1p

Mi a Magyar Péter-jelenség titka?
Mennyiben más Magyar Péter, mint Orbán Viktor?
Mennyi voksot szerezhet a Tisza Párt, kitől vehet el szavazatokat?
Online Klasszis Klubtalálkozó élőben Somogyi Zoltánnal!

Vegyen részt és kérdezzen Ön is a Political Capital szociológus társalapítójától!

2024. május 23. 15:30

A részvétel ingyenes, regisztráljon itt!

Az Európai Bizottság ma teszi közzé friss gazdasági előrejelzéseit, amelynek alapján dönt arról, javasolja-e a Magyarország ellen indított túlzottdeficit-eljárás megszüntetését.

Az Európai Bizottság legutóbbi, február végén közzétett előrejelzésében még azt jósolta, hogy a magyar bruttó hazai termék 0,1 százalékkal zsugorodik idén, az államháztartási hiány pedig eléri a GDP 3,4 százalékát.

2004 óta szégyenpadon

Nem csak a számokat nézik?Ha a kormány bízhatna abban, hogy az Európai Unió kizárólag a tények alapján dönt, akkor Magyarországnak ki kell kerülnie a túlzottdeficit-eljárás alól, de "nem bízhatunk ebben" - mondta Orbán Viktor egy korábbi interjúban.

A miniszterelnök úgy véli: az EU-ban a Magyarországgal szembeni bánásmód nem mindig méltányos, tényszerű, ezért számítani kell arra, Magyarország ellenfelei mindent megtesznek azért, hogy a magyar kabinet csökkentse a bankadót és vonja vissza a rezsicsökkentést.

Magyarország 2004, azaz uniós csatlakozása óta van az EU túlzottdeficit-eljárásának hatálya alatt. Az eljárás célja, hogy megerősítse az uniós gazdaság egységét és a tagállamok gazdasági stabilitását. Az eljárás alól való kikerüléshez elsősorban az szükséges, hogy az érintett tagállam fenntartható módon, azaz az előrejelzések alapján 3 évre előre 3 százalék alatt tartsa deficitszintjét.

Az Európai Bizottság május legvégén tesz javaslatot a túlzottdeficit-eljárás alól való kikerülésre. Az ügyben végleges döntést az európai gazdasági és pénzügyminiszterek EcoFin tanácsa hoz, várhatóan júniusi ülésén.

A tét óriási

Korábban, 2012-ben az EU mintegy 500 millió eurónyi kohéziós támogatás felfüggesztését irányozta elő, amiért Magyarország nem teljesítette a túlzottdeficit-eljárás alól való kikerülés érdekében vállalt kötelezettségeit. Az uniós támogatások kifizetésének felfüggesztését végül elhalasztotta az EcoFin tanács.

Megszenvedtük, de nagyon alacsony lett a magyar deficit

A magyar államháztartás - uniós adatok szerint - 1,9 százalékos hiánnyal zárta az előző évet.

Az adat a még az IMF-et és a Világbank szakértőit is meglepte. Ilyen jó deficitadat után jó esély van rá, hogy Magyarország idén is képes lesz tartani a 3 százalék alatti hiányt. Bár elemzők szerint a most elkészült konvergenciaprogram sok tekintetben - például a kamatkiadások soron - igen optimista, Varga Mihály nemzetgazdasági miniszter szerint a 400 milliós tartalékkal tartható lesz az idei hiánycél is.

A kormány idei konvergenciaprogramjában ismertetett legfrissebb előrejelzése szerint idén 2,7 százalékos GDP-arányos államháztartási hiányt vár. A kormány szerint idén 0,7 százalékkal nőhet a GDP.

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!

Makro / Külgazdaság Az év második felében visszavehetik a tempót Matolcsy Györgyék
Privátbankár.hu | 2024. május 21. 17:22
A Monetáris Tanács keddi ülésén a várakozásnak megfelelően 50 bázisponttal, 7,25 százalékra csökkentette az alapkamatot. Elemzők júniusra is ekkora vágással számolnak. 
Makro / Külgazdaság Itt a meglepetés: már csak egyet léphetnek Matolcsy Györgyék?
Dobos Zoltán | 2024. május 21. 16:44
A szolgáltatások visszatekintő árazása káros folyamat, fékezi a dezinflációt. A jegybanki cél 2025-re érhető el. Júniusban még jön egy alapkamat-csökkentés, aztán beszűkülnek a lehetőségek. Ez volt a Magyar Nemzeti Bank kamatdöntést követő sajtótájékoztatója.
Makro / Külgazdaság Erre a döntésre várt az ország, íme, Matolcsy Györgyék legfrissebb lépése
Privátbankár.hu | 2024. május 21. 14:01
Ismét csökkentették a jegybanki alapkamatot.
Makro / Külgazdaság Szlovákiába tart a kapszulás kávézás portugál királya
Buksza blog | 2024. május 21. 12:12
Szlovákia lakói hamarosan másként kávézhatnak, mint korábban
Makro / Külgazdaság Hiába utálják egyre jobban országuk urait az irániak, lemondhatnak a változásról
Privátbankár.hu | 2024. május 21. 12:02
Hiába remélnek az irániak javulást az életükben, a szakértők egyetértenek abban, hogy az elnök váratlan halála kicsit sem fog enyhíteni a keményvonalas a teheráni rezsim barátságtalan természetén.
Makro / Külgazdaság Nekimentek a Volkswagennek és a BMW-nek
Privátbankár.hu | 2024. május 21. 11:44
Egy amerikai szenátor szerint több autógyártó nem tett eleget a szabályoknak. 
Makro / Külgazdaság Mi mentette meg németországi árakat?
Privátbankár.hu | 2024. május 21. 11:29
Németországban a termelői árak 3,3 százalékkal csökkentek áprilisban az egy évvel korábbiakhoz képest az előző havi 2,9 százalékos esést követően, ezzel már a tizedik egymást követő hónapban jegyeztek fel éves csökkenést.
Makro / Külgazdaság Idegesen nézik a benzinkutak árait az autósok a közel-keleti drámák miatt
Privátbankár.hu | 2024. május 21. 11:01
Az olaj ára a keddi ázsiai kereskedésben csökkent, mert a befektetők inkább az USA-ból érkező jelzésekre figyeltek, mint az Iránban és Szaúd-Arábiában történt eseményekre.
Makro / Külgazdaság Egyre sötétebbnek látszik a Robert Fico elleni merénylet háttere
Privátbankár.hu | 2024. május 21. 10:29
A Robert Fico, Szlovákia miniszterelnöke ellen elkövetett merénylet mögött több ember állhat, ami megdöntheti azt a feltételezést, hogy nincs összeesküvés a gyilkossági kísérlet hátterében.
Makro / Külgazdaság Bérek vs. élelmiszerárak: így áll a magyar verseny
Privátbankár.hu | 2024. május 21. 08:53
Sok magyarnak kevesebbet ér a fizetése. 
hírlevél
Ingatlantájoló
Együttműködő partnerünk: 4iG