5p
Ha régen szórakozott a világgazdaságon, most mindenképpen olvasson tovább. A Saxo Bank tíz olyan végletes piaci fordulatot vázolt fel, amire nem sok esély van, de durva belegondolni - és akár be is következhet. A jelenlegi gazdasági helyzet ugyanis a cég szerint átfordulhat a felvázolt szituációkba, bár szerencsére ez kevéssé valószínű.

A Saxo közgazdászai szerint 2015 nagyon kemény év lesz, amelynek során sok-sok mélypontot láthatunk majd. Az infláció évtizedek óta nem volt olyan alacsony, mint most, emellett a kamatok és az energiaárak is lejtőre kerültek az utóbbi hónapokban.

A bank 2004 óta minden évben közzéteszi „elképesztő jóslatait” a világgazdaság alakulásával kapcsolatban. Ezek végletes piaci helyzeteket vázolnak; a  befektetők tesztelhetik a jövővel kapcsolatos feltételezéseiket és kiszámolhatják tíz megrázó fejlemény hatását saját befektetéseikre. Lássuk, mik az elképesztő jóslatok 2015-re!

Az Egyesült Királyság ingatlanszektora összeomlik

Folyamatosan az derül ki felmérésekből, hogy a brit ingatlanpiac egyre inkább veszélyben van, különösen a londoni régió. A küszöbön álló jegybanki kamatemelés 2015-ben a piac összeomlásához és a lakásárak 25 százalékos zuhanásához vezet.

A japán infláció eléri az 5 százalékot

A japán jegybank szüntelen pénznyomtatása megrendíti a jenbe vetett bizalmat, így Haruhiko Kuroda, a jegybank elnöke rájön, hogy az infláció, amelyet folyamatos erőfeszítések révén is alig tudott megemelni, most elszabadul. A nemzetközi piacok így elvesztik a bizalmat

Kína 20 százalékkal leértékeli a jüant

Kína minden eszközt megragad majd, hogy enyhítse a növekvő hitelezéssel járó hatalmas deflációs nyomást. Ahogy a defláció réme feldereng, a kínai jegybank 20 százalékkal leértékeli a jüant, ezzel Japán példáját követve igyekszik majd élénkíteni az inflációt és a keresletet.

Draghi otthagyja az EKB-t

Annak érdekében, hogy a németek teljes vállszélességgel odaálljanak az Európai Központi Bank (EKB) mennyiségi lazítási programja mögé, Mario Draghi, az EKB jelenlegi elnöke átadja helyét Jens Weidmann-nak, a német Bundesbank elnökének. Draghi ezt követően a leköszönő olasz köztársasági elnök, Giorgio Napolitano helyébe lép.

Oroszország újfent csődöt jelent

A süllyedő olajárak és az ország ellen életbe léptetett pénzügyi szankciók eredményeképpen az orosz nagyvállalatok – vagy maga a kormány – bejelentik az ország fizetésképtelenségét. Oroszország kilábalását és jövőjét a 1998-ashoz hasonló gazdaságpolitikával, illetve az ukrán konfliktus mielőbbi, diplomáciai úton történő megoldásával lehet csak biztosítani.

A hackerek betesznek az e-kereskedelemnek

Az e-kereskedelmet 2015-ben minden eddiginél több és erőszakosabb támadás éri, ez pedig igen nehéz helyzetbe hozza majd az internet-, és felhőszolgáltatókat. Az e-kereskedelmi iparág általános gyengülése és mai túlértékeltsége miatt a legnagyobb internetes kiskereskedelmi oldal, az internetalapú szolgáltatások piacvezető szereplője, az Amazon részvényei 50 százalékkal esnek.

Európában vulkánkitörés árnyékolja be a nyarat

Ahogy 1783-ban a Laki vulkán, úgy 2015-ben a már most is aktív izlandi Bardarbunga tör ki, ezzel hatalmas mennyiségű kéndioxidot és egyéb gázokat juttat a légkörbe, amelyek eltakarják majd Európa felett az eget. A kitörés megváltoztatja az időjárási körülményeket, veszélybe sodorva a termést, majd miután a gabonaárak megduplázódtak, kiderül, hogy a kitörés következményei a vártnál mérsékeltebbek.

A kakaóárak az egekbe szöknek

A globális csokoládékereslet folyamatosan emelkedik; a nyugati országokban egyre több étcsokoládét fogyasztana; az ázsiaiak általános étvágya növekszik. A kínálatot eközben érzékenyen érintik az Ebola vírus miatti aggodalmak, illetve a kulcsfontosságú nyugat-afrikai termelői régiókban szükséges befektetések elmaradása. Összességében a világ sokkal több kakaót fogyaszt majd, mint amennyit megtermel, ettől pedig a kakaó ára az egekbe – azaz 2015-ben tonnánként 5 000 dollár fölé – emelkedik.

