Lapunk Minőségi Újságírás díjat kapott 2020. júliusában
A folyó fizetési mérleg a kiigazítatlan adatok szerint 519 millió eurós, míg a szezonális hatásoktól tisztított adatok szerint 367 millió eurós többlettel zárt a második negyedévben - közölte a Magyar Nemzeti Bank pénteken.

A jegybank módosított adatai szerint az első negyedévben a szezonális hatásoktól tisztított folyó fizetési mérleg 1 millió eurós többlettel zárt, míg az első közléskor még 117 millió eurós többlettel számolt az MNB.Soha nem volt ilyen

Az első negyedéves kiigazítatlan folyó fizetési mérleg hiány 7 millió euró lett a felülvizsgálat alapján, ez az első közlésben még 186 milliós többlet volt. A jegybank változtatott az előző év egészére vonatkozó folyó fizetési mérleg adatán is: a friss becslése szerint 910 millió euró többlettel zárt 2011-ben a folyó fizetési mérleg a korábban jelzett 1,416 milliárd euróhoz képest.
Az MNB a folyó fizetési adatok korrigálását elsősorban az árumérleg változásával magyarázta.

Magyarország külfölddel szembeni nettó fizetési képessége - azaz a folyó fizetési mérleg és a tőkemérleg együttes egyenlege - 975 millió euró volt a második negyedévben. A szezonális hatások kiszűrésével ez a mutató 857 millió euró, azaz a bruttó hazai termék 3,6 százaléka volt, ami 1,1 százalékponttal magasabb az előző negyedévi GDP-arányos adatnál. A külfölddel szembeni finanszírozási képességünk soha nem volt ilyen magas.

A külfölddel szembeni nettó finanszírozási képesség millió euróban (bal tengely) és a GDP arányában (jobb tengely)Szezonálisan kiigazított adatok alapján a reálgazdasági mérleg 1,9 milliárd euró többletet mutatott a második negyedévben. Az első negyedévben a többlet 1,64 milliárd eurót tett ki, 2011 második negyedévében pedig 1,7 milliárd eurót.

Az export lassabban csökkent, mint az import

Az idei második negyedéves, szezonálisan kiigazított 367 millió euró többletet jelző folyó fizetési mérleg összetevői közül az áruforgalmi egyenleg az előző negyedévhez viszonyítva 245 millió euróval nőtt, kiigazított értéke 1,308 milliárd euró volt. Az export, szezonálisan igazítva az előző negyedévhez képest, lassabban csökkent, mint az import, az export 19 267 milliárd eurót, az import 17 925 milliárd eurót ért el. Egy évvel ezelőtt, 2011 második negyedévében az export 18,636 milliárdot, az import 17,735 milliárd eurót tett ki.

A szolgáltatások szezonálisan kiigazított bevételi többlete a második negyedévben 755 millió euró volt. A bevételeket és a kiadásokat tekintve a szolgáltatásokon belül az idegenforgalmi bevételek összege 887 millió euró, a kiadásoké 393 millió euró volt. Az idei második negyedéves 513 millió euró összegű aktívum némileg elmarad az egy évvel ezelőtti 572 millió eurótól. A második negyedévben az idegenforgalmon kívüli szolgáltatások bevétele 2,925 milliárd eurót, a kiadásoké 2,900 milliárdot tett ki.
A szezonális hatásoktól megtisztított jövedelmek egyenlege továbbra is negatív, a második negyedévi hiány 1,535 milliárd euró.

Hogy állunk az EU-s forrásokkal?

Az EU-val kapcsolatos folyó transzferek egyenlege 299 millió euró, míg a tőketranszferként elszámolt tranzakciók bevételi többlete 457 millió euró volt. Az EU folyó- és tőketranszferek együttesen igazított, a 2012 második negyedéves kiigazított értéke 749 millió euró. Az első negyedévi, csalódást keltő 408 millióhoz képest ugyan tekintélyes emelkedés, a forráslehívás emelkedő trendje azonban az idei év első felében látványosan megakadt.

A pénzügyi mérleget ismertetve a közleményben az MNB megállapítja: a közvetlentőke-befektetéseken belül a második negyedévben a magyarok befektetései összességében 1,670 milliárd euróval, míg a külföldiek magyarországi befektetései 1.058 milliárd euróval nőttek.

A külföldiek magyarországi befektetésein belül a részvénybefektetések értéke 90 millió euróval emelkedett, az újrabefektetett jövedelem pedig további 93 millióval.
A magyarok külföldi befektetésein belül a közvetlen részvénybefektetés 183 millió euróval nőtt.

A folyó fizetési mérleghez kapcsolva az MNB közli a tartalékok adatait is: 2012. június végén a jegybanki tartalékok értéke 35,6 milliárd euró volt.

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára. Sok éves tapasztalattal a hátunk mögött elérkezettnek láttuk az időt arra, hogy szintet lépjünk és egy olyan lehetőséget kínáljunk Önöknek, amelynek segítségével egyes témakörök elismert szakértőinek - így többek között Bod Péter Ákos, Pogátsa Zoltán, Darvas Zsolt, László Csaba, Prinz Dániel vagy Szakonyi Péter - véleményeihez, mélyelemzéseihez, neves újságírók által készített egyedi tartalmakhoz jutnak hozzá. Ennek formája egy ELŐFIZETÉS, mely egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között klubtagságot, webinárumokon való részvételt, a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.

