1p

Mi a Magyar Péter-jelenség titka?
Mennyiben más Magyar Péter, mint Orbán Viktor?
Mennyi voksot szerezhet a Tisza Párt, kitől vehet el szavazatokat?
Online Klasszis Klubtalálkozó élőben Somogyi Zoltánnal!

Vegyen részt és kérdezzen Ön is a Political Capital szociológus társalapítójától!

2024. május 23. 15:30

A részvétel ingyenes, regisztráljon itt!

Az IMF-programban részt vevő románok kikerülhetnek az EU-deficit eljárása alól, míg a tavaly két megszorító csomagot is bevezető Magyarországnak erre egyelőre nincs esélye. Brüsszel megküldte friss számait: javítottunk, de nem eléggé.

Javított előrejelzésén az Európai Bizottság, mely idén tarthatónak véli a maastrichti hiánykritériumot, a kormány 2,7 százalékos deficitet, a Bizottság javítva a téli prognózisát most már 3 százalékos hiányt vár az év végére, korábban 3,4 százalék volt az előrejelzés. 2014-ben ugyanakkor megugorjuk a 3 százalékos szintet, 3,3 százalék lesz a deficit. Vagyis Brüsszel javított a prognózison, de továbbra is úgy véli, hogy nincs arra biztosíték, hogy Magyarország tartósan alacsonyan tudja tartani majd az államháztartás hiányát.Olli Rehn pénzügyi biztos bejelentette, Magyarország nincs azon országok között, akik kikerülhetnek a túlzottdeficit-eljárás (EDP) alól. Románia, Lettország és Litvánia kerülhet ki az eljárás alól, ők ugyanis tartósan alacsonyan tudják tartani a hiányukat - ezt várja Magyarországtól is Brüsszel. Úgy tűnik, a Bizottság további kiigazítócsomagot vár Magyarországtól. A konvergenciaprogram publikálásakor azonban Varga Mihály jelezte, megszorítások idén nem lesznek, a költségvetésnek ugyanis bőséges tartalékai vannak.

Sokba kerül a tanári fizetésemelés, kevesebbe az MNB

A Bizottság szerint a hiányt idén növelő tételek között van a munkahelyvédelmi akcióterv (és annak adóvonzatai), a személyi jövedelemadó, a közmunka-programok várható kiterjesztése és az, hogy valószínűleg több beruházást finanszíroz majd a költségvetés. A hiányt ugyanakkor javíthatja az e-útdíj bevezetése, a magasabb különadók, így a közműadók és a tranzakciós díj bevezetése, valamint a nyugdíjjogosultságok korábbi felülvizsgálata és a bérkompenzációs rendszer kivezetése.

Jövőre a hiányt növelő tételek között van a tanári életpálya modell bevezetése, ugyanakkor a téli előrejelzéshez képest nagy változás, hogy a Bizottság már nem várja, hogy az MNB veszteségeit meg kellene térítenie 2014-ben a költségvetésnek: ennek oka a most bejelentett Növekedési Hitel Program (és hogy olvad a devizatartalék).
Lehet eredménye Matolcsy programjának

A Bizottság ún. tavaszi előrejelzése szerint idén enyhe növekedés lesz tapasztalható a gazdaságban (0,2 százalék), ami az exportpiacok kilábalásának és a belföldi fogyasztás "stabilizálódásának" köszönhető (a téli erőjelzésben még elhúzódó recesszió szerepelt). Megjegyzik, a munkanélküliség továbbra is magas Magyarországon, magánberuházások pedig továbbra sem indulnak be, a tőkeigényes ágazatokat a különadók fogják vissza, a lakosságot pedig az, hogy inkább törleszti fennálló tartozásait, mint hogy újabb hiteleket venne fel - a hitelfelvételek ráadásul továbbra is szigorúak. A beruházások egyedüli forrása a beáramló uniós támogatás lehet csupán. 2014-ben már megindulhat az erőteljesebb kilábalás, 1,4 százalékos növekedést vár a Bizottság. A prognózis szerint a magukhoz térő exportpiacok és a belső fogyasztás mellett az MNB Növekedési Hitel Programja is érzékeltetni fogja akkora hatását, a hitelezési feltétek pedig lazábbak lesznek. A

A bizalmatlanság és a gazdaságpolitikai kiszámíthatatlansága a Bizottság szerint eddig is hozzájárult a magyar gazdaság gyenge teljesítményéhez és ez a jövőben is nagy kockázatot jelent.

