<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=947887489402025&amp;ev=PageView&amp;noscript=1">
3p

Az orosz-ukrán háború 85. napjára rákanyarodva inkább az ukrán hadsereg ért el sikereket, miközben újabb orosz háborús bűnök kerülnek felszínre. Ez történt az elmúlt órákban.

  • A CNN a NATO egyik katonai tisztviselőjét idézi, aki szerint a katonai szövetség úgy látja, hogy a háborúban a mérleg nyelve egyre inkább Ukrajna felé billen. A tisztviselő szerint a NATO-körökben most arról folyik a vita, hogy lehetséges-e, hogy Kijev visszafoglalja a Krímet és a donbászi területeket. Közben az ukrán fegyveres erők közölték, hogy visszafoglaltak egy újabb települést Harkiv térségében, a csapataik pedig folytatják ellentámadásaikat.
  • Összeségében azonban a NATO az elkövetkező hetekben egyik fél részéről sem számít jelentős előrelépésre az ukrajnai harctéren. "Azt hiszem, egy ideig holtponton leszünk" - mondta egy, az ügyre rálátással bíró katonai tisztviselő a CNN-nek.
  • Oroszország azt jelentette be, hogy a lézerfegyverek teljesen új generációját használja az ukrán drónok felgyújtására. Volodimir Zelenszkij ukrán elnök esti beszédében ezzel kapcsolatban azt mondta, hogy a lézerfegyver-rendszerek állítólagos orosz bevetése "az invázió teljes kudarcát jelzi". Zelenszkij szerint ez egy olyan propaganda-húzás, mint amikor a náci Németország a "wunderwaffe", avagy "csodafegyver" bevetéséről beszélt a második világháború vége felé. 

Rácsok mögött a medve Mariupolban. Az orosz katonaság által szervezett mariupoli látogatás során készült képen egy medvepár látható az ukrajnai Mariupolban lévő állatkertben 2022. május 18-án. Március 19-én Mariupol bombázása során gránátok csapódtak be az állatkert területére. Sok állat elpusztult: majmok, lámák, struccok és egy majdnem teljes családnyi ritka teve. A bombázás során elpusztult állatok húsa megmentette az állatkert állatait az éhhaláltól, és lehetővé tette számukra, hogy kitartsanak a mariupoli harcok végéig. Fotó: EPA / Szergej IlnickijRácsok mögött a medve Mariupolban. Az orosz katonaság által szervezett mariupoli látogatás során készült képen egy medvepár látható az ukrajnai Mariupolban lévő állatkertben 2022. május 18-án. Március 19-én Mariupol bombázása során gránátok csapódtak be az állatkert területére. Sok állat elpusztult: majmok, lámák, struccok és egy majdnem teljes családnyi ritka teve. A bombázás során elpusztult állatok húsa megmentette az állatkert állatait az éhhaláltól, és lehetővé tette számukra, hogy kitartsanak a mariupoli harcok végéig. Fotó: EPA / Szergej Ilnickij

  • A háború elején Északkelet-Ukrajna egyes részeit megszálló orosz erők civileket végeztek ki, kínoztak meg és más olyan súlyos visszaéléseket is elkövettek, amelyek nyilvánvaló háborús bűncselekményeknek minősülnek - közölte a Human Rights Watch. A jogvédő szervezet Kijev és Csernyihiv régió 17 falujában és kisvárosában 22 tömeges kivégzést, kilenc egyéb jogellenes gyilkosságot, hat lehetséges emberrablást és hét esetben pedig kínzást dokumentált.
  • Egy orosz harckocsiparancsnok bűnösnek vallotta magát egy kerékpáros civil lelövésében, az orosz invázió során elkövetett háborús bűnökkel kapcsolatos első ukrajnai perben. A 21 éves Vadim Sziszimarin a vád szerint február végén az északkeleti Szumi régióban egy autó ablakából lőtt AK-47-esével egy 62 éves férfira.
  • Ismét legalább 10 ukrán civilt, köztük két gyermeket öltek meg az orosz erők Donyeckben, közölte Pavlo Kirilenko regionális kormányzó. További hét ember megsebesült - mondta.
  • Az Egyesült Államok kijevi nagykövetsége közel három hónapos zárva tartás után újraindította működését - közölte Antony Blinken amerikai külügyminiszter. Kezdetben csak néhány diplomata tér vissza, hogy a nagykövetség feladatait ellássa. A szenátus pedig jóváhagyta Bridget Brink (korábbi szlovákiai nagykövet) kinevezését az Egyesült Államok ukrajnai nagykövetének. Ez a poszt 2019 májusa óta volt betöltetlen.

