1p
A régiós devizák közül ma a forint teljesít a leggyengébben, miután Varga Mihály ismertette a konvergenciaprogam legújabb változatát. Kora délután azonban az európai optimizmus megállította a forint gyengülését is.

A kamatvágások szele fúj a régióban

A japánból a piacokra ömlő olcsó pénz (illetve annak híre) továbbra is segítheti a közép-európai devizákat, a hangulatot beárnyékolja a további kamatvágások lehetősége Magyarországon, Lengyelországon és Csehországban is. A Reuters összefoglalója szerint mindhárom deviza gyengült ma kissé az euróval szemben, a forint azonban a konvergenciaprogram ismertetésekor kissé elszakadt a régiós társaktól.

Nem terveznek újabb megszorításokat - kincstári optimizmus

Varga Mihály egyrészt a további kamatvágások lehetőségéről beszélt sajtótájékoztatóján, másrészt pedig elmondta: bár vannak kockázatok a költségvetésben, a tranzakciós adóból például a vártnál kevesebb folyt be, de nem terveznek újabb megszorításokat, a kockázatok kezelésében a tartalékokra bízza magát a kormány. A piacon úgy ítélik meg, hogy ezzel valamelyest csökkent az esélye annak, hogy Magyarország kikerül a túlzottdeficit-eljárás (EDP) alól.

Az Erste Bank elemzői azt írják: a ma megjelent konvergenciaprogram nem tartalmaz intézkedést, ugyanakkor továbbra sem kizárt, hogy az EDP alól ki lehet kerülni már az év első felében. A tavalyi, nagyon jó hiányadat, valamint az idei első három hónap költségvetési adatai ezt alátámaszthatják. A költségvetési és gazdasági előrejelzéseken azonban jól látszik az erős „kincstári optimizmus”. 2014-re például kimondottan kiadásnöveléssel számol a kormány bizonyos területeken, miközben a növekedési és hozamvárakozások is elég optimisták.

Megbillent a forint

A forint a program bejelentése után gyengülni kezdett, a trend azonban már 296 alatt megfordult. Az európai hangulatot ugyanis csak egy időre rontotta el a vártnál jóval gyengébb német konjunktúramutató, kora délután az euró nemcsak visszaerősödött, de új napi csúcsot ért el a dollárral szemben 1,31 fölött.

Az euróval együtt a forint is visszazárt, a közös pénz jegyzése 295-ig ereszkedett vissza a bankközi devizapiacon.

Az arany ára ma nem zuhant tovább, 1400 dollár közelébe emelkedett az unciánkénti árfolyam, innen újra lefelé fordult a jegyzés.

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!

Deviza / Áru Még ennél is jóval magasabb üzemanyag-árakat jósolnak a jövő hétre
Privátbankár.hu | 2016. október 1. 16:59
Míg az MTI a mától érvényes adóemelés miatt 339-340 forintos benzint és 345-346 forintos gázolajat jelzett előre, addig a GKI Energia szerint a közeljövőben 345 és 355 is lehet a két fontos üzemanyag ára. Az üzemanyagok ugyanis drágultak valamelyest a világpiacon, főleg a hét második felében.
Deviza / Áru Két kézzel szórja a pénzt a tűzre a kínai jegybank
Privátbankár.hu | 2016. február 7. 12:04
Tovább zuhan a kínai devizatartalék, miután a jegybank rengeteg pénzt éget el a piacon a jüan stabilizálására.
Deviza / Áru Őrülten vették az olajat, de a forint és az OTP is kapós volt
Privátbankár.hu | 2015. június 10. 18:53
Az OTP jól teljesített, a többi magyar részvény már nem annyira. A forint ezúttal erősödni tudott, az euró nem ment tovább. Nap közben három százalékos emelkedésben is volt a kőolaj, de ezután kissé lecsendesedett.
Deviza / Áru Hol van a mi forintunk? Lengyelország jobban teljesít
Privátbankár.hu | 2015. április 24. 16:17
Lehet, hogy mi erősnek érezzük a forintot 300 forint alatti euróárfolyamok mellett, de az-e valójában? A lengyel zloty árfolyamából ítélve nem igazán, sőt, inkább gyenge. A trend ráadásul ebbe az irányba mutat. Nemrég az egy főre jutó GDP-ben is megelőztek minket.
Deviza / Áru De jó, hogy nincs devizahitelünk – végképp megállíthatatlan a frank
Privátbankár.hu | 2015. április 23. 17:00
Miután a svájci jegybank tovább növelte a negatív kamatozású betétek körét, rég nem látott mértékben esett a svájci frank árfolyama, ám csak fél napig. Sokak szerint az SNB már ellőtte minden puskaporát, semmit sem tud tenni az erősödés megállítására. Az ország drágán megfizet az erős frankért, öt éve először recesszióba süllyedhet.
Deviza / Áru Újból a vas és acél országa lehetünk
Privátbankár.hu | 2015. április 23. 15:58
Acélmű épül Miskolcon, a projekt megvalósulásával újraéledhet a nehézipar Diósgyőrben - mondta a Külgazdasági és Külügyminisztérium parlamenti államtitkára.
Deviza / Áru Tovább adják a forintot: ma is gyengülünk
Privátbankár.hu | 2015. április 23. 09:34
Megint 301 forintál jár az euró jegyzése, több régiós devizával együtt gyengülünk.
Deviza / Áru Európában is a kőolajért megy a harc - bíróságra citálják a németeket
Privátbankár.hu | 2015. április 23. 07:50
A cseh kormány bírósági úton követeli vissza azt a kőolajat, amelyet Csehország a közelmúltban csődbe jutott német Viktoriagruppe raktáraiban helyezett el.
Deviza / Áru Elhagyta magát a forint - frissítve
Privátbankár.hu | 2015. április 22. 13:54
Az előző két nap komoly erősödése után ma visszaesett a forint, az euró árfolyama 300 körül van ismét.
Deviza / Áru Zseniális devizaügylet, vagy a következő svájci frank bukta?
Fellegi Tamás | 2015. április 21. 16:24
Devizapiaci szereplők egyre gyakrabban emlegetnek egy ügyletet, amiben nagyon bíznak. Sokak szerint biztos pénzt lehet vele keresni kis kockázattal. Ez nem más, mint a török líra vétele az euróval szemben. A januári óriás svájci frank bukta után ezeket az ügyleteket illik óvatosabban kezelni, most megnézzük, itt miről is van szó.
hírlevél
Ingatlantájoló
Együttműködő partnerünk: 4iG