5p

„E” mint energia konferencia - fókuszban a megújulóenergia-politika érvényesülése, az energia tárolási lehetőségei, a gáz- és árampiac helyzete, a zöld átmenet finanszírozása, az elektromobilitás jövőképe.

Bankvezérek, neves energiapiaci szakértők, egyetemi tanárok és kutatók a jelen kihívásairól: hallgassa meg Ön is élőben!

2024. május 16. Budapest

Részletek és jelentkezés

Ha régen szórakozott a világgazdaságon, most mindenképpen olvasson tovább. A Saxo Bank tíz olyan végletes piaci fordulatot vázolt fel, amire nem sok esély van, de durva belegondolni - és akár be is következhet. A jelenlegi gazdasági helyzet ugyanis a cég szerint átfordulhat a felvázolt szituációkba, bár szerencsére ez kevéssé valószínű.

A Saxo közgazdászai szerint 2015 nagyon kemény év lesz, amelynek során sok-sok mélypontot láthatunk majd. Az infláció évtizedek óta nem volt olyan alacsony, mint most, emellett a kamatok és az energiaárak is lejtőre kerültek az utóbbi hónapokban.

A bank 2004 óta minden évben közzéteszi „elképesztő jóslatait” a világgazdaság alakulásával kapcsolatban. Ezek végletes piaci helyzeteket vázolnak; a  befektetők tesztelhetik a jövővel kapcsolatos feltételezéseiket és kiszámolhatják tíz megrázó fejlemény hatását saját befektetéseikre. Lássuk, mik az elképesztő jóslatok 2015-re!

Az Egyesült Királyság ingatlanszektora összeomlik

Folyamatosan az derül ki felmérésekből, hogy a brit ingatlanpiac egyre inkább veszélyben van, különösen a londoni régió. A küszöbön álló jegybanki kamatemelés 2015-ben a piac összeomlásához és a lakásárak 25 százalékos zuhanásához vezet.

A japán infláció eléri az 5 százalékot

A japán jegybank szüntelen pénznyomtatása megrendíti a jenbe vetett bizalmat, így Haruhiko Kuroda, a jegybank elnöke rájön, hogy az infláció, amelyet folyamatos erőfeszítések révén is alig tudott megemelni, most elszabadul. A nemzetközi piacok így elvesztik a bizalmat

Kína 20 százalékkal leértékeli a jüant

Kína minden eszközt megragad majd, hogy enyhítse a növekvő hitelezéssel járó hatalmas deflációs nyomást. Ahogy a defláció réme feldereng, a kínai jegybank 20 százalékkal leértékeli a jüant, ezzel Japán példáját követve igyekszik majd élénkíteni az inflációt és a keresletet.

Draghi otthagyja az EKB-t

Annak érdekében, hogy a németek teljes vállszélességgel odaálljanak az Európai Központi Bank (EKB) mennyiségi lazítási programja mögé, Mario Draghi, az EKB jelenlegi elnöke átadja helyét Jens Weidmann-nak, a német Bundesbank elnökének. Draghi ezt követően a leköszönő olasz köztársasági elnök, Giorgio Napolitano helyébe lép.

Oroszország újfent csődöt jelent

A süllyedő olajárak és az ország ellen életbe léptetett pénzügyi szankciók eredményeképpen az orosz nagyvállalatok – vagy maga a kormány – bejelentik az ország fizetésképtelenségét. Oroszország kilábalását és jövőjét a 1998-ashoz hasonló gazdaságpolitikával, illetve az ukrán konfliktus mielőbbi, diplomáciai úton történő megoldásával lehet csak biztosítani.

A hackerek betesznek az e-kereskedelemnek

Az e-kereskedelmet 2015-ben minden eddiginél több és erőszakosabb támadás éri, ez pedig igen nehéz helyzetbe hozza majd az internet-, és felhőszolgáltatókat. Az e-kereskedelmi iparág általános gyengülése és mai túlértékeltsége miatt a legnagyobb internetes kiskereskedelmi oldal, az internetalapú szolgáltatások piacvezető szereplője, az Amazon részvényei 50 százalékkal esnek.

Európában vulkánkitörés árnyékolja be a nyarat

Ahogy 1783-ban a Laki vulkán, úgy 2015-ben a már most is aktív izlandi Bardarbunga tör ki, ezzel hatalmas mennyiségű kéndioxidot és egyéb gázokat juttat a légkörbe, amelyek eltakarják majd Európa felett az eget. A kitörés megváltoztatja az időjárási körülményeket, veszélybe sodorva a termést, majd miután a gabonaárak megduplázódtak, kiderül, hogy a kitörés következményei a vártnál mérsékeltebbek.

A kakaóárak az egekbe szöknek

A globális csokoládékereslet folyamatosan emelkedik; a nyugati országokban egyre több étcsokoládét fogyasztana; az ázsiaiak általános étvágya növekszik. A kínálatot eközben érzékenyen érintik az Ebola vírus miatti aggodalmak, illetve a kulcsfontosságú nyugat-afrikai termelői régiókban szükséges befektetések elmaradása. Összességében a világ sokkal több kakaót fogyaszt majd, mint amennyit megtermel, ettől pedig a kakaó ára az egekbe – azaz 2015-ben tonnánként 5 000 dollár fölé – emelkedik.