2014-ben jöhetnek a jobb idők

A Bizottság szerint a magánszektorbeli foglalkoztatottság 2013 elején tovább csökkenhet, de a 11 százalékos munkanélküliségi ráta nagyjából stabil marad. A jelentés szerint a foglalkoztatás tavaly bővült, de ez főleg kormányzati intézkedéseknek, például a közmunka programoknak volt köszönhető. A nagyobb cégek kénytelen voltak elbocsátásokat eszközölni, miközben a kisebb vállalatoknál volt foglalkoztatásbővülés. A helyzet 2014-ben javulhat számottevően, amikor a fogyasztás is nagyobb lendületet vehet.

A Bizottság szerint a tavalyi kiigazítás nagyjából fele különadókból, illetve adóemelésekből jött össze, de a költségvetési kiadások visszafogása és a strukturális átalakítások is megtakarítást eredményeztek. Az ideiglenes különadók a GDP 0,75 százalékát tették ki 2012-ben.

Az államadósság csak lassan fog csökkenni, hiszen a strukturális hiány nem csökken. A Bizottság szerint 2014-ben a GDP 78,9 százalékára mérséklődik a ráta.

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!

Makro / Külgazdaság Az év második felében visszavehetik a tempót Matolcsy Györgyék
Privátbankár.hu | 2024. május 21. 17:22
A Monetáris Tanács keddi ülésén a várakozásnak megfelelően 50 bázisponttal, 7,25 százalékra csökkentette az alapkamatot. Elemzők júniusra is ekkora vágással számolnak. 
Makro / Külgazdaság Itt a meglepetés: már csak egyet léphetnek Matolcsy Györgyék?
Dobos Zoltán | 2024. május 21. 16:44
A szolgáltatások visszatekintő árazása káros folyamat, fékezi a dezinflációt. A jegybanki cél 2025-re érhető el. Júniusban még jön egy alapkamat-csökkentés, aztán beszűkülnek a lehetőségek. Ez volt a Magyar Nemzeti Bank kamatdöntést követő sajtótájékoztatója.
Makro / Külgazdaság Erre a döntésre várt az ország, íme, Matolcsy Györgyék legfrissebb lépése
Privátbankár.hu | 2024. május 21. 14:01
Ismét csökkentették a jegybanki alapkamatot.
Makro / Külgazdaság Szlovákiába tart a kapszulás kávézás portugál királya
Buksza blog | 2024. május 21. 12:12
Szlovákia lakói hamarosan másként kávézhatnak, mint korábban
Makro / Külgazdaság Hiába utálják egyre jobban országuk urait az irániak, lemondhatnak a változásról
Privátbankár.hu | 2024. május 21. 12:02
Hiába remélnek az irániak javulást az életükben, a szakértők egyetértenek abban, hogy az elnök váratlan halála kicsit sem fog enyhíteni a keményvonalas a teheráni rezsim barátságtalan természetén.
Makro / Külgazdaság Nekimentek a Volkswagennek és a BMW-nek
Privátbankár.hu | 2024. május 21. 11:44
Egy amerikai szenátor szerint több autógyártó nem tett eleget a szabályoknak. 
Makro / Külgazdaság Mi mentette meg németországi árakat?
Privátbankár.hu | 2024. május 21. 11:29
Németországban a termelői árak 3,3 százalékkal csökkentek áprilisban az egy évvel korábbiakhoz képest az előző havi 2,9 százalékos esést követően, ezzel már a tizedik egymást követő hónapban jegyeztek fel éves csökkenést.
Makro / Külgazdaság Idegesen nézik a benzinkutak árait az autósok a közel-keleti drámák miatt
Privátbankár.hu | 2024. május 21. 11:01
Az olaj ára a keddi ázsiai kereskedésben csökkent, mert a befektetők inkább az USA-ból érkező jelzésekre figyeltek, mint az Iránban és Szaúd-Arábiában történt eseményekre.
Makro / Külgazdaság Egyre sötétebbnek látszik a Robert Fico elleni merénylet háttere
Privátbankár.hu | 2024. május 21. 10:29
A Robert Fico, Szlovákia miniszterelnöke ellen elkövetett merénylet mögött több ember állhat, ami megdöntheti azt a feltételezést, hogy nincs összeesküvés a gyilkossági kísérlet hátterében.
Makro / Külgazdaság Bérek vs. élelmiszerárak: így áll a magyar verseny
Privátbankár.hu | 2024. május 21. 08:53
Sok magyarnak kevesebbet ér a fizetése. 
hírlevél
Ingatlantájoló
Együttműködő partnerünk: 4iG