Jól jönne 1,5 millió forint?

A Bank360.hu és a Privátbankár kalkulátora alapján az alábbi induló törlesztőkre számíthatsz májusban, ha 1,5 millió forintra van szükséged 60 hónapra: a Raiffeisen Bank személyi kölcsöne 30 379 forintos törlesztőrészlettel lehet a tiéd. Az Erste Banknál 32 831 forint, a Cetelemnél pedig 33 556 forint a törlesztőrészlet. Más kölcsönt keresel? Ezzel a kalkulátorral összehasonlíthatod a bankok ajánlatait!

Makro / Külgazdaság Németország 1 milliárd euróval támogatja Ukrajnát? - ez történt eddig ma a háborúban
Privátbankár.hu | 2022. június 25. 18:16
Több fontos esemény is az Ukrajna ellen immár 122. napja orosz katonai invázió során. Ezeket gyűjtöttük össze.
Makro / Külgazdaság Meredeken emelkednek az élelmiszerárak Svédországban is
Elek Lenke | 2022. június 25. 17:42
A tavalyi évhez képest 8,8 százalékkal.
Makro / Külgazdaság Terrorellenes készültséget rendeltek el Norvégiában
Privátbankár.hu | 2022. június 25. 16:54
A legmagasabb szintű terrorizmusellenes készültséget rendelték el szombaton Norvégiában a hajnali oslói lövöldözéses merénylet után.
Makro / Külgazdaság Az ukránok már amerikai fegyverekkel lövik az oroszokat?
Privátbankár.hu | 2022. június 25. 15:37
Az Egyesült Államok által szállított Himars rakétarendszereket már hadrendbe állították Ukrajnában, és célpontokat találnak el az Oroszország által elfoglalt kelet-ukrajnai területeken - közölte szombaton az ukrán hadsereg vezérkari főnöke.
Makro / Külgazdaság Putyin új játszmába kezdett óriás szomszédjánál
Káncz Csaba | 2022. június 25. 15:01
A Kreml üzenete világos: amíg együttműködés és partnerség van, addig a területi követelések nem érvényesülnek. Máskülönben minden lehetséges – mint Ukrajna esetében.  Káncz Csaba jegyzete.  
Makro / Külgazdaság A nap képe: Budapesten is találtunk lángost baráti áron
Privátbankár.hu | 2022. június 25. 14:01
Folytatjuk lángosmustránkat: ezúttal egy budapesti piacon néztünk körbe.
Makro / Külgazdaság Surányi György szerint ma 330-340 forintba kellene kerülnie egy eurónak
Csabai Károly | 2022. június 25. 11:01
Ezt tette volna lehetővé a volt jegybankelnök, egyetemi tanár, közgazdász szerint, ha a Magyar Nemzeti Bank (MNB) az év elején, amikor már látszott, hogy meglódul az infláció, sokkal nagyobb mértékű kamatemelést hajtott volna végre. Surányi György a lapcsoportunk által rendezett Klasszis Klubban arra is rámutatott, ez esetben például egy euró most akár 330-340 forint is lehetne.
Makro / Külgazdaság Rossz hírt kaptak az amerikaiak
Privátbankár.hu | 2022. június 25. 10:43
A Nemzetközi Valutaalap (IMF) rontotta az amerikai gazdaság növekedésére vonatkozó előrejelzését részben amiatt, hogy visszaesik a kereslet a jegybank szerepét betöltő Fed várhatóan agresszív kamatemelése miatt, ugyanakkor azzal számol, hogy az Egyesült Államok "szűken ugyan", de elkerüli a recessziót.
Makro / Külgazdaság Valami készül a Csendes-óceán partjainál
Privátbankár.hu | 2022. június 25. 10:23
Ausztrália, az Egyesült Királyság, Új-Zéland, az Egyesült Államok és Japán új csoportot hozott létre, hogy erősítsék gazdasági és diplomáciai kapcsolataikat a csendes-óceáni térség országaival.
Makro / Külgazdaság Csaknem kétszázötven ukrán menekült kapott jó hírt a magyar rendőrségtől
Privátbankár.hu | 2022. június 25. 09:36
Az ukrán-magyar határszakaszon 6990 ember lépett be pénteken Magyarországra, a román-magyar határszakaszon belépők közül 6570-en nyilatkoztak úgy, hogy Ukrajnából érkeztek.
hírlevél
Ingatlantájoló
Együttműködő partnerünk: 4iG