<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=947887489402025&amp;ev=PageView&amp;noscript=1">
2p
Lényegében azért, mert valami sokkal drágább dolgot szeretnének kiváltani vele. A drónok után pedig jön a távirányítású parti őrhajók serege. De a turistáknak is vetnek néha egy-egy metrókocsit...
(Forrás: Business Insider)

Érdekes videót közölt a Business Insider, amelyen a repülőgép-hordozókon használt katapultpályáról kiselejtezett kamionokat, pontosabban azok kerekes alvázát lövik sorban a tengerbe. Amint a videó kísérőszövegéből kiderül, ezzel az új elektromágneses katapultáló rendszert tesztelik, amit a jövőben a hajókon alkalmaznának.

A kísérletezés így vélhetően sokkal olcsóbb és kisebb kockázatú, mintha repülőkkel tennék ugyanezt. A rendszer a kisebb pilóta nélküli repülőktől nehéz harci gépekig sokféle gép elindítására alkalmas lesz.

Lehet, hogy a drónok után nemsokára új szót is meg kell tanulnunk, a „swarmboat” (kb. rajzócsónak vagy tömegcsónak) fogalmát? Az USA partjainak őrzésére új, ember nélküli őrhajókat fejleszt ki, amelyek célja az ellenséges betolakodók gyors körbevétele és legyőzése. Úgy tűnik, a hajók távirányítású üzemmódja mellé automata üzemmóddal is kísérleteznek. (A hajókról szóló videó itt látható.)

A hagyományos parti őrség őrjáratai veszélyes és nagy létszámú személyzetet kívánó feladatok – írja a videó szövege. Az új hajókat biztonságos távolságból jóval kisebb személyzet vezérelheti. A hajók nemcsak hogy a legmodernebb radarokkal vannak felszerelve, de egymással is tudnak kommunikálni.

Korábbi hírek szerint egyébként Miami közelében, Florida partjainál sokszor süllyesztenek a tengerbe veszélyes anyagoktól megtisztított, nagyobb kiselejtezett járműveket, mint kamionok, vasúti kocsik vagy metrószerelvények. Ennek az az oka, hogy ott a tenger nagyon homokos, nincsenek sziklák, melyek a tengeri élőlényeknek búvóhelyet nyújthatnának. Az így képződött mesterséges zátonyokhoz azután, miután benépesültek, búvártúrákat szerveznek.

Jól jönne 1,5 millió forint?

A Bank360.hu és a Privátbankár kalkulátora alapján az alábbi induló törlesztőkre számíthatsz májusban, ha 1,5 millió forintra van szükséged 60 hónapra: a Raiffeisen Bank személyi kölcsöne 30 379 forintos törlesztőrészlettel lehet a tiéd. Az Erste Banknál 32 831 forint, a Cetelemnél pedig 33 556 forint a törlesztőrészlet. Más kölcsönt keresel? Ezzel a kalkulátorral összehasonlíthatod a bankok ajánlatait!

Makro / Külgazdaság Másfél éve nem nőtt ilyen keveset a kínai GDP
Privátbankár.hu | 2022. január 17. 08:56
A vártnál ugyan jobban nőtt a negyedik negyedévben a bruttó hazai termék Kínában az egy évvel korábbihoz képest, de ezzel együtt is másfél éve a legkisebb lett a növekedés üteme.
Makro / Külgazdaság Érzékeny kérdést vehet elő a soros EU-elnökség
Privátbankár.hu | 2022. január 17. 06:40
Felülvizsgálná az államháztartási hiányra és az államadósságra vonatkozó előírásokat az Unió soros elnöki tisztét betöltő Franciaország gazdasági minisztere.
Makro / Külgazdaság Óriási visszatérésre készül Donald Trump
Privátbankár.hu | 2022. január 16. 19:08
2024-ben visszavesszük a Fehér Házat, jelentette ki Donald Trump.
Makro / Külgazdaság Az európai külpolitika a pofonok völgyében – sorra jönnek a megaláztatások
Káncz Csaba | 2022. január 16. 18:34
Az elmúlt időszakban az EU nemcsak az ukrán rendezés ügyében szorult látványosan háttérbe. A legtekintélyesebb német külpolitikai agytröszt friss tanulmányában ráadásul súlyos kritikával illeti az EU jövőbe mutató terveit. Káncz Csaba jegyzete.
Makro / Külgazdaság Félig fellélegezhetnek a szputnyikosok: jó hír jött az orosz vakcináról
Wéber Balázs | 2022. január 16. 17:35
A Szputnyik az omikronnal szemben is hatékony az oroszok szerint. Az uniós gyógyszerügynökségtől ugyanakkor továbbra sem kapott engedélyt.
Makro / Külgazdaság Mától durván korlátozzák az orosz nyelvű sajtót Ukrajnában
Privátbankár.hu | 2022. január 16. 14:31
Életbe léptek vasárnaptól az ukrán nyelvtörvény nyomtatott sajtóra vonatkozó rendelkezései.
Makro / Külgazdaság Djokovic-ügy: keményen beszólt a szerb elnök Ausztráliának
Privátbankár.hu | 2022. január 16. 12:46
Szerinte magukat járatják le a teniszező kitiltásával. Scott Morrison ausztrál kormányfő viszont elégedett a döntéssel. A szerb teniszező nem indulhat el a hétfőn kezdődő ausztrál nyílt teniszbajnokságon.
Makro / Külgazdaság Mr. Selfridge bizonyára örülne – A világ legnépszerűbb áruházai
Elek Lenke | 2022. január 16. 12:24
Vajon mely patinás áruházak állják ki az idő próbáját, és képesek-e versenyben maradni oly sok győzedelmes – vagy éppen gazdasági válságos – év után is?
Makro / Külgazdaság A nap videója: bődületes parti volt Boris Johnson hivatala előtt
Privátbankár.hu | 2022. január 16. 11:50
A demonstrálók így "emlékeztek meg" arról, hogy a brit kormányfő hivatalában partikat tartottak Fülöp edinburghi herceg temetésének előestéjén, és egyéb bulik is voltak Covid idején. A miniszterelnöki hivatal elnézést kért II. Erzsébet királynőtől.
Makro / Külgazdaság 27 ezren tüntettek szomszédunkban a kötelező oltás ellen
Privátbankár.hu | 2022. január 16. 10:18
Bécs mellett számos más európai városban is demonstráltak.
hírlevél
depositphotos Ingatlantájoló