1p

Mit remélt Magyarország az EU-tagságtól és mi lett mindebből 20 év alatt?
Devizahitelezés, euróbevezetés, uniós pénzek, kilátások - online Klasszis Klubtalálkozó élőben Medgyessy Péterrel!

Vegyen részt és kérdezzen Ön is Magyarország korábbi miniszterelnökétől!

2024. április 22. 15:30

A részvétel ingyenes, regisztráljon itt!

A folyó fizetési mérleg a kiigazítatlan adatok szerint 519 millió eurós, míg a szezonális hatásoktól tisztított adatok szerint 367 millió eurós többlettel zárt a második negyedévben - közölte a Magyar Nemzeti Bank pénteken.

A jegybank módosított adatai szerint az első negyedévben a szezonális hatásoktól tisztított folyó fizetési mérleg 1 millió eurós többlettel zárt, míg az első közléskor még 117 millió eurós többlettel számolt az MNB.



Soha nem volt ilyen

Az első negyedéves kiigazítatlan folyó fizetési mérleg hiány 7 millió euró lett a felülvizsgálat alapján, ez az első közlésben még 186 milliós többlet volt. A jegybank változtatott az előző év egészére vonatkozó folyó fizetési mérleg adatán is: a friss becslése szerint 910 millió euró többlettel zárt 2011-ben a folyó fizetési mérleg a korábban jelzett 1,416 milliárd euróhoz képest.
Az MNB a folyó fizetési adatok korrigálását elsősorban az árumérleg változásával magyarázta.

Magyarország külfölddel szembeni nettó fizetési képessége - azaz a folyó fizetési mérleg és a tőkemérleg együttes egyenlege - 975 millió euró volt a második negyedévben. A szezonális hatások kiszűrésével ez a mutató 857 millió euró, azaz a bruttó hazai termék 3,6 százaléka volt, ami 1,1 százalékponttal magasabb az előző negyedévi GDP-arányos adatnál. A külfölddel szembeni finanszírozási képességünk soha nem volt ilyen magas.

A külfölddel szembeni nettó finanszírozási képesség millió euróban (bal tengely) és a GDP arányában (jobb tengely)



Szezonálisan kiigazított adatok alapján a reálgazdasági mérleg 1,9 milliárd euró többletet mutatott a második negyedévben. Az első negyedévben a többlet 1,64 milliárd eurót tett ki, 2011 második negyedévében pedig 1,7 milliárd eurót.

Az export lassabban csökkent, mint az import

Az idei második negyedéves, szezonálisan kiigazított 367 millió euró többletet jelző folyó fizetési mérleg összetevői közül az áruforgalmi egyenleg az előző negyedévhez viszonyítva 245 millió euróval nőtt, kiigazított értéke 1,308 milliárd euró volt. Az export, szezonálisan igazítva az előző negyedévhez képest, lassabban csökkent, mint az import, az export 19 267 milliárd eurót, az import 17 925 milliárd eurót ért el. Egy évvel ezelőtt, 2011 második negyedévében az export 18,636 milliárdot, az import 17,735 milliárd eurót tett ki.

A szolgáltatások szezonálisan kiigazított bevételi többlete a második negyedévben 755 millió euró volt. A bevételeket és a kiadásokat tekintve a szolgáltatásokon belül az idegenforgalmi bevételek összege 887 millió euró, a kiadásoké 393 millió euró volt. Az idei második negyedéves 513 millió euró összegű aktívum némileg elmarad az egy évvel ezelőtti 572 millió eurótól. A második negyedévben az idegenforgalmon kívüli szolgáltatások bevétele 2,925 milliárd eurót, a kiadásoké 2,900 milliárdot tett ki.
A szezonális hatásoktól megtisztított jövedelmek egyenlege továbbra is negatív, a második negyedévi hiány 1,535 milliárd euró.

Hogy állunk az EU-s forrásokkal?

Az EU-val kapcsolatos folyó transzferek egyenlege 299 millió euró, míg a tőketranszferként elszámolt tranzakciók bevételi többlete 457 millió euró volt. Az EU folyó- és tőketranszferek együttesen igazított, a 2012 második negyedéves kiigazított értéke 749 millió euró. Az első negyedévi, csalódást keltő 408 millióhoz képest ugyan tekintélyes emelkedés, a forráslehívás emelkedő trendje azonban az idei év első felében látványosan megakadt.

A pénzügyi mérleget ismertetve a közleményben az MNB megállapítja: a közvetlentőke-befektetéseken belül a második negyedévben a magyarok befektetései összességében 1,670 milliárd euróval, míg a külföldiek magyarországi befektetései 1.058 milliárd euróval nőttek.

