1p
Varga Mihály reméli, hogy az energiacégek profitja csökkent. Szerinte stabilitásra, kiszámíthatóságra, átláthatóságra van szükség.

Nincs új a Nap alatt - derül ki Varga Mihály, a Portfolió.hu-nak adott interjújából. A nemzetgazdasági miniszter szerint 20 éve az a cél, hogy a gazdasági növekedés beinduljon, és az egyensúlyt emellett fenn tudjuk tartani. Ennél azonban konkrétabban is fogalmazott a miniszteri széket nem rég elfoglaló Varga: idén a növekedés beindítása mellett a másik fontos cél a túlzottdeficit-eljárásból való kikerülés (erről májusban döntenek az európai pénzügyminiszterek).

Varga: fontos a megbízhatóság, jöhet a meglepetés. Fotó: HITA.Jön a meglepetés?

Varga szerint a devizahitelesek megmentésénél is előre valóbb idén a gazdaság beindítása, a devizahitelek kérdését egy csapásra nem lehet szerinte megoldani, új eszközökben pedig egyelőre nem gondolkodnak, maximum ha ebben partnereikkel, így a Bankszövetséggel, megegyeznek majd ebben. Valószínűleg a 90 napon túli tartozásokkal kezdik az újabb adósmentést, de átfogó program nem lesz.

A miniszter szerint "van már egy-két olyan vélemény, hogy meglepetést okozhat a magyar gazdaság", Vargát a legutóbbi közös sajtótájékoztatójukon Orbán Viktor még külön, tréfálkozva kérte, ne mondjon prognózist az idei növekedésre, most azt mondta: 0,5 és 1% közé várja a bővülést, a hivatalos kormányzati előrejelzés 0,9%.

Varga az energia szektorról: remélem csökkent a profitjuk

A rezsit nem szeretjük most, nem az IMF-et - a kormány újabb újsághirdetéseket tett közzé: melyben a 10%-os rezsicsökkentés tényét közlik. Propagandaoldalt is indítottak. Részletek >>>

"Stabilitás, kiszámíthatóság, átláthatóság" - ezek a jelszavak, melyek mentém megindulhatnak a beruházások, mondta a miniszter. Varga szerint most a finomhangolás időszaka jön, "nem piszkálunk bele a nagy ellátórendszerekbe". Szerinte a rezsicsökkentést elbírták az energiacégek, de nem tudja, azokban "mennyi tartalék" van még. A miniszter azt mondta az energiacégekről, hogy "nagyon bízok benne, hogy csökkentettük a profitjukat" és hogy a szektorban további érdekeltségeket vásárolhat az állam.

Varga szerint csak olyan csomagot hajlandó bevállalni a hiánycél teljesítéséért, ami "több előnnyel jár, mint hátránnyal". az e-útdíj és a pénztárgépek bekötése kicsit csúszhat, ezekből 170 milliárdot remél a kormány. Varga szerint egyelőre a tranzakciós illetékből származó bevétel marad el a várttól - mint a Privátbankár korábban megírta, az adóból időarányosan a fele sem jött be eddig.

Matolcsy és a forint: lesz az még így se

Varga szerint fundamentálisan semmi olyan nem történik, ami a forint gyengeségét magyarázná, ez azért is érdekes, mert a költségvetést 285 forintos euróval számolták. A miniszter arra számít, megnyugszanak a kedélyek és a forint is erősödhet. Varga szerint a jegybanki váltásnak is szerepe van a bizalmatlanság kialakulásában, de ez helyre fog kerülni. Az adórendszerhez hozzányúlni csak nagyon óvatosan szabad, senki nem szereti, ha a zsebében turkálnak, akár vállalatról van szó, akár magánszemélyről - mondta a miniszter.

Nem kérdés, hogy a Matolcsy-vezette jegybank gördülékenyebben dolgozik majd össze a kormány, Varga szerint lehet a másodpiaci eszközvásárlásban fantázia, azt az EKB is alkalmazza és más nagyobb jegybankok is, csak az MNB nem.

Ciprus kapcsán a miniszter újra felvetette, hogy nem egyértelmű a válságra adott válaszokat keresve, hogy mi ortodox vagy unortodox megoldás.

Varga emberei
A Magyar Nemzeti Bankban március elején lezajlott vezetőváltás következtében számos fontos pozíció üresedett meg a Nemzetgazdasági Minisztériumban. Kiderült kik kerülnek ezekbe a pozíciókba.

A Privátbankár korábban megírta, hogy az Aegon Alapkezelőtől érkező Orbán Gábor lesz az adó- és pénzügyekért felelős államtitkára. Közvetlenül alá kerül az adóügyekért felelős helyettes államtitkári posztra Pankucsi Zoltán, aki eddig az NGM-ben a Számviteli és Szakképzési Főosztályt vezette, a pénzügyekért pedig az ING Alapkezelőtől leigazolt Kisgergely Kornél lesz felelős helyettes államtitkárként.

Pankucsi Zoltán 2010-től az adó- és pénzügyekért felelős államtitkárság számviteli és szakképzési főosztályvezetője volt. Az NGM előtt 2007 szeptemberétől 2010 augusztusáig az Ernst and Young-nál dolgozott audit, tanácsadó és szabályozási menedzserként. Ezt megelőzően 2003 júliusától 2007 augusztusáig a pénzügyminisztériumban dolgozott audit és számviteli területen, 1998-tól 5 éven keresztül pedig kutatóként tevékenykedett a minisztériumban.

