1p

„E” mint energia konferencia - fókuszban a megújulóenergia-politika érvényesülése, az energia tárolási lehetőségei, a gáz- és árampiac helyzete, a zöld átmenet finanszírozása, az elektromobilitás jövőképe.

Bankvezérek, neves energiapiaci szakértők, egyetemi tanárok és kutatók a jelen kihívásairól: hallgassa meg Ön is élőben!

2024. május 16. Budapest

Részletek és jelentkezés

Új eurótörténeti csúcsra, 10,3 százalékra szökött októberben - szezonális hatásoktól tisztított adatok alapján - az euróövezeti munkanélküliség, havi összehasonlításban, mind az euróövezeti, mind pedig az uniós munkanélküliségi ráta növekedését regisztrálta az Eurostat.

Az euróövezet szezonálisan kiigazított munkanélküliségi rátája a szeptemberi 10,2 százalékok követően októberben 10,3 százalékra nőtt. Az Európai Unió egészében 9,8 százalék volt októberben a munkanélküliek aránya a szeptemberi 9,7 százalék után.

Az Eurostat számításai szerint az Európai Unió egészében 23 554 millió, a közös valuta térségében pedig 16,294 millió álláskereső volt októberben. Szeptemberhez képest az EU-ban 130 ezerrel, míg az euróövezetben 126 ezerrel nőtt a munkanélküliek száma.

Éves összehasonlításban idén októberben a munkanélküliségi ráta 15 tagállamban csökkent, míg 12 tagállamban nőtt. Az EU tagállamai közül a legalacsonyabb munkanélküliségi ráta Ausztriában (4,1 százalék), Luxemburgban (4,7 százalék) és Hollandiában (4,8 százalék) volt. Arányukat tekintve a legtöbb álláskereső Spanyolországban (22,8 százalék), Görögországban (augusztusi adatok szerint 18,3 százalék), és Lettországban (16,2 százalék a második negyedévben) volt.

Az előző év azonos időszakához viszonyítva a férfiak munkanélküliségi rátája 9,9 százalékról 10 százalékra nőtt az euróövezetben, míg az unió területén 9,6-ról 9,7 százalékra nőtt. A nők tekintetében ugyanez az arány az övezeten belül 10,4-ről 10,6 százalékra nőtt, míg az EU-n belül 9,7-ről 9,9 százalékra nőtt az előző év azonos időszakához viszonyítva.

A 25 éven aluli lakosság körében az Európai Unió egészében 22,0 százalékos, míg az euróövezetben 21,4 százalékos munkanélküliség volt. A fiatal lakosság tekintetében a legalacsonyabb munkanélküliségi ráta Hollandiában (8,2 százalék), Németországban (8,5 százalék) és Ausztriában (9,1 százalék) volt, míg a legmagasabb Spanyolországban (48,9 százalék), illetve Görögországban (45,1 százalék).

Az Eurostat közlése szerint Magyarországon 9,8 százalékos munkanélküliségi ráta volt októberben. A 25 éven aluliak körében 23,2 százalék volt az álláskeresők aránya. A férfiak körében 9,5, a nők körében 10,1 százalékos munkanélküliségi rátát mértek októberben. Munkanélküliségi ráta tekintetében Magyarország az uniós tagállamok között a középmezőnyben helyezkedik el. A Központi Statisztikai Hivatal becslése szerint idén októberben a 15-74 évesek körében 10,8 százalékos volt a munkanélküliségi ráta.

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!

Makro / Külgazdaság Négy évig felhőtlen lesz az ég a gazdaság felett, legalábbis a Pénzügyminisztérium szerint
Privátbankár.hu | 2024. április 30. 19:35
Ezt ígérte a kormány a Brüsszelhez elküldött Konvergencia Programban.
Makro / Külgazdaság Erre senki nem számított a pénzügyi világban!
Privátbankár.hu | 2024. április 30. 16:34
Noel Quinn, a HSBC csoport vezérigazgatója öt év után váratlanul bejelentette, távozik a bank vezérigazgatói székéből.
Makro / Külgazdaság A fogyasztás fellendülése lehet a gazdasági növekedés alapja
Privátbankár.hu | 2024. április 30. 15:22
Az MBH Bank értékeli az első negyedéves GDP-adatokat.
Makro / Külgazdaság Földön, vízen, levegőben: megújítják az ukránok az európai közlekedési kapcsolataikat
Mester Nándor | 2024. április 30. 15:01
Ukrajna számára létfontosságú, hogy minden lehetséges módon eljuttassa mezőgazdasági terményeit az export célországaiba Európában és azon kívül is, felhasználva a közúti kapcsolatrendszert, valamint a folyami és a tengeri kikötőket is. A közvetlen személyforgalom vasúton fejlődhet, de új buszjáratok is megjelenhetnek a nyugat-ukrajnai városok és Kijev bevonásával. Mindehhez persze pénz kell, apróbb részletekben már sikerült is szerezniük.
Makro / Külgazdaság "Befagyott" a német munkaerőpiac
Privátbankár.hu | 2024. április 30. 12:55
Majdnem 6 százalékos a munkanélküliség Németországban. 
Makro / Külgazdaság Rombolásra készül Trump, ha megválasztják
Privátbankár.hu | 2024. április 30. 12:01
Donald Trump hatalomra kerülése a novemberi elnökválasztás nyomán egyértelműen több lenne kormányváltásnál – derül ki amerikai elnök ígéreteiből. 
Makro / Külgazdaság Olcsóbban jönnek az élelmiszerek
Privátbankár.hu | 2024. április 30. 08:51
A magyar ipar termelői árai lejjebb mentek éves szinten. Az élelmiszereknél majdnem 7 százalékos a csökkenés. 
Makro / Külgazdaság Csalóka számok a turizmusban: csak a tavalyi padlónál jobb a helyzet
Privátbankár.hu | 2024. április 30. 08:41
A vendégéjszakák száma 25, a vendégeké 30 százalékkal nőtt 2023 márciusához képest.
Makro / Külgazdaság Kulcsjátékos fogta vissza Magyarországot
Privátbankár.hu | 2024. április 30. 08:30
Bár bővült a magyar gazdaság, az ipar teljesítménye rosszul alakult. 
Makro / Külgazdaság Hoppá! Hirtelen olcsóbb lett az üzemanyag a Mol-kutakon
Privátbankár.hu | 2024. április 30. 07:49
Jelentősen csökkentette az árakat a Mol a saját töltőállomásain. 
hírlevél
Ingatlantájoló
Együttműködő partnerünk: 4iG