<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=947887489402025&amp;ev=PageView&amp;noscript=1">
3p

Mi lenne a Kétfarkú Kutya Párt válasza a válságra? Kik a szavazóik? Legközelebb már bejuthatnak a Parlamentbe?

Online Klasszis Klubtalálkozó élőben Kovács Gergellyel, a párt társelnökével - vegyen részt és kérdezzen Ön is!

2023. február 2. 15:30

A részvétel ingyenes, regisztráljon itt!

Védekezés helyett ellentámadásba lendültek át az ukránok saját bevallásuk szerint Herszonnál. Az oroszok mégiscsak bevallották, hogy lőtték szombaton az odesszai kikötőt. Háborús összefoglaló.

  • Ukrajna arra számít, hogy szeptemberre visszafoglalja a déli Herszon régiót. Szerhij Hlan, a terület vezetőjének egyik tanácsadója az ukrán televíziónak adott interjúban elmondta: "Kijelenthetjük, hogy szeptemberre biztosan felszabadul Herszon régió, és a megszállók minden terve kudarcot vall" - írja az AFP. Az ukrán mezőgazdaság számára kiemelten fontos Herszon régiót a háború elején foglalták el az orosz csapatok - de az ukrán hadsereg, megerősítve a nyugati nagy hatótávolságú tüzérségi fegyverekkel az elmúlt hetekben egyre nagyobb előnyre tett szert a térségben.
  • Az AFP friss riportja a térségből egyelőre kevésbé támasztja alá az ukrán optimizmust - egy Herszon városától 25 mérföldre fekvő faluban az ott állomásozó katonák azt mondták a hírügynökségnek, hogy egyelőre csak a frontvonalat sikerül tartani.
  • Oroszország azt közölte, hogy csapást mértek egy ukrán hadihajóra és az Egyesült Államok által szállított Harpoon hajóelhárító rakétákra Odessza kikötőjében. A kikötőt alig 12 órával azután támadták meg, hogy aláírták a gabona kivitelét lehetővé tévő megállapodást. A támadást korábban barbárságnak nevezte Volodimir Zelenszkij ukrán elnök, és elítélték a nyugati országok is, Oroszország pedig azt állította, semmi köze a rakétatámadáshoz. Ukrajna közölte, hogy a támadások ellenére folytatja a gabonaexportot. Olekszandr Kubrakov infrastruktúráért felelős miniszter azt mondta, hogy "folytatjuk a technikai előkészületeket a mezőgazdasági termékek exportjának megkezdésére a kikötőinkből", a Suspilne közszolgálati műsorszolgáltató pedig az ukrán hadsereget idézte, amely szerint a rakéták nem okoztak jelentős károkat a kikötőben. 

Az odesszai városháza által 2022. július 23-án közreadott képen az odesszai kikötő tüzét oltják tűzoltók, miután ukrán források szerint orosz rakétatámadás érte a fekete-tengeri kikötővárost. Az ukrán külügyi szóvivő szerint ezzel Oroszország megsértette az ukrán gabona exportjának biztosításáról az előző nap kötött megállapodást. MTI/EPA/Odesszai városháza
Az odesszai városháza által 2022. július 23-án közreadott képen az odesszai kikötő tüzét oltják tűzoltók, miután ukrán források szerint orosz rakétatámadás érte a fekete-tengeri kikötővárost. Az ukrán külügyi szóvivő szerint ezzel Oroszország megsértette az ukrán gabona exportjának biztosításáról az előző nap kötött megállapodást. MTI/EPA/Odesszai városháza

