1p
Benyújtotta a kormány az Országgyűlésnek a 2013-as költségvetésről szóló törvény módosításáról szóló javaslatot, amely a túlzotthiány-eljárás megszüntetése érdekében meghozott intézkedések egy részének végrehajtását tartalmazza.

A kormány rögzíti, hogy a 2013-as költségvetés bevételi főösszege 15 325 milliárd, kiadási főösszege pedig 16 205 milliárd forint, 879,8 milliárd forint hiány mellett.

Privátbankár-elemzés

Miközben tizedszázalékokon vitázik a magyar kormány az EU-val, szinte lehetetlen ilyen pontossággal előrejelezni a költségvetés várható hiányát. A két prognózis közötti különbség az összes kiadás 7 ezreléke, az előrejelzések átlagos hibája pedig ennél jóval nagyobb. Az emberben óhatatlanul is felmerül a kérdés: miről is vitatkozunk igazából?
Részletes >>>

A parlament honlapján olvasható előterjesztés általános indoklásában a kormány kiemeli: a törvényjavaslat egyrészt a túlzotthiány-eljárás megszüntetése érdekében meghozott azon intézkedések végrehajtását tartalmazza, amelyek kizárólag országgyűlési hatáskörben, a költségvetési törvény módosításával kezelhetőek, másrészt a költségvetési törvény alkalmazása során felmerült jogalkalmazói észrevételeket kezeli, harmadrészt pedig a kormány időközben meghozott döntéseinek hatását vezeti át.

A tisztán saját bevételből gazdálkodó Pénzügyi Szervezetek Állami Felügyeletének (PSZÁF) a kormány 1,5 milliárd forint befizetési kötelezettséget ír elő; ennek az összegnek az első részét - 500 millió forintot - június 30-ig kell befizetnie a PSZÁF-nek, majd a fennmaradó összeget egyenlő részletekben havonta.

Varga Mihály: Brüsszel tévedAz államháztartási egyenleg javításához a kormány irányításától független, úgynevezett "alkotmányos fejezetek" is hozzájárulnak, így 2013. június 30-ig különböző nagyságú fejezeti tartalékot kell létrehozni. Az Országgyűlés fejezetnél különböző címeken - például az Egyenlő Bánásmód Hatóság vagy a Nemzeti Adatvédelmi és Információszabadság Hatóság címnél - összesen csaknem 500 millió forintot, a köztársasági elnökség fejezetnél 26,3 millió, míg például az Alkotmánybíróságnál 35,5 millió forintot kell tartalékolni. A két legmagasabb összeg a bíróságoknál zárolt több mint 1,5 milliárd, valamint az ügyészség fejezetnél szereplő 732,9 millió forint.

A Magyar Nemzeti Vagyonkezelő Zrt. hitelfelvételre és kezességvállalásra nem lenne jogosult a javaslat szerint, és az MNV engedéllyel jogosult lenne az állam képviseletében eljárni olyan értékpapír kibocsátása során, amelynek kibocsátója az állam, és amely az állam tulajdonában lévő pénzügyi eszköz átcseréléséhez, illetve biztosítékként annak megszerzéséhez kapcsolódik.

A mozgóképről szóló törvény szerint legalább a hatoslottó szerencsejáték játékadójából származó bevétel 80 százalékának megfelelő összeget kell a Magyar Nemzeti Filmalap Zrt. tevékenységének finanszírozására fordítani. A magyar filmipar támogatása érdekében a javaslat – hasonlóan a 2012. évi szabályozáshoz – az ágazati törvényben meghatározottnál magasabb arányú támogatási lehetőséget teremt.

Közszolgák nyugdíjazása: minden forint kell a büdzsének

A javaslat meghatározza, hogy a közszférában dolgozók kötelező nyugdíjazásából származó megtakarítást a központi költségvetésbe be kell fizetni. Emellett összhangot teremt az adósságátvállalással kapcsolatban azzal a törvénnyel, amely rendezi a fekvőbeteg-szakellátó és a hozzájuk kapcsolódó egészségügyi háttérszolgáltatást nyújtó, teljes állami tulajdonban lévő gazdasági társaságok által ellátott feladatok központi költségvetési szervek általi átvételét és az ehhez kapcsolódó eljárási kérdéseket.

