<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=947887489402025&amp;ev=PageView&amp;noscript=1">
4p

Mi a béke ára Ukrajnában és ki fizeti meg? Lesz-e hitel Magyarországon?

Találkozzon személyesen neves külpolitikai szakértőkkel és bankvezérekkel!

Klasszis Klub Live - először élőben, személyesen, Budapesten!
Vegyen részt és kérdezzen Ön is!

2023. március 23.

Jelentkezzen most!

Hiába a kétszámjegyű bérnövekedési ütem, a különböző nemzetgazdasági ágak nem egyformán részesülnek a gazdaság jó teljesítményéből. Évek óta a legrosszabb helyzetben a szociális ágazat alkalmazottai vannak, helyzetükben idén sem várható drasztikus fordulat.

A Központi Statisztikai Hivatal legfrissebb adatai szerint tavaly októberrel bezárólag 10,9 százalékkal emelkedett a nettó átlagkereset, 239 673 forintra. Ugyan statisztikailag még két hónap adatai hiányoznak a teljes évből, ám tekintve, hogy 2019-ben októberig folyamatosan 11 százalék körüli mértékű volt a bérnövekedési ütem, a gazdasági folyamatok alapján ez kitartott novemberre és decemberre is egyaránt. Így megfelelő lehet ez a tört adat arra, hogy megvizsgáljuk az ágazati átlagbérek várható alakulását - írja az mfor.hu.

A tavalyi tényadatok szerint a legjobban változatlanul a pénzügyi, biztosítási tevékenység és az információ, kommunikáció ágazatokban lehet lehet keresni. A KSH adatai szerint a pénzügyi szektorban átlagosan 437 ezer forintot vihetnek haza a dolgozók, míg az információ, kommunikáció területén ennél nem sokkal kevesebbet, 410 ezer forintot. A rangsor másik végén a szociális ellátás áll, ahol az alkalmazottak mindössze 115 ezer forintot visznek haza munkájuk után, előtte pedig a szálláshely-szolgáltatás, vendéglátás ágazat áll 157 ezer forintos átlagos nettó bérrel.

A bérnövekedés mértékét tekintve teljesen más ágazatok emelkednek ki, vagy épp kerültek a sereghajtók közé. A legnagyobb mértékű növekedés az egyéb szolgáltatásoknál mutatkozott, 15,5 százalékkal emelkedtek a nettó fizetések októberrel bezárólag, ettől nem sokkal maradt el a mezőgazdaság, erdőgazdaság, halászat ágazata 13,8 százalékos plusszal és ugyanilyen mértékben emelkedett az átlagos nettó a szociális ellátás területén is. A sereghajtó ebből a szempontból az oktatás területe, ahol csupán 3,7 százalékos - tehát a tavalyi inflációt alig meghaladó mértékű bérnövekedést regisztrált a statisztikai hivatal. Jócskán elmaradt az átlagos ütemtől az ingatlanpiac is, hiszen itt mindössze 7,3 százalékkal emelkedett az átlagosan elérhető fizetés.

Ha feltételezzük, hogy a tavalyi bérnövekedési ütem 2020-ra is megmarad és hasonlóan kétszámjegyű lesz annak mértéke, akkor az országos átlagos nettó fizetés év végére mintegy 26 ezer forinttal lesz magasabb a legutóbbi, októberi tényadathoz mérten, 266 ezer forint.

Mérföldkőhöz fog érkezni a villamosenergia-, gáz-, gőzellátás, légkondicionálás ágazat, hiszen az átlagos nettó bér a területen átlépi a 400 ezer forintot, 431 ezerre becsülhető a tavalyi 393 ezer forint után. Ugyanilyen helyzetben lesz az építőipar, a közigazgatás, védelem, kötelező társadalombiztosítás és az egyéb szolgáltatások ágazata is, csak más nagyságrendekkel.

  • Az építőiparban az átlagos nettó bér 187 ezer forint után 210 ezer forintra emelkedhet idén,
  • a kötelező védelem területén a 300 ezer forintos mérföldkövet lépheti át az átlagos nettó (285 ezer után 314 ezer lehet az átlagosan hazavitt összeg),
  • az egyéb szolgáltatásoknál pedig 199 ezerről 229-re nőhet a nettó kereset.

Az évek óta kritikus helyzetben lévő szociális ellátás területén azonban  - ha a kormány nem avatkozik be - nem várható az adatok alapján drasztikus fordulat. A 115 ezer forintos átlagos nettó bér idén mindössze 130 ezer forintra emelkedhet, ha maradna a tavaly regisztrált, kiemelkedő mértékű 13,8 százalékos bérnövekedési ütem. Ám a jelek szerint ennél még gyorsabban kellene emelkednie a kereseteknek ahhoz, hogy érdemi fordulat következzen be az ágazatban. Amellett, hogy itt érhető el a legalacsonyabb nettó fizetés a statisztika szerint, a minimálbér-emelések ismeretében ez még továbbra sem éri el a 2020-as szakmai minimálbér összegét. Az ugyanis a 8 százalékos idei emelés után 140 049 forint lett, melytől majdnem 10 ezerrel marad el a területen elérhető átlagos nettó.

