<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=947887489402025&amp;ev=PageView&amp;noscript=1">
1p

Mi lenne a Kétfarkú Kutya Párt válasza a válságra? Kik a szavazóik? Legközelebb már bejuthatnak a Parlamentbe?

Online Klasszis Klubtalálkozó élőben Kovács Gergellyel, a párt társelnökével - vegyen részt és kérdezzen Ön is!

2023. február 2. 15:30

A részvétel ingyenes, regisztráljon itt!

Varga Mihály szerint az EU prognózisa téves, a magyar gazdaságra pedig a tavalyi "kényszerből túlkorrigált"büdzsé negatívan hatott vissza. Magyarország nem készül arra, hogy uniós pénzektől esne el, de nem készül kiigazító lépésekre. Legalábbis olyanra nem, mint amiket eddig vetett be.

Kicsit méltánytalannak tartjuk az Európai Bizottság tavaszi prognózisát, mintha kettős mérce lenne a jelentésben - mondta ma Varga Mihály gazdasági miniszter a Bizottság, legfrissebb, ún. tavaszi prognózisáról. A jelentésben Brüsszel javított a magyar növekedési kilátásokon és a hiánypályán is, ugyanakkor továbbra is azt gondolják, hogy jövőre nem lesz meg a hiánycél. Ez kérdésessé teszi, hogy kikerülhetünk-e idén a deficiteljárás (EDP) alól.

Varga Mihály: Brüsszel tévedA felesleges szigor visszafogott minket

Varga Mihály szerint a magyar kormány a nemrég ismertetett konvergencia-programban felmérte a költségvetés pozitív és negatív kockázatait, amit a Bizottság nem nézett át kellőképpen. A magyar álláspont szerint a Bizottság prognózisa téves. Varga felhívta rá a figyelmet, hogy Brüsszel az elmúlt években is rendre a valós deficitszám fölé lőtt prognózisaiban, ennek eredményeképpen tavaly a kormány "kényszerből túlkorrigálta a költségvetést". Csakhogy Varga szerint az ilyen kiigazítások visszacsapnak: hatásuk érződik a beruházások alacsony voltában és a munkahelyteremtésben is. Varga szerint az "EU által elvárt felesleges szigor a magyar gazdaságot foghatja vissza".Varga azt mondta, hogy Magyarország az Ecofin június végi üléséig semmilyen kiigazító lépésre nem készül (a testület addig kétszer is összeül, hogy előkészítsék a nyári döntést, akkor szavaznak arról az európai pénzügyminiszterek, hogy megszünetetik-e ellenünk az eljárást). A miniszter szerint ugyanakkor a kormány képes "saját hatáskörében" meghozni olyan döntéseket, melyek alapján meg tudják győzni Brüsszelt, hogy nincs veszélyben a hiánycél. A miniszter szerint Magyarország eddig is képes volt meghozni olyan döntéseket, melyekkel - a változatlan környezet ellenére - tartani tudta kitűzött hiánycélját.

Nem lesz választási költségvetés

Varga Mihály ugyanakkor kedvezőnek ítélte Olli Rehn uniós biztos nyilatkozatát. A Bizottság alelnöke nem nevezte meg Magyarországot, mint lehetséges tagot, aki kikerülhet az eljárás alól, de azt mondta, erre van még lehetőségünk. Varga bízik benne, hogy Brüsszelben a számokat nézik majd, és ezek után meghozzák a számunkra kedvező döntést.A miniszter hangsúlyozta, nem készült választási költségvetés (a Bizottság jelentése ugyanakkor tesz rá utalást, hogy erre számítanak, szerintük az állam többet költ majd beruházásokra például). Varga elővette a Matolcsy György által használt érvelést is, miszerint egyelőre nincs meg a 2014-es költségvetés, annak előkészítése már zajlik a minisztériumban, de egyelőre nem tudja megmondani, hogy milyen kihívásokkal néz majd szembe Magyarország jövőre. A miniszter szerint ellentmondásos, hogy miközben az európai környezet kapcsán a Bizottság is azt írja, nagyon bizonytalan az elhúzódó kilábalás, Magyarország kapcsán ezt mintha nem venné figyelembe. Varga szerint a kormány bizonyította, hogy képes a hiánycél tartására, még akkor is, ha a külső környezet kedvezőtlenül alakul.

