<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=947887489402025&amp;ev=PageView&amp;noscript=1">
1p

Mi lenne a Kétfarkú Kutya Párt válasza a válságra? Kik a szavazóik? Legközelebb már bejuthatnak a Parlamentbe?

Online Klasszis Klubtalálkozó élőben Kovács Gergellyel, a párt társelnökével - vegyen részt és kérdezzen Ön is!

2023. február 2. 15:30

A részvétel ingyenes, regisztráljon itt!

Varga Mihály reméli, hogy az energiacégek profitja csökkent. Szerinte stabilitásra, kiszámíthatóságra, átláthatóságra van szükség.

Nincs új a Nap alatt - derül ki Varga Mihály, a Portfolió.hu-nak adott interjújából. A nemzetgazdasági miniszter szerint 20 éve az a cél, hogy a gazdasági növekedés beinduljon, és az egyensúlyt emellett fenn tudjuk tartani. Ennél azonban konkrétabban is fogalmazott a miniszteri széket nem rég elfoglaló Varga: idén a növekedés beindítása mellett a másik fontos cél a túlzottdeficit-eljárásból való kikerülés (erről májusban döntenek az európai pénzügyminiszterek).

Varga: fontos a megbízhatóság, jöhet a meglepetés. Fotó: HITA.Jön a meglepetés?

Varga szerint a devizahitelesek megmentésénél is előre valóbb idén a gazdaság beindítása, a devizahitelek kérdését egy csapásra nem lehet szerinte megoldani, új eszközökben pedig egyelőre nem gondolkodnak, maximum ha ebben partnereikkel, így a Bankszövetséggel, megegyeznek majd ebben. Valószínűleg a 90 napon túli tartozásokkal kezdik az újabb adósmentést, de átfogó program nem lesz.

A miniszter szerint "van már egy-két olyan vélemény, hogy meglepetést okozhat a magyar gazdaság", Vargát a legutóbbi közös sajtótájékoztatójukon Orbán Viktor még külön, tréfálkozva kérte, ne mondjon prognózist az idei növekedésre, most azt mondta: 0,5 és 1% közé várja a bővülést, a hivatalos kormányzati előrejelzés 0,9%.

Varga az energia szektorról: remélem csökkent a profitjuk

A rezsit nem szeretjük most, nem az IMF-et - a kormány újabb újsághirdetéseket tett közzé: melyben a 10%-os rezsicsökkentés tényét közlik. Propagandaoldalt is indítottak. Részletek >>>

"Stabilitás, kiszámíthatóság, átláthatóság" - ezek a jelszavak, melyek mentém megindulhatnak a beruházások, mondta a miniszter. Varga szerint most a finomhangolás időszaka jön, "nem piszkálunk bele a nagy ellátórendszerekbe". Szerinte a rezsicsökkentést elbírták az energiacégek, de nem tudja, azokban "mennyi tartalék" van még. A miniszter azt mondta az energiacégekről, hogy "nagyon bízok benne, hogy csökkentettük a profitjukat" és hogy a szektorban további érdekeltségeket vásárolhat az állam.

Varga szerint csak olyan csomagot hajlandó bevállalni a hiánycél teljesítéséért, ami "több előnnyel jár, mint hátránnyal". az e-útdíj és a pénztárgépek bekötése kicsit csúszhat, ezekből 170 milliárdot remél a kormány. Varga szerint egyelőre a tranzakciós illetékből származó bevétel marad el a várttól - mint a Privátbankár korábban megírta, az adóból időarányosan a fele sem jött be eddig.

Matolcsy és a forint: lesz az még így se

Varga szerint fundamentálisan semmi olyan nem történik, ami a forint gyengeségét magyarázná, ez azért is érdekes, mert a költségvetést 285 forintos euróval számolták. A miniszter arra számít, megnyugszanak a kedélyek és a forint is erősödhet. Varga szerint a jegybanki váltásnak is szerepe van a bizalmatlanság kialakulásában, de ez helyre fog kerülni. Az adórendszerhez hozzányúlni csak nagyon óvatosan szabad, senki nem szereti, ha a zsebében turkálnak, akár vállalatról van szó, akár magánszemélyről - mondta a miniszter.