Kisgergely Kornél, pénzügyekért felelős helyettes államtitkárként folytatja munkáját. Az ING Alapkezelőnél - 2013 januárjától - eltöltött három hónap után érkezik vissza a Nemzetgazdasági Minisztériumba, lényegében két szintet feljebb ugorva. A versenyszférában tett rövid kitérője előtt ugyanis 2011 márciustól több mint másfél évig az NGM makrogazdasági főosztályának helyettes vezetője volt. Ezelőtt 2007 és 2011 között a Magyar Nemzeti Bank közgazdásza volt.

NGM-es főosztályvezetőből jegybanki ügyvezető igazgatóvá avanzsált Palotai Dániel utódját is megtalálta Varga Mihály tárcavezető Molnár István személyében. Ő vezeti a jövőben a makrogazdasági főosztályt, amely a rövid- és középtávú makrogazdasági előrejelzések, hatásvizsgálatok elkészítéséért felel. Molnár István az elmúlt három évben is Varga Mihály mellett dolgozott, 2010 szeptemberében nevezték ki a Miniszterelnökség főosztályvezető-helyettesévé.LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!

Makro / Külgazdaság Itt rendezik a legnagyobb Fidesz-Tisza-DK meccset vidéken
Privátbankár.hu | 2024. május 28. 08:54
Magyar Péter bejárja az országot, de csak Békéscsabán kötött megállapodást, ezzel alaposan felkavarta a helyi állóvizet.
Makro / Külgazdaság Fordulat jöhet az háborúban, Ukrajna átveheti a kezdeményezést egy szakértő szerint
Privátbankár.hu | 2024. május 28. 07:25
Olaf Scholz német kancellár az orosz veszteségekről beszélt. Egy szakértő szerint Putyinnak nem kell tartania tömeges tiltakozásoktól. 
Makro / Külgazdaság Trumpnak szólt Biden lépése, de Orbán Viktornak fájhat a legjobban
Király Béla | 2024. május 28. 05:41
Az amerikai elnök két hete büntetővámot vetett ki a kínai elektromos autókra, megakadályozva, hogy piacra tudjanak lépni az ázsiai gyártók. A lépés mögött számos elemző elsősorban az elnökválasztás előtti belpolitikai csatározásokat sejti, ennek ellenére az intézkedésnek globális hatása lehet. Miután a magyar kormány nagy tétet tett többek között a kínai termékekre, a magyar gazdaságban is lesz következménye Joe Biden döntésének.
Makro / Külgazdaság Mégsem kell az akkugyár a kínaiaknak – lefújták egy projektet Németországban
Privátbankár.hu | 2024. május 27. 16:11
Nem olyan jó ötlet, mint elsőre tűnt.
Makro / Külgazdaság Fájdalmas spórolás helyett tudatos fogyasztásra lenne szükség
Privátbankár.hu | 2024. május 27. 14:44
Kisebb kapacitású rugalmas atomerőművek révén lehetne a legkönnyebben megteremteni a biztonságos és versenyképes áron elérhető energiát Magyarországon - vélték a Klasszis Média Lapcsoport "E", mint Energia című konferenciájának kerekasztal-beszélgetésén a résztvevők. Aszódi Attila, Holoda Attila és Kiss Csaba abban is egyetértettek, hogy a vállalatoknak még tudatosabban kell az energiát használniuk.
Makro / Külgazdaság Nehezebb most előrejelezni a választások eredményét, mint korábban? Ezt is megkérdezzük Hann Endrétől a Klasszis Klubban
Privátbankár.hu | 2024. május 27. 12:42
A Medián ügyvezető igazgatója június 5-én, szerdán délután fél 4-kor lesz a vendégünk. Az egy napon, június 9-én, vasárnap megtartandó önkormányzati és európai uniós választások apropóján zajló beszélgetésen szokás szerint nemcsak mi kérdezzük Hann Endrét, hanem Önök is, ehhez csak egy ingyenes regisztrációra van szükség.
Makro / Külgazdaság Szerdától 600 forint egy liter benzin
Privátbankár.hu | 2024. május 27. 10:56
Ezen a héten szerdán ismét árváltozást tapasztalhatunk a benzinkutakon.
Makro / Külgazdaság Magyar Péter mintha tanult volna Márki-Zay Péter hibáiból – véli Somogyi Zoltán
Csabai Károly | 2024. május 26. 18:26
A Political Capital szociológus társalapítójával a Klasszis Klub május 23-ai adásában beszélt arról, hogy mi a különbség Magyar Péter és a két éve ugyanígy exfideszesként Orbán Viktort legyőzni próbáló Márki-Zay Péter között. Emellett még szóba került az is, miért van a szokásosnál nagyobb eltérés most a közvélemény-kutatások között, hogyan működik majd az önkormányzati kettős rendszer, amit az idézhet elő, ha a június 9-ei választásokat nem a jelenlegi polgármester nyeri meg, így az ő ötéves mandátuma lejártáig, azaz októberig még a helyén marad, illetve, hogy Budapesten mire lehet számítani?
Makro / Külgazdaság Meglepő hírt kapott Joe Biden
Privátbankár.hu | 2024. május 24. 17:10
Meglepetésre nemhogy nem csökkent, de még nőtt is a tartós javak megrendelésének száma.
Makro / Külgazdaság Az izraeli gazdaság visszakapaszkodott, de mi lesz, ha folytatódik a háború?
Bózsó Péter | 2024. május 24. 15:02
Az izraeli gazdaság visszapattant az első negyedévben, de a háború elhúzódásának esetén fennmaradhatnak a problémák, és a török kereskedelmi bojkott példája is tovább terjedhet.
hírlevél
Ingatlantájoló
Együttműködő partnerünk: 4iG