1p
Az IMF-programban részt vevő románok kikerülhetnek az EU-deficit eljárása alól, míg a tavaly két megszorító csomagot is bevezető Magyarországnak erre egyelőre nincs esélye. Brüsszel megküldte friss számait: javítottunk, de nem eléggé.

Javított előrejelzésén az Európai Bizottság, mely idén tarthatónak véli a maastrichti hiánykritériumot, a kormány 2,7 százalékos deficitet, a Bizottság javítva a téli prognózisát most már 3 százalékos hiányt vár az év végére, korábban 3,4 százalék volt az előrejelzés. 2014-ben ugyanakkor megugorjuk a 3 százalékos szintet, 3,3 százalék lesz a deficit. Vagyis Brüsszel javított a prognózison, de továbbra is úgy véli, hogy nincs arra biztosíték, hogy Magyarország tartósan alacsonyan tudja tartani majd az államháztartás hiányát.



Olli Rehn pénzügyi biztos bejelentette, Magyarország nincs azon országok között, akik kikerülhetnek a túlzottdeficit-eljárás (EDP) alól. Románia, Lettország és Litvánia kerülhet ki az eljárás alól, ők ugyanis tartósan alacsonyan tudják tartani a hiányukat - ezt várja Magyarországtól is Brüsszel. Úgy tűnik, a Bizottság további kiigazítócsomagot vár Magyarországtól. A konvergenciaprogram publikálásakor azonban Varga Mihály jelezte, megszorítások idén nem lesznek, a költségvetésnek ugyanis bőséges tartalékai vannak.

Sokba kerül a tanári fizetésemelés, kevesebbe az MNB

A Bizottság szerint a hiányt idén növelő tételek között van a munkahelyvédelmi akcióterv (és annak adóvonzatai), a személyi jövedelemadó, a közmunka-programok várható kiterjesztése és az, hogy valószínűleg több beruházást finanszíroz majd a költségvetés. A hiányt ugyanakkor javíthatja az e-útdíj bevezetése, a magasabb különadók, így a közműadók és a tranzakciós díj bevezetése, valamint a nyugdíjjogosultságok korábbi felülvizsgálata és a bérkompenzációs rendszer kivezetése.

Jövőre a hiányt növelő tételek között van a tanári életpálya modell bevezetése, ugyanakkor a téli előrejelzéshez képest nagy változás, hogy a Bizottság már nem várja, hogy az MNB veszteségeit meg kellene térítenie 2014-ben a költségvetésnek: ennek oka a most bejelentett Növekedési Hitel Program (és hogy olvad a devizatartalék).




Lehet eredménye Matolcsy programjának

A Bizottság ún. tavaszi előrejelzése szerint idén enyhe növekedés lesz tapasztalható a gazdaságban (0,2 százalék), ami az exportpiacok kilábalásának és a belföldi fogyasztás "stabilizálódásának" köszönhető (a téli erőjelzésben még elhúzódó recesszió szerepelt). Megjegyzik, a munkanélküliség továbbra is magas Magyarországon, magánberuházások pedig továbbra sem indulnak be, a tőkeigényes ágazatokat a különadók fogják vissza, a lakosságot pedig az, hogy inkább törleszti fennálló tartozásait, mint hogy újabb hiteleket venne fel - a hitelfelvételek ráadásul továbbra is szigorúak. A beruházások egyedüli forrása a beáramló uniós támogatás lehet csupán. 2014-ben már megindulhat az erőteljesebb kilábalás, 1,4 százalékos növekedést vár a Bizottság. A prognózis szerint a magukhoz térő exportpiacok és a belső fogyasztás mellett az MNB Növekedési Hitel Programja is érzékeltetni fogja akkora hatását, a hitelezési feltétek pedig lazábbak lesznek. A

A bizalmatlanság és a gazdaságpolitikai kiszámíthatatlansága a Bizottság szerint eddig is hozzájárult a magyar gazdaság gyenge teljesítményéhez és ez a jövőben is nagy kockázatot jelent.