A fizetés rendkívül alacsony voltára egy másik indikátor is rávilágít. 2019 október végéig a kumulált adatok szerint az átlagos nettó fizetés 115 ezer forint a szociális ellátás területén, miközben a statisztikai hivatal jövedelmi adatai szerint az átlagos megélhetéshez egy aktív háztartásban 124 900 forintra lett volna szükség. Ez azt jelenti, hogy a szociális ellátás területén dolgozók átlagos fizetése csupán a szűkös megélhetéshez nyújt elegendő fedezetet.

Makro / Külgazdaság Csere-helikoptereket kap Szlovákia Amerikától
Privátbankár.hu | 2023. március 22. 19:59
Ukrajna nagy összegű IMF-támogatást kap, Oroszország megsorozta Zaporizzsját, az orosz és a kínai államfő nem beszélt az ukrán béketervről. Háború összefoglaló.
Makro / Külgazdaság Meglepte a lengyeleket Vilmos herceg
Privátbankár.hu | 2023. március 22. 19:46
Lengyelországi támaszpontokon tett látogatást szerdán a brit trónörökös.
Makro / Külgazdaság A svéd parlament hétórás vita után ma megszavazta a NATO-csatlakozást
Privátbankár.hu | 2023. március 22. 18:40
A svéd parlament hivatalosan is jóváhagyta azt a törvényjavaslatot, amely lehetővé teszi az ország csatlakozását a NATO-hoz.
Makro / Külgazdaság NATO: egy rossz és egy jó hír jött Magyarországról
Wéber Balázs | 2023. március 22. 17:12
Hazánk tavaly a GDP 1,44 százalékát költötte védelmi kiadásokra, és ezzel jóval elmarad a 2 százalékos NATO-elvárástól, a fejlesztések védelmi költéseken belüli arányát tekintve viszont listavezető, derül ki a katonai szövetség friss adataiból. A tagországok összesített védelmi kiadásai évek óta folyamatosan növekednek, a teljes költés kétharmadát az Egyesült Államok adja.
Makro / Külgazdaság Itt az első kínai mRNS alapú védőoltás
Privátbankár.hu | 2023. március 22. 16:46
A kínai gyógyszerengedélyezési hatóság jóváhagyta a koronavírus elleni első, mRNS-t tartalmazó, hazai gyártású védőoltás forgalmazását.
Makro / Külgazdaság IMF: szakértői szintű hitelmegállapodást kötött Ukrajnával
Privátbankár.hu | 2023. március 22. 16:23
A Nemzetközi Valutaalap (IMF) szakértői szinten négy évre szóló, 15,6 milliárd dolláros hitelmegállapodást kötött Ukrajnával.
Makro / Külgazdaság Elveszítheti Erdogan a választásokat a kurdbarát párt lépése miatt?
Privátbankár.hu | 2023. március 22. 16:08
A törökországi kurdbarát Népek Demokratikus Pártja (HDP) és parlamenten kívüli szövetségesei nem állítanak köztársasági elnök-jelöltet a május 14-re kitűzött választásokra - közölte szerdán Pervin Buldan, a HDP társelnöke egy sajtótájékoztatón.
Makro / Külgazdaság „Amint lehet, gyárat nyitunk Ukrajnában” – mondta lapunknak az olasz MAPEI első embere
Mester Nándor | 2023. március 22. 15:47
Tizenkét elosztó pont már működik a háború sújtotta országban, az export a harcok ellenére is folyamatos oda.
Makro / Külgazdaság Leopard tankok tartanak Bahmut felé, közeleg az igazság pillanata?
Privátbankár.hu | 2023. március 22. 15:13
Ha igaz, hamarosan tényleg kiderülhet, mennyit érnek a nyugati harckocsik valós harci körülmények között.
Makro / Külgazdaság Az amerikai külpolitika egy öregedő birodalom tehetetlenségét idézi
Káncz Csaba | 2023. március 22. 14:49
Az amerikai külpolitikát egy szigetszerű elit irányítja, amely a belföldi választókerületek tetszését célzó retorikával működik – és úgy tűnik, képtelen érzékelni, hogy odakint a világ gyorsan változik. Bidennek most el kell döntenie, mit tegyen az amerikai csapatok további, folyamatban lévő bevetésével Szíriában, Irakban és Nyugat-Afrikában, ahol olyan küldetésekben vesznek részt, amelyek bár nagyrészt láthatatlanok az amerikai közvélemény számára, még mindig potenciálisan robbanásveszélyesek. Káncz Csaba jegyzete.
Privátbankár
Mfor
Piac és Profit

Munkatársakat keresünk!

Online lapcsaládunk bővítéséhez újságírókat, szerkesztőket keresünk.

Részletek

hírlevél
Ingatlantájoló
Együttműködő partnerünk: 4iG