1p

Mi a Magyar Péter-jelenség titka?
Mennyiben más Magyar Péter, mint Orbán Viktor?
Mennyi voksot szerezhet a Tisza Párt, kitől vehet el szavazatokat?
Online Klasszis Klubtalálkozó élőben Somogyi Zoltánnal!

Vegyen részt és kérdezzen Ön is a Political Capital szociológus társalapítójától!

2024. május 23. 15:30

A részvétel ingyenes, regisztráljon itt!

Varga Mihály szerint az EU prognózisa téves, a magyar gazdaságra pedig a tavalyi "kényszerből túlkorrigált"büdzsé negatívan hatott vissza. Magyarország nem készül arra, hogy uniós pénzektől esne el, de nem készül kiigazító lépésekre. Legalábbis olyanra nem, mint amiket eddig vetett be.

Kicsit méltánytalannak tartjuk az Európai Bizottság tavaszi prognózisát, mintha kettős mérce lenne a jelentésben - mondta ma Varga Mihály gazdasági miniszter a Bizottság, legfrissebb, ún. tavaszi prognózisáról. A jelentésben Brüsszel javított a magyar növekedési kilátásokon és a hiánypályán is, ugyanakkor továbbra is azt gondolják, hogy jövőre nem lesz meg a hiánycél. Ez kérdésessé teszi, hogy kikerülhetünk-e idén a deficiteljárás (EDP) alól.

Varga Mihály: Brüsszel tévedA felesleges szigor visszafogott minket

Varga Mihály szerint a magyar kormány a nemrég ismertetett konvergencia-programban felmérte a költségvetés pozitív és negatív kockázatait, amit a Bizottság nem nézett át kellőképpen. A magyar álláspont szerint a Bizottság prognózisa téves. Varga felhívta rá a figyelmet, hogy Brüsszel az elmúlt években is rendre a valós deficitszám fölé lőtt prognózisaiban, ennek eredményeképpen tavaly a kormány "kényszerből túlkorrigálta a költségvetést". Csakhogy Varga szerint az ilyen kiigazítások visszacsapnak: hatásuk érződik a beruházások alacsony voltában és a munkahelyteremtésben is. Varga szerint az "EU által elvárt felesleges szigor a magyar gazdaságot foghatja vissza".Varga azt mondta, hogy Magyarország az Ecofin június végi üléséig semmilyen kiigazító lépésre nem készül (a testület addig kétszer is összeül, hogy előkészítsék a nyári döntést, akkor szavaznak arról az európai pénzügyminiszterek, hogy megszünetetik-e ellenünk az eljárást). A miniszter szerint ugyanakkor a kormány képes "saját hatáskörében" meghozni olyan döntéseket, melyek alapján meg tudják győzni Brüsszelt, hogy nincs veszélyben a hiánycél. A miniszter szerint Magyarország eddig is képes volt meghozni olyan döntéseket, melyekkel - a változatlan környezet ellenére - tartani tudta kitűzött hiánycélját.

Nem lesz választási költségvetés

Varga Mihály ugyanakkor kedvezőnek ítélte Olli Rehn uniós biztos nyilatkozatát. A Bizottság alelnöke nem nevezte meg Magyarországot, mint lehetséges tagot, aki kikerülhet az eljárás alól, de azt mondta, erre van még lehetőségünk. Varga bízik benne, hogy Brüsszelben a számokat nézik majd, és ezek után meghozzák a számunkra kedvező döntést.A miniszter hangsúlyozta, nem készült választási költségvetés (a Bizottság jelentése ugyanakkor tesz rá utalást, hogy erre számítanak, szerintük az állam többet költ majd beruházásokra például). Varga elővette a Matolcsy György által használt érvelést is, miszerint egyelőre nincs meg a 2014-es költségvetés, annak előkészítése már zajlik a minisztériumban, de egyelőre nem tudja megmondani, hogy milyen kihívásokkal néz majd szembe Magyarország jövőre. A miniszter szerint ellentmondásos, hogy miközben az európai környezet kapcsán a Bizottság is azt írja, nagyon bizonytalan az elhúzódó kilábalás, Magyarország kapcsán ezt mintha nem venné figyelembe. Varga szerint a kormány bizonyította, hogy képes a hiánycél tartására, még akkor is, ha a külső környezet kedvezőtlenül alakul.

A kormány megvárja az első féléves adatokat, az Ecofin hó végi ülése előtt ráadásul a KSH publikálja az idei első negyedéves GDP-adatokat is - ezek után már ez idei és jövő évi költségvetés kérdésében is tisztább lehet a kép. Az biztos, hogy a tavalyi őszihez hasonló kiigazító lépésekre nem készül a kormány, ugyanakkor "saját hatáskörben" még hozhat olyan döntéseket, melyek meggyőzhetik Brüsszelt, s amellyel a hiány "könnyedén tartható lesz".

Visszaüthet az alacsony infláció

Varga Mihály azt mondta, hogy az idei költségvetésben az egyik legnagyobb kockázat a vártnál jóval alacsonyabb infláció. Ennek persze a legtöbben örülnek, hiszen 30 éve nem látott alacsony tempóban növekednek az árak, ugyanakkor ez kiesést jelent a költségvetésnek, hiszen a fogyasztást terhelő adókból kevesebb folyik be. Varga Mihály szerint ennek jeleit már látni például az áfabevételeken - de konkrét lépéseket emiatt egyelőre nem terveznek. A miniszter szerint sikerült februárban felgyorsítani a pénztárgépek online bekötését és az e-útdíjrendszer kiépítését - ezek a második félévben megvalósulnak, így nem jelentenek nagy kockázatot a bevételi oldalra.

