunk bővítéséhez újságírókat, szerkesztőket keresünk.

Részletek

hírlevél
depositphotos Ingatlantájoló