<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=947887489402025&amp;ev=PageView&amp;noscript=1">
1p
Január végén Brüsszelbe utazik a miniszterelnök, valószínűleg azért fog lobbizni, hogy kikerüljünk a túlzottdeficit-eljárásból. A számok mellettünk szólnak - de nem biztos, hogy ez elég lesz?

Diplomáciai forrásokból a hvg.hu úgy értesült, hogy a magyar miniszterelnök még a következő uniós csúcs előtt, január végén Brüsszelbe utazik, ahol az EU legfőbb végrehajtási szervének, az Európai Bizottságnak az elnökével, Jose Manuel Barrosóval találkozik.

Orbán Viktor és Manuel Barroso a legutóbbi, tavaly tavaszi informális megbeszélésük utánEgyszer már sikeresen lobbizott a magyar kormányfő

Orbán Viktor két okból utazik Brüsszelbe, egyrészt a következő uniós költségvetés vitája miatt (ez lesz a februári csúcs témája is, miután legutóbb nem sikerült megegyeznie a tagállamoknak): Magyarország a keleti tagállamokkal együtt azért fog lobbizni, hogy ne csökkenjen a kohéziós alapok támogatása illetve az "újak" támogatása; másrészt egyértelmű, hogy Orbán Viktor célja, hogy Magyarország kikerüljön a túlzottdeficit-eljárás (EDP) alól. Erről próbálhatja meggyőzni Jose Manuel Barrosót, akit egyszer már sikeresen bírt rá, adjon zöld utat Magyarországnak az IMF-tárgyalások megkezdéséhez, meglehet csak ígéretek hangzottak el Budapest részéről arra nézvést, hogy végrehajtja az EU kéréseit (pl.: a jegybanktörvény ügyében). Az is igaz, hogy a kormányváltás után a magyar delegáció sikertelenül lobbizott azért, hogy a nyugdíjpénztári forintokat nem számolják el a költségvetés hiányának és hogy engedjenek a magyar hiánycélon - pedig ekkor Európai még nem is ismerte Matolcsy György azóta is meg nem írt közgazdasági tankkönyvét.

Szégyenpadon - de vajon jogosan?

Magyarország a csatlakozás óta EDP-eljárás alatt áll, Brüsszel szégyenpadra ültetett minket akkor, amikor az EU történetében először arról határozott egy tagállam kapcsán, Magyarország eleshet a kohéziós pénzek egy részétől, mert nem tudja tartósan a 3%-os referenciaszint alatt tartani a deficitet. Az Európai Bizottság tavaly őszi országjelentése szerint jövőre 3,5% lesz a hiány, pedig ha akkor teljesíteni tudnánk a 3% alatti szintet (Matolcsy György szerint ez lehetséges), akkor az EU-nak nem nagyon lenne rá érve, hogy miért tartson minket a szégyenpadon.

Az is igaz, Magyarország az elmúlt években teljesítette, és a Bizottság szerint idén is teljesíteni fogja a célszint alatti hiányt, de Brüsszel érve eddig az volt, hogy például a 2011-es szufficitet Magyarország a nyugdíjpénzek államosításával (az így a költségvetésbe folyatott 3000 milliárd forint sorsáról nemrég írtunk bővebben) és a különadók bevezetésével tudta csak tartani, vagyis egyedi tételekkel sikerült a "trükk". A kérdésben ítéletet mondó Ecofin (az uniós pénzügyminiszterek tanácsa) ugyanis azt nézi, hogy fenntartható pályára álltak-e az adott tagállam államháztartási folyamatai. Csakhogy Magyarország papíron teljesítette a pénzügyi kritériumokat az elmúlt két évben, és vélhetően idén is fogja - nehéz akkor a szégyenpadon tartani valakit, ha a számok nem beszélnek ellene. A Bizottság mindeközben újabb adósságleírásokat néz el Görögországnak, és folyamatosan emeli a spanyol deficitcélt, haladékot adva ezzel a vélhetően uniós mentőalapra szoruló eurózónatagnak.

A magyar gazdaságpolitikai az elmúlt egy évben mindent egy lapra tett fel, a hiánycélt teljesíteni kell, az EDP-folyamatból ki kell kerülni, ezért még a növekedést is feláldozta a kormány. Ha ezt az Unió nem ismeri el, akkor könnyű célpontja lesz azoknak a kritikusoknak, akik szerint bizonyos tagállamok más elbírálás alá esnek. Ez a következő költségvetési ciklus főszámainak elfogadás előtt nemigen hiányzik a Bizottságnak.

Az egyetlen eszköz

Másrészt viszont a hirtelen gazdaságpolitikai lépésekre és a nem feltétlenül EU-konform megoldásokra mindig is kapható magyar gazdaságpolitika megregulázásának immár egyetlen eszköze maradt Brüsszelnél: ez pedig a túlzottdeficit-eljárás, illetve azon keresztül a fejlesztési források megvonásával való ijesztegetés (a kötelezettségszegési eljárások évekig húzódhatnak az EU bíróságán, egy részüket pedig a kormány ki tudta védeni).