A kormány megvárja az első féléves adatokat, az Ecofin hó végi ülése előtt ráadásul a KSH publikálja az idei első negyedéves GDP-adatokat is - ezek után már ez idei és jövő évi költségvetés kérdésében is tisztább lehet a kép. Az biztos, hogy a tavalyi őszihez hasonló kiigazító lépésekre nem készül a kormány, ugyanakkor "saját hatáskörben" még hozhat olyan döntéseket, melyek meggyőzhetik Brüsszelt, s amellyel a hiány "könnyedén tartható lesz".

Visszaüthet az alacsony infláció

Varga Mihály azt mondta, hogy az idei költségvetésben az egyik legnagyobb kockázat a vártnál jóval alacsonyabb infláció. Ennek persze a legtöbben örülnek, hiszen 30 éve nem látott alacsony tempóban növekednek az árak, ugyanakkor ez kiesést jelent a költségvetésnek, hiszen a fogyasztást terhelő adókból kevesebb folyik be. Varga Mihály szerint ennek jeleit már látni például az áfabevételeken - de konkrét lépéseket emiatt egyelőre nem terveznek. A miniszter szerint sikerült februárban felgyorsítani a pénztárgépek online bekötését és az e-útdíjrendszer kiépítését - ezek a második félévben megvalósulnak, így nem jelentenek nagy kockázatot a bevételi oldalra.

Nem készülünk arra, hogy forrásoktól esnénk el

Varga Mihály a Bizottság prognózisa mögött nem lát nagyvállalati lobbit, ahogyan arra reggel Orbán Viktor utalt a közrádióban. Varga szerint a multicégek jelentős összegekkel járultak hozzá a költségvetés stabilizálásához, sok döntés hátrányosan érintette őket, természetes, hogy megtesznek mindent, hogy kiadásaikat lefaragják, és nem véletlenül kritizálták a magyar gazdaságpolitikát Brüsszelben. "Miniszterként abban bízom, hogy a Bizottság a számok alapján dönt majd" - mondta.

Varga kérdésre válaszolva azt is elárulta, hogy a tárcánál nem számolnak azzal, hogy reális esélye lenne az uniós források befagyasztásának. Ha Magyarország nem kerül ki a deficiteljárás alól, könnyen megint felmerülhet, hogy a nekünk járó uniós források kifizetését felfüggesztik, ehhez egyszer már nagyon közel kerültünk. A büntetés példátlan lenne az EU történetében. Varga Mihály szerint a kormány "saját hatáskörben" meg tud tenni olyan intézkedéseket, melyekkel a forrásbefagyasztást elkerülik, a kabinet szerint nincs reális veszélye annak, hogy így kevesebb bevételhez jut jövőre az ország. Az EU-s források nemcsak a növekedési fordulathoz elengedhetetlenek: a magyar gazdaságpolitika az elmúlt egy évben egyértelműen mindent egy lapra tett fel, hogy kikerüljön az EDP-eljárásból, ezért még a növekedést is beáldozta.

