<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=947887489402025&amp;ev=PageView&amp;noscript=1">
1p

Nyerhet-e az ellenzék a 2022-es választáson, kaphat-e újabb kétharmadot a Fidesz? Ki lehet Orbán Viktor utóda?

Online Klasszis Klubtalálkozó élőben Giró-Szász András volt kormányszóvivővel, politikai elemzővel - vegyen részt és kérdezzen Ön is!

2021. október 28. 16:00

A részvétel ingyenes, regisztráljon itt!

Azért, hogy Brüsszelnek megfeleljünk, nem lenne szükség a reklámadóra, a kormány mégis egyre komolyabban számol annak bevezetésével. A Bizottság viszont épp azt várná a kormánytól, hogy a kiadásokon spóroljon.

20 százalékos kulcs is lesz

Brutálisan megadóztatja a reklámokat, pontosabban a reklámozókat a kormány. Orbán Viktor először Brüsszelben szerda este beszélt arról, hogy újabb "szektoradót" vethet ki a kormány, hogy teljesítse a túlzottdeficit-eljárás megszüntetéséhez szükséges feltételeket (ez a fenntartható hiánycsökkentés, konkrét intézkedéseket ennek fejében Brüsszel nem szab a tagállamoknak).

Orbán Viktor és Manuel Barroso egy korábbi megbeszélés után.Nemrég pedig már fel is került a kormányzati portálra a reklámadó tervezete. Ezek szerint az adó alanyai a reklámot közzétevők, vagyis a tévék, rádiók, újságok. Az adó alapja a reklámokból származó nettó árbevétel. Az adó sávos lesz, 1 milliárdos bevételig nem kell adót fizetni, az 1 milliárd forint feletti, de 5 milliárd forint alatti részre pedig 1 százalék lesz. A nagy szereplőknek azonban majd alaposan a zsebükbe kell nyúlniuk, az 5 milliárd feletti részre ugyanis már 10 százalék a sarc, míg a 10 milliárdot meghaladó bevételnél 20 százalék lesz az adó mértéke.

Az adót a következő év ötödik hónapjáig kell majd befizetni. A tervezet szerint már az idei év után is fizethetnek a cégek, az április elsején vagy azután reklámtevékenységet végzőknek fizetniük kell (de nem az egész év utáni bevételük alapján).

EDP: megvagyunk új adó nélkül is

Kiszivárgott hírek szerint Brüsszelt meggyőzte a Varga-csomag, így valószínűleg Magyarország kikerülhet végre az EDP-, vagyis a túlzottdeficit-eljárás alól, ami a kormányzatnak fontos célkitűzése volt tavaly ősz óta. Ha mégis bent ragadnánk az eljárásban, az évi 100 milliárdos nagyságrendű terhet jelentene a magyar államnak. Ha azonban végre lekerülünk a szégyenpadról, akkor felesleges lehet a reklámadó bevezetése. A Varga Mihály által bejelentett zárolásokkal elérhetjük a hiánycélt, az első negyedéves GDP-adatok azt mutatják, a vártnál jobban felpörgött a gazdaság, ami javítja a költségvetés helyzetét is (hiszen a deficitet a GDP arányában számoljuk el). A Privátbankár egy korábbi elemzésében már rámutatott, hogy valójában "filléres vitánk" volt eddig Brüsszellel, hiszen a Bizottság bőven hibahatáron belüli prognózist adott a 2014-es magyar hiányra tavasszal (3 százalék felettit), így azonban további lépések megtételére kérhette a kormányt. A tervezet amúgy az EDP eljárással indokolja az új adó bevezetését, holott valószínű, erre az eljárásból való kikerüléshez sem lenne szükség.

A nagyok bukhatják a legtöbbet

A reklámadó a piac nagy szereplőit érintheti érzékenyen, a 150 milliárdos magyar reklámpiacon különösen nagy tehernek tűnik a 10 milliárd feletti rész 20 százalékos adókulcsa. A döntés egyik legnagyobb vesztese a most egyesülni készülő Axel Springer-Ringier kiadópáros lehet, akiknek külön-külön kisebb adókulccsal kellene valószínűleg adóznia. A két nagy kereskedelmi tévé, az RTL és a TV2 bevételének ötödét szintén elvinné az adó.

