1p
Január végén Brüsszelbe utazik a miniszterelnök, valószínűleg azért fog lobbizni, hogy kikerüljünk a túlzottdeficit-eljárásból. A számok mellettünk szólnak - de nem biztos, hogy ez elég lesz?

Diplomáciai forrásokból a hvg.hu úgy értesült, hogy a magyar miniszterelnök még a következő uniós csúcs előtt, január végén Brüsszelbe utazik, ahol az EU legfőbb végrehajtási szervének, az Európai Bizottságnak az elnökével, Jose Manuel Barrosóval találkozik.

Orbán Viktor és Manuel Barroso a legutóbbi, tavaly tavaszi informális megbeszélésük utánEgyszer már sikeresen lobbizott a magyar kormányfő

Orbán Viktor két okból utazik Brüsszelbe, egyrészt a következő uniós költségvetés vitája miatt (ez lesz a februári csúcs témája is, miután legutóbb nem sikerült megegyeznie a tagállamoknak): Magyarország a keleti tagállamokkal együtt azért fog lobbizni, hogy ne csökkenjen a kohéziós alapok támogatása illetve az "újak" támogatása; másrészt egyértelmű, hogy Orbán Viktor célja, hogy Magyarország kikerüljön a túlzottdeficit-eljárás (EDP) alól. Erről próbálhatja meggyőzni Jose Manuel Barrosót, akit egyszer már sikeresen bírt rá, adjon zöld utat Magyarországnak az IMF-tárgyalások megkezdéséhez, meglehet csak ígéretek hangzottak el Budapest részéről arra nézvést, hogy végrehajtja az EU kéréseit (pl.: a jegybanktörvény ügyében). Az is igaz, hogy a kormányváltás után a magyar delegáció sikertelenül lobbizott azért, hogy a nyugdíjpénztári forintokat nem számolják el a költségvetés hiányának és hogy engedjenek a magyar hiánycélon - pedig ekkor Európai még nem is ismerte Matolcsy György azóta is meg nem írt közgazdasági tankkönyvét.

Szégyenpadon - de vajon jogosan?

Magyarország a csatlakozás óta EDP-eljárás alatt áll, Brüsszel szégyenpadra ültetett minket akkor, amikor az EU történetében először arról határozott egy tagállam kapcsán, Magyarország eleshet a kohéziós pénzek egy részétől, mert nem tudja tartósan a 3%-os referenciaszint alatt tartani a deficitet. Az Európai Bizottság tavaly őszi országjelentése szerint jövőre 3,5% lesz a hiány, pedig ha akkor teljesíteni tudnánk a 3% alatti szintet (Matolcsy György szerint ez lehetséges), akkor az EU-nak nem nagyon lenne rá érve, hogy miért tartson minket a szégyenpadon.

Az is igaz, Magyarország az elmúlt években teljesítette, és a Bizottság szerint idén is teljesíteni fogja a célszint alatti hiányt, de Brüsszel érve eddig az volt, hogy például a 2011-es szufficitet Magyarország a nyugdíjpénzek államosításával (az így a költségvetésbe folyatott 3000 milliárd forint sorsáról nemrég írtunk bővebben) és a különadók bevezetésével tudta csak tartani, vagyis egyedi tételekkel sikerült a "trükk". A kérdésben ítéletet mondó Ecofin (az uniós pénzügyminiszterek tanácsa) ugyanis azt nézi, hogy fenntartható pályára álltak-e az adott tagállam államháztartási folyamatai. Csakhogy Magyarország papíron teljesítette a pénzügyi kritériumokat az elmúlt két évben, és vélhetően idén is fogja - nehéz akkor a szégyenpadon tartani valakit, ha a számok nem beszélnek ellene. A Bizottság mindeközben újabb adósságleírásokat néz el Görögországnak, és folyamatosan emeli a spanyol deficitcélt, haladékot adva ezzel a vélhetően uniós mentőalapra szoruló eurózónatagnak.

A magyar gazdaságpolitikai az elmúlt egy évben mindent egy lapra tett fel, a hiánycélt teljesíteni kell, az EDP-folyamatból ki kell kerülni, ezért még a növekedést is feláldozta a kormány. Ha ezt az Unió nem ismeri el, akkor könnyű célpontja lesz azoknak a kritikusoknak, akik szerint bizonyos tagállamok más elbírálás alá esnek. Ez a következő költségvetési ciklus főszámainak elfogadás előtt nemigen hiányzik a Bizottságnak.