A január végi találkozó tétje minden bizonnyal az lesz, hogy Orbán Viktor képes-e újra hatni a Bizottság elnökére, aki tavaly tavasz óta jól láthatóan nem éri be ígéretekkel, ha a tárgyalópartnere Magyarország. Minden bizonnyal a hó végén dől el, hogy Magyarország 7 év után kikerül-e tavasszal a túlzottdeficit-eljárás alól.

Jól jönne 1,5 millió forint?

A Bank360.hu és a Privátbankár kalkulátora alapján az alábbi induló törlesztőkre számíthatsz májusban, ha 1,5 millió forintra van szükséged 60 hónapra: a Raiffeisen Bank személyi kölcsöne 30 379 forintos törlesztőrészlettel lehet a tiéd. Az Erste Banknál 32 831 forint, a Cetelemnél pedig 33 556 forint a törlesztőrészlet. Más kölcsönt keresel? Ezzel a kalkulátorral összehasonlíthatod a bankok ajánlatait!

Makro / Külgazdaság Még Putyin sem ismeri az új országhatárokat - az elmúlt órák dióhéjban
Privátbankár.hu | 2022. október 4. 20:25
Putyin nem ismeri az elfoglat területek országhatárait, Sojgu szerint 200 ezer embert mozgósítottak az elmúlt napokban, Észak-Koreai az egyetlen, amely elismeri Oroszország új megszállt területeit. Többek között ez is történt ma a háborúban.
Makro / Külgazdaság Orosz menekültek: mennek, ki merre lát
Privátbankár.hu | 2022. október 4. 19:32
A részleges mozgósítás bejelentése óta eltelt csaknem két hét alatt mintegy 700 000 ember hagyta el Oroszországot.
Makro / Külgazdaság Betámadta a koronavírus az Oktoberfestet
Privátbankár.hu | 2022. október 4. 18:36
Szakértők szerint az Oktoberfesttel lehet összefüggésben, hogy rohamosan emelkedik a koronavírussal fertőzöttek száma Münchenben és környékén.
Makro / Külgazdaság A németek több mint háromszor nagyobb inflációt érzékelnek a hivatalos adatnál
Privátbankár.hu | 2022. október 4. 17:44
A mértnél több mint háromszor nagyobb, csaknem 35 százalékos áremelkedést érzékel a német lakosság egy kedden ismertetett felmérés szerint.
Makro / Külgazdaság A szomszédban megszavazták az azonos neműek házasságát
Privátbankár.hu | 2022. október 4. 17:13
A szlovén parlament módosította kedden a családtörvényt: beiktatta az azonos neműek házasságát és az azonos nemű párok örökbefogadási lehetőségét is.
Makro / Külgazdaság Zelenszkij szerint képtelenség Putyinnal tárgyalni
Privátbankár.hu | 2022. október 4. 16:50
Moszkva megvárja, hogy Kijev változtasson álláspontján a tárgyalások ügyében
Makro / Külgazdaság Oroszország üti-vágja a TikTokot és Twitch-et
Privátbankár.hu | 2022. október 4. 15:54
Egy orosz bíróság több millió rubeles pénzbüntetést szabott ki a TikTok közösségi videomegosztóra, amiért nem távolította el az "LMBT-propagandát" törvényellenesen népszerűsítő tartalmakat, a Twitch pedig a bíróság szerint "hamis információt" tartalmazó interjút osztott meg, mely egy magas rangú ukrán politikussal készült.
Makro / Külgazdaság Gyilkos verseny az amerikai és kínai légierő között
Káncz Csaba | 2022. október 4. 15:36
Az Egyesült Államoknak lehetősége volt megfigyelni a kínai J-20-asokat az F-35-ösökkel való közeli találkozások során a Kelet-kínai-tengeren és azok „nem olyan képességűek, amelyek miatt túl sokat aggódna”. A vadászgépek összesített képességeinek tekintetében viszont Kína potenciálisan már elhomályosította az amerikai légierőt a csendes-óceáni térségben. Káncz Csaba jegyzete.
Makro / Külgazdaság Bojko Boriszov: "Putyin-ellenes kabinetet akarunk létrehozni"
Privátbankár.hu | 2022. október 4. 15:15
Egyértelműen nyugat-párti új bolgár kormány megalakítására tett ígéretet keddi sajtótájékoztatóján Bojko Boriszov, a vasárnapi előrehozott parlamenti választáson győzelmet arató, jobbközép Polgárok Bulgária Európai Fejlődéséért (GERB) párt elnöke.
Makro / Külgazdaság A BM szerint a brüsszeli forrásnál is többet költöttek az ukrán menekültekre
Privátbankár.hu | 2022. október 4. 14:29
Az Európai Bizottság 21,1 millió euró (mintegy 8,5 milliárd forint) támogatást adott Magyarországnak a február és augusztus közötti időszakra az Ukrajnából menekülők ellátásával kapcsolatos kiadásokra.
Friss
hírlevél
Ingatlantájoló
Együttműködő partnerünk: 4iG