Nem kérdés, hogy a Matolcsy-vezette jegybank gördülékenyebben dolgozik majd össze a kormány, Varga szerint lehet a másodpiaci eszközvásárlásban fantázia, azt az EKB is alkalmazza és más nagyobb jegybankok is, csak az MNB nem.

Ciprus kapcsán a miniszter újra felvetette, hogy nem egyértelmű a válságra adott válaszokat keresve, hogy mi ortodox vagy unortodox megoldás.

Varga emberei
A Magyar Nemzeti Bankban március elején lezajlott vezetőváltás következtében számos fontos pozíció üresedett meg a Nemzetgazdasági Minisztériumban. Kiderült kik kerülnek ezekbe a pozíciókba.

A Privátbankár korábban megírta, hogy az Aegon Alapkezelőtől érkező Orbán Gábor lesz az adó- és pénzügyekért felelős államtitkára. Közvetlenül alá kerül az adóügyekért felelős helyettes államtitkári posztra Pankucsi Zoltán, aki eddig az NGM-ben a Számviteli és Szakképzési Főosztályt vezette, a pénzügyekért pedig az ING Alapkezelőtől leigazolt Kisgergely Kornél lesz felelős helyettes államtitkárként.

Pankucsi Zoltán 2010-től az adó- és pénzügyekért felelős államtitkárság számviteli és szakképzési főosztályvezetője volt. Az NGM előtt 2007 szeptemberétől 2010 augusztusáig az Ernst and Young-nál dolgozott audit, tanácsadó és szabályozási menedzserként. Ezt megelőzően 2003 júliusától 2007 augusztusáig a pénzügyminisztériumban dolgozott audit és számviteli területen, 1998-tól 5 éven keresztül pedig kutatóként tevékenykedett a minisztériumban.

Kisgergely Kornél, pénzügyekért felelős helyettes államtitkárként folytatja munkáját. Az ING Alapkezelőnél - 2013 januárjától - eltöltött három hónap után érkezik vissza a Nemzetgazdasági Minisztériumba, lényegében két szintet feljebb ugorva. A versenyszférában tett rövid kitérője előtt ugyanis 2011 márciustól több mint másfél évig az NGM makrogazdasági főosztályának helyettes vezetője volt. Ezelőtt 2007 és 2011 között a Magyar Nemzeti Bank közgazdásza volt.