  • Szergej Lavrov orosz külügyminiszter a diplomáciai tárgyalásokat követően közös sajtótájékoztatót tartott Kairóban egyiptomi kollégájával, Számeh Sukrival. Lavrov elmondta, hogy megvitatta Oroszország ukrajnai "katonai műveletét" egyiptomi tisztviselőkkel, akik a konfliktus "politikai és diplomáciai" rendezését sürgették - írja az Associated Press. Az afrikai nemzeteket különösen érzékenyen érintik a háború következményeként megugró gabona- és üzemanyagárak. Egyiptom a világ legnagyobb búzaimportőrei közé tartozik, főként Oroszországból és Ukrajnából. Az ország eddig nem volt hajlandó állást foglalni a konfliktusban. A kairói találkozó az első az Afrikában zajló diplomáciai tárgyalások sorában: az egyre inkább elszigetelődő Oroszország igyekszik támogatókat szerezni a kontinensen. Lavrov azt is bejelentette, hogy a moszkvai diplomáciai erőfeszítések részeként 2023 közepén egy második orosz-afrikai csúcstalálkozót tartanak.
  • Ferenc pápa ma újságíróknak arról beszélt, hogy szeretne ellátogatni Ukrajnába. Amikor egy esetleges jövőbeni útjáról kérdezték, azt mondta: "Nagy vágyam, hogy eljussak Kijevbe" - írja a Reuters.

Makro / Külgazdaság Lengyel vadászgépekre fáj az ukránok foga - hideg fogadtatást kapott az új amerikai nagykövet Moszkvában
Privátbankár.hu | 2023. január 30. 20:14
Hétfőn sem volt hiány az eseményekből a háborúban. 
Makro / Külgazdaság Putyin telefonált: itt van, miről volt szó
Privátbankár.hu | 2023. január 30. 19:36
Az orosz elnök a nemzetközi színtéren hozzá hasonlóan vitatott személlyel beszélt.
Makro / Külgazdaság A politizáló orosz menekültek után halálosztag indulna
Káncz Csaba | 2023. január 30. 19:13
A Biztonsági Tanács elnökhelyettese halálosztagok bevetésére szólít fel az országot elhagyó, de politikailag továbbra is aktív oroszok ellen. A külföldre menekült informatikusokat viszont busás jutalmakkal csábítanák haza. Káncz Csaba jegyzete.
Makro / Külgazdaság Néhány hónap, és brit tankok érkeznek az orosz-ukrán frontra
Privátbankár.hu | 2023. január 30. 17:32
Ukrajna dörzsölheti a markát a brit védelmi miniszter kijelentése után.
Makro / Külgazdaság Veszélyben Kína hosszútávú fejlődése – mutatjuk, miért
Tiszóczi Roland | 2023. január 30. 15:24
A szülőképes korú nők száma Kínában tavaly több mint négymillióval csökkent, ami az egygyermekes politika öröksége. Ugyanakkor egy gyermek felnevelésének költsége Kínában az egy főre jutó GDP közel hétszerese, ez majdnem a duplája az Egyesült Államokban vagy Japánban erre fordított összegnek, ami visszaveti a gyermekvállalási kedvet.
Makro / Külgazdaság Erőteljesen bővít a két légióriás
Szakonyi Péter | 2023. január 30. 14:15
Idén tízezerrel bővíti dolgozói létszámát a Boeing. Az amerikai repülőgépgyártó óriás már tavaly is “hízott” - akkor 23 ezer új dolgozót vett állományba.
Makro / Külgazdaság Ha ez igaz, Putyin tényleg valami durvát mondott telefonon
Privátbankár.hu | 2023. január 30. 13:51
Elég meredek kijelentéseket tett Vlagyimir Putyin állítólagos szavairól a volt brit miniszterelnök.  
Makro / Külgazdaság Megszólalt az Európai Unió Tanácsa az uniós minimálbérről
Privátbankár.hu | 2023. január 30. 12:38
Tagállami szinten kell meghatározni, és rendszeresen felül kell vizsgálni.
Makro / Külgazdaság Itt a friss német GDP-adat
Privátbankár.hu | 2023. január 30. 11:36
A negyedik negyedévre és a 2022-es év egészére is kaptunk információkat Európa legnagyobb gazdaságáról.
Makro / Külgazdaság Szerdán a dízelesek örülhetnek
Privátbankár.hu | 2023. január 30. 11:01
Csökken a gázolaj beszerzési ára, de kérdés, ez megjelenik-e a kútoszlop áraiban.
hírlevél
Ingatlantájoló
Együttműködő partnerünk: 4iG