3p
Ha valaki nem érti, miért válik szép lassan egyre értéktelenebbé az euró, az most láthatja, hogyan kopik el az eurórendszer felállításakor megalkotott szigorú szabályrendszer. A franciák megint haladékot kaptak, Olaszország és Belgium megússza a túlzottdeficit-eljárást...

Újabb haladékot kap Franciaország, hogy az uniós szabályok által előírt küszöb alá szorítsa költségvetési hiányát - jelentette be szerdai rendkívüli sajtótájékoztatón Valdis Dombrovskis, az Európai Bizottság euróért felelős alelnöke.

A formális döntést a pénzügyminiszterek tanácsa hozza majd meg, a bizottság azt javasolja, hogy Párizs 2017-re csökkentse a bruttó hazai termék 3 százaléka alá a költségvetési deficitjét.

Dombrovskis azt is bejelentette, hogy a bizottság mindent figyelembe véve úgy döntött, nem javasolja túlzottdeficit-eljárás megindítását Olaszország és Belgium ellen a magas államadósság miatt - így szól az MTI híre.

Harmadszor kapnak felmentést a franciák - szerintük ez nem külön elbánás

Francois Hollande francia elnök szeptemberben kezdett tárgyalásokat arról, hogy a legutóbb megígért 2015-ről 2017-re halaszthassák a GDP-arányos államháztartási hiány 3 százalék alá csökkentését. Akkor azt mondta: a francia kormány nem kívánja megváltoztatni a szabályokat, de a szerződések által megengedett minden rugalmasságot ki akar használni, és "külön elbánást sem kér". Franciaország korábban már kétszer kért és kapott halasztást.

A 2000-es évtized elején Németország és Franciaország több éven át túllépte a három százalékos határt, de az Európai Bizottság által ellenük indított túlzottdeficit-eljárást az EU gazdasági-pénzügyminiszteri tanácsa 2003-ban eljárási kegyelemmel törölte.

Így értéktelenedik el a végén az euró

Nemrég hivatalossá vált, hogy az EB számára nem a költségvetési fegyelem az elsődleges, hanem a reformok és befektetések, amivel gazdasági növekedést és újabb álláshelyeket lehet kreálni.

Az új szabályok szerint az „ideiglenes” eltérés a költségvetési megszorításoktól megengedhető lesz, ha „jelentős szerkezeti reformokat” vezetnek be a kormányzatok.

Az Európai Stabilitási és Növekedési Paktum új értelmezése természetesen Olaszország és Franciaország számára érkezett ajándékként és az új felállásban szinte lehetetlen, hogy megbüntessék őket költségvetési lazaságukért.  Mivel ettől az új értelmezéstől Berlinnek, Hágának, Bécsnek és Helsinkinek égnek áll a haja, az EP alelnöke, Valdisz Dombrovkisz és a francia Biztos Pierre Moscovici nem győzték hangsúlyozni, hogy a Stabilitási Paktum érintetlen maradt – ami természetesen nem így van. Korábbi elemzésünkben arra is felhívtuk a figyelmet: az euró elértéktelenítése lehetett az egyik tényező, ami a svájci jegybank január 15-i hajmeresztő döntéséhez vezetett >>

Magyarországnak nem volt pardon

Emlékeztetőül: Magyarország megszakítás nélkül 9 éven át volt túlzottdeficit-eljárás alatt, amely alól végül 2013-ban kerültünk ki. Mi voltunk ahhoz a legközelebb, hogy a kohéziós források egyharmadának kifizetését a Bizottság befagyassza, ami példátlanul szigorú büntetés lett volna.

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!

Makro / Külgazdaság Megszólalt Orbán Viktor, kemény értékelést mondott
Dobos Zoltán | 2024. május 17. 10:11
Péntek lévén ismét a Kossuth rádió mikrofonja elé ült Orbán Viktor. A magyar miniszterelnök értékelte a szlovák kollégája, Robert Fico elleni szerda délutáni merényletet, Hszi Csin-ping kínai elnök múlt heti látogatását és az orosz–ukrán háború legfrissebb fejleményeit is.
Makro / Külgazdaság Benzinár: ijesztően közömbösek az autósok
Buksza blog | 2024. május 16. 18:53
Hiába érzik az emberek egyre jobban a klímaváltozás hatásait és hiába próbálja az OPEC+ olajkartell minél magasabban tartani a fekete arany árát, az emberek tovább növelik az üzemanyag-fogyasztásukat.
Makro / Külgazdaság Mit szól majd Orbán Viktor, ha meglátja ezt?
Csabai Károly | 2024. május 16. 05:53
Átmenetinek bizonyult az Európai Unióban viszonylag hosszabb időn át sereghajtó hazai infláció nemzetközi összevetésben való előrelépése. Míg márciusban még tizenöt európai országban volt magasabb az éves fogyasztóiár-index, mint nálunk, addig áprilisban már csak nyolcban az adataikat cikkünk megjelenéséig közzétett 38 állam közül – derül ki a legfrissebb Privátbankár Európai Inflációs Körképből.
Makro / Külgazdaság Ez nem „bezzegrománia”
Privátbankár.hu | 2024. május 15. 14:43
Az ikerdeficit okozza a legnagyobb fejfájást keleti szomszédunkban.
Makro / Külgazdaság Nagy Márton lefordulna a székről: ahol örülnek a 289 százalékos inflációnak
Privátbankár.hu | 2024. május 15. 10:53
A jegybanki alapkamatot 40 százalékra lehetett így visszavágni, az IMF is dicsér, hitelt is ad, miközben a kiskereskedelmi forgalom 20 százalékkal zuhant.
Makro / Külgazdaság Lélektani határ felé közelednek a benzinárak - ne tankoljon péntekig, akinek kedves a pénztárcája
Privátbankár.hu | 2024. május 15. 09:59
Mutatjuk, mennyivel lesznek olcsóbbak az üzemanyagok.
Makro / Külgazdaság Már megint irigykedni kell Romániára?
Privátbankár.hu | 2024. május 15. 09:48
Itt vannak az első negyedéves adatok a szomszédból.
Makro / Külgazdaság Orbán Viktor barátai is egyre szorosabb orosz és kínai fogásban
Privátbankár.hu | 2024. május 15. 09:34
Az új szerb kormány május 2-án tette le az esküt. Összetétele azt mutatja, hogy Belgrád még inkább elkötelezte magát a Moszkvával és Pekinggel való szorosabb kapcsolat mellett. Káncz Csaba jegyzete.
Makro / Külgazdaság Javítgatja a KSH az ipari termelés adatait, de az összkép ugyanolyan sötét
Privátbankár.hu | 2024. május 15. 08:51
Tovább finomítottak a márciusi számokon, a lényeg azonban nem igazán változott.
Makro / Külgazdaság Ezzel sem fog kampányolni a kormány: szabadesésbe fordult az építőipar teljesítménye
Privátbankár.hu | 2024. május 15. 08:31
Még az előző rossz hónapot is alul tudta múlni a márciusi adat.
hírlevél
Ingatlantájoló
Együttműködő partnerünk: 4iG