2014-ben jöhetnek a jobb idők

A Bizottság szerint a magánszektorbeli foglalkoztatottság 2013 elején tovább csökkenhet, de a 11 százalékos munkanélküliségi ráta nagyjából stabil marad. A jelentés szerint a foglalkoztatás tavaly bővült, de ez főleg kormányzati intézkedéseknek, például a közmunka programoknak volt köszönhető. A nagyobb cégek kénytelen voltak elbocsátásokat eszközölni, miközben a kisebb vállalatoknál volt foglalkoztatásbővülés. A helyzet 2014-ben javulhat számottevően, amikor a fogyasztás is nagyobb lendületet vehet.

A Bizottság szerint a tavalyi kiigazítás nagyjából fele különadókból, illetve adóemelésekből jött össze, de a költségvetési kiadások visszafogása és a strukturális átalakítások is megtakarítást eredményeztek. Az ideiglenes különadók a GDP 0,75 százalékát tették ki 2012-ben.

Az államadósság csak lassan fog csökkenni, hiszen a strukturális hiány nem csökken. A Bizottság szerint 2014-ben a GDP 78,9 százalékára mérséklődik a ráta.

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!

Makro / Külgazdaság Jön az uniós pénz, több mint 155 milliárdra pályázhatnak a hazai kis cégek
Privátbankár.hu | 2024. március 28. 16:46
Megjelent és április végétől rendelkezésre áll a hazai mikro- és kkv-k részére az európai uniós forrású KKV Technológia Plusz Hitelprogram, amely nulla százalékos kamat mellett kínál kedvező finanszírozást új fejlesztésekre és értéknövelő beruházásokra – közölte a Magyar Fejlesztési Bank (MFB).
Makro / Külgazdaság Lenyűgöző videó került elő Varga Judit, Rogán Antal és Gulyás Gergely közös múltjából
Privátbankár.hu | 2024. március 28. 12:48
Magyar Péter vádjainak fényében a szereplők minden egyes arcrándulása egészen új értelmezést nyer.
Makro / Külgazdaság Valamit már mondott az ügyészségnek Varga Judit - kihallgatták a hangfelvétel ügyében
Privátbankár.hu | 2024. március 28. 10:56
Elárulta az ügyészség, hogy berendelték a volt igazságügyminisztert a Magyar Péter vádjai kapcsán indult eljárás során.
Makro / Külgazdaság Hszi Csin-ping nem hagyja magát
Privátbankár.hu | 2024. március 28. 09:06
És a kínai fejlődést sem engedi megállítani. Erről is beszélt a kínai vezető a holland miniszterelnökkel történt találkozója után.
Makro / Külgazdaság Végre egy jó hírt is kapott Orbán Viktor, itt vannak a friss adatok
Privátbankár.hu | 2024. március 28. 08:30
A bruttó átlagbér már 600 ezer forint felett jár, 14,6 százalékos növekedéssel.
Makro / Külgazdaság Kitalálja, milyen nevek nem hangzottak el Varga Judit közel kétórás interjújában?
Privátbankár.hu | 2024. március 28. 07:16
Sokat beszélt, de a lényegről kevesett mondott a volt miniszter.
Makro / Külgazdaság Orbán Viktor váratlanul felhívta Szijjártó Pétert, miközben interjút készítettünk a külügyminiszterrel
Csabai Károly - Wéber Balázs | 2024. március 27. 16:22
Nagyinterjút adott a Privátbankárnak a külgazdasági és külügyminiszter.
Makro / Külgazdaság Ilyet is ritkán látni a benzinkutakon!
Privátbankár.hu | 2024. március 27. 15:50
Az egyik drágul, a másik olcsóbb lesz.
Makro / Külgazdaság Hasít a svéd H&M ruházati cégóriás
Privátbankár.hu | 2024. március 27. 15:20
Megugrott a svéd Hennes & Mauritz AB (H&M), a világ második legnagyobb divatáru-kiskereskedelmi láncának profitja a február végével záródott negyedévben.
Makro / Külgazdaság Ez történne, ha nálunk is euró lenne
Privátbankár.hu | 2024. március 27. 13:27
Márciusban javult, három havi csúcsot ért el a gazdasági hangulatindex mind az EU-ban, mind az euróövezetben, a foglalkoztatási kilátások mutatószáma pedig magas szinten stabilan tartotta magát az Európai Bizottság Gazdasági és Pénzügyi Főigazgatósága (DG ECFIN) szerdai jelentése szerint.
hírlevél
Ingatlantájoló
Együttműködő partnerünk: 4iG