A kormány az indoklásban a túlzotthiány-eljárás lezárása érdekében hozandó intézkedések kapcsán hangsúlyozza, hogy nem ért egyet az Európai Bizottság 2013. május 3-án közzétett, Magyarországra vonatkozó makrogazdasági prognózisával, és álláspontja szerint az elfogadott 2013-as költségvetés a bizottság által várt egyensúlyjavító intézkedések nélkül, biztonságosan teljesíteni tudja a 2,7 százalékos hiánycélt.

Az intézkedések nem érintik a családoknak, magánszemélyeknek nyújtott forrásokat, támogatásokat, hanem jellemzően az állam működési kiadásainak csökkentésére irányulnak. A megtakarítási lépések – összegüket tekintve – főként a kormány irányítása alá tartozó szerveket érintik, de arányosan vonatkoznak a kormány irányításától független szervezetek intézményi kiadásaira is.

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!

Makro / Külgazdaság Megszólalt Orbán Viktor, kemény értékelést mondott
Dobos Zoltán | 2024. május 17. 10:11
Péntek lévén ismét a Kossuth rádió mikrofonja elé ült Orbán Viktor. A magyar miniszterelnök értékelte a szlovák kollégája, Robert Fico elleni szerda délutáni merényletet, Hszi Csin-ping kínai elnök múlt heti látogatását és az orosz–ukrán háború legfrissebb fejleményeit is.
Makro / Külgazdaság Benzinár: ijesztően közömbösek az autósok
Buksza blog | 2024. május 16. 18:53
Hiába érzik az emberek egyre jobban a klímaváltozás hatásait és hiába próbálja az OPEC+ olajkartell minél magasabban tartani a fekete arany árát, az emberek tovább növelik az üzemanyag-fogyasztásukat.
Makro / Külgazdaság Mit szól majd Orbán Viktor, ha meglátja ezt?
Csabai Károly | 2024. május 16. 05:53
Átmenetinek bizonyult az Európai Unióban viszonylag hosszabb időn át sereghajtó hazai infláció nemzetközi összevetésben való előrelépése. Míg márciusban még tizenöt európai országban volt magasabb az éves fogyasztóiár-index, mint nálunk, addig áprilisban már csak nyolcban az adataikat cikkünk megjelenéséig közzétett 38 állam közül – derül ki a legfrissebb Privátbankár Európai Inflációs Körképből.
Makro / Külgazdaság Ez nem „bezzegrománia”
Privátbankár.hu | 2024. május 15. 14:43
Az ikerdeficit okozza a legnagyobb fejfájást keleti szomszédunkban.
Makro / Külgazdaság Nagy Márton lefordulna a székről: ahol örülnek a 289 százalékos inflációnak
Privátbankár.hu | 2024. május 15. 10:53
A jegybanki alapkamatot 40 százalékra lehetett így visszavágni, az IMF is dicsér, hitelt is ad, miközben a kiskereskedelmi forgalom 20 százalékkal zuhant.
Makro / Külgazdaság Lélektani határ felé közelednek a benzinárak - ne tankoljon péntekig, akinek kedves a pénztárcája
Privátbankár.hu | 2024. május 15. 09:59
Mutatjuk, mennyivel lesznek olcsóbbak az üzemanyagok.
Makro / Külgazdaság Már megint irigykedni kell Romániára?
Privátbankár.hu | 2024. május 15. 09:48
Itt vannak az első negyedéves adatok a szomszédból.
Makro / Külgazdaság Orbán Viktor barátai is egyre szorosabb orosz és kínai fogásban
Privátbankár.hu | 2024. május 15. 09:34
Az új szerb kormány május 2-án tette le az esküt. Összetétele azt mutatja, hogy Belgrád még inkább elkötelezte magát a Moszkvával és Pekinggel való szorosabb kapcsolat mellett. Káncz Csaba jegyzete.
Makro / Külgazdaság Javítgatja a KSH az ipari termelés adatait, de az összkép ugyanolyan sötét
Privátbankár.hu | 2024. május 15. 08:51
Tovább finomítottak a márciusi számokon, a lényeg azonban nem igazán változott.
Makro / Külgazdaság Ezzel sem fog kampányolni a kormány: szabadesésbe fordult az építőipar teljesítménye
Privátbankár.hu | 2024. május 15. 08:31
Még az előző rossz hónapot is alul tudta múlni a márciusi adat.
hírlevél
Ingatlantájoló
Együttműködő partnerünk: 4iG