Az Egyesült Királyság kilépése az EU-ból belátható közelségbe kerül

Az Egyesült Királyságban 2015. május 7-én tartott választásokon a Függetlenségi Párt (UKIP) 25 százalékot szerez, ezzel hatalmas meglepetésre a harmadik legnagyobb párt lesz a parlamentben. A UKIP koalíciós kormányt alakít David Cameron Konzervatív Pártjával, és 2017-re kiírják a brit EU-tagságról szóló népszavazást. Az államkötvények hozama mindezek hatására élesen emelkedik.

A vállalati kötvények felára megduplázódik

A magas hozamú kötvényeket övező piaci hangulat gyors változását követően a kiutat kereső befektetők gyenge likviditással és meredeken csökkenő árakkal találkoznak. Európa gyenge lábakon álló gazdaságát újból megrázza a magas hozamú hitelek végső bedőlése. A Markit iTraxx Europe Crossover Index – amely az 50-es „bóvli-részvénykosárban” található cégek csődjének várható arányát mutatja – 2015-ben megduplázódik és ezzel 700 bázispontra ugrik.

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!

Makro / Külgazdaság Már most is vannak NATO-katonák Ukrajnában Moszkva szerint
Privátbankár.hu | 2024. február 28. 19:46
Ez történt ma az orosz-ukrán háborúban és ahhoz kapcsolódóan.     
Makro / Külgazdaság Üzent Brüsszel az Orbán-kormánynak az uniós pénzek ügyében
Privátbankár.hu | 2024. február 28. 19:09
A tagállamokkal és a civil társadalommal folytatott párbeszéd és konzultációk alapján készített éves jogállamisági jelentések célja, hogy növeljék a jogállamiság kultúráját minden tagállamban, jelentette ki Didier Reynders igazságügyi uniós biztos az Európai Parlament strasbourgi plenáris ülésén szerdán.
Makro / Külgazdaság Kiterjedhet a háború? Putyin segítségét kérte a moldovai szakadár terület
Privátbankár.hu | 2024. február 28. 16:49
Oroszország segítségét kérte szerdán a Dnyeszter melléki moldovai szakadár terület, Transznisztria arra hivatkozva, hogy a moldovai kormány nyomást gyakorol a gazdaságára.
Makro / Külgazdaság Hatalmas botrány készül az idei Eurovízión Gáza-ügyben
Wéber Balázs | 2024. február 28. 16:16
Az idei dalfesztiválon felléphet egy palesztin énekes, aki hangot adna népe ügyének. Izrael viszont egy, az október 7-i terrortámadásokra utaló dallal indulna a versenyen. Mindeközben politikusok és művészek egy része a zsidó állam bojkottjára szólít fel a gázai vérontás miatt.
Makro / Külgazdaság Japán felélesztené félvezetőiparát, megint kicsinálják az amerikaiak?
Bózsó Péter | 2024. február 28. 15:01
Japán már becsalta a tajvani TSMC vállalatot és saját gyárat is épít. Elgáncsolják-e a Rapidust?
Makro / Külgazdaság James Bond vajon mit választana? Az Aston Martin autójának elektromos változatára kicsi a kereslet
Privátbankár.hu | 2024. február 28. 14:41
A brit luxusatógyár veszteségei csökkentek, ezért a kereslet hiányát látva elhalasztja elektromos autójának piacra dobását.
Makro / Külgazdaság Meghalt az utolsó szovjet kormányfő
Privátbankár.hu | 2024. február 28. 14:01
Elhunyt Nyikolaj Rizskov, aki a Szovjetunió Minisztertanácsának elnöke volt 1985-1991 között - közölte szerdán Valentyina Matvijenko, az orosz parlamenti felsőház elnöke.
Makro / Külgazdaság Külvárosi temetőben helyezik végső nyugalomra Navalnijt
Privátbankár.hu | 2024. február 28. 13:16
Moszkvában pénteken temetik el a február 16-án egy szibériai büntetőtáborban elhunyt Alekszej Navalnijt - jelentette be a néhai ellenzéki politikus szóvivője szerdán.
Makro / Külgazdaság Teljes fordulat Romániában
Privátbankár.hu | 2024. február 28. 12:54
A tavalyelőtti mínuszos árammérleg pluszba fordult a múlt évben. 
Makro / Külgazdaság Le lehet győzni Putyint - Navalnij özvegye elmondta, ez hogyan lehetséges
Gáspár András | 2024. február 28. 12:33
Az Európai Parlamentben szerdán emlékeztek meg Alekszej Navalnij orosz ellenzéki politikusról - a strasbourgi ülésen felszólalt özvegye, Julija Navalnaja. Helyszíni tudósításunk.
hírlevél
Ingatlantájoló
Együttműködő partnerünk: 4iG