1p
A Brüsszelnek megküldött számokból az derül ki, hogy ha lassan is, de érződik a tavalyi kiigazítócsomag hatása. De nem emiatt lesz majd több pénzünk vásárolni. És mi lesz majd a nyugdíjakkal?

Varga Mihály délelőtt bemutatta az új konvergenciajelentést, amiből az derült ki, hogy a gazdaság lassan elkezdhet bővülni, miközben az államháztartás egyensúlya megmarad - ez utóbbi, amit Brüsszelben nagyító alá vesznek. De vajon a riportban felvázolt prognózisok milyen jövőképet vetítenek elénk? A tavalyi évet hatalmas megszorítócsomaggal zártuk, az októberben bejelentett két intézkedéscsomag "annyira jól sikerült", hogy nemcsak hogy teljesítettük a deficitcélt, hanem minden elemzői várakozásnál jobban teljesítettünk. Volt-e értelme az áldozatnak? Nézzük meg a friss számokat.

Az állam jó számokat produkál (hiány, adósság) - de mi lesz az átlagemberek számaival?
Varga Mihály egy korábbi sajtótájékoztatón.



Lesz-e a pénzünk vásárolni, beruházni?


A NGM aktualizált konvergenciariportja idén a fogyasztás enyhe emelkedésével számol, 0,1%-kal - ennek oka főleg a reálbérek emelkedése lesz. A reálbérek és a nyugdíjak emelkedésében pedig jelentős szerepe van az inflációt leszorító rezsicsökkentésnek. A minisztérium szerint az alsóbb jövedelemkategóriában az egykulcsos adórendszer hatása is érződik most már, így lesz fogyasztásra fordítható jövedelem.

A szaktárca szerint tavaly a magas infláció, a háztartások adósságtörlesztése és a szigorú hitelfeltételek miatt nem növekedett a belső fogyasztás. Az infláció azonban jelenleg 3% alatt van, egész évre a tárca 3,5%-ot vár, miközben a bankok szerint a hitelezési szigor valamelyest enyhülhet az idei első félévben. A lakáscélú hiteleknél ugyanakkor ez nem valószínű. A háztartások közben továbbra is inkább adósságot törlesztenek a hitelfelvétel helyett, de sokak jövedelmi helyzetét teszi kiszámíthatóbbá az árfolyamgát rendszere - ami szintén fogyasztást generálhat. A háztartások beruházás ugyanakkor továbbra is régiós szinten is nagyon alacsony Magyarországon, ezen pedig az Otthonteremtő Program is csak alig tud valamit javítani - derül ki az NGM által ma publikált konvergenciajelentésből.

Forrás: NGM



Honnan lesz majd több pénzünk, ha lesz?

Most tudjuk csak meg igazán, milyen is az egykulcsos adórendszer, az NGM szerint már önmagában ez emeli 2013-ban a nettó bértömeget, és érezteti hatását még a kifutó bérkompenzációs rendszer is. A minimálbérek 5,4%-kal 98 000 forintra, míg a garantált bérminimum 5,6%-kal 114 000 forintra emelkedett 2013. január 1-jével. Ezek a folyamatok önmagukban felfelé mozdítanák el a keresetek növekedési ütemét, ugyanakkor a vállalatok feltehetően alkalmazkodnak majd az alacsonyabb inflációs környezethez, és bár rövidtávon bérmerevség jellemző, de 2013 második negyedévétől már várhatóan az alacsonyabb inflációhoz igazítják bérezési döntéseiket.

Forrás: NGM



A közszféra kereseteit tekintve a közfoglalkoztatottak bére 5,2%-kal emelkedett 2013. január 1-jével. Az egészségügyben dolgozók bérrendezése folytatódik 2013-ban, 2014. januártól pedig életbe lép a tanári életpályamodell, amellyel az oktatás ágazatában is megkezdődik a bérek rendezése. A közszféra többi ágazatában a bruttó bérek nominális szinten tartása érvényesül.

Kevesebbet von el az állam

A riport szerint 2010-ben az átlagkereset feletti jövedelemkategóriában az állami elvonás adó- és járulékok útján elérhette a 67%-os kategóriát, míg ma ez a szint minden kategóriában 50% alatt van, vagyis csökkent az adóék. Az átalakított adórendszer már figyelembe veszi az eltartottak számát is, egyúttal segítséget nyújt a leghátrányosabb helyzetű munkavállalók elhelyezkedéséhez - olvasható a riportban.

Forrás: NGM



Lesz-e munka?

2012-ben a mikro- és kisvállalkozások valamint a 300 fő feletti nagy cégek tudták emelni munkavállalóik számát, a foglalkoztatási bővülése mellett nőtt az aktivitási ráta, ami miatt a munkanélküliségi ráta szinten maradt. A jelentésben új elem, hogy a közmunkaprogramokra, mint "ideiglenes gazdaságpolitikai megoldásokra" hivatkozik, tavaly amúgy 91 ezer ember sikerült bevonni a programba.

