1p
Lazítana az államháztartási hiányra vonatkozó szabályokon az Európai Bizottság - a németek szerint nem jó ötlet.

Lazítana az államháztartási hiányra vonatkozó szabályokon az Európai Bizottság - írja a Handelsblatt német üzleti napilap.

A brüsszeli bizottság szerint engedélyezni kellene, hogy az uniós forrásokból megvalósuló fejlesztésekhez az önrészt a tagországok leírhassák az államháztartási hiányból. A német kormány ellenzi a tervet, mert attól tart, hogy megerősödik a deficitszabályok felpuhítására irányuló nyomás. A lap szerint a Bizottság szerdán mutatja be tervét.Szigor vagy növekedés? - ez itt a kérdés

Magyarország tavaly óta mindent egy lapra feltéve küzd azért, hogy kikerüljön a túlzotthiány-eljárás alól, kiszivárgott hírek szerint ehhez most nagyon közel vagyunk. Az uniós csúcsokon rendre előkerül a válságkezelés kapcsán, hogy lazítani kéne a költségvetési szigoron, és inkább felpörgetni a gazdaságot, mint megszorításokkal leszorítani az unió legtöbb államának magas eladósodottságát és ezzel visszafogni a GDP-növekedést. A folyamatos kiigazítások ugyanis nem segítik a fogyasztás élénkülését, a gazdasági teljesítmények elmaradása ugyanakkor visszahat az államadósságra és a deficitre is, hiszen annak mértékét a GDP-hez viszonyítva számolják el (a maastrichti kritériumok szerint a GDP 60%-a lehet maximum az államadósság, a deficit pedig annak 3 százaléka).

Brüsszeli hírek szerint a Bizottság többek között azért is adhat zöld jelzést Magyarországnak és léptetheti ki a deficiteljárás alól, mert félti saját hitelességét, miközben Budapest nagy erőfeszítéseket (gondoljunk csak a tavaly októberben bejelentett két megszorítócsomagra és a mostani zárolásokra) tesz a hiány tartására, ezzel több tagállamnak is súlyos problémája van (Spanyolország, Szlovénia, de alaposan el vannak adósodva a britek és az olaszok is).

 

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!

Makro / Külgazdaság Megszólalt Orbán Viktor, kemény értékelést mondott
Dobos Zoltán | 2024. május 17. 10:11
Péntek lévén ismét a Kossuth rádió mikrofonja elé ült Orbán Viktor. A magyar miniszterelnök értékelte a szlovák kollégája, Robert Fico elleni szerda délutáni merényletet, Hszi Csin-ping kínai elnök múlt heti látogatását és az orosz–ukrán háború legfrissebb fejleményeit is.
Makro / Külgazdaság Benzinár: ijesztően közömbösek az autósok
Buksza blog | 2024. május 16. 18:53
Hiába érzik az emberek egyre jobban a klímaváltozás hatásait és hiába próbálja az OPEC+ olajkartell minél magasabban tartani a fekete arany árát, az emberek tovább növelik az üzemanyag-fogyasztásukat.
Makro / Külgazdaság Mit szól majd Orbán Viktor, ha meglátja ezt?
Csabai Károly | 2024. május 16. 05:53
Átmenetinek bizonyult az Európai Unióban viszonylag hosszabb időn át sereghajtó hazai infláció nemzetközi összevetésben való előrelépése. Míg márciusban még tizenöt európai országban volt magasabb az éves fogyasztóiár-index, mint nálunk, addig áprilisban már csak nyolcban az adataikat cikkünk megjelenéséig közzétett 38 állam közül – derül ki a legfrissebb Privátbankár Európai Inflációs Körképből.
Makro / Külgazdaság Ez nem „bezzegrománia”
Privátbankár.hu | 2024. május 15. 14:43
Az ikerdeficit okozza a legnagyobb fejfájást keleti szomszédunkban.
Makro / Külgazdaság Nagy Márton lefordulna a székről: ahol örülnek a 289 százalékos inflációnak
Privátbankár.hu | 2024. május 15. 10:53
A jegybanki alapkamatot 40 százalékra lehetett így visszavágni, az IMF is dicsér, hitelt is ad, miközben a kiskereskedelmi forgalom 20 százalékkal zuhant.
Makro / Külgazdaság Lélektani határ felé közelednek a benzinárak - ne tankoljon péntekig, akinek kedves a pénztárcája
Privátbankár.hu | 2024. május 15. 09:59
Mutatjuk, mennyivel lesznek olcsóbbak az üzemanyagok.
Makro / Külgazdaság Már megint irigykedni kell Romániára?
Privátbankár.hu | 2024. május 15. 09:48
Itt vannak az első negyedéves adatok a szomszédból.
Makro / Külgazdaság Orbán Viktor barátai is egyre szorosabb orosz és kínai fogásban
Privátbankár.hu | 2024. május 15. 09:34
Az új szerb kormány május 2-án tette le az esküt. Összetétele azt mutatja, hogy Belgrád még inkább elkötelezte magát a Moszkvával és Pekinggel való szorosabb kapcsolat mellett. Káncz Csaba jegyzete.
Makro / Külgazdaság Javítgatja a KSH az ipari termelés adatait, de az összkép ugyanolyan sötét
Privátbankár.hu | 2024. május 15. 08:51
Tovább finomítottak a márciusi számokon, a lényeg azonban nem igazán változott.
Makro / Külgazdaság Ezzel sem fog kampányolni a kormány: szabadesésbe fordult az építőipar teljesítménye
Privátbankár.hu | 2024. május 15. 08:31
Még az előző rossz hónapot is alul tudta múlni a márciusi adat.
hírlevél
Ingatlantájoló
Együttműködő partnerünk: 4iG