A külföldiek magyarországi befektetésein belül a részvénybefektetések értéke 90 millió euróval emelkedett, az újrabefektetett jövedelem pedig további 93 millióval.
A magyarok külföldi befektetésein belül a közvetlen részvénybefektetés 183 millió euróval nőtt.

A folyó fizetési mérleghez kapcsolva az MNB közli a tartalékok adatait is: 2012. június végén a jegybanki tartalékok értéke 35,6 milliárd euró volt.

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!

Makro / Külgazdaság Kérdezzen Ön is Medgyessy Pétertől - hétfőn, a Klasszis Klubban
Privátbankár.hu | 2024. április 18. 15:13
Ehhez nem kell mást tennie, mint ingyenesen regisztrálni az április 22-én, hétfőn 15:30 órakor kezdődő eseményre.
Makro / Külgazdaság Kalapozásba fogott az ukrán kormány Washingtonban
Mester Nándor | 2024. április 18. 15:01
A Világbank és a Nemzetközi Valutaalap (IMF) tavaszi ülését használja fel az ukrán vezetés, hogy megszerezze a gazdaság stabilizálásához szükséges pénzt vagy annak egy részét. Közben amerikai befektetőkkel is tárgyal az újjáépítési projektekről.
Makro / Külgazdaság Rekordmagas szinten a csehországi személyautó-gyártás
Privátbankár.hu | 2024. április 18. 14:29
Az első negyedévben éves szinten 11,5 százalékkal 394 443 darabra nőtt a személyautó-gyártás Csehországban - közölte a cseh autóipari szövetség csütörtökön Prágában. A közlemény szerint ez az eddigi legmagasabb első negyedévi termelési adat.
Makro / Külgazdaság Fizethetjük majd a gigantikus kamatokat
Privátbankár.hu | 2024. április 18. 12:33
A meghirdetett mennyiségnél 20 milliárd forinttal nagyobb összegben, 50 milliárd forintért értékesített 3, 5 és 10 éves lejáratú államkötvényeket, emelkedő átlaghozam mellett csütörtöki aukcióján az Államadósság Kezelő Központ.
Makro / Külgazdaság A háborúnak van egy eddig nem látott veszélye is
Privátbankár.hu | 2024. április 18. 11:57
Környezeti károkat okozhatnak a rossz kondíciójú, biztosítással nem rendelkező, homályos orosz tulajdoni hátterű árnyékflotta tankerei.
Makro / Külgazdaság Szeretne új autót? Itt vannak az európai piac statisztikái!
Privátbankár.hu | 2024. április 18. 11:28
Csökkent a forgalomba helyezett új autók száma márciusban az egy évvel korábbihoz képest az Európai Unióban az európai autógyártók szakmai képviseleti szervezete, az ACEA honlapjára csütörtökön fölkerült adatok szerint.
Makro / Külgazdaság Újabb inflációs adatok érkeztek, nézze csak!
Privátbankár.hu | 2024. április 18. 10:38
Az OECD-országokban februárban átlagosan 5,7 százalék volt az éves infláció, míg az élelmiszer- és energiaárak nélkül számított maginfláció 6,4 százalékra csökkent.
Makro / Külgazdaság Itt van V. Naszályi Márta válasza a Várnegyed fideszes kerületi lapjára
Kormos Olga | 2024. április 18. 08:11
Budapest I. kerületében már jóval az önkormányzati választások kampányhajrája előtt dúlt a harc. A Várnegyed irányításáért már most négyen jelezték indulásukat, miközben V. Naszályi Márta, a Budavári Önkormányzat polgármestere úgy döntött: a kormánypárt kezébe került kerületi lap ellenében saját hírlevelet indít, és feljelenti Sára Botond főispánt. Sorozatunkban a június 9-i önkormányzati választások legérdekesebbnek ígérkező összecsapásait mutatjuk be.
Makro / Külgazdaság Vigyázat! Hatalmas benzinár-emelés közeleg
Privátbankár.hu | 2024. április 17. 10:17
A 95-ös oktánszámú üzemanyag bruttó 7 forinttal kerül többe péntektől, a gázolaj ára viszont 6 forinttal csökken, így utóbbi lesz már olcsóbb.
Makro / Külgazdaság Most London mutatott fityiszt a Karmelitának
Privátbankár.hu | 2024. április 17. 08:42
Egy hellyel hátrébb került Magyarország lapunk szerda reggel kiadott európai inflációs rangsorában, miután a britek is nyilvánosságra hozták a maguk rátáját.
hírlevél
Ingatlantájoló
Együttműködő partnerünk: 4iG