Makro / Külgazdaság Megtiltották az ukrán tisztviselők külföldre utazását, tiltakoznak a kárpátaljaiak a provokációkkal szemben
Privátbankár.hu | 2023. január 27. 20:07
Ez történt ma az orosz-ukrán háborúban és ahhoz kapcsolódóan.
Makro / Külgazdaság Elképesztő felelőtlenség: a Nyugat már nem foglalkozik Putyin vörös vonalaival – A hét videója
Izsó Márton - Káncz Csaba | 2023. január 27. 19:31
A 2023-as év drámainak bizonyulhat Oroszország számára, és több, belső kérdésre adott válasz a következő évtizedekre eldöntheti az ország sorsát. A Pentagon nyilvánosan nem deklarált célja, hogy az ukránok vágják át a Krím és Oroszország közötti „szárazföldi hidat”, amelyet Putyin erői tavaly elfoglaltak. A nyugati politikai elit most úgy véli, hogy egy orosz nukleáris csapás valószínűsége meglehetősen kicsi – de igazuk van-e? Káncz Csaba videókommentárja.
Makro / Külgazdaság Zelenszkijhez fordultak a kárpátaljai magyarok
Privátbankár.hu | 2023. január 27. 18:51
A magyar közösség képviselői ma a Kárpátaljai Megyei Tanács üléstermében felhívást fogalmaztak meg Volodimir Zelenszkij ukrán elnökhöz a közösségüket ért provokációkkal és sértésekkel kapcsolatban.
Makro / Külgazdaság Példátlan éhínség pusztíthat Szíriában az ENSZ szerint
Privátbankár.hu | 2023. január 27. 18:31
Tizenkét évvel a szíriai polgárháború kezdete után soha nem látott éhínségre figyelmeztetett pénteken az ENSZ.
Makro / Külgazdaság Meglepő ok miatt mondhatott le XVI. Benedek pápa
Privátbankár.hu | 2023. január 27. 18:01
A kínzó álmatlanság volt az elsődleges oka annak, hogy a néhai XVI. Benedek pápa 2013-ban lemondott - derült ki abból a levélből, amelyet a december végén elhunyt nyugalmazott pápa pár héttel a halála előtt küldött az életrajzírójának, és amelynek tartalmát pénteken megjelent számában ismertette a Focus című német hetilap.
Makro / Külgazdaság Duplázódott a németek olajszámlája, még mindig Oroszország a legnagyobb szállító
Privátbankár.hu | 2023. január 27. 17:29
Több olajat importált Németország 2022 első tíz hónapjában, mint egy évvel korábban, az importszámla pedig csaknem duplájára emelkedett a német szövetségi gazdasági és exportellenőrzési hivatal, a BAFA jelentése alapján.
Makro / Külgazdaság Az oroszok szerint nincs lőszerhiány, nagyságrendekkel növelték a gyártást
Privátbankár.hu | 2023. január 27. 16:44
Nem helytállók azok az ukrán és nyugati közlések, amelyek szerint lőszerhiány lépett fel az orosz fegyveres erőknél - jelentette ki pénteken Szergej Csemezov, a fejlett technológiájú ipari termékek gyártását és exportját támogató Rosztyeh állami vállalat vezérigazgatója a RIA Novosztyi hírügynökségnek nyilatkozva.
Makro / Külgazdaság Egy lépésre vagyunk a NATO-Oroszország háborútól
Káncz Csaba | 2023. január 27. 16:04
Biden tavaly tavasszal megígérte a nyilvánosságnak, hogy az USA nem küld „támadó felszerelést” és „tankokat” Ukrajnába, mert ez „kiválthatja a harmadik világháborút”. A tankok még meg sem érkeztek, már Kijev F-16-os vadászgépekkel való ellátásáról folyik a belső vita. Káncz Csaba jegyzete.
Makro / Külgazdaság Jön a totális háború? F16-osokat kaphat Ukrajna
Privátbankár.hu | 2023. január 27. 15:16
Olekszij Danyilov, az ukrán Nemzetbiztonsági és Védelmi Tanács (RNBO) titkára pénteki Facebook-bejegyzésében utalást tett arra, hogy Ukrajna a közeljövőben nemzetközi partnereitől amerikai gyártású F-16-os vadászbombázó repülőgépeket is kaphat.
Makro / Külgazdaság Rossz hírt kapott Putyin Brüsszelből: maradnak a szankciók
Privátbankár.hu | 2023. január 27. 14:31
Az uniós tagországok kormányait tömörítő tanács fél évvel, 2023. július 31-ig meghosszabbítja az Oroszország egyes gazdasági ágazataira vonatkozó korlátozó intézkedéseket - közölte a testület pénteken.
Friss
hírlevél
Ingatlantájoló
Együttműködő partnerünk: 4iG