Az NGM szerint a Munkahelyvédelmi akcióterv, a kis cégek számára előnyös adóváltozások és a nagy gépjárműipari beruházások miatt idén a versenyszférában több munkahely jöhet létre, míg a közszférában csak a közfoglalkoztatottak számának növekedése miatt lesz nagyobb a létszám.

És a nyugdíjak?

A Brüsszelnek megküldött jelentésből az tűnik ki, hogy idén már érezni fogjuk a jobb időket, de a gazdaság csak 2014-ben pöröghet fel igazán. 2014-től nemcsak az államháztartás egyensúlya marad meg, alacsony hiány és csökkenő államadósság mellett óvatos növekedési pályára állhat a gazdaság. 2016-ban is "csak" 2,5%-os növekedést vár az NGM, ami meglehetősen óvatos, az optimistább londoni jóslatok például már most 3% feletti bővülést várnak. Mindeközben a foglalkoztatottság ugyan nem nő számottevően, de folyamatosan, a reálbérek viszont a tartósan alacsony infláció miatt megszaladhatnak.

A nyugdíjrendszer kapcsán a riport megjegyzi, hogy az új indexálási szabályok szerint csak az infláció mértékével nő az ellátmány, vagyis a következő években 3% körüli emelkedés lehetséges. A jelentés szerint a magyar nyugdíjrendszer stabil, az ellátás reálértékét pedig képes tartani az állam.

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!

Makro / Külgazdaság Valamit már mondott az ügyészségnek Varga Judit - kihallgatták a hangfelvétel ügyében
Privátbankár.hu | 2024. március 28. 10:56
Elárulta az ügyészség, hogy berendelték a volt igazságügyminisztert a Magyar Péter vádjai kapcsán indult eljárás során.
Makro / Külgazdaság Hszi Csin-ping nem hagyja magát
Privátbankár.hu | 2024. március 28. 09:06
És a kínai fejlődést sem engedi megállítani. Erről is beszélt a kínai vezető a holland miniszterelnökkel történt találkozója után.
Makro / Külgazdaság Végre egy jó hírt is kapott Orbán Viktor, itt vannak a friss adatok
Privátbankár.hu | 2024. március 28. 08:30
A bruttó átlagbér már 600 ezer forint felett jár, 14,6 százalékos növekedéssel.
Makro / Külgazdaság Kitalálja, milyen nevek nem hangzottak el Varga Judit közel kétórás interjújában?
Privátbankár.hu | 2024. március 28. 07:16
Sokat beszélt, de a lényegről kevesett mondott a volt miniszter.
Makro / Külgazdaság Orbán Viktor váratlanul felhívta Szijjártó Pétert, miközben interjút készítettünk a külügyminiszterrel
Csabai Károly - Wéber Balázs | 2024. március 27. 16:22
Nagyinterjút adott a Privátbankárnak a külgazdasági és külügyminiszter.
Makro / Külgazdaság Ilyet is ritkán látni a benzinkutakon!
Privátbankár.hu | 2024. március 27. 15:50
Az egyik drágul, a másik olcsóbb lesz.
Makro / Külgazdaság Hasít a svéd H&M ruházati cégóriás
Privátbankár.hu | 2024. március 27. 15:20
Megugrott a svéd Hennes & Mauritz AB (H&M), a világ második legnagyobb divatáru-kiskereskedelmi láncának profitja a február végével záródott negyedévben.
Makro / Külgazdaság Ez történne, ha nálunk is euró lenne
Privátbankár.hu | 2024. március 27. 13:27
Márciusban javult, három havi csúcsot ért el a gazdasági hangulatindex mind az EU-ban, mind az euróövezetben, a foglalkoztatási kilátások mutatószáma pedig magas szinten stabilan tartotta magát az Európai Bizottság Gazdasági és Pénzügyi Főigazgatósága (DG ECFIN) szerdai jelentése szerint.
Makro / Külgazdaság Bécs? Budapest? Vagy Bukarest? Érdekes rangsor készült
Privátbankár.hu | 2024. március 27. 11:12
A világ nagyvárosai éles versenyt vívnak azért, hogy magukhoz vonzzák a kezdő vállalkozásokat, amelyek nagyra nőve országaik gazdaságának jelentős szereplői és nem mellesleg adóalanyai lehetnek.
Makro / Külgazdaság Új típusú atomrakéták szegeződnek ezentúl Kínára
Káncz Csaba | 2024. március 27. 09:10
Új-Delhi egyre inkább úgy érzi, hogy Kína jobban fenyegeti, mint tradicionális riválisa, Pakisztán. Gyorsan fejlődő nukleáris fegyverzetét látva India gyanítja, hogy Pekingnek eltitkolt szándékai vannak. Káncz Csaba jegyzete.
hírlevél
Ingatlantájoló
Együttműködő partnerünk: 4iG