Előfizetőink naponta 4-6 unikális, máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá, cikkenként nagyjából 10 forintért, havonta és laponként 745 forintért.

Cikkeink túlnyomó többsége azonban továbbra is szabadon olvasható marad.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!

Jól jönne 1,5 millió forint?

A Bank360.hu és a Privátbankár kalkulátora alapján az alábbi induló törlesztőkre számíthatsz a THM-plafon után, ha 1,5 millió forintra van szükséged 60 hónapra: az Erste Bank személyi kölcsöne 32 418 forintos törlesztőrészlettel lehet a tiéd. A Cetelemnél 32 738 forint, a K&H-nál pedig 33 912 forint a törlesztőrészlet. Más kölcsönt keresel? Ezzel a kalkulátorral összehasonlíthatod a bankok ajánlatait!

Makro / Külgazdaság Covid: újabb mélypontra süllyedt az elhunytak száma itthon
Privátbankár.hu | 2021. január 17. 09:51
Az elmúlt 24 órában 77-en hunytak el a koronavírussal öszefüggésben - utoljára november 9-én jelentettek ennél kevesebb áldozatot. A kórházi ellátásra szorulók száma is folyamatosan és jelentősen csökken.
Makro / Külgazdaság Márciusig kétmillió embert oltana be a kormány
MTI | 2021. január 16. 16:38
Ha bejöhetnek az orosz és kínai vakcinák. Ha csak az uniós beszerzésre hagyatkozhatunk, akkor szeptember vége előtt nem lehet feloldani a korlátozásokat - értesült az M1.
Makro / Külgazdaság Armin Laschet nyert a CDU elnökválasztásán
Privátbankár.hu | 2021. január 16. 12:34
Orbán Viktor számára lehetett volna jobb is az választás eredménye.
Makro / Külgazdaság Itt a kínai Sinopharm-KISOKOS
Kormos Olga | 2021. január 16. 11:16
Most már szinte biztosra vehetjük, hogy jön a kínai vakcina Magyarországra, s a beregisztrált emberek akár akarják, akár nem, abból kapnak majd, ami épp van. Például annak a Sinopharmnak az oltóanyagából, melynek két vezetője épp pénteken mondott le tisztségéről. 
Makro / Külgazdaság Egymás után mondanak fel Trump miniszterei
MTI | 2021. január 16. 09:58
Most az egészségügyi miniszter nyújtotta be lemondását.
Makro / Külgazdaság Ha lassan is, de haladunk a korlátozások feloldása felé
Privátbankár.hu | 2021. január 16. 09:30
Több járványadat is biztatóan alakul, de hátradőlni még nem lehet.
Makro / Külgazdaság Tovább él-e a merkeli örökség? Fontos választás lesz ma Németországban - FRISSÍTVE: Megvan a győztes!
Wéber Balázs | 2021. január 16. 05:31
Bár lassan végéhez közeledik a Merkel-korszak, továbbra sem lehet tudni, ki fog majd a német politikát évtizedekig meghatározó kancellár helyébe lépni. Ma némileg tisztulhat a kép, ugyanis új elnököt választ a CDU. A lapunknak nyilatkozó szakértő szerint a verseny a Merkeltől jobbra álló Friedrich Merz, valamint a kancellár irányvonalát követő Armin Laschet között dőlhet el. Előbbi politikust a gazdasági, utóbbit a politikai elit támogatja.
Makro / Külgazdaság Joe Biden új, merész Kína-politikája
Káncz Csaba | 2021. január 15. 18:34
Biden új, Ázsiáért felelős politikai főnöke megértette a délkelet-ázsiai országok legnagyobb félelmét: nem akarnak éles választásra kényszerülni az USA és Kína között. Washingtonból származó értesülésünk szerint Janet Yellen pénzügyminiszter-jelölt az új adminisztráció egyik legbefolyásosabb tagja lesz, márpedig ő korábban kritizálta Trump kereskedelmi háborúját. Káncz Csaba jegyzete.
Makro / Külgazdaság 1900 milliárd dollárt tolnak az amerikai gazdaságba
Király Béla | 2021. január 15. 16:55
Újabb amerikai gazdaságösztönző csomag jön, az elnöki hivatalt hamarosan elfoglaló Joe Biden 1900 milliárd dolláros csomag indítását kezdeményezte. A gazdaságösztönző lépések mellett a járvány megállítása az intézkedéscsomag legfontosabb célkitűzése.
Makro / Külgazdaság Az idősotthonokból 3400 fő jelezte hétvégére az oltási igényét
Privátbankár.hu | 2021. január 15. 12:10
A mai, igen rövid tájékoztatón a járványügyi adatokról és a tegnap bejelentett kínai vakcina várható érkezéséről volt szó. 
Friss
hírlevél