Az Egyesült Királyság kilépése az EU-ból belátható közelségbe kerül

Az Egyesült Királyságban 2015. május 7-én tartott választásokon a Függetlenségi Párt (UKIP) 25 százalékot szerez, ezzel hatalmas meglepetésre a harmadik legnagyobb párt lesz a parlamentben. A UKIP koalíciós kormányt alakít David Cameron Konzervatív Pártjával, és 2017-re kiírják a brit EU-tagságról szóló népszavazást. Az államkötvények hozama mindezek hatására élesen emelkedik.

A vállalati kötvények felára megduplázódik

A magas hozamú kötvényeket övező piaci hangulat gyors változását követően a kiutat kereső befektetők gyenge likviditással és meredeken csökkenő árakkal találkoznak. Európa gyenge lábakon álló gazdaságát újból megrázza a magas hozamú hitelek végső bedőlése. A Markit iTraxx Europe Crossover Index – amely az 50-es „bóvli-részvénykosárban” található cégek csődjének várható arányát mutatja – 2015-ben megduplázódik és ezzel 700 bázispontra ugrik.

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!

Makro / Külgazdaság MBH: az év második felében várható erőteljes munkaerőpiaci javulás
Privátbankár.hu | 2024. április 26. 12:55
A munkaerőpiac feszessége továbbra is oldódik, bár annak üteme lassul. Az inaktivitás csökken, és az év második felében a munkanélküliség is visszatérhet a 4 százalékos szint közelébe. A pénteki munkaerőpiaci adatokat értékelte Árokszállási Zoltán, az MBH Elemzési Centrum igazgatója.
Makro / Külgazdaság Varga Mihály elképesztőket mondott a magyar gazdaság stabilitásáról
Privátbankár.hu | 2024. április 26. 11:30
A magyar gazdaság stabilitását a teljes foglalkoztatás, a magas beruházási ráta, az államadósság csökkentése és az erős bankrendszer adja – jelentette ki Varga Mihály az OTP Bank éves közgyűlésén.
Makro / Külgazdaság Hihetetlen, de még drágábbak lehetnek a lakáshitelek
Privátbankár.hu | 2024. április 26. 11:00
Amióta csökken az infláció és az alapkamat, azóta egyre olcsóbbak a lakáshitelek is. A Bankmonitor szakértőinek ezért mind többen teszik fel a kérdést: meddig folytatódik a kamatcsökkenés, mikor érjük el a 2 évvel ezelőtti kamatszintet? A válasz azonban sajnos nem az, amit sokan várnak.
Makro / Külgazdaság Vegyen részt Ön is a Klasszis Média energiakörképet bemutató konferenciáján!
Privátbankár.hu | 2024. április 26. 10:29
Hogyan tároljuk a megújuló energiát? A jogi környezet mennyire felhasználóbarát? Haladunk-e a hálózatfejlesztéssel? Ezekre a kérdésekre is választ kaphat.
Makro / Külgazdaság Erre az adatra sem lehet büszke az Orbán-kormány
Privátbankár.hu | 2024. április 26. 08:53
Az előzetes adatok szerint márciusban 6413 gyermek született, és 10 524 ember halt meg; 2023 márciusához képest a születések száma 10, a halálozásoké 13, a házasságkötéseké 1,9 százalékkal csökkent - tájékoztatta a Központi Statisztikai Hivatal (KSH) pénteken az MTI-t.
Makro / Külgazdaság Rossz hír: egyre súlyosabb a munkanélküliség Magyarországon
Privátbankár.hu | 2024. április 26. 08:31
4 millió 746 ezer fő volt a foglalkoztatottak száma, a munkanélküliségi ráta 4,4 százalék.
Makro / Külgazdaság Joe Biden nem lesz boldog: rossz hír jött Amerikából!
Privátbankár.hu | 2024. április 25. 15:56
A gazdaság nem úgy halad, ahogy illene.
Makro / Külgazdaság A lakáshitelezés padlót fogott tavaly
Privátbankár.hu | 2024. április 25. 12:57
A lakáshitelállomány tavaly kizárólag az államilag támogatott hitelek miatt bővült, de csak minimális mértékben. Hitelkiváltás gyakorlatilag nem volt - foglalta össze az adatokat a Bank360.hu. 
Makro / Külgazdaság 2024 a Budapest környéki területek ingatlanpiacán is fordulópontot hozott
Privátbankár.hu | 2024. április 25. 10:05
Az ingatlanpiaci aktivitással együtt mérséklődött a kiköltözési hullám a fővárosi agglomeráció településein, ahol tavaly 18 százalékkal kevesebb adásvétel zárult, mint az azt megelőző évben.
Makro / Külgazdaság Budapest helyett már a Kreml mellett lakik az amerikaiak által kiebrudalt orosz kémbank
Vég Márton | 2024. április 25. 08:58
Végleg törölték a budapesti címét az orosz hátterű Nemzetközi Beruházási Banknak, egy év kellett hozzá.
hírlevél
Ingatlantájoló
Együttműködő partnerünk: 4iG