NGM-es főosztályvezetőből jegybanki ügyvezető igazgatóvá avanzsált Palotai Dániel utódját is megtalálta Varga Mihály tárcavezető Molnár István személyében. Ő vezeti a jövőben a makrogazdasági főosztályt, amely a rövid- és középtávú makrogazdasági előrejelzések, hatásvizsgálatok elkészítéséért felel. Molnár István az elmúlt három évben is Varga Mihály mellett dolgozott, 2010 szeptemberében nevezték ki a Miniszterelnökség főosztályvezető-helyettesévé.Makro / Külgazdaság Megtiltották az ukrán tisztviselők külföldre utazását, tiltakoznak a kárpátaljaiak a provokációkkal szemben
Privátbankár.hu | 2023. január 27. 20:07
Ez történt ma az orosz-ukrán háborúban és ahhoz kapcsolódóan.
Makro / Külgazdaság Elképesztő felelőtlenség: a Nyugat már nem foglalkozik Putyin vörös vonalaival – A hét videója
Izsó Márton - Káncz Csaba | 2023. január 27. 19:31
A 2023-as év drámainak bizonyulhat Oroszország számára, és több, belső kérdésre adott válasz a következő évtizedekre eldöntheti az ország sorsát. A Pentagon nyilvánosan nem deklarált célja, hogy az ukránok vágják át a Krím és Oroszország közötti „szárazföldi hidat”, amelyet Putyin erői tavaly elfoglaltak. A nyugati politikai elit most úgy véli, hogy egy orosz nukleáris csapás valószínűsége meglehetősen kicsi – de igazuk van-e? Káncz Csaba videókommentárja.
Makro / Külgazdaság Zelenszkijhez fordultak a kárpátaljai magyarok
Privátbankár.hu | 2023. január 27. 18:51
A magyar közösség képviselői ma a Kárpátaljai Megyei Tanács üléstermében felhívást fogalmaztak meg Volodimir Zelenszkij ukrán elnökhöz a közösségüket ért provokációkkal és sértésekkel kapcsolatban.
Makro / Külgazdaság Példátlan éhínség pusztíthat Szíriában az ENSZ szerint
Privátbankár.hu | 2023. január 27. 18:31
Tizenkét évvel a szíriai polgárháború kezdete után soha nem látott éhínségre figyelmeztetett pénteken az ENSZ.
Makro / Külgazdaság Meglepő ok miatt mondhatott le XVI. Benedek pápa
Privátbankár.hu | 2023. január 27. 18:01
A kínzó álmatlanság volt az elsődleges oka annak, hogy a néhai XVI. Benedek pápa 2013-ban lemondott - derült ki abból a levélből, amelyet a december végén elhunyt nyugalmazott pápa pár héttel a halála előtt küldött az életrajzírójának, és amelynek tartalmát pénteken megjelent számában ismertette a Focus című német hetilap.
Makro / Külgazdaság Duplázódott a németek olajszámlája, még mindig Oroszország a legnagyobb szállító
Privátbankár.hu | 2023. január 27. 17:29
Több olajat importált Németország 2022 első tíz hónapjában, mint egy évvel korábban, az importszámla pedig csaknem duplájára emelkedett a német szövetségi gazdasági és exportellenőrzési hivatal, a BAFA jelentése alapján.
Makro / Külgazdaság Az oroszok szerint nincs lőszerhiány, nagyságrendekkel növelték a gyártást
Privátbankár.hu | 2023. január 27. 16:44
Nem helytállók azok az ukrán és nyugati közlések, amelyek szerint lőszerhiány lépett fel az orosz fegyveres erőknél - jelentette ki pénteken Szergej Csemezov, a fejlett technológiájú ipari termékek gyártását és exportját támogató Rosztyeh állami vállalat vezérigazgatója a RIA Novosztyi hírügynökségnek nyilatkozva.
Makro / Külgazdaság Egy lépésre vagyunk a NATO-Oroszország háborútól
Káncz Csaba | 2023. január 27. 16:04
Biden tavaly tavasszal megígérte a nyilvánosságnak, hogy az USA nem küld „támadó felszerelést” és „tankokat” Ukrajnába, mert ez „kiválthatja a harmadik világháborút”. A tankok még meg sem érkeztek, már Kijev F-16-os vadászgépekkel való ellátásáról folyik a belső vita. Káncz Csaba jegyzete.
Makro / Külgazdaság Jön a totális háború? F16-osokat kaphat Ukrajna
Privátbankár.hu | 2023. január 27. 15:16
Olekszij Danyilov, az ukrán Nemzetbiztonsági és Védelmi Tanács (RNBO) titkára pénteki Facebook-bejegyzésében utalást tett arra, hogy Ukrajna a közeljövőben nemzetközi partnereitől amerikai gyártású F-16-os vadászbombázó repülőgépeket is kaphat.
Makro / Külgazdaság Rossz hírt kapott Putyin Brüsszelből: maradnak a szankciók
Privátbankár.hu | 2023. január 27. 14:31
Az uniós tagországok kormányait tömörítő tanács fél évvel, 2023. július 31-ig meghosszabbítja az Oroszország egyes gazdasági ágazataira vonatkozó korlátozó intézkedéseket - közölte a testület pénteken.
Friss
hírlevél
Ingatlantájoló
Együttműködő partnerünk: 4iG