Az egyetlen eszköz

Másrészt viszont a hirtelen gazdaságpolitikai lépésekre és a nem feltétlenül EU-konform megoldásokra mindig is kapható magyar gazdaságpolitika megregulázásának immár egyetlen eszköze maradt Brüsszelnél: ez pedig a túlzottdeficit-eljárás, illetve azon keresztül a fejlesztési források megvonásával való ijesztegetés (a kötelezettségszegési eljárások évekig húzódhatnak az EU bíróságán, egy részüket pedig a kormány ki tudta védeni).

A január végi találkozó tétje minden bizonnyal az lesz, hogy Orbán Viktor képes-e újra hatni a Bizottság elnökére, aki tavaly tavasz óta jól láthatóan nem éri be ígéretekkel, ha a tárgyalópartnere Magyarország. Minden bizonnyal a hó végén dől el, hogy Magyarország 7 év után kikerül-e tavasszal a túlzottdeficit-eljárás alól.

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!

Makro / Külgazdaság Megszólalt Orbán Viktor, kemény értékelést mondott
Dobos Zoltán | 2024. május 17. 10:11
Péntek lévén ismét a Kossuth rádió mikrofonja elé ült Orbán Viktor. A magyar miniszterelnök értékelte a szlovák kollégája, Robert Fico elleni szerda délutáni merényletet, Hszi Csin-ping kínai elnök múlt heti látogatását és az orosz–ukrán háború legfrissebb fejleményeit is.
Makro / Külgazdaság Benzinár: ijesztően közömbösek az autósok
Buksza blog | 2024. május 16. 18:53
Hiába érzik az emberek egyre jobban a klímaváltozás hatásait és hiába próbálja az OPEC+ olajkartell minél magasabban tartani a fekete arany árát, az emberek tovább növelik az üzemanyag-fogyasztásukat.
Makro / Külgazdaság Mit szól majd Orbán Viktor, ha meglátja ezt?
Csabai Károly | 2024. május 16. 05:53
Átmenetinek bizonyult az Európai Unióban viszonylag hosszabb időn át sereghajtó hazai infláció nemzetközi összevetésben való előrelépése. Míg márciusban még tizenöt európai országban volt magasabb az éves fogyasztóiár-index, mint nálunk, addig áprilisban már csak nyolcban az adataikat cikkünk megjelenéséig közzétett 38 állam közül – derül ki a legfrissebb Privátbankár Európai Inflációs Körképből.
Makro / Külgazdaság Ez nem „bezzegrománia”
Privátbankár.hu | 2024. május 15. 14:43
Az ikerdeficit okozza a legnagyobb fejfájást keleti szomszédunkban.
Makro / Külgazdaság Nagy Márton lefordulna a székről: ahol örülnek a 289 százalékos inflációnak
Privátbankár.hu | 2024. május 15. 10:53
A jegybanki alapkamatot 40 százalékra lehetett így visszavágni, az IMF is dicsér, hitelt is ad, miközben a kiskereskedelmi forgalom 20 százalékkal zuhant.
Makro / Külgazdaság Lélektani határ felé közelednek a benzinárak - ne tankoljon péntekig, akinek kedves a pénztárcája
Privátbankár.hu | 2024. május 15. 09:59
Mutatjuk, mennyivel lesznek olcsóbbak az üzemanyagok.
Makro / Külgazdaság Már megint irigykedni kell Romániára?
Privátbankár.hu | 2024. május 15. 09:48
Itt vannak az első negyedéves adatok a szomszédból.
Makro / Külgazdaság Orbán Viktor barátai is egyre szorosabb orosz és kínai fogásban
Privátbankár.hu | 2024. május 15. 09:34
Az új szerb kormány május 2-án tette le az esküt. Összetétele azt mutatja, hogy Belgrád még inkább elkötelezte magát a Moszkvával és Pekinggel való szorosabb kapcsolat mellett. Káncz Csaba jegyzete.
Makro / Külgazdaság Javítgatja a KSH az ipari termelés adatait, de az összkép ugyanolyan sötét
Privátbankár.hu | 2024. május 15. 08:51
Tovább finomítottak a márciusi számokon, a lényeg azonban nem igazán változott.
Makro / Külgazdaság Ezzel sem fog kampányolni a kormány: szabadesésbe fordult az építőipar teljesítménye
Privátbankár.hu | 2024. május 15. 08:31
Még az előző rossz hónapot is alul tudta múlni a márciusi adat.
hírlevél
Ingatlantájoló
Együttműködő partnerünk: 4iG