1p
A Magyarországgal szembeni túlzott deficiteljárás megszüntetését javasolja az Európai Bizottság - közölte Twitter oldalán Andor László szociális és foglalkoztatáspolitikai EU-biztos.

Kicsiripelte a sajtot Jose Manuel Barroso és Olli Rehn szájából a magyar uniós biztos, a Bruxinfó szúrta ki elsőként, hogy Andor László Twitter-mikroblogján jelentette be, Magyarország 9 év után kikerül az ún, EDP-ből, amit a túlzott mértékű hiány miatt indított ellenünk a Bizottság. Magyarország töltötte a legtöbb időt az eljárásban, megszakítás nélkül 9 évet, és mi volt ahhoz is a legközelebb, hogy a kohéziós források egyharmadának kifizetését a Bizottság befagyassza, ami példátlanul szigorú büntetés lett volna.Brüsszelben 14 órakor lesz sajtótájékoztató, ahol részt vesz Andor László mellett Jose Manuel Barroso és Olli Rehn is, országspecifikus ajánlások mellett bejelentik azt is, hogy a Bizottság milyen javaslatokat tesz az Ecofin-nak a hiányeljárások kapcsán. A túlzotthiány-eljárás hátteréről itt írtunk bővebben >>>


Kikerülhet az eljárás alól a GDP 120%-ában eladósodott Olaszország is, ezt Antonio Tajani biztos rakta ki a Twitterre. Tajani a 140 karakterbe amúgy még azt is belezsuppolta, hogy ehhez az olasz állampolgárok áldozatvállalására is szükség volt. Ezzel 18-ra olvad azon országok száma, akik ellen nem folyik eljárás. Egyelőre nem tudjuk, mi lesz Málta sorsa, ők ugyanis könnyen visszakerülhetnek az EDP-be.A mai nap a fontos bejelentések napja, Matolcsy György már beszélt a növekedési hitelprogramról, a nagy érdeklődésre való tekintettel meg is emelték a keretet, egyelőre úgy tűnik, csupán 5 bank marad ki a programból. Valamelyest javult a munkaerőpiaci helyzet és megjött a várva várt hír is, vagyis hogy kiengedtek minket a deficiteljárásból, a forint ennek ellenére mégsem kapott erőre, inkább gyengült.

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!

Makro / Külgazdaság Megszólalt Orbán Viktor, kemény értékelést mondott
Dobos Zoltán | 2024. május 17. 10:11
Péntek lévén ismét a Kossuth rádió mikrofonja elé ült Orbán Viktor. A magyar miniszterelnök értékelte a szlovák kollégája, Robert Fico elleni szerda délutáni merényletet, Hszi Csin-ping kínai elnök múlt heti látogatását és az orosz–ukrán háború legfrissebb fejleményeit is.
Makro / Külgazdaság Benzinár: ijesztően közömbösek az autósok
Buksza blog | 2024. május 16. 18:53
Hiába érzik az emberek egyre jobban a klímaváltozás hatásait és hiába próbálja az OPEC+ olajkartell minél magasabban tartani a fekete arany árát, az emberek tovább növelik az üzemanyag-fogyasztásukat.
Makro / Külgazdaság Mit szól majd Orbán Viktor, ha meglátja ezt?
Csabai Károly | 2024. május 16. 05:53
Átmenetinek bizonyult az Európai Unióban viszonylag hosszabb időn át sereghajtó hazai infláció nemzetközi összevetésben való előrelépése. Míg márciusban még tizenöt európai országban volt magasabb az éves fogyasztóiár-index, mint nálunk, addig áprilisban már csak nyolcban az adataikat cikkünk megjelenéséig közzétett 38 állam közül – derül ki a legfrissebb Privátbankár Európai Inflációs Körképből.
Makro / Külgazdaság Ez nem „bezzegrománia”
Privátbankár.hu | 2024. május 15. 14:43
Az ikerdeficit okozza a legnagyobb fejfájást keleti szomszédunkban.
Makro / Külgazdaság Nagy Márton lefordulna a székről: ahol örülnek a 289 százalékos inflációnak
Privátbankár.hu | 2024. május 15. 10:53
A jegybanki alapkamatot 40 százalékra lehetett így visszavágni, az IMF is dicsér, hitelt is ad, miközben a kiskereskedelmi forgalom 20 százalékkal zuhant.
Makro / Külgazdaság Lélektani határ felé közelednek a benzinárak - ne tankoljon péntekig, akinek kedves a pénztárcája
Privátbankár.hu | 2024. május 15. 09:59
Mutatjuk, mennyivel lesznek olcsóbbak az üzemanyagok.
Makro / Külgazdaság Már megint irigykedni kell Romániára?
Privátbankár.hu | 2024. május 15. 09:48
Itt vannak az első negyedéves adatok a szomszédból.
Makro / Külgazdaság Orbán Viktor barátai is egyre szorosabb orosz és kínai fogásban
Privátbankár.hu | 2024. május 15. 09:34
Az új szerb kormány május 2-án tette le az esküt. Összetétele azt mutatja, hogy Belgrád még inkább elkötelezte magát a Moszkvával és Pekinggel való szorosabb kapcsolat mellett. Káncz Csaba jegyzete.
Makro / Külgazdaság Javítgatja a KSH az ipari termelés adatait, de az összkép ugyanolyan sötét
Privátbankár.hu | 2024. május 15. 08:51
Tovább finomítottak a márciusi számokon, a lényeg azonban nem igazán változott.
Makro / Külgazdaság Ezzel sem fog kampányolni a kormány: szabadesésbe fordult az építőipar teljesítménye
Privátbankár.hu | 2024. május 15. 08:31
Még az előző rossz hónapot is alul tudta múlni a márciusi adat.
hírlevél
Ingatlantájoló
Együttműködő partnerünk: 4iG