Nem készülünk arra, hogy forrásoktól esnénk el

Varga Mihály a Bizottság prognózisa mögött nem lát nagyvállalati lobbit, ahogyan arra reggel Orbán Viktor utalt a közrádióban. Varga szerint a multicégek jelentős összegekkel járultak hozzá a költségvetés stabilizálásához, sok döntés hátrányosan érintette őket, természetes, hogy megtesznek mindent, hogy kiadásaikat lefaragják, és nem véletlenül kritizálták a magyar gazdaságpolitikát Brüsszelben. "Miniszterként abban bízom, hogy a Bizottság a számok alapján dönt majd" - mondta.

Varga kérdésre válaszolva azt is elárulta, hogy a tárcánál nem számolnak azzal, hogy reális esélye lenne az uniós források befagyasztásának. Ha Magyarország nem kerül ki a deficiteljárás alól, könnyen megint felmerülhet, hogy a nekünk járó uniós források kifizetését felfüggesztik, ehhez egyszer már nagyon közel kerültünk. A büntetés példátlan lenne az EU történetében. Varga Mihály szerint a kormány "saját hatáskörben" meg tud tenni olyan intézkedéseket, melyekkel a forrásbefagyasztást elkerülik, a kabinet szerint nincs reális veszélye annak, hogy így kevesebb bevételhez jut jövőre az ország. Az EU-s források nemcsak a növekedési fordulathoz elengedhetetlenek: a magyar gazdaságpolitika az elmúlt egy évben egyértelműen mindent egy lapra tett fel, hogy kikerüljön az EDP-eljárásból, ezért még a növekedést is beáldozta.

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!

Makro / Külgazdaság Az év második felében visszavehetik a tempót Matolcsy Györgyék
Privátbankár.hu | 2024. május 21. 17:22
A Monetáris Tanács keddi ülésén a várakozásnak megfelelően 50 bázisponttal, 7,25 százalékra csökkentette az alapkamatot. Elemzők júniusra is ekkora vágással számolnak. 
Makro / Külgazdaság Itt a meglepetés: már csak egyet léphetnek Matolcsy Györgyék?
Dobos Zoltán | 2024. május 21. 16:44
A szolgáltatások visszatekintő árazása káros folyamat, fékezi a dezinflációt. A jegybanki cél 2025-re érhető el. Júniusban még jön egy alapkamat-csökkentés, aztán beszűkülnek a lehetőségek. Ez volt a Magyar Nemzeti Bank kamatdöntést követő sajtótájékoztatója.
Makro / Külgazdaság Erre a döntésre várt az ország, íme, Matolcsy Györgyék legfrissebb lépése
Privátbankár.hu | 2024. május 21. 14:01
Ismét csökkentették a jegybanki alapkamatot.
Makro / Külgazdaság Szlovákiába tart a kapszulás kávézás portugál királya
Buksza blog | 2024. május 21. 12:12
Szlovákia lakói hamarosan másként kávézhatnak, mint korábban
Makro / Külgazdaság Hiába utálják egyre jobban országuk urait az irániak, lemondhatnak a változásról
Privátbankár.hu | 2024. május 21. 12:02
Hiába remélnek az irániak javulást az életükben, a szakértők egyetértenek abban, hogy az elnök váratlan halála kicsit sem fog enyhíteni a keményvonalas a teheráni rezsim barátságtalan természetén.
Makro / Külgazdaság Nekimentek a Volkswagennek és a BMW-nek
Privátbankár.hu | 2024. május 21. 11:44
Egy amerikai szenátor szerint több autógyártó nem tett eleget a szabályoknak. 
Makro / Külgazdaság Mi mentette meg németországi árakat?
Privátbankár.hu | 2024. május 21. 11:29
Németországban a termelői árak 3,3 százalékkal csökkentek áprilisban az egy évvel korábbiakhoz képest az előző havi 2,9 százalékos esést követően, ezzel már a tizedik egymást követő hónapban jegyeztek fel éves csökkenést.
Makro / Külgazdaság Idegesen nézik a benzinkutak árait az autósok a közel-keleti drámák miatt
Privátbankár.hu | 2024. május 21. 11:01
Az olaj ára a keddi ázsiai kereskedésben csökkent, mert a befektetők inkább az USA-ból érkező jelzésekre figyeltek, mint az Iránban és Szaúd-Arábiában történt eseményekre.
Makro / Külgazdaság Egyre sötétebbnek látszik a Robert Fico elleni merénylet háttere
Privátbankár.hu | 2024. május 21. 10:29
A Robert Fico, Szlovákia miniszterelnöke ellen elkövetett merénylet mögött több ember állhat, ami megdöntheti azt a feltételezést, hogy nincs összeesküvés a gyilkossági kísérlet hátterében.
Makro / Külgazdaság Bérek vs. élelmiszerárak: így áll a magyar verseny
Privátbankár.hu | 2024. május 21. 08:53
Sok magyarnak kevesebbet ér a fizetése. 
hírlevél
Ingatlantájoló
Együttműködő partnerünk: 4iG