A Varga Mihály által korábban bejelentett három fokozatú csomagban szó sem volt új adóról. Brüsszelben a Varga-csomag kapcsán épp azt emelték ki, hogy végre nem a bevételi oldalon hozott rendelkezéseket a kormány, hanem a kiadásokat próbálja lefaragni. A törvény az adó bevezetését a hiányeljárással indokolja, holott e nélkül is kikerülhetnénk az eljárás alól.

Jól jönne 1,5 millió forint?

A Bank360.hu és a Privátbankár kalkulátora alapján az alábbi induló törlesztőkre számíthatsz májusban, ha 1,5 millió forintra van szükséged 60 hónapra: a Raiffeisen Bank személyi kölcsöne 30 379 forintos törlesztőrészlettel lehet a tiéd. Az Erste Banknál 32 831 forint, a Cetelemnél pedig 33 556 forint a törlesztőrészlet. Más kölcsönt keresel? Ezzel a kalkulátorral összehasonlíthatod a bankok ajánlatait!

Adó Vannak esetek, amikor a munkaadónak kell biztosítania a védőfelszerelést
Privátbankár.hu | 2020. március 29. 12:30
A szemétszállítók, illetve a szennyvízkezeléssel foglalkozók biztonságáról a foglalkoztatónak kell gondoskodnia.
Adó Trükközött a jelentésekkel egy betegszállító cég
Privátbankár.hu | 2015. május 13. 11:58
Hatvanmillió forint értékű egészségpénztári támogatást vett fel jogosulatlanul egy Szabolcs megyei betegszállító vállalat.
Adó Vizsgálódott a NAV – sok szabálysértés a külföldiek éttermeiben
Privátbankár.hu | 2015. május 13. 11:08
A Dél-Alföldön ellenőrzött, külföldiek által üzemeltetett szegedi éttermek több mint kétharmadánál találtak szabálytalanságokat az adóellenőrök.
Adó Késésben vagy az adóbevallással? Van egy jó hírünk!
Privátbankár.hu | 2015. május 13. 08:42
A NAV négy legnagyobb fővárosi ügyfélszolgálata a május 20-áig hátralévő valamennyi munkanapon hosszabb nyitva tartással várja a bevallókat.
Adó Óriási adócsökkentési pakkot kapunk
Privátbankár.hu | 2015. május 13. 07:57
Összességében 220 milliárdos köztehercsökkentést indítványoz a kormány a jövő évi adócsomagban – mondta a Nemzetgazdasági Minisztérium államtitkára.
Adó Túlzottan is félünk az áfacsalástól
Privátbankár.hu | 2015. május 12. 15:08
Évente közel 200 milliárd euró áfától, az összes lehetséges áfabevétel közel hatodától esnek el az uniós tagállamok az áfacsalások miatt.
Adó Ha a disznóknál bejön, másutt is csökkenhet az áfa?
Privátbankár.hu | 2015. május 11. 18:23
Nemcsak a sertéságazatnak, de az agráriumnak és az egész gazdaságnak kedvezőbb lenne az alacsonyabb áfakulcs - ezt akarja bizonyítani az 5 százalékos áfa bevezetését követően a Terméktanács.
Adó Így enyhítené a reklámadót a szakmai szervezet
Privátbankár.hu | 2015. május 11. 11:55
Megszüntetné a saját célú reklám adóztatását az Országos Kereskedelmi Szövetség. Az ötszázalékos kulccsal képtelenek tervezni a kkv-k.
Adó Tényleg olcsóbb lett a hús? Komoly ellenőrzés vár a kereskedőkre
Privátbankár.hu | 2015. május 11. 08:41
Jövőre 27-ről 5 százalékra csökken a sertéshús áfája, az NGM is ellenőrizni fogja, hogy a kereskedők nem nyelik-e le.
Adó Matekozzon velünk: hányan tudnak felöltözni ennyi hamisítványból? - képek
Privátbankár.hu | 2015. május 9. 10:02
Szép nagy fogása volt a Nemzeti Adó- és Vámhivatalnak, mintegy 230 millió forintnyi gagyi utánzatot találtak egy ganz-telepi raktárban.
Friss
Privátbankár
Mfor
Piac és Profit

Munkatársakat keresünk!

Online lapcsaládunk bővítéséhez újságírókat, szerkesztőket keresünk.

Részletek

hírlevél
depositphotos